Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο»

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη.
Ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέντευξη του τόνισε: «θέλω να πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχουμε μια απόφαση από το Γιούρογκρουπ και η Τρίτη θα είναι μια διαφορετική μέρα. Εκτιμώ ότι σε ένα – ενάμιση μήνα εκτός από τα οικονομικά και εργασιακά θα προστεθούν στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου σοβαρά θεσμικά ζητήματα. Αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο στα οικονομικά, αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο οικονομικά και ούτε είμαστε όλοι οικονομολόγοι. Οι πολιτικοί αφήσαμε πολύ χρόνο στους τεχνοκράτες και στους οικονομολόγους, οι οποίοι εμφανίζονται κατά καιρούς σαν κομήτες, μας δίνουν μια συνταγή, αποχωρούν, ενώ εμείς οι πολιτικοί παραμένουμε. Εμάς ξέρει ο κόσμος, εμείς μεταφέρουμε τη συνταγή στον κόσμο και μένουμε να τους πούμε ότι ήταν λάθος τελικά. Εγώ θέλω οι πολιτικοί να αποφασίζουν. Σήμερα δυστυχώς αποφασίζουν οι τραπεζίτες, οι οικονομολόγοι και έχουμε αφήσει χώρο. Ευθυνόμαστε οι πολιτικοί γι αυτό. Το Κοινοβούλιο πρέπει να σταθεί ανάχωμα στον κάθε γραφειοκράτη, ο οποίος προσπαθεί με άλλους τρόπους να περνάει ότι θέλει. Το μόνο ανάχωμα είναι τα εθνικά Κοινοβούλια αν αυτά τα υποβαθμίσουμε τότε η γραφειοκρατία και οι δήθεν οικονομολόγοι θα μας οδηγούν σε λάθος συνταγές.
Επειδή η πολιτική είναι σύνθετη και η Ευρώπη ακόμα πιο σύνθετη σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, θα πρέπει από την Τρίτη, αφού πιστεύω ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας και θα φύγει αυτή η αίσθηση ανασφάλειας που διακατέχει όλους μας, να εξετάσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο, να νομοθετήσουμε και τα αυτονόητα. Να ξαναδούμε το Σύνταγμα, να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση. Να συζητηθούν όλα: ο ρόλος της Βουλής, του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως η Δικαιοσύνη θα γίνει πιο ανεξάρτητη, πως θα ενισχυθούν τα ατομικά δικαιώματα, πως θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών…
 Από τον Ιανουάριο, γιατί από την Δευτέρα θα λύσουμε το ταμειακό πρόβλημα της χώρας, πρέπει να ανοίξουν όλα τα θέματα. Οφείλουμε να τα εξετάσουμε αναλυτικά.»
 
Αναφέρθηκε στο κόστος λειτουργίας της Βουλής, στις περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων:
«…πραγματικά με αυτή την κρίση και με αυτές τις περικοπές μπορεί να φαίνονται υψηλές οι αποζημιώσεις των βουλευτών. Πρέπει όμως να εξετάσουμε αναλυτικά τα έξοδα τα οποία απαιτούνται για να λειτουργήσει ο βουλευτής αποτελεσματικά και σωστά σ’ αυτό το αξίωμα. Γιατί υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι μπορεί να μη θέλουν να λειτουργήσουν σωστά και να βάζουν στην τσέπη την αποζημίωση για να περνούν καλά. Και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πολιτική γέμισε από «γκλαμουράτους» και life style τύπους και ολιγόστευσαν οι επιλογές των πολιτών. Εδώ έχουν μια ευθύνη και οι πολίτες με τον σταυρό προτίμησης που βάζουν και στείλανε στη βουλή πολλούς τέτοιους τύπους,   οι οποίοι θεωρούσαν ότι η πολιτική είναι να περνάμε καλά …
Η πολιτική όμως δεν είναι αυτό, η πολιτική είναι προσφορά με τα αναγκαία και τα στοιχειώδη . Πρέπει ο πολιτικός να είναι και ταγός ταυτόχρονα. Πρέπει όμως να εξετάζουμε πάντα τι απαιτείται για τα λειτουργικά έξοδα ενός βουλευτή, ιδίως δε εάν είναι και βουλευτής επαρχίας. Γιατί μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην επαρκούν. Ήρθαν στο γραφείο μου έλεγαν βουλευτές της Θεσσαλίας και μου είπαν, ότι θέλουν 1.100 ευρώ το μήνα έξοδα για βενζίνη και διόδια,   προκειμένου να επισκέπτονται κάθε σαββατοκύριακο στην εκλογική τους περιφέρεια. Άρα αυτό είναι έξοδό του που φεύγει από την αποζημίωση των 5.300 ευρώ το μήνα….
.. Άλλωστε από το 2010 και μετά μειώθηκε ο μισθός των βουλευτών αφού καταργήθηκε η αυτοτελής φορολογία. Δηλαδή ενώ ήταν το 10 ή το 15% η φορολογία, αυτή τη στιγμή είναι το 40%, που σημαίνει ονομαστικά στο ετήσιο εισόδημα κόπηκαν 22.000 ευρώ.
 
