Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2009
Δήλωση του Προέδρου της Βουλής στους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Και έρχομαι τώρα σε ένα θέμα πριν με ρωτήσετε, αφορά το θέμα της συμμετοχής των Βουλευτών στη στήριξη του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Και θέλω να κρατήσετε επ’ ακριβώς αυτά που θα σας πω, γιατί δημιουργήθηκε, κυρίως σε ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μία ολόκληρη συζήτηση. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε και στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Πρώτον, γνωρίζετε ότι διαχρονικά όλοι οι Πρόεδροι της Βουλής –και αναφέρομαι στους δύο τελευταίους πριν από εμένα, τον κ. Κακλαμάνη και την κα Μπενάκη- λειτουργούμε με ένα χρυσό κανόνα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Δεν σχολιάζουμε ποτέ τις αποφάσεις των Αρχηγών των Κομμάτων, των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των Βουλευτών και δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για μένα, ως σημερινό Πρόεδρο της Βουλής.
Δεύτερον, όλα τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων και όλοι οι Βουλευτές δεν διαφωνούμε στη συνδρομή και στη συμμετοχή των Βουλευτών για τη στήριξη εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Και αναφέρομαι στην απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου, ότι από τη βουλευτική αποζημίωση -δεν υπάρχει μισθός Βουλευτών- θα παρακρατείται για ένα χρόνο το 5%, το οποίο θα κατευθύνεται στο Ταμείο της Κοινωνικής Συνοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικά αποζημίωση ή στο βασικό μισθό, κύριε Πρόεδρε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Δεν υπάρχει μισθός, υπάρχει η βουλευτική αποζημίωση η οποία είναι περίπου 5.800 ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ανακοίνωση του αρμοδίου Υπουργού αναφέρεται «βασικός μισθός».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Αν αναφέρεται, είναι λάθος και το γνωρίζετε καλύτερα εσείς οι Κοινοβουλευτικοί Συντάκτες.
Αυτή είναι η πρώτη γενική τοποθέτηση και της Διάσκεψης των Προέδρων, αλλά εκφράζοντας και όλους τους Βουλευτές για τη συμμετοχή τους με την παρακράτηση αυτή από τη βουλευτική αποζημίωση.
Τρίτον, γνωρίζετε ότι οι Βουλευτές, με απόφαση του Πρόεδρου της Βουλής και των Αρχηγών των Κομμάτων, δεν δέχθηκαν να εφαρμοστεί στους Βουλευτές το μισθολόγιο του Προέδρου του Αρείου Πάγου μετά την αύξηση που έγινε πέρυσι στους μισθούς των Δικαστών και του Προέδρου του Αρείου Πάγου, με βάση το οποίο καθορίζει ο Πρόεδρος της Βουλής τη βουλευτική αποζημίωση.
Τέταρτον, η Βουλή συμμετέχοντας στην εξοικονόμηση δαπανών, ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις ελαστικές δαπάνες για το 2009 κατά 10%, στη συνέχεια δύο άλλων αποφάσεων που είχαμε πάρει το 2008, η μία απόφαση να μη ζητήσουμε μεγάλη αύξηση του Προϋπολογισμού της Βουλής, παρά μόνο 4,9% που ήταν η μικρότερη αύξηση που ζήτησαν όλα τα Υπουργεία εκτός εκείνου, του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και από τον τρόπο με τον οποίον πολιτευτήκαμε το 2008 στη διαφανή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών της Βουλής, επιστρέφοντας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το ποσό των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Πέμπτον, οι Βουλευτές όπως και οι δικαστικοί και οι γιατροί δεν θα λάβουν καμία αύξηση στη βουλευτική αποζημίωση το 2009.
