Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 25 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr)

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά την παραμονή του στη Λευκωσία όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε., παραχώρησε συνέντευξη στο Διαδικτυακή Τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AΠE-MΠE) και στον δημοσιογράφο κ. Αριστείδη Βικέτο.
Αναλυτικά, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:
 
«Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, συμφωνείτε ότι η Κύπρος έγινε ένα πειραματόζωο σε αυτή την υπόθεση με το Eurogroup;
ΠτΒ: Είναι αλήθεια ότι όλες αυτές οι αποφάσεις είναι πρωτόγνωρες. Γιατί τα γεγονότα, τα οποία διαδραματίζονται, συμβαίνουν για πρώτη φορά και καλείται να τα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη. Υπήρξαν κανόνες και θεσμοί στην Ευρωζώνη, οι οποίοι προβλέπονταν να λειτουργήσουν σε περιόδους ηρεμίας. Αυτοί οι κανόνες και οι θεσμοί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για περιόδους κρίσης.
 
Δημοσιογράφος: Θέμα που τονίσατε και στην ομιλία σας.(σ.σ.Ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής, στην ενότητα με θέμα «Η κοινωνική συνοχή σε καιρούς λιτότητας – ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων» κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε.)
ΠτΒ: Θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει όλους. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να βρεθούν αυτοί οι νέοι κανόνες και θεσμοί, για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις.
Υπ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, κι επειδή αυτοί οι νέοι θεσμοί και κανόνες πρωτοεφαρμόζονται, μπορεί το όποιο κράτος -και εν προκειμένω η Κύπρος- να θεωρηθεί το «πειραματόζωο» με την έννοια ότι είναι το πρώτο στο οποίο εφαρμόζονται.
 
Δημοσιογράφος: Τι διδάσκεται η Κύπρος από την εμπειρία της Ελλάδας; Διότι η Ελλάδα είναι πλέον τρία χρόνια στην κρίση, βρίσκεται στο τρίτο μνημόνιο, η Κύπρος είναι στο πρώτο, δεν ξέρουμε εάν θα χρειαστεί ενδεχομένως να μπει και σε δεύτερο. Τι διδάσκει αυτή η εμπειρία;
ΠτΒ: Καταρχήν να σας πω ότι, όπως οι οικονομολόγοι μας έχουν εξηγήσει, είναι λίγο διαφορετικές οι περιπτώσεις.
Η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό πρόβλημα και όχι τραπεζικό. Επίσης, ο εσωτερικός δανεισμός της Ελλάδας ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τον εξωτερικό. Αυτές είναι παράμετροι που διαφοροποιούν τις περιπτώσεις.
Αυτό που όμως μπορούμε αν δούμε ως κοινή κατεύθυνση είναι ότι οφείλουμε να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες, να σταθούμε όρθιοι, να παλέψουμε -και ιδιαίτερα τα Εθνικά Κοινοβούλια που συμμετέχουν εδώ, στη Διάσκεψη, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο- ώστε όσα κρίνουμε ότι είναι αυθαιρεσίες ή ότι επιβάλλονται χωρίς μελλοντικό στόχο εξυγίανσης και ανάπτυξης να μπορούμε να τα συζητούμε, να τα αποδώσουμε με διαφορετικό τρόπο στους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για να μπορέσουμε να έχουμε μια πολιτική η οποία θα μας βγάλει από αυτά τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα.
 
Δημοσιογράφος: Ειδικά τα Κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου  θα αναλάβουν κάποιες κοινές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση;
ΠτΒ: Ήδη, όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια συζήτηση για πιο έντονο και συμμετοχικό ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών, γιατί, κυρίως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο τωνΥπουργών είχαν εξουσιοδοτηθεί σε καιρό ηρεμίας, δημιουργίας και ανάπτυξης. Τώρα που είναι περίοδος κρίσης, λιτότητας, ύφεσης, θα πρέπει τα Κοινοβούλια να αναλάβουν δράση. Άλλωστε αυτό απαιτούν και οι πολίτες. Στο κάτω-κάτω εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι εκπροσωπούν τους πολίτες, είμαστε οι εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας. Άρα εμείς, τα Κοινοβούλια, θα πρέπει να αναλάβουμε μια πιο συντονισμένη δράση. Και πιστεύω πως σε αυτή τη Διάσκεψη -και θα είναι μια επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας- θα υπάρξει ένα τέτοιο κείμενο, στο οποίο τα Εθνικά Κοινοβούλια θα είναι ακόμα πιο ισχυρά, ακόμα πιο συμμετοχικά, ώστε να μπορούν να έχουν τον ρόλο που απαιτείται για τη νομιμοποίηση όλων αυτών των αποφάσεων. 
 