… Ο Προϋπολογισμός της Βουλής είναι το 2,3 τοις χιλίοις του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συγκριτικά δε με τις υπόλοιπες χώρες έχουμε το μικρότερο κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας…
            … Ότι και αν έχει γίνει με τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής, δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι και δεν μπορούν να στοχοποιούνται. Τους τα έδωσαν οι προηγούμενοι πρόεδροι, το πολιτικό σύστημα γενικά. Μέσα σ΄ αυτό συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου. Η ευθύνη είτε των χρημάτων που παίρνουν, είτε του τρόπου πρόσληψης τους, δεν ανήκει στους υπαλλήλους και οφείλουμε αυτό να το αναγνωρίσουμε, όπως το αναγνωρίζουμε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Από εκεί και πέρα στο πλαίσιο της δραματικής κατάστασης, που βιώνουμε, οφείλουμε να τα επανεξετάσουμε όλα. Όπου υπήρχαν υπερβολές και έχουμε ξεφύγει να τις διορθώσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε εκδικητική διάθεση. Αντιθέτως προχωράμε με πόνο ψυχής σε κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία κάνουμε περικοπές και επιχειρούμε να ανατρέψουμε βίαια τη ζωή της. Πράγματι μέχρι το τέλος του 2011, ούτε στο ΑΣΕΠ υπάγονταν ως προς τις διαδικασίες πρόσληψης τους, ούτε στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Από τον Δεκέμβριο όμως του 2011 έχουν αλλάξει αυτά. Ισχύει το Μισθολόγιο και το ΑΣΕΠ.»
 
 
 
 
Ακολουθεί ολόκληρη η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη 

  
 
 
 
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗΤΗΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣΤΟΥΠΡΟΕΔΡΟΥΤΗΣΒΟΥΛΗΣ
 κ. ΕυάγγελουΜεϊμαράκη, στηνεκπομπή« Mega Σαββατοκύριακο»καιτουςδημοσιογράφους: ΙορδάνηΧασαπόπουλοκαιΜανώληΑναγνωστάκη
 
 
Μ. Αναγνωστάκης: Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Να πούμε ότι έχουμε καλέσει όλους τους προκατόχους του, αλλά κανείς δεν ήρθε γιατί δεν τολμούσαν να πουν τα πράγματα, όπως είναι. Αυτό το βάζουμε στα θετικά…
 
 
 
ΠρόεδροςτηςΒουλήςΕύ. Μειμαράκης: Σε συνέντευξη  μου σε εφημερίδα, πρόσφατα, είπα  ότι δεν θα είμαι ένας Πρόεδρος "μαριονέττα". Θα είμαι ένας Πρόεδρος που θα έχει άποψη, θα κάνει πολιτικές παρεμβάσεις στα μείζονα και σημαντικά ζητήματα, υποστηρίζοντας πάντα τις απόψεις και τις θέσεις της παράταξης μου, αλλά ταυτόχρονα με το σεβασμό στο αξίωμα της Βουλής. Πρέπει επικοινωνιακά να εξηγήσουμε στους πολίτες, επειδή υπήρχε μια άλλη τακτική ως τώρα, γιατί υπάρχει άγνοια, παρανόηση ή παραπληροφόρηση σε κάποια ζητήματα που απασχολούν το Κοινοβούλιο.
 
 
 
ΙορδάνηςΧασαπόπουλος: Υπάρχει ζήτημα με τους υπαλλήλους της Βουλής, τον ακριβή αριθμό τους, τα μισθολογικά τους. Επανειλημμένα έχουμε καλέσει στην εκπομπή τον Πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων. Χτες προχωρήσατε σε κάποιες μειώσεις. Ξέρετε σήμερα πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν στη Βουλή και πόσοι μισθοδοτούνται από τη Βουλή ως μετακλητοί;
 
 
 
ΠτΒ: Πρώτα απ΄ όλα θέλω να πω, πως ότι και αν έχει γίνει με τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής, δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι και δεν μπορούν να στοχοποιούνται. Τους τα έδωσαν οι προηγούμενοι πρόεδροι, το πολιτικό σύστημα γενικά και μέσα σ΄ αυτό συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου. Η ευθύνη είτε των χρημάτων που παίρνουν, είτε του τρόπου πρόσληψης τους, δεν ανήκει στους υπαλλήλους και οφείλουμε αυτό να το αναγνωρίσουμε, όπως το αναγνωρίζουμε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Από εκεί και πέρα στο πλαίσιο της δραματικής κατάστασης, που βιώνουμε, οφείλουμε όλα να τα επανεξετάσουμε. Όπου υπήρχαν υπερβολές και έχουμε ξεφύγει να τις διορθώσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε  εκδικητική διάθεση. Αντιθέτως προχωράμε  με πόνο ψυχής σε κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία  κάνουμε περικοπές και επιχειρούμε να ανατρέψουμε βίαια τη ζωή της. Μπαίνω λοιπόν στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής, για να σας πω, ότι  πράγματι μέχρι το τέλος του 2011, ούτε στο ΑΣΕΠ υπάγονταν ως προς τις διαδικασίες πρόσληψης τους, ούτε στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Από τον Δεκέμβριο όμως του 2011 έχουν αλλάξει αυτά. Ισχύει το Μισθολόγιο και το ΑΣΕΠ. Και μάλιστα έγινε πρόσφατα, ένας διαγωνισμός για 14 στενογράφους και πρέπει να τους πάρουμε…
 
Δημοσιογράφος : Δεν έγινε τώρα, έγινε το 2010 και ακόμα δεν έχουν προσληφθεί…
 
Π.τ.Β: Λάθος της Βουλής που δεν έγινε, θα το διορθώσουμε, πάμε σε νοικοκύρεμα. Το Ενιαίο Μισθολόγιο, λοιπόν για να ξαναγυρίσω σ΄ αυτό που έλεγα, προβλέπει τη μισθολογική βάση των δημοσίων υπαλλήλων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες διακρίσεις, ανάλογα με το έργο που προσφέρει, τις υπηρεσίες που παρέχει κ.λ.π. Οφείλω λοιπόν να σας πω, γιατί ως πρόεδρος της Βουλής το ζω, ότι όλοι οι υπάλληλοι της Βουλής έρχονται απογεύματα, βράδια, Σάββατο, Κυριακή, φεύγουν μετά την μία η ώρα τη νύχτα…
 
Δημοσιογράφος: Λέτε ότι είναι πραγματικές οι υπερωρίες….
 
