Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 5 Αυγούστου 2015
Συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής με θέμα «Απολογισμός έργου εξαμήνου και προγραμματισμός έργου για το επόμενο διάστημα»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής με αντικείμενο τον απολογισμό έργου του πρώτου εξαμήνου και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου
(Πρόχειρα και μη διορθωμένα Πρακτικά):
Συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής με θέμα: «Απολογισμός έργου εξαμήνου και προγραμματισμός έργου για το επόμενο διάστημα». (5/8/2015)
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Να σας καλησπερίσω. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και ελπίζω απ’ αυτήν τη Συνέντευξη Τύπου που θα πούμε πολλές αλήθειες κι όχι απλώς μια αλήθεια, να βγουν και μερικές ειδήσεις. Γιατί έχει μια σημασία η ενημέρωση να φτάνει και στους πολίτες. Γι’ αυτό ακριβώς γίνεται η Συνέντευξη Τύπου.
Σήμερα σας προσκάλεσα για τη διενέργεια ενός απολογισμού, με δεδομένο ότι αύριο συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μου στην Προεδρία της Βουλής και θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση, στην οποία πρέπει να ανταποκρίνεται κάθε θεσμικός παράγοντας, την υποχρέωση λογοδοσίας, την υποχρέωση ενημέρωσης για το τι έγινε κάθε φορά αναδρομικά, αλλά και την ενημέρωση για το τι προγραμματίζεται να γίνει, για το τι πρόκειται να γίνει στο επόμενο διάστημα.
Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να μπορώ να σας ανακοινώσω ότι σ’ αυτό το εξάμηνο, που ήταν πολύ πυκνό, πολύ έντονο, πολύ εντατικό έγιναν πάρα πολλά πράγματα και επίσης, στην πολύ ευχάριστη θέση να μπορώ να πω ότι εν σχέσει με όσα ανακοίνωσα στην εναρκτήρια ομιλία μου στις 6 Φλεβάρη μπόρεσα, χάρη και στη συνδρομή πολλών ανθρώπων, που με πραγματική αυταπάρνηση υπήρξαν παραστάτες και συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή, να ξεκινήσω την υλοποίηση πολλών από τις πρωτοβουλίες στις οποίες είχα αναφερθεί στην έναρξη της Βουλευτικής Περιόδου. Κι έχει μία σημασία νομίζω να μπορούμε να αποτιμήσουμε κάποια πράγματα, αλλά και να κάνουμε και την αυτοκριτική σε σχέση με πράγματα που ακόμη δεν έχουν γίνει ή που πρέπει να γίνουν.
Θα σας αναφέρω εκείνα τα οποία έγιναν, εκείνα τα οποία θα γίνουν και βέβαια είμαι και στη διάθεσή σας για ερωτήσεις για οποιοδήποτε θέμα κρίνετε, γιατί εν αντιθέσει με τις στημένες συνεντεύξεις και τις προκατασκευασμένες ειδήσεις, σε μια ζωντανή συνέντευξη τύπου μπορείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε και εγώ να σας απαντήσω.
Μέσα στο εξάμηνο αυτό οργανώθηκε η Βουλή για τη νέα Βουλευτική Περίοδο, συγκροτήθηκαν όλες οι Επιτροπές που σε τακτική βάση λειτουργούν στη Βουλή, αλλά συγκροτήθηκαν και επιτροπές οι οποίες δεν έχουν λειτουργήσει είτε καθόλου στο παρελθόν είτε με αυτήν τη μορφή στο παρελθόν και νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό κοινοβουλευτικό κεκτημένο η συγκρότησή τους.
Ξεκινάω με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, της οποίας ανακοινώθηκε η συγκρότησή στις 17 Μαρτίου του 2015. Είχα ήδη από την εναρκτήρια τοποθέτησή μου αναφερθεί στην ανάγκη λογιστικού ελέγχου και διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Η Επιτροπή αυτή που συγκροτήθηκε με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και την ειδική δυνατότητα επιστράτευσης προσώπων εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στο αντικείμενό τους, λειτούργησε με πολύ μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή ανθρώπων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από πολλές χώρες του εξωτερικού, υπό τον επιστημονικό συντονισμό του κ. Eric Toussaint, με τη συνδρομή σε επίπεδο σύνδεσης με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωβουλευτή κ. Σοφίας Σακοράφα και με την πολύτιμη πραγματικά συμμετοχή ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο.