Έκτον, οι Βουλευτές συμμετέχουν, ανάλογα με το ατομικό συνολικό εισόδημα του 2007 που δηλώθηκε το 2008 και στα ποσά τα οποία θα συνεισφέρουν εκείνοι που έχουν συνολικά ατομικά εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω. Άρα, κωδικοποιημένα για τους Βουλευτές έχουμε, το 5% που θα πάει στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, μη αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης για το 2009 και τρίτον, συμμετοχή με την έκτακτη οικονομική εισφορά στο συνολικό ατομικό εισόδημα του Βουλευτή για εκείνους τους Βουλευτές που το εισόδημά τους είναι πάνω από 60.000 ευρώ. Άρα, με τρεις τρόπους συμμετέχουν οι Βουλευτές σε όλη αυτήν την προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το τρίτο δηλαδή, είναι πέρα από τη βουλευτική αποζημίωση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ναι. Είναι πέραν και της παρακράτησης από τη βουλευτική αποζημίωση.
Το λέω γιατί δημιουργήθηκε η παρανόηση ότι δεν συμμετέχουν οι Βουλευτές στα ποσά που θα καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συνολικά ατομικά εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.
Αυτό είναι το σύνολο της συμμετοχής των Βουλευτών και της Βουλής των Ελλήνων ως συμμετοχή για την αντιμετώπιση και των δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και πλήττονται περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Νομίζω τα κρατήσατε όλα με καθαρότητα.
Και το τελευταίο: Όπως έγινε στο παρελθόν και αυτό επανελήφθη χθες με την Κυβέρνηση -ο ίδιος το κατέθεσα όταν ενημερώθηκα από τον Πρωθυπουργό- ό,τι αφορά τη βουλευτική αποζημίωση, αυτό καθορίζεται από τη Βουλή και τον Πρόεδρό της, σύμφωνα με το Ζ΄ ψήφισμα του 1974. Θέλω να πω με αυτό ότι θα μπορούσε να ήταν πρόταση της Κυβέρνησης προς τη Βουλή, για να πάρουμε εμείς την απόφαση. Γι’ αυτό ξεκίνησα από την αρχή, ότι δεν έχει κανένας αντίρρηση για το 5%. Αναφέρομαι στο τυπικό μέρος, το οποίο δεν έγινε μόνο χθες. Έγινε και στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις μία τέτοια αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη βουλευτική αποζημίωση.
Και τώρα είμαι στη διάθεσή σας. Ορίστε κύριε Τζιοβάρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε εδώ διαπιστώσαμε μια θεσμική αταξία. Εσείς συγκεκαλυμμένα το αναγνωρίσατε. Η Βουλή είναι κυρίαρχο Σώμα και αποφασίζει για τα του οίκου της και για τα του προϋπολογισμού της. Έχουμε ανακοίνωση. Δεν έρχεστε σε δύσκολη θέση εσείς ως Πρόεδρος;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Αταξία δεν υπάρχει, αλλά είναι μία, θα έλεγα αρρυθμία στον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση αυτή γιατί η Βουλή κανονίζει τα του οίκου της αλλά τα χρήματα προέρχονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και η έγκριση και του Προϋπολογισμού της Βουλής γίνεται από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο οποίος δεν σας ενημέρωσε πάντως προχθές γι' αυτό το θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Βεβαίως. Και πήρε την απάντησή μου αυτή, αλλά ήδη είχε γίνει ανακοίνωση ότι...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, μιλώ για τη Δευτέρα όταν συναντηθήκατε για το θέμα της περιστολής των υπολοίπων δαπανών της Βουλής. Αναφέρομαι στη συνάντησή σας με τον κ. Παπαθανασίου και ερωτώ εάν σας ενημέρωσε...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Όχι, δεν έγινε καμία συζήτηση γι' αυτό το θέμα, γιατί αυτό αποφασίστηκε χθες στις 3 η ώρα το μεσημέρι.
Κρατήστε τη σημείωση αυτή. Η Βουλή αποφασίζει, αλλά τα χρήματα προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που τον...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά, αποφασίζει κυριαρχικά η Βουλή στο συγκεκριμένο θέμα...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Σε ό,τι αφορά τα θέματα μετά τον Προϋπολογισμό της Βουλής και την έγκρισή του και τη χρηματοδότηση.
Επιστροφή