Δημοσιογράφος: Όσον αφορά την Ελλάδα, είχε γίνει πολύς λόγος για έξοδο της χώρας από το ευρώ καιεπιστροφή στη δραχμή. Αυτή τη στιγμή γίνεται η ίδια συζήτηση στην Κύπρο, για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στην κυπριακή λίρα. Θέλω να μας πείτε κατά πόσο θα συνέφερε τόσο οικονομικά αλλά κυρίως πολιτικά.
ΠτΒ: Δεν λύνεται αυτό το ζήτημα σε μια συζήτηση. Απαιτεί πολύ χρόνο και πολλές συζητήσεις.
Διότι πράγματι ο ευρωσκεπτικισμός έχει αναπτυχθεί. Ακόμα και εκείνοι που υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα έχουν κάποιες επιφυλάξεις και αυτές πρέπει να απαντηθούν τάχιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα όργανά της.
Συζητήθηκε όμως πάρα πολύ το κόστος μια τέτοιας λύσης, δηλαδή της εξόδου από το ευρώ, και πρέπει να σας πω ότι κατά πλειοψηφία οι πολίτες ψήφισαν τα κόμματα που στήριζαν την παραμονή στο ευρώ και στην Ε.Ε. Αποδείχθηκε δε από τη συζήτηση, η οποία μάλιστα ήταν έντονη, καθώς διεξήχθη εν μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων και οι πολίτες ήταν επικεντρωμένοι σε αυτή, ότι ακόμα κι εκείνοι που έλεγαν να φύγουμε από το ευρώ δεν είχαν άμεση εναλλακτική λύση πληρωμής και όπως και οι ίδιοι παραδέχονται μπορεί να είσαι εκτός ευρώ αλλά να έχεις μνημόνιο γιατί έχεις δανειστεί ή μπορεί να κάνεις πάρα πολλά χρόνια να συνέλθεις ως χώρα μετά από την έξοδο από το ευρώ. Και αυτό καταλαβαίνετε ότι ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αντίληψη και την πρόταση να παραμείνουμε στο ευρώ.
Βεβαίως πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη και να ενισχύσουμε τις διαδικασίες εκείνες που μας επιτρέπουν να εξηγήσουμε στους εταίρους μας ότι δεν μένουμε με την προϋπόθεση του «πάση θυσία» και με αποτέλεσμα οι χώρες να αποδυναμωθούν και οι πολίτες να καταστραφούν.
Μένουμε στο ευρώ γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε και πρέπει να βρούμε εκείνες τις διαδικασίες να διορθώσουμε λάθη -γιατί έγιναν και λάθη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη προοπτική από την έξοδο.
Και ο Ελληνικός λαός, όπως πιστεύω και ο Κυπριακός, παρά τις επιφυλάξεις και τον ευρωσκεπτικισμό που τους διακατέχει, προτιμούν τη λύση αυτή και αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά τα οποία και εκλογικά αλλά και δημοσκοπικά λαμβάνουν τα κόμματα.
 
Δημοσιογράφος: Ειπώθηκε και μια άποψη ότι το ευρώ δεν θα πεθάνειχωρίς τίμημα. Ότι διαφορετικά θα ήταν αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ και διαφορετικά εάν φύγει η Κύπρος.
ΠτΒ: Κοιτάξτε, μπορεί να ακούγονται πολλές τέτοιες απόψεις. Το θέμα είναι η επιχειρηματολογία που τις συνοδεύει και αν αυτά που λέγονται στέκουν. Προσωπικά πιστεύω πως η οποιαδήποτε αποχώρηση, οποιασδήποτε χώρας, από το ευρώ, είναι πλήγμα για το ευρώ. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι εξαρτάται από το μέγεθος και το ποσοστό. Βεβαίως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο πιο μεγάλη είναι η χώρα που θα φύγει τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το πλήγμα, αλλά και μία να φύγει, ανεξαρτήτως μεγέθους, το πλήγμα στο ευρώ θα υπάρχει.
 