ΠτΒ: Της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής, όσων εργάζονται μέσα στο κτίριο, γιατί υπάρχουν και υπάλληλοι που είναι είτε μετακλητοί, είτε αποσπασμένοι στα κόμματα και στους βουλευτές. Όσοι λοιπόν είναι στο κτίριο τους βλέπω Σαββάτο – Κυριακή. Είσαστε στη ψήφιση του Προϋπολογισμού, φύγαμε στις δύο η ώρα το πρωί.
 
Δημοσιογράφος: Ήταν μια βραδιά ντροπής αυτό με τους προπηλακισμούς…
 
ΠτΒ: Θα φτάσουμε σ΄ αυτό, εγώ λέω για την Κυριακή, ημέρα ψήφισης  του Προϋπολογισμού. Φύγαμε οι βουλευτές και οι υπάλληλοι έμειναν πίσω για να ολοκληρώσουν τα πρακτικά, ενώ όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν στην ώρα τους. Εδώ λοιπόν όταν ο υπάλληλος θα φύγει σε ώρες που δεν υπάρχουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Δημόσιο οφείλει να του δώσει έξοδα κίνησης. Αυτό δεν είναι εισόδημα, είναι έξοδα κίνησης. Και αυτό προβλέπεται ως επιπλέον παροχή συγκριτικά με άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης προβλέπονται περισσότερες υπερωρίες, οι  οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να τις πάρουν όσοι εργάζονται και είναι στο κτίριο και τους βλέπουμε. Αφού τις κάνουν οι άνθρωποι δεν θα τις πάρουν; Κοντά σ΄ αυτούς "ποτίζονται" και κάποιοι άλλοι. Συμβαίνει παντού στο Δημόσιο, στο δικό μας χέρι είναι να βρούμε ποιοι είναι αυτοί και να τους αποκλείσουμε.
 
Με τους υπαλλήλους της Βουλής λοιπόν, έχουμε τρία ζητήματα: το Μισθολογικό, που είναι αρμοδιότητα της Βουλής, το συνταξιοδοτικό που είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών και υπέστησαν ότι και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι  και το εφάπαξ τους. Γι αυτό  είμαστε σε συζητήσεις με τους ίδιους να δούμε πως θα εξορθολογιστεί…
 
Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό γιατί ακούγεται καλά ο εξορθολογισμός, είναι δυνατόν όμως οι μόνοι υπάλληλοι παντού να παίρνουν εφάπαξ 60 μισθούς ;
 
 
 
ΠτΒ: Είναι 58 και θα εξορθολογιστεί αυτό. Είναι δεδομένο ότι υπήρχαν λάθη είμαστε εδώ να το διορθώσουμε…
 
Δημοσιογράφος: Με αυτά που παίρνουν έπρεπε να φτάσουμε στους προπηλακισμούς, φραστικούς έστω που φτάσαμε το βράδυ της Τετάρτης;
 
 
 
ΠτΒ: Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν μια διαφορετική κουλτούρα και στην συνδικαλιστική τους έκφραση. Ουδέποτε έχουν κάνει απεργία, ουδέποτε έχουν φύγει. Η Βουλή δεν είναι ΔΕΚΟ, δεν έχει σωματεία που κάνουν  απεργίες ημερών. Όχι ότι δεν είναι δίκαιο να απεργούν οι εργαζόμενοι, αλλά τονίζω τη διαφορά. Και ξέρω ότι είναι άχαρος ο ρόλος μου αυτή τη στιγμή, αλλά θέλω να τα πω αυτά, γιατί επιθυμώ να συμβάλλω στην αναβάθμιση του Κοινοβουλίου συνολικά. Έχω την αίσθηση ότι οι υπάλληλοι έχουν στοχοποιηθεί, όχι χωρίς λόγο, αλλά να εξηγήσουμε στον κόσμο, ότι δεν έφταιγαν οι υπάλληλοι…
 
Δημοσιογράφος: Το εφ άπαξ πόσο θα κοπεί…
 
ΠτΒ: Κοιτάξτε, είμαστε σε συζητήσεις, δεν θέλω να αιφνιδιάσω, ούτε έχω πάρει και καμιά απόφαση επ΄ αυτού. Πρέπει να εξετάσουμε και πόσο αντέχει το ταμείο τους. Είναι συνολικό το ζήτημα. Όσοι έχουν πληρώσει είναι αδικία να μην τα αποδώσουμε…
 
Δημοσιογράφος: Γιατί εμείς δεν έχουμε πληρώσει, δεν τα κόβουνε…
 
ΠτΒ: Μου θυμίζετε το ανέκδοτο που έλεγε ο Μακαριστός ο Χριστόδουλος, «να ψοφήσει το άλογο του γείτονα»…
 
Δημοσιογράφος: Το αντίθετο εννοώ, η διαφορά είναι ότι τρώμε από το ίδιο σανό….
 