Αναφέρω εντελώς δειγματοληπτικά τον καθηγητή, τον κ. Cephas Lumina, που έχει υπάρξει ο προηγούμενος ειδικός ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για θέματα χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει μάλιστα συντάξει ειδική έκθεση για τη χώρα μας το 2013 και 2014, αναφέρω την καθηγήτρια κ. Margot Salomon, από τις επιφανέστερες ακαδημαϊκές προσωπικότητες του London School of Economics, αναφέρω τον κ. Olivier De Schutter, καθηγητή επίσης, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την κ. Oziem Onaran, επίσης καθηγήτρια και μια σειρά άλλων προσωπικοτήτων, όπως ο κ. Borja, που έχει υπάρξει Υπουργός του Ισημερινού και Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, με κεντρικό ρόλο στον λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε στον Ισημερινό και οδήγησε στη διαγραφή του 70% του χρέους της χώρας αυτής, μετά από λογιστικό έλεγχο, στον οποίο συμμετείχαν και αρκετά άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν και στην Επιτροπή μας, όπως η κ. Maria Lucia Fattorelli, από τις εμβληματικές προσωπικότητες της Κοινωνικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου της Βραζιλίας και φυσικά και ο ίδιος ο Eric Toussaint.
Λέγοντας αυτά, θα ήθελα να θυμίσω ότι η Επιτροπή λειτούργησε με ένα πολύ ειδικό καθεστώς, ειδικό όχι με τη συνήθη έννοια, αλλά με την καλή έννοια κι αυτό γιατί ήταν μια Επιτροπή ανοιχτή στην κοινωνία.
(AT)
(FT)
Οι συνεδριάσεις της ήταν όλες προσβάσιμες σε πολίτες, σε συλλογικότητες, σε κινήματα. Έχουμε την τιμή εξάλλου κινήματα και προσωπικότητες των κινημάτων να είναι και μέλη της Επιτροπής.
Ήταν ανοιχτή, επίσης, σε προτάσεις συμμετοχής και έτσι εμπλούτισε τη σύνθεσή της. Ήταν εν δημοσία συνεδριάσει οι εργασίες της και μεταδόθηκαν απευθείας από το Κανάλι της Βουλής και η εναρκτήρια σύνοδος από τις 4 μέχρι της 6 Απριλίου και η δεύτερη σύνοδος από τις 4 μέχρι τις 7 Μάϊου και οι δημόσιες ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν του κ. Φιλίπ Λεγκρέν, που ήταν ο πρώην σύμβουλος του κ. Μπαρόζο στον κρίσιμο χρόνο της υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο και τον κρίσιμο χρόνο του PSI και ο οποίος ήδη τότε, όταν τον εξετάσαμε, στις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκε σε πραξικοπηματικές ενέργειες, σε πραξικοπήματα που έγιναν και στην περίπτωση της Ελλάδας και στην περίπτωση της Ιταλίας το 2011 με την επιβεβλημένη αντικατάσταση των κυβερνήσεων και των Πρωθυπουργών των χωρών αυτών.
Και η ακρόαση του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που έγινε στις 15 Ιουνίου, υπήρξε ιδιαιτέρως αποκαλυπτική σε σχέση με το δόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τη γνώση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο ήδη από το 2010, ήδη προ της υπαγωγής της χώρας μας στο μνημόνιο, γεγονός το οποίο εγκαθιδρύει ευθύνη, όχι μόνον αστική αλλά και ποινική εκείνων οι οποίοι ουσιαστικά δρομολόγησαν αυτήν την υπαγωγή εν γνώσει του ότι το μνημόνιο δεν θα οδηγούσε σε μία βιώσιμη λύση για τη χώρα και την κοινωνία, αλλά αντίθετα θα οδηγούσε στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και στην κοινωνική καταστροφή, στην κυριολεκτική ανθρωπιστική κρίση, η οποία προκλήθηκε και η οποία σοβεί στη χώρα.
Η Επιτροπή, όπως είχε υποσχεθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί, παρουσίασε το προκαταρκτικό της πόρισμα στις 17 και 18 Ιουνίου του 2015. Το έθεσε στη διάθεση και της κοινωνίας και της πολιτείας και της Κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών και θεσμών.
Στο επόμενο διάστημα θα γίνει μια πραγματική καμπάνια δημοσιοποίησης του προκαταρκτικού αυτού πορίσματος, το οποίο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την υπεράσπιση του λαού μας, για την υπεράσπιση της κοινωνίας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας από αυτήν την εργαλιοποίηση του χρέους προς την κατεύθυνση μιας υποταγής σε προγράμματα και συνθήκες, οι οποίες εξουθενώνουν το λαό και εξαφανίζουν, εξαϋλώνουν τη δημοκρατική λειτουργία.