Δημοσιογράφος: Και στην περίπτωση της Ελλάδας και στην περίπτωση της Κύπρου πόσο άτεγκτος ήταν –για την Κύπρο έχει ειπωθεί- ο ρόλος του κ. Σόϊμπλε και της κυρίας Λαγκάρντ;
ΠτΒ: Αυτά θα τα κρίνει η ιστορία όταν θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα κι όλες οι πτυχές. Το να το συζητήσουμε τώρα, εν μέσω των γεγονότων και των εξελίξεων, είναι κάπως εν θερμώ και θα εκφράσουμε πολύ υποκειμενικές απόψεις τις οποίες άλλωστε ο καθένας μας ήδη έχει εκφράσει.
 
Δημοσιογράφος: Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει στην πράξη ή είναι μόνο στα λόγια η κοινωνική αλληλεγγύη;
ΠτΒ: Θα έλεγα ότι ορισμένες φορές είναι a la carte.Υπάρχει όμως η κοινωνική αλληλεγγύη. Πρέπει όμως να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Και σας το λέω αυτό γιατί θεωρώ ότι η πολιτική δεν είναι μονοδιάστατη, δεν είναι οικονομία. Αν ήταν οικονομία, ας κυβερνούσαν οι οικονομολόγοι και οι τεχνοκράτες. Οι πολίτες θέλουν να κυβερνούν οι πολιτικοί, με την έννοια ότι οι πολιτικοί έχουν και την οικονομική θεώρηση των πραγμάτων αλλά και όλες τις άλλες δράσεις στις κοινωνικές πολιτικές κάτω από την οπτική τους γωνία. Και θα σας έλεγα ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να πάρουν με ευκολία κυνικές, αντιδημοφιλείς αποφάσεις οικονομικού και τεχνοκρατικού χαρακτήρα, με άνεση, χωρίς να έχουν πειστεί οι ίδιοι ότι θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών, έστω μακροπρόθεσμα. Μπορεί να πάρουμε κάποιες αντιδημοφιλείς αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να έχουμε πειστεί ότι έχουν αυτόν τον χαρακτήρα προς το παρόν αλλά μακροπρόθεσμα θα συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα της ζωής των πολιτών στο μέλλον.
Άλλωστε το κέντρο της πολιτικής δεν είναι η οικονομία, είναι ο άνθρωπος. Γι’ αυτό και σας λέω ότι οι οικονομολόγοι καλό είναι να μας δίνουν τις συμβουλές τους αλλά εμείς οι πολιτικοί έχουμε την ευθύνη. Πρέπει να τους ακούμε και να θέτουμε κάτω από μια ευρύτερη οπτική σκοπιά τα όποια οικονομικά δεδομένα μας δίνουν. Γιατί εμείς πηγαίνουμε στους πολίτες, εμείς απολογούμεθα, εμείς οφείλουμε να αφουγκραστούμε τους πολίτες και να τους εξηγήσουμε τι γίνεται και ταυτόχρονα εμείς πρέπει να απομονώσουμε εκείνες τις ακραίες φωνές οι οποίες εκ του ασφαλούς κάνουν κριτική γιατί γνωρίζουν ότι κάποιοι θα αναλάβουμε το κόστος υλοποίησης και εφαρμογής όλων αυτών των καταστάσεων. Αυτές οι ακραίες λαϊκίστικες φωνές πολλές φορές παρασύρουν και τους δικαίως αγανακτισμένους πολίτες και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εμείς με κανένα τρόπο δεν πρέπει να διαρρήξουμε τη σχέση μας με τον συνετό, δημοκρατικό πολίτη που θέλει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια και που όμως είναι αγανακτισμένος γιατί πράγματι δεν αντέχει, πράγματι δεν μπορεί, πράγματι ψυχολογικά δεν αισθάνεται καλά. Αυτόν τον πολίτη εμείς πρέπει να τον αγκαλιάσουμε και τους άλλους να τους απομονώσουμε με ορθά πολιτικά επιχειρήματα.
 
