Δελτία Τύπου
Αθήνα, 6 Mαρτίου 2012
Εγκαίνια έκθεσης για τον Χαρίλαο Τρικούπη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας εγκαινίασε σήμερα, στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου του κτηρίου της Βουλής, έκθεση με τίτλο
Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη.
Σημειώνεται ότι το αρχείο, η βιβλιοθήκη, ιστορικά κειμήλια, προσωπογραφίες, προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι δωρεά της κυρίας Rita Frei-Τρικούπη, χήρας του Κωνσταντίνου Σπ. Τρικούπη, προς τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το 2010. Την έκθεση υποστηρίζουν και συμπληρώνουν έντυπο υλικό, φυλλάδια, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και φωτογραφικά τεκμήρια από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Όπως επισήμανε σε ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος αναφερόμενος στην ιστορική αυτή μορφή, «τιμούμε σήμερα μία εξέχουσα φυσιογνωμία της πολιτικής μας ιστορίας, μία προσωπικότητα που δέσποσε στο δημόσιο βίο της χώρας στα τέλη του 19ου αιώνα και σφράγισε την εποχή του, αφήνοντας ταυτόχρονα σε όλους εμάς, ως πολύτιμη παρακαταθήκη, τις ιδέες αλλά και το έργο του».
Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε το μεταρρυθμιστικό έργο του Χαρίλαου Τρικούπη «οραματικό, καινοτόμο και εκσυγχρονιστικό». Και πρόσθεσε:
«Ο Χαρίλαος Τρικούπης ανήκε στο είδος εκείνο των εμπνευσμένων δημόσιων ανδρών που πολιτεύτηκαν με βάση εθνικούς στόχους και στρατηγικό σχέδιο. Δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με τις συντηρητικές δυνάμεις της εποχής του, να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες πολιτικές αντιλήψεις και να επιχειρήσει να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις μιας σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Τρικούπης είχε την τύχη να γεννηθεί στους κόλπους της ιστορικής οικογένειας των Τρικούπηδων, κι έτσι γαλουχήθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλού μορφωτικού επιπέδου και πολιτικής παιδείας. Η χαρισματική του προσωπικότητα και η οικογενειακή παράδοση τον κατέστησαν σύντομα διακεκριμένο δημόσιο λειτουργό και, αργότερα, πολιτικό πρώτης γραμμής.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης ακολούθησε με συνέπεια το κεντρικό του όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα, με βασική προϋπόθεση την ενσωμάτωση της χώρας στον ευρωπαϊκό δυτικό κόσμο. Αυτό το όραμα θα το υπηρετήσει με σθένος και επιμονή, διαμορφώνοντας την πολιτική του σκέψη στη βάση φιλελεύθερων και προοδευτικών ιδεών και με αμετακίνητη πίστη στις δυνάμεις του Έθνους.
Εργάστηκε άοκνα και συστηματικά, αφενός για την εθνική ολοκλήρωση, αφετέρου με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.
Ως πρωθυπουργός πραγματοποίησε πλούσιο έργο σε πολλούς τομείς, εκσυγχρονίζοντας τη δημόσια διοίκηση, τις ένοπλες δυνάμεις, την οικονομία, αλλά και υλοποιώντας μεγάλα έργα υποδομής με επίκεντρο τις συγκοινωνίες, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, την υγεία και τον πολιτισμό.
Άσκησε φιλόδοξη εξωτερική οικονομική πολιτική, προσέλκυσης επενδύσεων και κεφαλαίων από το εξωτερικό, προσβλέποντας στην ανάπτυξη της χώρας και στην ευημερία των πολιτών.
Πάνω απ’ όλα βέβαια, ο Τρικούπης υπήρξε ένας κατεξοχήν πολιτικός των δημοκρατικών θεσμών, με σημαντικές παρεμβάσεις προς την ορθότερη λειτουργία του πολιτεύματος, με στόχο την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας.
Με την ίδια προσήλωση υπερασπίστηκε την ιδέα και τη λειτουργία μιας σύγχρονης και ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, θεωρώντας, αυτό που ονόμαζε «ανόρθωση του νόμου», ως κεντρικό παράγοντα της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
Παρά το γεγονός ότι η μακρά παρουσία του στα δημόσια πράγματα ταυτίστηκε και με τις εξαιρετικά δύσκολες και οδυνηρές ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο τέλος του 19ου αιώνα, η απόσταση μας επιτρέπει σήμερα να εστιάζουμε περισσότερο στην πολύτιμη και πολυσχιδή προσφορά του για την αναδιαμόρφωση του ελληνικού κράτους».
Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Χαρίλαο Τρικούπη, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επιστημονική ημερίδα στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.
Επιστροφή