Θέλω να πω ότι στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχαν ενεργά, είτε με χαιρετισμούς είτε με τοποθετήσεις, όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, μέλη της Κυβέρνησης και πάρα πολλοί εξ αυτών προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια. Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω τον Δημήτρη Στρατούλη που είναι και παρών και ως Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δέχθηκε δύο φορές την Επιτροπή. Με ευθύνη του προσήλθε στην Επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς και μας έδωσε πολύτιμα στοιχεία.
Και αυτή η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές είναι πάρα πολύ σημαντική, προκειμένου η Επιτροπή να πραγματοποιήσει το δεύτερο στάδιο της εργασίας της, αυτό που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη και έχει να κάνει με τον ειδικότερο λογιστικό έλεγχο, την πλήρη αποτύπωση της δημιουργίας του χρέους, αλλά και της σύνθεσης και της σύνδεσής του με συμβάσεις διαφθοράς και διαπλοκής, καθώς επίσης τη σύνδεσή του με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Θέλω να εκφράσω την πολύ μεγάλη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους χαιρέτισε κατ’ επανάληψη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με δημόσιες δηλώσεις του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για θέματα χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κ. Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έκανε ειδική αναφορά στο πόρισμά μας. Ελπίζω ότι και οι λοιπές αρμόδιες αρχές, ειδικά της χώρας μας αλλά και συνολικά της Ευρώπης και του κόσμου, θα αξιοποιήσουν αυτό το πόρισμα.
Σε ό,τι με αφορά θα πράξω παν ό,τι επιβάλλεται, προκειμένου τα στοιχεία αυτά που κατατείνουν στο συμπέρασμα ή που ουσιαστικά θεμελιώνουν το συμπέρασμα ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο, δηλαδή απεχθές και μη βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει και δεν μπορεί να το πληρώσει, να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και όχι αντικείμενο ευτελιστικών υπονοούμενων ή αναφορών, στις οποίες έχουν καταφύγει κυρίως οι εκπρόσωποι της διαπλοκής στη χώρα μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η προκαταρκτική έκθεση αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη για τη θυματοποίηση του ελληνικού λαού.
Είναι σημαντικό ότι την Επιτροπή Αλήθειας χαιρέτισαν διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού, πολιτικοί, εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων, συνδικαλιστές. Δεν μπορώ να μην αναφέρων τον κ. Νόαμ Τσόμσκι, που επρόκειτο να έρθει και να μας απευθυνθεί στο επόμενο διάστημα, αλλά δυστυχώς χρειάστηκε να ακυρώσει αυτήν την έλευσή του, τον Ιμάνουελ Βαλερστάιν, τον Ετιέν Μπαλιμπάρ, τον Ταρίκ Αλί, τον Κεν Λόουτς, τον Κώστα Γαβρά, αλλά και τους εκπροσώπους πολλών χωρών και κυβερνήσεων και της Λατινικής Αμερικής, των Αντιπρόεδρο της Βολιβίας που είχε έρθει εδώ, τον κ. Λινέρα Γκαρσία, ο οποίος και εκπροσωπεί μια χώρα που προεδρεύει στην επιτροπή του ΟΗΕ για θέματα χρέους, αλλά και τη νέα Δήμαρχο της Βαρκελώνης, την κ. Άντα Κολάου.
Επίσης, έχει σημασία να σας πω ότι σε αυτήν την Επιτροπή αναφέρονται ολοένα και περισσότεροι ειδικοί αλλά και επιφανείς οικονομολόγοι, νομικοί από όλον τον κόσμο.
Συνδυάζοντας απολογισμό και ενημέρωση για το μέλλον να σας ενημερώσω ότι το Σεπτέμβριου που μας έρχεται, μεταξύ 22 και 25 θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και υπό το φως και του προκαταρκτικού πορίσματος, αλλά και των νέων δεδομένων θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση εργασιών της Επιτροπής.
Μέχρι τότε θα υπάρξουν αρκετές διεθνείς και δημόσιες παρεμβάσεις και δικές μου και των μελών της Επιτροπής. Τον Αύγουστο θα βρίσκομαι και στη Γαλλία και στην Αμερική, όπου θα αναφερθώ στα θέματα αυτά και στην Διεθνή Ένωση Κοινοβουλευτικών Προσώπων, αλλά και στο θερινό Πανεπιστήμιο της Επιτροπής για την Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου.