Δημοσιογράφος : Υπάρχει στην Κύπρο πικρία γιατί, όπως λέγεται, η Ελλάδα στο Eurogroup  δεν στήριξε στον βαθμό που έπρεπε την Κύπρο, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αγοράστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.
ΠτΒ: Νομίζω ότι έχουν εξηγηθεί πλήρως αυτά και, απ’ ό,τι έχω καταλάβει, ο Έλληνας υπουργός συμπαραστάθηκε πλήρως στην Κύπρο, διότι, όπως ελέχθη, παρουσιάστηκε ότι αυτό ήταν πρόταση σε συμφωνία με την Κύπρο, οπότε, εφόσον δεν αντέδρασε η  ίδια η Κύπρος, πώς να αντιδράσει η Ελλάδα; Πιστεύω ότι συμπορεύτηκε. Δεν έχω πλήρη εικόνα και γνώση των τεχνοκρατικών λεπτομερειών για την αγορά και την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως είπατε, αλλά και εκεί νομίζω δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις και από τον κ. Στουρνάρα και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και βέβαια εάν υπάρχουν ακόμη ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν για να υπάρχει πλήρησ διαφάνεια και για να μη δηλητηριάζονται οι σχέσεις κανενός.
 
Δημοσιογράφος: Στην ομιλία σας αναφερθήκατε σε λαϊκιστές. Στην Ελλάδα να υποθέσω ότι εννοούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Εκτιμάτε ότι αυτοί θα ηττηθούν  στις εκλογές ;
ΠτΒ: Κοιτάξτε , δεν συνηθίζεται και δεν είναι και σωστό ο Πρόεδρος της Βουλής να αναφέρεται σε συγκεκριμένα κόμματα. Εγώ αναφέρθηκα σε πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν πρόταση και ο νοών νοείτω. Η αντιπολίτευση έχει συνεισφέρει κάποιες προτάσεις, άλλο εάν κάποιες φορές, ίσως άθελά της, μπορεί να ενισχύει την αντίληψη αυτή με τις εντάσεις που δημιουργούνται για κάποια ζητήματα. Αλλά είναι γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ακραίες λαϊκίστικες φωνές, χωρίς καμία πρόταση και καμία εναλλακτική λύση. Εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση των πολιτών και γι’ αυτό ακριβώς εγώ δεν το είπα μεμονωμένα αλλά το είπα σε σχέση με τον πολίτη ο οποίος, όταν θα πάει να ψηφίσει, θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος, να προσέξει τι θα ψηφίσει και να μην παρασυρθεί από τις όποιες φωνές.
 
Δημοσιογράφος: Παρά την αγανάκτηση που νιώθει ο Έλληνας πολίτης απέναντι στην κυβέρνηση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Πώς το εξηγείτε εσείς αυτό;
ΠτΒ: Το εξηγώ γιατί, όπως φαίνεται, οι προτάσεις των άλλων κομμάτων δεν έχουν απήχηση στους Έλληνες πολίτες και για να μην έχουν απήχηση θα πρέπει εμείς να κάνουμε αυτά που πρέπει, διότι στο δικό μας χέρι είναι να πετύχουμε και να πάμε καλά. Δεύτερον να τα εξηγήσουμε στους πολίτες, να τα κατανοήσουν, να δούνε ότι αυτή η πολιτική είναι σωστή και ότι υπάρχει φως στο τούνελ και είμαι σίγουρος ότι θα στηρίξουν τη δική μας προσπάθεια. Άρα σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας κυρίαρχος πολιτικός χώρος μαζί με τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Ότι ο Αντώνης Σαμαράς υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στιγμή τις πολιτικές αποφάσεις και υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος είναι σε επιφύλαξη, περιμένει να δει την αποτελεσματικότητα, εάν πιάνουν τόπο δηλαδή οι θυσίες. Αυτό βέβαια θα κριθεί όταν θα πάμε στην επόμενη κάλπη».   
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