Εκθέσεις
Η Βουλή των Ελλήνων, στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τους πολίτες και κυρίως με τους νέους, διοργανώνει από το 1994 εκθέσεις στο Μέγαρο της Βουλής με την ευκαιρία σημαντικών ιστορικών επετείων ή για να τιμήσει μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού. Με τις εκθέσεις αυτές, η Βουλή των Ελλήνων συμβάλλει σημαντικά στην εμβάθυνση της ιστορικής παιδείας των πολιτών και τη διαμόρφωση κριτικής στάσης απέναντι στο παρελθόν και το παρόν.
Καθημερινά λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
(Επισκέψεις σχολείων στη Βουλή)
Επίσης, οργανωμένες ομάδες επισκεπτών (σύλλογοι, σωματεία, ΚΑΠΗ κ.λπ.) μπορούν να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στη Βουλή επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα 210 3735247 και 210 3735245.
Απρίλιος 2009
"Το Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων"
Η Έκθεση περιλαμβάνει σπάνια έγραφα, χειρόγραφα και έντυπα, πρωτόκολλα ορκωμοσίας, πρακτικά και ψηφίσματα, λόγους και επιστολές, διπλώματα, βιβλία και λευκώματα. Περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια που αναφέρονται στην κατασκευή του κτηρίου και στην εσωτερική του διακόσμηση και στις μετατροπές που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να υπηρετήσει τις νέες κοινωνικές ανάγκες. Παρουσιάζονται εικονογραφικά τεκμήρια, προσωπογραφίες, λιθογραφίες, γκραβούρες, γενικές απόψεις της πόλης των Αθηνών, του κτηρίου και του Κήπου, πίνακες, φωτογραφίες, αντικείμενα εποχής, ορισμένα από τα οποία αποτελούσαν την οικοσκευή του κτηρίου και ανήκαν σε επώνυμους. Για πρώτη φορά έχουν συγκεντρωθεί και εκτίθενται έπιπλα από την οθωνική περίοδο έως και την σύγχρονη εποχή που υπήρχαν στις αίθουσες του κτηρίου. Αυθεντικές ενδυμασίες και ιδιαίτερα αντικείμενα (κουτιά, κεντήματα, θυρεοί, κ.ά.) ζωντανεύουν παραστατικά εικόνες περασμένων εποχών.
Η Βουλή των Ελλήνων άντλησε μεγάλος μέρος των εκθεμάτων από τις δικές της πλούσιες συλλογές αλλά παράλληλα, συνεργάστηκε στενά με πολλούς –κρατικούς και ιδιωτικούς- φορείς, μουσεία, ιδρύματα της Αθήνας και του Μονάχου.
Κυκλοφορούν δύο εκδόσεις που συνδέονται άμεσα με την Έκθεση. Ο επιστημονικός τόμος των σχεδόν 300 σελίδων, ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτικές και εμπεριστατωμένες μελέτες για όλες τις περιόδους του κτηρίου, γραμμένος από ειδικούς, αρχιτέκτονες και ιστορικούς, πλούσια εικονογραφημένος, που συνοδεύεται από γενική βιβλιογραφία, που διατίθεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, και ο Κατάλογος της Έκθεσης ο οποίος περιλαμβάνει σύντομα κατατοπιστικά κείμενα, ένα εκτενές χρονολόγιο των ιστορικών γεγονότων και την ιστορία του κτηρίου και των παραρτημάτων του έως σήμερα, περιγραφή των εκθεμάτων και φωτογραφίες τους. Περιλαμβάνονται κείμενα που αναφέρονται στον Εθνικό Κήπο και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που πλαισιώνουν το κτήριο και σχετίζονται με άμεσο τρόπο με την διαδρομή του κτηρίου.
Η Έκθεση εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2009 και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2010.
Κατάλογος της έκθεσης
Επιστροφή