ΠτΒ: Πιθανόν να είστε σε ταμείο που δεν αντέχει να δώσει εφ άπαξ, πρέπει να δούμε πόσο αντέχει το Ταμείο των υπαλλήλων της Βουλής. Τα συζητάμε όλα και τα εξετάζουμε…
 
Δημοσιογράφος: Και ότι μείνει, από τις περικοπές των εφάπαξ θα πάει στους πιλότους. Τα ξέρετε, χρηματίσατε υπουργός Άμυνας. Είναι δυνατόν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να παίρνει 1.800 ευρώ το μήνα;
 
ΠτΒ: Συμφωνώ μαζί σας και ιδεολογικά πιστεύω ότι πρέπει αξιολογικά η πολιτεία να δίνει το στίγμα προτεραιότητας…
 
Δημοσιογράφος: Τι να πει ο υπάλληλος της Βουλής στους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας…
 
ΠτΒ: Συμφωνώ μαζί σας. Με έχει εντυπωσιάσει η σπατάλη που γίνεται στο Δημόσιο σε πολλούς τομείς. Έρχεται ο χειμώνας και ζήτησα από τις υπηρεσίες να μου πουν  τις πετρέλαιο καταναλώνεται. Ξέρετε ότι δαπανούμε 450 εκατομμύρια για πετρέλαιο στο Δημόσιο και το 30% της ενέργειας χάνεται γιατί τα κουφώματα είναι παλιά; Κλείνουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες το απόγευμα και τα καλοριφέρ δουλεύουν. Βλέπω στη Βουλή να κυκλοφορούν με κοντομάνικα γιατί κάνει πολύ ζέστη. Καλύτερα να φοράνε μια ζακέτα και να είναι λιγότερη η ζέστη. Να κατεβάσουμε το θερμοστάτη και να κλείνει αυτομάτως το καλοριφέρ όταν δεν υπάρχει κανείς. Όρισα υπεύθυνο γι αυτό, θα κάνουμε εξοικονόμηση. Και το πετρέλαιο που θα εξοικονομηθεί θα το στείλουμε σε σχολεία στη Φλώρινα, στη Καστοριά και σε νομούς που έχουν ανάγκη…
 
Δημοσιογράφος: Η Βουλή δεν έχει φυσικό αέριο…
 
 
 
ΠτΒ: Και φυσικό αέριο δεν έχουμε και όπως με πληροφόρησαν όλα τα κουφώματα της Βουλής χρειάζονται αλλαγή. Θα μου πεις θα κάνεις ένα τέτοιο έξοδο μια τέτοια περίοδο; Αν πρόκειται να κερδίσουμε χρήματα μακροπρόθεσμα, οφείλουμε να το κάνουμε. Πρέπει να συνεννοηθώ με τις υπηρεσίες και να το κάνουμε…
 
Δημοσιογράφος: Χρειάζεται έλεγχος και στην παραλαβή του πετρελαίου…
 
ΠτΒ: Ασφαλώς χρειάζεται κ. Αναγνωστάκη, αλλά στην Ελλάδα συμβαίνει το παράδοξο για όλα υπεύθυνος τελικά να είναι ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει η ατομική ευθύνη των υπαλλήλων. Στο Δημόσιο παρότι υπάρχει χρέωση σε υπαλλήλους, όλα φορτώνονται στην πολιτική ηγεσία, που χρεώνεται – και δια της ψήφου πολλές φορές, αντί να καταλογίζονται οι  ατομικές ευθύνες.
 
 
 
Δημοσιογράφος : Σε δημοσίευμα της Καθημερινής το 2012, αναφέρεται ότι, υπάρχουν, σύμφωνα με τον νόμο, εν ενεργεία  βουλευτές , άνω των 65 παίρνουν ταυτόχρονα και την σύνταξή από το επάγγελμα τους. Το  δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε ποτέ. Πιθανόν λοιπόν να παίρνουν τη σύνταξή τους, αλλά και την βουλευτική τους αποζημίωση …
 
ΠτΒ : Θα το ελέγξω και θα σας απαντήσω, πιστεύω όμως ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους διάταξη που να επιτρέπει κάτι τέτοιο . Μπορεί κάποιες διατάξεις να ισχύουν για τους πολύ παλιούς, Συνήθως τέτοιες διατάξεις που κάνουν τέτοιες παρεμβάσεις αναφέρουν και συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές περιόδους . Όπως και τώρα το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε λέει ότι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές δεν θα χουν καθόλου σύνταξη . Δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης, το καταργήσαμε
 
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν την καταργήσατε και για τους παλιούς ;
 
ΠτΒ : Γιατί έχουν πληρώσει τις εισφορές και είναι αντισυνταγματικό δεν μπορείς να καταργήσεις έτσι σύνταξη . Μπορείς να την μειώσεις , μπορείς να την διαχειριστείς , αλλά κατάργηση σύνταξης δεν μπορεί να γίνει.
 
