Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στη συνάντηση παρέστησαν από ελληνικής πλευράς ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, ο Γ.Γ. κ. Κωσταντίνος Αθανασίου και από κυπριακής πλευράς ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και από τις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ελληνική Βουλή επισημαίνοντας πως πρόκειται «για μια εβδομάδα πολύ πυκνής, αδελφικής, αλληλέγγυας, ελπιδοφόρας και αισιόδοξης επαφής, ανάμεσα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας με την αντίστοιχη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Βούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυριανή προγραμματισμένη ομιλία του κ. Ομήρου ενώπιον της ελληνικής Βουλής, η οποία αναμένεται, όπως είπε, με πραγματικό ενδιαφέρον, καθώς «περιμένουν οι Έλληνες βουλευτές, και όχι μόνο, να εκτεθούν οι πραγματικές διαστάσεις της ευρύτερης συζήτησης που διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την επίλυση του Κυπριακού, για την επανένωση του νησιού και βεβαίως για όλες τις εμπειρίες, τα θέλω και τα πιστεύω του κυπριακού λαού».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας  εξέφρασε «τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τον μητροπολιτικό Ελληνισμό» και τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις κυπριακές εξελίξεις». Ο κ. Ομήρου επισήμανε πως «ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατόν,  όχι όμως οποιαδήποτε λύση. Λύση, η οποία μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και να μην καταρρεύσει σε λίγα χρόνια δημιουργώντας νέα οδύνη στο σύνολο του κυπριακού λαού».

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων  και του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων:

«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε σήμερα στη Βουλή τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, όπως και την Αντιπροσωπεία η οποία τον συνοδεύει, με εξέχοντες παράγοντες της κυπριακής πολιτικής ζωής. Μας είχε δοθεί η ευκαιρία και χθες και προχθές στη χώρα μας να υποδεχθούμε επίσης κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές αντιπροσωπείες. Αυτή η εβδομάδα μπορεί να πει κανείς ότι, με επιστέγασμα την παρουσία εδώ του Προέδρου και αύριο την ομιλία που θα απευθύνει στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, είναι μια εβδομάδα πολύ πυκνής, αδελφικής, αλληλέγγυας, ελπιδοφόρας και αισιόδοξης επαφής ανάμεσα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας με την αντίστοιχη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι σημαντικό το ότι αύριο θα ακούσουμε τον Πρόεδρο Ομήρου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με πραγματικό ενδιαφέρον, πέραν από τα τυπικά και ισχύοντα διαχρονικά στις σχέσεις μας. Περιμένουν οι Έλληνες βουλευτές, και όχι μόνο, να εκτεθούν οι πραγματικές διαστάσεις της ευρύτερης συζήτησης που διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την επίλυση του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού και βεβαίως για όλες τις εμπειρίες, τα θέλω, τα πιστεύω του Κυπριακού λαού. Με πολύ μεγάλη προσμονή, θα έλεγα, περιμένουμε αύριο αυτή την παρέμβαση.

Ελπίζουμε αυτές οι επισκέψεις, και ιδιαίτερα η επίσκεψη αυτή του Προέδρου, να αποτελέσουν ένα σημείο τομής, θα έλεγε κανείς, για την ενθάρρυνση,  την αναβάθμιση, τη στερέωση και τον παραπέρα συντονισμό των σχέσεών μας, επ’ ωφελεία των λαών μας και των χωρών μας.  Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ, Πρόεδρε».

 

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το σύνολο των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας γι’ αυτή την πρόσκληση, να επισκεφθώ την Αθήνα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή των κυπριακών εξελίξεων.