(BS)
AT
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι με πρωτοβουλία του σημερινού Υπουργού Εργασίας, του επιφανούς συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου, που είναι και το συνδετικό πρόσωπο της Επιτροπής Αλήθειας με την Κυβέρνηση, η Βουλή θα φιλοξενήσει στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2015 ένα διεθνές συνέδριο καθηγητών Δημοσίου και Συνταγματικού Δικαίου για θέματα χρέους που θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Δεύτερη επιτροπή η οποία συστήθηκε εκτός του συνήθους πλαισίου μέσα στο εξάμηνο, ήταν η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Αυτό έγινε με ειδική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή στις 10 Μαρτίου του 2015. Η Επιτροπή αυτή μετά από πολύ κόπο και επιμονή, ιδίως του Μανώλη Γλέζου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, είχε συσταθεί στην προηγούμενη περίοδο ως απλή επιτροπή της Βουλής χωρίς καν συζήτηση στην Ολομέλεια.
Σ’ αυτή την περίοδο κάναμε μια ειδική εκτεταμένη συζήτηση. Συστήθηκε ως αναβαθμισμένη επιτροπή με συμμετοχή ολόκληρου του Προεδρείου της Βουλής ακριβώς για να σηματοδοτήσει ότι αποτελεί κεφαλαιώδες κομμάτι της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Έχει ήδη πραγματοποιήσει έξι συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων κυρίως εξετάστηκε με πολύ ενδελέχεια η έκθεση της επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα υπολογίζεται με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς μεταξύ 278 δισεκατομμυρίων ευρώ και 340 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, κυμαίνεται σε επίπεδα που κατά τους κατώτατους υπολογισμούς προσεγγίζουν το φερόμενο ελληνικό δημόσιο χρέος, κατά τους ανώτατους το υπερβαίνουν.
Η Επιτροπή έχει λάβει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταθέσει το πρώτο πόρισμά της. Με πρότασή μου, την οποία αποδέχθηκε ομοφώνως η Επιτροπή και εν συνεχεία ομοφώνως η Ολομέλεια της Βουλής, η Επιτροπή δεν θα λειτουργεί προσωρινά, αλλά θα παραμείνει ενεργή μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα της αποπληρωμής της γερμανικής οφειλής προς την Ελλάδα. Επομένως, δεν θα χρειάζεται κάθε φορά, ακόμα κι αν αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, να υπάρξει πρωτοβουλία για να συσταθεί, αλλά θα λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της Βουλής.
Τον Απρίλιο, στη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αρμενία, πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο φόρουμ κατά της γενοκτονίας με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Εκεί αναφέρθηκα ειδικά στην Επιτροπή μας αυτή, που είναι μια επιτροπή κατά των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και κατά της γενοκτονίας αφού η ελληνική αξίωση συνδέεται ακριβώς με διεθνή εγκλήματα.
Πρέπει να σας πω ότι από την εμπειρία προώθησης του έργου της Επιτροπής αυτής στο εξωτερικό διαπίστωσα ότι τα κοινοβουλευτικά πρόσωπα αλλά και οι κοινωνίες είναι ιδιαίτερα δεκτικές στην ακρόαση των επιχειρημάτων αυτού του αιτήματος.
Το ίδιο συμπέρασμα έβγαλα και από την επίσημη επίσκεψή μου στη Ρωσία στις 9 Μαΐου, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης των εβδομήντα ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεγάλη αντιφασιστική, αντιναζιστική νίκη, αλλά και από την επίσκεψή μου στις 10 Μαΐου στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, επ’ αφορμή ης συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από το κλείσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Πρέπει να πω ότι η Επιτροπή αυτή, όπως και η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους λειτούργησε κι αυτή ως ανοιχτή επιτροπή. Είχε ιδιαίτερη σημασία ότι πάμπολλοι απλοί πολίτες αλλά και θεσμικοί φορείς όπως το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, όπως το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, όπως ο Σύλλογος Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, όπως οι δικηγόροι για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και μια σειρά άλλων θεσμικών φορέων και συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων θέλω να αναφέρω οπωσδήποτε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες της Επιτροπής. Παρακολούθησαν, υπέβαλλαν αιτήματα και συμμετείχαν και στις εργασίες της. Το ίδιο συμβαίνει και με επιφανείς προσωπικότητες και καθηγητές που έχουν προσφερθεί ήδη από την προηγούμενη περίοδο να συνδράμουν το έργο της Επιτροπής.