Επιτρέψτε μου όμως να σας πω και το εξής : ο βουλευτής δεν παίρνει μισθό, δεν παίρνει σύνταξη , παίρνει αποζημίωση και χορηγία. Διότι η βουλευτική θητεία δεν είναι το επάγγελμά του και αποζημιώνεται επειδή ακριβώς, δεν ασκεί πλήρως και λειτουργικά το επάγγελμα του. Μάλιστα για μια δεκαετία είχαμε και το ασυμβίβαστο , όπου δεν επιτρεπόταν να ασκήσουμε κάποιο άλλο επάγγελμα
 
Δ : Συμφωνείτε ότι οι βουλευτές έχουν υψηλή αποζημίωση; Σε μια περίοδο που για παράδειγμα ο βασικός μισθός πέφτει στα 500 ευρώ το να παίρνει ο βουλευτής 5 και 6 χιλιάδες ευρώ, είναι για σας πολλά ή λίγα χρήματα ;
 
ΠτΒ : Πραγματικά με αυτή την κρίση και με αυτές τις περικοπές ηχεί ότι είναι πάρα πολλά. Πρέπει όμως να δούμε όμως αναλυτικά τα έξοδα τα οποία απαιτούνται για να λειτουργήσει κανείς σ’ αυτό το αξίωμα αποτελεσματικά και σωστά . Γιατί υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι μπορεί να μη θέλουν να λειτουργήσουν σωστά και να μη κάνουν αυτά τα έξοδα, να βάζουν στην τσέπη την αποζημίωση και να περνούν  καλά. Και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πολιτική γέμισε από «γκλαμουράτους» και life style τύπους και ολιγόστευσαν οι επιλογές των πολιτών. Εδώ έχουν μια ευθύνη και οι πολίτες με τον σταυρό προτίμησης που βάζουν και στείλανε στη βουλή πολλούς  «γκλαμουράτους» και life style,   οι οποίοι θεωρούσαν ότι η πολιτική είναι να περνάμε καλά …
 
Η πολιτική όμως δεν είναι αυτό , η πολιτική είναι προσφορά με τα αναγκαία και τα στοιχειώδη . Πρέπει ο πολιτικός να είναι και ταγός ταυτόχρονα. Σας λέω λοιπόν ότι εάν δούμε το τι απαιτείται για τα λειτουργικά έξοδα ενός βουλευτή , ιδίως δε εάν είναι και βουλευτής επαρχίας, θα σας πω ότι πιθανόν να μην επαρκούν. Μου έλεγαν βουλευτές της Θεσσαλίας που ήρθαν στο γραφείο μου και με βρήκανε ότι θέλουν 1100 ευρώ το μήνα έξοδα για βενζίνη και διόδια,   εάν πηγαίνουν κάθε σαββατοκύριακο στην εκλογική τους περιφέρεια. Άρα αυτό είναι έξοδό του που φεύγει από την αποζημίωση των 5.300 ευρώ το μήνα.
 
Δημοσιογράφος: Ανάγκες έχουμε όλοι...
 
ΠτΒ: Είναι λειτουργικές ανάγκες για να αποδώσει στο αντικείμενό του...
 
Δημοσιογράφος: Και ο πατέρας 4 παιδιών έχει λειτουργικές ανάγκες για να αποδώσει στο αντικείμενό του , δεν θα πρέπει να ταϊσει τα παιδιά του ;
 
ΠτΒ : Βεβαίως.
 
Δημοσιογράφος : Άρα δεν είναι επιχείρημα αυτό...
 
ΠτΒ : Ακούστε κύριε Αναγνωστάκη , εδώ πρέπει να δούμε τι κατεύθυνση έχουμε σε αυτή τη συζήτηση . Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο να ανακατευτούν με τα κοινά σοβαροί άνθρωποι καταξιωμένοι κλπ ;
 
Δημοσιογράφος: Ναι , αλλά πόσα χρόνια το ακούμε αυτό; Ότι όσα λεφτά δίνουμε, τα δίνουμε για να μην τα παίρνουν από χορηγούς.
 
ΠτΒ : Εγώ δεν το λέω μόνο γι αυτό , εγώ το λέω και για άλλους λόγους . Όταν ένας είναι 30-40 ετών και είναι επαγγελματικά καταξιωμένος είναι σίγουρο ότι βγάζει ίδια χρήματα με τον βουλευτικό μισθό ίσως και παραπάνω, έχει σαφώς λιγότερα έξοδα ως προς τη δουλειά του, λιγότερες υποχρεώσεις και ταυτόχρονα δεν λοιδορείτε και δεν κρίνεται καθημερινά. Αυτός λοιπόν, γιατί να αφήσει τη δουλειά του, την οικογένειά του να έρθει να ασχοληθεί με τα κοινά εάν δεν του δώσουμε ένα σοβαρό κίνητρο; Θέλω λοιπόν να καταλήξω  στο ότι υπάρχει μια άλλη άποψη, που  οδηγεί σιγά – σιγά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου, στον ευτελισμό όλων των αξιών και των θεσμών. Και για αυτό ακριβώς είμαι εδώ. Και θα είμαι παρόν στον δημόσιο διάλογο, παρότι ξέρω ότι αυτά που λέω δεν είναι και τόσο δημοφιλή . Είναι άχαρος αυτό ο ρόλος . Αλλά πρέπει να σας πω ότι εάν δεν διορθώσουμε κάποια πράγματα η ποιότητα των συναδέλφων θα πέφτει κάθε χρόνο και περισσότερο
 
Δημοσιογράφος : Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι οι βουλευτές πρέπει να παίρνουν ένα συγκεκριμένο μισθό . Να μην έχουν τον μισθό συν τα έξοδα γραφείου συν τα έξοδα κίνησης συν το οικογενειακό, συν τις επιτροπές κλπ . Επιτροπές γιατί πρέπει να παίρνει ;
 
ΠτΒ : Πρώτον η αποζημίωση φορολογείται, τα άλλα είναι έξοδα καταρχήν…
 
Δημοσιογράφος: Φορολογείται αλλά όχι επί του ποσού… 
 
ΠτΒ : Όχι , καταργήθηκε αυτό που λέτε…
 
Δημοσιογράφος : Είχε όμως προνόμιο , όπως είχε και προνόμιο να ταξιδεύει πρώτη θέση ..
 
