Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένη του ομολόγου της, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Ομήρου

Πρόσκληση στενής, συστηματικής και διευρυμένης συνεργασίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Κύπριο ομόλογό της κ. Γιαννάκη Ομήρου, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Κυπριακό Κοινοβούλιο. Η συνεργασία αυτή αφορά τόσο την Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, Αποζημιώσεων, Επανορθώσεων, Επιστροφής του αναγκαστικού, κατοχικού Δανείου και των κλεμμένων Αρχαιολογικών Θησαυρών, όσο και την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, αλλά και την Εξεταστική Επιτροπή για τα αίτια υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο, η πρόταση για τη σύσταση της οποίας έχει ήδη ανακοινωθεί.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε τη συνειδητή και υψηλού συμβολισμού επιλογή της να είναι η Κύπρος η πρώτη χώρα που επισκέπτεται, ενώ επιβεβαίωσε τη σταθερή συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου στα δίκαια αιτήματα του Κυπριακού Λαού για ειρηνική συνύπαρξη των δύο Κοινοτήτων και οριστική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και ισοτιμία, στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού κεκτημένου, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια.
Ακολουθούν οι δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας:
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με πολύ μεγάλη χαρά και αίσθηση ευθύνης, αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου να επισκεφθώ την Κύπρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνειδητά επέλεξα να είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και των Ελληνίδων και με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσω την ανάγκη σε κάθε μας κίνηση, σε κάθε μας επιλογή, σε κάθε μας λέξη και σε κάθε μας πράξη, να επιβεβαιώνουμε αυτή την αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, τις σχέσεις των λαών μας, μια αλληλεγγύης που δεν επιτρέπεται για καμία σκοπιμότητα να τίθεται υπό διακύβευση. Μιας αλληλεγγύης η οποία αποτελεί η ίδια εγγύηση ότι θα υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα τόσο του Ελληνικού Λαού όσο και του Κυπριακού Λαού, αλλά και συνολικότερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, τα δικαιώματά τους, η αξίωσή τους για ευημερία και προκοπή.
Με τον Πρόεδρο Ομήρου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στην Αθήνα επί τη αφίξει του. Πριν από περίπου ένα μήνα ήταν ο πρώτος πρόεδρος κοινοβουλίου που υποδέχθηκα και έτσι χαίρομαι που είχαμε αυτή τη σημερινή συνάντηση και ευκαιρία να εμπεδώσουμε και να εμβαθύνουμε εκείνα που συζητήσαμε πριν από ένα μήνα. Έκτοτε ιδρύθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, επανασυστήθηκε για την ακρίβεια, η Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, Αποζημιώσεων, Επανορθώσεων, Επιστροφής του κατοχικού δανείου, του αναγκαστικού δανείου, αλλά και Επιστροφής των κλεμμένων Αρχαιολογικών Θησαυρών που συλήθηκαν επί ναζιστικής κατοχής. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να θέσει αυτό το θέμα σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο ως πρόταγμα αποκατάστασης ενός ιστορικού χρέους, ενός ηθικού χρέους, ενός χρέους που δεν επιτρέπεται να μείνει ανεκπλήρωτο. Πρότεινα στον κύριο Πρόεδρο να έχουμε την ενεργό συμμετοχή, με αντιπρόσωπο από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε αυτή μας τη διεκδίκηση που θα ξεκινήσει από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών και ξεκινά στην πραγματικότητα σήμερα και από εδώ.