Λέμε διαχρονικά, και αυτό ισχύει απολύτως και σήμερα, ότι η εθνική ομοψυχία του κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ευόδωση των κοινών εθνικών στόχων και για λύση του κυπριακού προβλήματος ύστερα από 42 χρόνια τουρκικής, βασανιστικής στρατιωτικής κατοχής, μια λύση που πραγματικά θα ενώνει το κράτος, τους θεσμούς, την οικονομία, τον λαό και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, ότι βρισκόμαστε παραμονές λύσης, ότι θα διενεργηθούν δημοψηφίσματα τους επόμενους μήνες. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατόν, την επιθυμούσε από την επομένη της τουρκικής εισβολής του 1974. Όχι όμως οποιαδήποτε λύση. Λύση, η οποία μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και να μην καταρρεύσει σε λίγα χρόνια δημιουργώντας νέα οδύνη στο σύνολο του κυπριακού λαού.

Και έχει μεγάλη σημασία να δίνουμε το μήνυμα ότι Κύπρος και Ελλάδα, μαζί και τα δύο Κοινοβούλια, ότι όλοι αυτοί που διατυπώνουν τις υπερβολικές προσδοκίες και τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, είναι η κατάλληλη στιγμή να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, για να αποδείξει έμπρακτα η Τουρκία ότι στηρίζει μια σωστή δημοκρατική, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος και όχι απλώς να εξαντλείται σε ρητορικές δηλώσεις υπέρ της λύσης.

Θέλω για μια ακόμα φορά να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τον μητροπολιτικό Ελληνισμό και βεβαίως, ευρισκόμενος στη Βουλή των Ελλήνων, προς τη Βουλή των Ελλήνων, προς την Εθνική Αντιπροσωπεία για τη διαχρονική συμπαράσταση, συμπαράταξη στον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση. Όταν έρχομαι σ’ αυτό τον χώρο δεν ξεχνώ να επαναλαμβάνω ότι η Βουλή των Ελλήνων ουσιαστικά καθόρισε και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου. Γιατί είναι η Βουλή των Ελλήνων που προειδοποίησε τότε, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν δεν περιλαμβανόταν η Κυπριακή Δημοκρατία στις υπό ένταξη χώρες, όταν έγινε η διεύρυνση με τις δέκα χώρες, αυτό το σώμα, η Βουλή των Ελλήνων, δεν θα επικύρωνε την ένταξη των υπολοίπων εννιά χωρών. Και αυτό αποτέλεσε καταλύτη για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την εθνική τραγωδία του 1974.

Θέλω όμως με την ευκαιρία, επειδή πέραν του εθνικού μας προβλήματος υπάρχει και η οικονομική κρίση που έπληξε και τις δύο χώρες μας και εξακολουθεί ακόμα να ταλανίζει τις οικονομίες μας, ότι επεδείχθη μια ανάλγητη συμπεριφορά από τους εταίρους μας, και αυτό θα πρέπει να το σημειώνουμε, γιατί μπορεί η κρίση να δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο το 2013 υπήρξε μια πρωτοφανής απόφαση, η οποία αμφισβητείται και ως προς την νομιμότητά της, για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων. Αυτό ήταν μια πράξη, ας μου επιτραπεί να πω, ληστείας εις βάρος των Κυπρίων και μη Κυπρίων καταθετών. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε μια τέτοια πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, με τις θυσίες του λαού μας, υπάρχει μια ανάκαμψη σχετική των δημοσιονομικών δεικτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πραγματική οικονομία δεν εξακολουθεί να υποφέρει, ότι η ανεργία δεν είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της Κύπρου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να επηρεάζουν καταλυτικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση.

Θέλω να πω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υποχρέωση προς την Ελλάδα, η οποία για μια ακόμα φορά αποδεικνύει το μεγαλείο της με την υποδοχή και τη φιλοξενία αυτών των τεράστιων κυμάτων προσφύγων, να στηρίξουν την Ελλάδα, για να ξεπεραστεί οριστικά και αμετάκλητα η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα μετά την ανέκκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει αμετάκλητα και ανέκκλητα και δικαιωματικά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την εξόχως τιμητική πρόσκληση να απευθύνω λόγο αύριο στη Βουλή των Ελλήνων. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι για μένα και σε προσωπικό επίπεδο αποτελεί μια μεγάλη στιγμή, ένα ξεχωριστό προνόμιο και θερμούς χαιρετισμούς στον αδελφό ελληνικό λαό».

 

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