ΠτΒ : Τα κόψαμε όλα αυτά. Και αυτό που αναφέρατε ενισχύει αυτό που λέω, ότι δηλαδή από το 2010 και μετά μειώθηκε  ο μισθός των  βουλευτών  τόσο όσο περικόπτει η αυτοτελής φορολογία. Δηλαδή ενώ ήταν το 10 ή το 15% αυτή τη στιγμή είναι το 40%, που σημαίνει ονομαστικά στο ετήσιο εισόδημα κόπηκαν 22.000 ευρώ.
 
Δημοσιογράφος : Εξορθολογίστηκε
 
ΠτΒ : Χαίρομαι που λέμε το ίδιο πράγμα
 
Δημοσιογράφος : Τώρα πόση εφορία πληρώνει ένας βουλευτής ;
 
ΠτΒ : Κανονικά με βάση το εισόδημα του
 
Δημοσιογράφος : Επειδή στο θέμα των επιτροπών δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη , ένας βουλευτής σε πόσες επιτροπές μπορεί να μετέχει το μήνα ;
 
ΠτΒ : Περίπου είναι 2 με 3 επιτροπές μηνιαίως
 
Δημοσιογράφος: βγάζει δηλαδή 1000 ευρώ από τις επιτροπές το μήνα ;
 
ΠτΒ : Όχι  βέβαια !
 
Δημοσιογράφος : 500 ;
 
ΠτΒ : Πιο κάτω …
 
Δημοσιογράφος: Γιατί να τα βγάζει έξτρα; δεν είναι η δουλειά του να είναι στο κοινοβούλιο ;
 
ΠτΒ : Καταρχήν σε όλα τα κοινοβούλια όλες οι επιτροπές είναι αμειβόμενες. Μεσοσταθμικά επίσης το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει το λιγότερο κόστος επιτροπών. Επίσης σκέφτομαι να μπει ένα πλαφόν να μη μπορούν να πληρώνονται περισσότερο από 2-3 επιτροπές μηνιαίως
 
Δημοσιογράφος : 150 ευρώ η Επιτροπή ;
 
ΠτΒ : Όχι 75 πια έχει πάει
 
 
 
Δημοσιογράφος: Τώρα πήγε 75 , ήταν 150 πήγε 75 άρα γύρω στα 200 ευρώ θα παίρνουν ;
 
ΠτΒ : Τόσο περίπου θα παίρνουν . Θέλω να σας πω όμως ότι πράγματι η πληρωμή της επιτροπής είναι καταρχήν θεσμική , πρέπει να την κόψουμε από παντού . Και θα πρέπει και αυτό εάν θέλετε να επανεξεταστεί . Εγώ δεν έχω αντίρρηση σε αυτό. Αλλά όμως δεν είναι το μείζον προνόμιο τα 200 ευρώ επιπλέον τον μήνα που παίρνουν, διότι ο συνάδελφος ο οποίος θα έρθει μόνο για την επιτροπή θα χαλάσει κάποια χρήματα από την επαρχία
 
Δημοσιογράφος : Γιατί θα πρέπει να έρθει από την επαρχία και να μην είναι εδώ ; Θα πρέπει να ναι εδώ όλη την εβδομάδα …
 
ΠτΒ : Εγώ λοιπόν γι αυτό είπα να φέρω τροπολογία στον κανονισμό να λειτουργήσουμε όπως και τα  άλλα κοινοβούλια . Τα άλλα κοινοβούλια δεν λειτουργούν κάθε μέρα την ολομέλειά τους...
 
Δημοσιογράφος : Ναι αλλά εμείς είμαστε σε οικονομικό πόλεμο και πρέπει να είμαστε ποιο «ζόρικοι»…
 
ΠτΒ : Ναι αλλά βιάζεστε, σας λέω το εξής : Εάν λειτουργεί η Ολομέλεια κάθε μέρα οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι εδώ κάθε μέρα. Δεν έχουμε κατ' ανάγκην παραγωγή νομοσχεδίων καθημερινά. Το Κοινοβούλιο, ωστόσο ασκεί έλεγχο της κυβέρνησης, όπου δια του Κανονισμού μόνο ο ερωτών ή ο επερωτών βουλευτής μπορεί να πάρει τον λόγο. Άρα οι άλλοι συνάδελφοι δεν έχουνε λόγο να είναι μέσα στην αίθουσα, αφού δεν μπορούνε ούτε τον λόγο να πάρουν. Πιθανόν επίσης το θέμα να είναι τοπικό και να μην τους ενδιαφέρει διότι μπορεί να αφορά μια κατασκευή δρόμου κλπ
 
Δημοσιογράφος : Για τους βουλευτές που είναι στα ξενοδοχεία, πληρώνει η Βουλή απίστευτο κόστος …
 
ΠτΒ: Αυτό καταργείται και θα τους δοθεί μια χορηγία να μπορούν να μένουν σε σπίτι…
 
Δημοσιογράφος: Δηλαδή και άλλο προνόμιο ;
 
ΠτΒ : Δεν είναι προνόμιο, έξοδος κίνησης είναι αυτό . Δηλαδή πως θα ζήσει ο βουλευτής της επαρχίας; Δεν μιλάμε για τους όσους εκλέγονται στην Αθήνα...
 