Μία δεύτερη επιτροπή, που δρομολογήσαμε και βρίσκεται υπό σύσταση, η έναρξη εργασιών της οποίας ανακοινώθηκε, είναι η Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους. Του χρέους που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και ως όχημα για την καταδυνάστευση ενός ολόκληρου λαού. Είναι πεποίθησή μου ότι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους θα αποδείξει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το ύψος και αυτή η ποσοτική αποτύπωση δεν αντιστοιχεί σε πραγματική οφειλή. Και θα είναι κέδρος και για τον Ελληνικό Λαό και για τον Κυπριακό Λαό και συνολικά για τους λαούς που δοκιμάζονται από τις μνημονικές πολιτικές, που έχουν υποφέρει από τις στρατηγικές της λιτότητας, να αποδείξουν ότι αυτή η στρατηγική, εκτός του ότι είναι λάθος, εκτός του ότι είναι επιζήμια, είναι και μη νόμιμη σε επίπεδο διεκδίκησης αποπληρωμής μιας οφειλής που δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι βάσιμη. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από πολλές χώρες και θα έχουμε την τιμή να έχουμε και εκπροσώπηση της Κύπρου. Συναφώς, απηύθυνα πρόσκληση στον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου, κ. Ομήρου, να είναι ενεργός η συμμετοχή και η διαπίστευση της Βουλής των Αντιπροσώπων σε επίπεδο Προέδρου, για την παρακολούθηση αυτού του έργου που για πρώτη φορά γίνεται στην Ευρώπη.
Τέλος, για να ολοκληρώσω με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχει ανακοινωθεί από πλευράς της Κυβέρνησης ότι θα έρθει στο Κοινοβούλιο η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο και τις ευθύνες γι’ αυτή την καταστροφική πολιτική. Το ίδιο αντικείμενο μπορεί και είναι αρμόδια να διερευνά και η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Είμαι βέβαιη ότι η διερεύνηση θα αναδείξει στοιχεία που θα είναι άκρως χρήσιμα και για τον Κυπριακό Λαό και δεσμεύτηκα ότι τέτοια στοιχεία θα θέσουμε υπ’ όψιν της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να αξιοποιηθούν, ιδίως σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Αντίστροφα, επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε τη συνδρομή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πλήρη διαλεύκανση όλων των παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις ευθύνες υπαγωγής στο Μνημόνιο, το οποίο, σωστά ειπώθηκε, ότι πάνω απ’ όλα έχει θέσει σε διακύβευση τον πυρήνα των δημοκρατικών εγγυήσεων και τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου όπως στοιχειοθετούνται και οριοθετούνται από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Θα κλείσω λέγοντας ότι είναι αυτονόητη η συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου στα δίκαια αιτήματα του Κυπριακού Λαού για ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, για επίλυση του Κυπριακού με επανεκκίνηση των συνομιλιών, χωρίς προκλήσεις που τορπιλίζουν τη διαδικασία συνομιλίας, διαλόγου και επίλυσης, για οριστική λύση στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και ισοτιμία, στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού κεκτημένου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο Ομήρου γι’ αυτή την πρόσκληση και γι’ αυτή την φιλοξενία.
Γιαννάκης Ομήρου: Με πολλή χαρά, δεχθήκαμε σήμερα εδώ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Αγαπητή φίλη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση  για τη συνάντηση που είχαμε, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, τόσο σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και την οικονομική κρίση που πλήττει τις δύο μας χώρες, την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων. Θέλω να σημειώσω με έμφαση ότι αυτή η πρώτη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο εκπέμπει ένα βαθύτατο συμβολισμό, γιατί επαναβεβαιώνει ότι ο μητροπολιτικός Ελληνισμός, μέσω του κατ’ εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας που είναι η Βουλή των