Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2015

Η Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Την αμέριστη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων και του Ελληνικού Λαού στα αιτήματα του Κυπριακού Λαού για Δικαιοσύνη και Αλήθεια, αλλά και την ενότητα των δύο λαών σε κοινά ζητήματα και διεκδικήσεις, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος την επισκέφθηκε σήμερα, συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπο Τύπου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, κ. Γιώργο Λουκαΐδη. Στη συνάντηση παρευρέθη ο νέος Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Θαλάσσης.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, στο πλαίσιο και με ενεργοποίηση των συνομιλιών των Κοινοτήτων, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με αποτροπή ενεργειών οι οποίες τορπιλίζουν το διάλογο, ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο την πρώτη επίσημη επίσκεψή της ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
 
Ακολουθούν οι  πλήρεις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
 
 
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Υποδέχθηκα τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού και τον κ. Λουκαΐδη, με πολλή χαρά, γιατί είναι πάντοτε ευτύχημα να υπάρχει ευκαιρία άμεσης επαφής και ανταλλαγής απόψεων με τους εκπροσώπους των πολιτικών Κομμάτων της Κύπρου.
Του διεμήνυσα την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ελληνικού Λαού, όπως εκπροσωπείται από το Κοινοβούλιο, στα αιτήματα του Κυπριακού Λαού για Δικαιοσύνη και για Αλήθεια.
Τον ενημέρωσα για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων, ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, Επανορθώσεων και Οφειλών, την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά και για την πρωτοβουλία της σύστασης μιας Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους και την υποβοήθηση της επαφής και σχέσης με τα Κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –πρωτοβουλία για την οποία θα μιλήσουμε ειδικότερα αύριο– στην οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση και την αρωγή εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και των θεσμικών παραγόντων, που συμμερίζονται το αίτημα των λαών να γνωρίζουν την Αλήθεια.  Ένα αίτημα το οποίο αφορά όλους τους λαούς –και τον Κυπριακό– και στο οποίο η Βουλή των Ελλήνων είναι πρωτοπόρα σε πρωτοβουλίες.
Ενημερώθηκα αναλυτικά από τον κ. Κυπριανού για την κατάσταση στην Κύπρο, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό. Επανέλαβα  –και θα επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία–  την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, στο πλαίσιο και με ενεργοποίηση των συνομιλιών των Κοινοτήτων, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με αποτροπή ενεργειών οι οποίες τορπιλίζουν το διάλογο.
Τέλος, τον ενημέρωσα ότι θα βρίσκομαι την επόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή μου ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, όπου θα έχουμε, ελπίζω, την ευκαιρία να συζητήσουμε ακόμη ενδελεχέστερα τα ζητήματα εκείνα στα οποία οι λαοί μας, ο Κυπριακός και ο Ελληνικός, ενώνονται σε κοινά αιτήματα και διεκδικήσεις. Ένα από τα ζητήματα αυτά, κυρίαρχο και έντονα παρόν αυτή την περίοδο, είναι βέβαια και το ζήτημα των μνημονιακών πολιτικών που έχουν στραγγαλίσει τους ευρωπαϊκούς λαούς, μνημονιακών πολιτικών από τις οποίες πρέπει να απελευθερωθούν οι ευρωπαϊκοί λαοί.
Ελπίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες και οι πολιτικές που σήμερα ακολουθούνται στην Ελλάδα θα αποτελέσουν την αφετηρία της συνολικής απαλλαγής της Ευρώπης από τη μέγγενη των Μνημονίων.
 
ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ, κυρία Πρόεδρε της Βουλής, για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο το οποίο αναλαμβάνετε. Θέλω, επίσης, να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πολύ παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, την οποία, όπως είπατε, θα συνεχίσουμε στη Λευκωσία.
Από τη δική μου πλευρά, όπως ήδη αναφέρατε, σας ενημέρωσα για τις πρόσφατες εξελίξεις, ή, σωστότερα, μη εξελίξεις στο Κυπριακό, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την ανησυχία μας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την Ελληνική Κυβέρνηση, τα πολιτικά Κόμματα, τον Ελληνικό Λαό στο σύνολό του, για την αμέριστη στήριξη που προσφέρουν στον αγώνα του Κυπριακού Λαού για απελευθέρωση και επανένωση. Θέλουμε η Κύπρος να μετατραπεί σε μια χώρα ειρηνική, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες θα ζούμε μέσα σε συνθήκες ειρήνης και –ελπίζω και εύχομαι– απαλλασσόμενοι από το Μνημόνιο, σε συνθήκες ευημερίας.
Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και για την οικονομική κατάσταση. Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ακολουθούν βίους παράλληλους σε κάποια ζητήματα. Σίγουρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι διαφορετικά από αυτά της ελληνικής. Το δικό μας πρόβλημα ήταν, κυρίως, πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και όχι δημοσιονομικό, αλλά πρέπει να πω ότι, δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επέλεξαν με τον ίδιο δογματικό τρόπο να επιχειρήσουν την επίλυση των προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα από τις διαφορές που υπήρχαν σε αυτά τα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι λαοί στις χώρες μας να αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα, κυρία Πρόεδρε, και για το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες θεωρώ ότι εάν καρποφορήσουν θα έχουν θετικές επιδράσεις και σε άλλα Κοινοβούλια, σε άλλες χώρες γενικότερα. Όπως έχουμε πει, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτόν το διάλογο μπορούμε να κερδίσουμε πάρα πολύ, πάρα πολλά και οι δύο χώρες: και η Κύπρος και η Ελλάδα.
 
 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