Δημοσιογράφος : Ο πατέρας με τα 4 παιδιά πως θα ζήσει ;
 
ΠτΒ : Ποιος σας είπε ότι ο βουλευτής δεν είναι πατέρας με 4 παιδιά πρώτον και δεύτερον ποιος σας είπε ότι ο βουλευτής θα είναι αιωνίως βουλευτής ; Εγώ σας πληροφορώ λοιπόν ότι βλέπω πάρα πολλούς πρώην βουλευτές , οι οποίοι έρχονται στο γραφείο μου ζητώντας οικονομική βοήθεια. Ρωτούν εάν μπορεί να δώσει η Βουλή και ραγίζει η καρδιά μου…
 
Δημοσιογράφος: Χίλια ευρώ είναι η μηνιαία τηλεφωνική ατέλεια των βουλευτών, δηλαδή 3,6 εκ ευρώ το χρόνο, εκτός αν έχουν και οι υπάλληλοι τέτοια προσφορά…
 
ΠτΒ: Δεν έχουν, όχι. Περικόπτεται και αυτή η ατέλεια στους βουλευτές, τουλάχιστον κατά 20%. Είναι άχαρος ο ρόλος μου, αλλά θα το υποστώ…
 
Δημοσιογράφος: Υπάρχει και κρυφό κόστος του πολιτικού συστήματος. Οι 500 μετακλητοί υπάλληλοι, από πού πληρώνονται από τις υπηρεσίες που έχουν αποσπαστεί;
 
ΠτΒ: Αυτοί δεν είναι μετακλητοί, είναι αποσπασμένοι…
 
Δημοσιογράφος: Γιατί πρέπει να πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους εκτός του Προϋπολογισμού της Βουλής…
 
ΠτΒ: Είναι τεχνικό το ζήτημα. Η Βουλή έχει δικό της Προϋπολογισμό.
 
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά έχουν και τις υπερωρίες και μπορεί κάποιος από 1.000 ευρώ να φτάνει 2000
 
ΠτΒ: Δεν υπάρχουν αυτοί οι μισθοί πια. Η Βουλή δίνει στον αποσπασμένο τις υπερωρίες του. Η Βουλή έχει και ορθώς περισσότερες υπερωρίες  και το μόνο πλεονέκτημα που έχουν είναι αυτό συν τα έξοδα κίνησης. Εξήγησα  προηγουμένως γιατί δίνονται.
 
Κοιτάξτε ο Προϋπολογισμός της Βουλής είναι το 2,3 τοις χιλίοις του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συγκριτικά δε με τις υπόλοιπες χώρες έχουμε το μικρότερο κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας.
 
Δημοσιογράφος: Σε χώρες με κρίση είναι ο υψηλότερος, τα έχω μπροστά μου…
 
ΠτΒ: Δεν τα έχετε γιατί τώρα έγιναν οι περικοπές, αυτά είναι παλιότερα στοιχεία, αφού τώρα κάναμε τις νέες περικοπές… Τι σημαίνει αυτός ο Προϋπολογισμός; Είναι ένας Προϋπολογισμός μιας ΠΑΕ. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε μια πιο ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων, το πάρτι της σπατάλης τελείωσε…
 
Δημοσιογράφος: Η πρώτη περικοπή πάντως ήταν στον εαυτό του, έκοψε ο κ. Μεϊμαράκης 1.900 ευρώ από τις αποδοχές του για να μπορεί να κόψει την «μπίζνες κλας» στους άλλους βουλευτές. Ξέρετε ότι στη Σουηδία, υποχρεούται από τον νόμο να μπαίνει στο φτηνότερο μεταφορικό μέσο..
 
ΠτΒ: Εμείς εδώ είχαμε κάποιες αρχές και αξίες που τις θεωρούσαμε αυτονόητες και δεν θεωρούσαμε αναγκαίο να τις νομοθετήσουμε. Γι αυτό και λέω ότι η κρίση είναι πρωτίστως θεσμών και αξιών. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι ταγοί, να είναι το παράδειγμα, όπως και η πνευματική, συνδικαλιστική, δημοσιογραφική και όλοι να δίνουμε το παράδειγμα της λιτής διαβίωσης…
 
Δημοσιογράφος: Σας προβληματίζει το θέμα της συμπεριφοράς της Χρυσής Αυγής;
 
ΠτΒ: Με προβληματίζει το θέμα της συμπεριφοράς όλων μας. Θέλω να πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχουμε μια απόφαση από το Γιούρογκρουπ και η Τρίτη θα είναι μια διαφορετική μέρα.
 