Ελλήνων, στέκεται δίπλα στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε αποφασίσει ότι οι Κοινοβουλευτικές μας Αντιπροσωπείες σε Διεθνείς Κοινοβουλευτικούς και Περιφερειακούς Οργανισμούς θα είναι σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό και όπου χρειάζεται θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία των Προέδρων των δύο Σωμάτων, των δύο Κοινοβουλίων, ακριβώς για να προωθούμε τους κοινούς εθνικούς μας στόχους. Έχω ενημερώσει ασφαλώς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας με βάση τη Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχουμε επίσης συμφωνήσει και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανταποκριθεί σε πρόταση της Προέδρου για να παρακολουθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τον σχηματισμό διαφόρων επιτροπών από τη Βουλή των Ελλήνων, ad hoc και επιτροπών που έχουν σχηματιστεί, που έχουν δημιουργηθεί με απόφαση της Προέδρου, όπως είναι η Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και η Επιτροπή για τον Διαχειριστικό Έλεγχο του Χρέους.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι συζητήσαμε και την οικονομική κρίση που ταλανίζει και τις δύο χώρες. Είναι κοινή η θέση και των δυο μας ότι η παρατεταμένη λιτότητα και η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ανεργία, στο φαινόμενο της μετανάστευσης και βεβαίως σε υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζουμε αποφασιστικά τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί όρους απαράδεκτους που έχουν επιβληθεί στον Ελληνικό Λαό, στην Ελληνική Πολιτεία, στην Ελληνική Δημοκρατία και κοινή μας θέση είναι, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές που οδήγησαν στην παρατεταμένη ύφεση και στην κοινωνική δυστυχία μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής.
Και πάλι καλωσορίζω με θέρμη και αγάπη την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, εδώ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δύο Πρόεδροι απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω, επειδή αναφέρθηκε η ομόλογός σας στο ότι δεν επιτρέπεται να τίθεται για καμιά σκοπιμότητα η διακύβευση της αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, εκτιμάτε ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και ιδιαίτερα η χθεσινή και συγκεκριμένα η αποστροφή του ότι η Κύπρος δεν  έχει τις σχέσεις ψευδοκράτους–κατοχικής Τουρκίας  είναι μέσα στο πλαίσιο,  διακυβεύει αυτή την αλληλεγγύη;
Γιαννάκης Ομήρου: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις υπουργών ή άλλων. Λέω τις απόψεις μου που είναι πολύ καλά γνωστές και έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη, ότι η εθνική ομοψυχία μεταξύ Κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού, η συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου  είναι όρος επιβίωσης για τον Κυπριακό Λαό αλλά και για τον Ελληνικό Λαό, για τον μητροπολιτικό Ελληνισμό. Υπό την έννοια ότι δεν είναι απλώς πολιτιστικοί οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δεν είναι η γλώσσα, δεν είναι η θρησκεία, δεν είναι η προσήλωση σε κοινές πολιτιστικές αρχές και αξίες,  αλλά επιβάλλεται αυτή η συμπόρευση και η εθνική ομοψυχία και από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ο Κυπριακός Ελληνισμός και ο μητροπολιτικός Ελληνισμός. Είναι όρος επιβίωσης του Ελληνισμού η κοινή πορεία. 
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα ένα σχόλιο, αν ένιωσε τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο μητροπολιτικός Ελληνισμός τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μεγάλο αγώνα που δίνετε καθημερινά με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Πρωθυπουργού σήμερα. Νιώσατε ποτέ να διακυβεύεται αυτή η αλληλεγγύη, κυρία Πρόεδρε;
 
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα επαναλάβω εκείνο που είπα,  ότι η αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας δεν πρέπει να τίθεται για κανένα λόγο και για καμία σκοπιμότητα  υπό διακύβευση. Γεγονότα τα οποία κλονίζουν αυτή την αλληλεγγύη,  ουσιαστικά κλονίζουν και την προοπτική να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά συνολικά των ευρωπαϊκών λαών.  Απέναντι σε απειλές, που κατευθύνονται κυρίαρχα κατά της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, οι λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι.
 
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη
 
Λίγο αργότερα, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων:
 
«Είχα την ευκαιρία να έχω μία διά μακρόν και ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφενός να ακούσω για τις προτεραιότητες και τα προτάγματα σε επίπεδο διεκδικήσεων του Κυπριακού Λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφετέρου να εκθέσω στον κ. Πρόεδρο τις πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίες έχουν άμεση σχέση και συνάφεια και με προτεραιότητες και με τα συμφέροντα του Κυπριακού Λαού, ιδίως ενόψει των δοκιμασιών που ταλανίζουν και καταδυναστεύουν και τον Ελληνικό Λαό και τον Κυπριακό Λαό και άλλους λαούς που έχουν θυματοποιηθεί από τα μνημόνια.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο πήρε την πρωτοβουλία και με απόφασή μου ιδρύει Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες αλλά θα επικουρείται και από κοινοβουλευτικά πρόσωπα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων. Μια Επιτροπή που πιστεύω ότι θα μπορέσει να παραγάγει πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα που θα επικουρήσουν στη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά θα χορηγήσουν πολύτιμα στοιχεία και σε άλλους λαούς και ιδίως στον Κυπριακό Λαό.
Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με την κυρίαρχη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για διερεύνηση των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας μας στο Μνημόνιο. Και είναι σίγουρο ότι στην πορεία αυτής της διερεύνησης θα προκύψουν στοιχεία πολύτιμα και για την αποκάλυψη των παραμέτρων που συνέτειναν και των ευθυνών που υπήρξαν για την κυπριακή τραπεζική κρίση.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο βαθμό που θα έχει υπόψη του τέτοια στοιχεία, θα τα θέσει και υπ’ όψιν των κυπριακών θεσμικών παραγόντων και του Κυπριακού Λαού και αντίστροφα θα αναζητήσει τη συνδρομή τους στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτή τη μέγγενη των μνημονίων. Γιατί, πάνω από όλα, οι πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου –και αυτό νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία για τον Κυπριακό Λαό– συντείνουν στο να υπηρετήσουν το δικαίωμα των λαών για Δικαιοσύνη και για Αλήθεια και αυτή η προτεραιότητα θα διαποτίζει κάθε μας πρωτοβουλία και κάθε ενέργεια στήριξης και υποστήριξης και των αιτημάτων του Κυπριακού Λαού.
Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για την πρόσφατη πρωτοβουλία μας για αναβάθμιση με επανασυγκρότηση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και Επανορθώσεων, των Γερμανικών Οφειλών. Είναι μια Επιτροπή στο πλαίσιο της οποίας θα ζητήσουμε και τη συνδρομή και άλλων κοινοβουλίων και χωρών.
Για το κυπριακό πρόβλημα τόνισα –και το τονίζω με κάθε απαιτούμενη έμφαση– ότι είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη η έμπρακτη αλληλεγγύη και του Ελληνικού Λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την επίλυση του Κυπριακού, με την ενθάρρυνση της επανέναρξης των συνομιλιών χωρίς ενέργειες που τορπιλίζουν την ειρηνική και ομαλή συζήτηση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και ισοτιμία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως του ευρωπαϊκού και του διεθνούς κεκτημένου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι αυτονόητο ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έμπρακτα θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναλάβει κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία. Η διαιώνιση του προβλήματος οδηγεί στην παγίωσή του, η διαρκής αναστολή και αναβολή της επίλυσης τελικά οδηγεί στο να ριζώνει στις συνειδήσεις το ανεπίλυτο της υπόθεσης. Είναι αναγκαίο το Κυπριακό να αποτελεί γενικότερη υπόμνηση της ανάγκης επιστροφής της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πανανθρώπινες οικουμενικές και ευρωπαϊκές αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των κοινωνιών, της κοινωνικής ευημερίας και του απόλυτου και αδιαπραγμάτευτου σεβασμού του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Μετά το πέρας των δηλώσεων, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κληθείσα να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, είπε ότι «η μάχη που δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Βουλή για την αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού, συνολικά στην Ευρώπη, είναι μια μάχη που αφορά όλους εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπειας και της Αλληλεγγύης των λαών και των κοινωνιών».
Επισκέψεις και άλλες συναντήσεις της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Το απόγευμα συναντήθηκε με αρχηγούς και εκπροσώπους Κοινοβουλευτικών Κομμάτων: Τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρη Συλλούρη, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη, με τον Εκπρόσωπο Τύπου και Αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς και με Αντιπροσωπεία του ΔΡΑΣΥ-EYLEM.
Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015, η κ. Κωνσταντοπούλου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, τον Υπουργό Εξωτερικών  κ. Ιωάννη Κασουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Η Πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί, επίσης, το στρατόπεδο Αντιστρατήγου Σωτηρίου Σταυριανάκου, της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα, και τη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός όπου θα συνοδεύεται από την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας κ. Λουκαΐδου.
 
 
Φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
  
 

 



Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