Θέλω να πιστεύω ότι σε ένα – ενάμιση μήνα, όχι ότι τα οικονομικά και εργασιακά θα φύγουν από την ατζέντα του διαλόγου, αλλά θα προστεθούν θεσμικά σοβαρά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο. Διότι κατά τη γνώμη μου αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο στα οικονομικά, αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο οικονομικά και ούτε είμαστε όλοι οικονομολόγοι. Κι εμείς οι πολιτικοί αφήσαμε πολύ χρόνο στους τεχνοκράτες οικονομολόγους που κατά καιρούς εμφανίζονται σαν κομήτες, μας δίνουν μια συνταγή, αποχωρούν, ενώ εμείς οι πολιτικοί παραμένουμε. Εμάς ξέρει ο κόσμος, εμείς μεταφέρουμε τη συνταγή στον κόσμο και μένουμε να τους πούμε ότι ήταν λάθος τελικά, ενώ οι οικονομολόγοι περνούν ως κομήτες και φεύγουν. Θεωρώ λοιπόν ότι επειδή η πολιτική είναι σύνθετη και η Ευρώπη ακόμα πιο σύνθετη σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, θα πρέπει από την Τρίτη, αφού θέλω να πιστεύω ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας και θα μας φύγει αυτή η αίσθηση ανασφάλειας, να βάλουμε κάτω όλο το θεσμικό  πλαίσιο, να νομοθετήσουμε και τα αυτονόητα. Να ξαναδούμε το Σύνταγμα, να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση. Να συζητηθούν όλα ο ρόλος της Βουλής, του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως η Δικαιοσύνη θα γίνει πιο ανεξάρτητη, πως θα κατοχυρωθούν τα ατομικά δικαιώματα ακόμα περισσότερα, πως θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Από τον Ιανουάριο, γιατί από την Δευτέρα θα λύσουμε το ταμειακό πρόβλημα της χώρας από εκεί και πέρα όλα τα προβλήματα είναι ανοιχτά. Και οφείλουμε να τα κουβεντιάσουμε. Και θέλω να πω ότι τα τρία κόμματα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, έδωσαν την πολιτική σταθερότητα…
 
Δημοσιογράφος: Όλα αυτά θα τα συζητήσετε με τέτοια πόλωση που υπάρχει στην κοινωνία;
 
ΠτΒ: Βεβαίως και θα τα συζητήσουμε και οφείλει να πάρει μέρος η κοινωνία. Εγώ θέλω το Κοινοβούλιο  να πάρει μια ευθεία σχέση  με την κοινωνία και θέλω το Κοινοβούλιο να είναι μια θετική εικόνα στο μυαλό του κάθε Έλληνα…
 
Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να το κάνει αυτό…
 
ΠτΒ: Η αναθεώρηση είναι θέμα της Βουλής
 
Δημοσιογράφος: Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προσπέρασε η κυβέρνηση την Βουλή, εσείς κατηγορούσατε ως ΝΔ γι αυτό τον κ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης   προχωράτε σε μια εβδομάδα συνεδριάσεων το μήνα…
 
 
 
ΠτΒ: Το τελευταίο ήταν μια πρόταση του κ. Γλέζου, για την οποία είπα ότι πρέπει να εξεταστεί. Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο.
 
Δημοσιογράφος: Δηλαδή θα περιορίζεται το έργο της Βουλής…
 
ΠτΒ: Θα περιορίζεται ως προς το νομοθετικό έργο που θα γίνεται κατά βάση στις Επιτροπές και όχι ως προς το ελεγκτικό της έργο που πρέπει να αναβαθμιστεί. Και οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι τους για να ελέγχουμε πράξεις, παραλείψεις, αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας των υπουργών, των μανδαρίνων της γραφειοκρατίας. Τα Κοινοβούλια πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο…
 
Δημοσιογράφος: Δεν είπατε για τα ισοδύναμα μέτρα…
 
ΠτΒ: Είπατε για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου…
 
Δημοσιογράφος: Ας το αφήσουμε αυτό και ας πάμε στην ουσία των μέτρων…
 
ΠτΒ: Πράγματι θέλω να σας πω ότι κανείς δεν αισθάνεται ευχάριστα να κάνει τέτοια. Και το συζήτησα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θέλει με τη Βουλή εν λειτουργία, να καταφεύγουμε σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και αυτό να γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις. Ήταν όμως έκτακτη κατάσταση, ήταν μετά το πρώτο Γιούρογκρουπ  προς το δεύτερο. Έπρεπε να λάβουμε με ταχύτητα κάποια μέτρα…
 
Δημοσιογράφος: Πάμε στην ουσία που λέει ότι πρέπει να παίρνουμε συνεχώς μέτρα σε κάθε απόκλιση…
 
ΠτΒ.: Σε κάθε πλεόνασμα, όμως, λέει ότι μπορούν να διορθώνονται κοινωνικές αδικίες…
 
Δημοσιογράφος: Ήδη έχουμε αύξηση της ύφεσης, άρα νέα μέτρα…
 
ΠτΒ: Δεν θέλω να κάνω τον ειδήμονα, παρότι γνωρίζω οικονομικά. Φιλτράρω πολύ όσα λένε οι οικονομολόγοι. Εγώ θέλω οι πολιτικοί να αποφασίζουν και σήμερα δυστυχώς αποφασίζουν οι τραπεζίτες, οι οικονομολόγοι και έχουμε αφήσει χώρο. Ευθυνόμαστε οι πολιτικοί γι αυτό. Το Κοινοβούλιο πρέπει να σταθεί ανάχωμα στον κάθε γραφειοκράτη, ο οποίος προσπαθεί με άλλους τρόπους να περνάει ότι θέλει. Το μόνο ανάχωμα είναι τα εθνικά Κοινοβούλια αν αυτά τα υποβαθμίσουμε τότε η γραφειοκρατία και οι δήθεν οικονομολόγοι θα μας οδηγούν σε λάθος συνταγές.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