Στο επόμενο διάστημα αναμένεται και πρόκειται να προγραμματίσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνδεδεμένες με την ανάδειξη του ζητήματος, όπως είναι μια κεντρική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τους μαρτυρικούς τόπους και τους τόπους εκτέλεσης και ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, που είναι πάρα πολλοί.
Θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση του προκαταρκτικού πορίσματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αξιοποιηθεί, ελπίζουμε, από την Κυβέρνηση αλλά και από κάθε θεσμικά αρμόδιο όργανο.
Θα συνεχιστεί η διαδικασία ενημέρωσης των κοινοβουλίων και των θεσμικών παραγόντων για τις εργασίες αυτής της Επιτροπής. Πρέπει να σας πω ότι είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο και αυτής της Επιτροπής και της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους σε πάρα πολλούς εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων αλλά και στη διάρκεια διεθνών διασκέψεων που έγιναν στη Ρώμη στις 20 και 21 Απριλίου και στη Λισαβώνα στις 11 και 12 Μαΐου. Πρόκειται για διασκέψεις προέδρων κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και της Μεσογείου.
Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων είχα τη δυνατότητα να δεσμεύσω το Γερμανό ομόλογό μου ότι θα δεχθεί την επιτροπή η Μπούντενσταγκ, προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου γι’ αυτή την αξίωση, η οποία επισημαίνεται από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς, οικονομολόγους και καθηγητές.
Είναι σημαντικό ότι στην αξίωση αυτή ως ενεργό αξίωση αναφέρθηκε ακόμα και μέλος ανωτάτου δικαστηρίου της Γερμανίας, αναφέρονται ολοένα και περισσότεροι διανοητές. Πολύ χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Τομά Πικετί, ο οποίος κάνει και την ευθεία αντιπαραβολή της αξίωσης της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα έναντι της εξουθενωτικής στάσης της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε σχέση με το λεγόμενο και φερόμενο γερμανικό χρέος.
Άλλη επιτροπή που συστήθηκε διαρκούσης αυτής της περιόδου μέσα από ειδική διαδικασία, ήταν η Εξεταστική Επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των μνημονίων. Η σύσταση αυτή έγινε μετά από συζήτηση στις αρχές Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 28 Απριλίου 2015.
Ήδη η Επιτροπή αυτή έχει εξετάσει δώδεκα πρόσωπα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ανασυγκροτηθεί με δεδομένη την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων εκ μέρους του Προέδρου της κ. Βίτσα. Άρα, αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, προκειμένου να συνεχιστεί και το έργο της Επιτροπής.
(PS)
(BS)
Θέλω, επίσης, να αναφερθώ στην ειδική ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, η οποία από την σύστασή της τον Απρίλιο ανέσυρε δύο υποθέσεις ενεργών σκανδάλων, την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ και την υπόθεση της SIEMENS. Ξεκίνησε εξετάζοντας το πόρισμα της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο SIEMENS, εξετάζοντας τον διατελέσαντα Πρόεδρο της Επιτροπής αυτής, τον κ. Βαλυράκη, και ασχολούμενη με εκείνα τα συμπεράσματα που οδηγούν στο αναπόδραστο πόρισμα ότι το σκάνδαλο της SIEMENS όχι απλώς αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, αλλά και συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο συγκάλυψης, γιατί ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν και κυρίως έχουν εξαιρεθεί της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης πρόσωπα ιδίως πολιτικά, ιδίως κυβερνητικά, τα οποία έχουν αναμειχθεί και εξακολουθούν να αναμιγνύονται στο σκάνδαλο αυτό.
Στα αρνητικά του απολογισμού δεν μπορώ να μην αναφέρω την έλλειψη συνεργασίας και με αυτήν την Επιτροπή, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δηλαδή, για την υπόθεση της SIEMENS και με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του κ. Στουρνάρα, ο οποίος αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τα ζητούμενα στοιχεία κίνησης των δανείων της χώρας, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, κάτι εξόχως προκλητικό και αβάσιμο.
Αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της SIEMENS, με δεδομένο τον ρόλο του ως του Υπουργού που υπέγραψε τον επονείδιστο συμβιβασμό, τον άκυρο συμβιβασμό με την εταιρεία αυτή, τον συμβιβασμό με τον οποίο επιχειρήθηκε να παραιτηθεί η χώρα μας από αξιώσεις 2 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί υποσχέσεων σεμιναρίων κατά της διαφθοράς που θα έκανε η SIEMENS στους Έλληνες.
Αρνήθηκε, δυστυχώς, να προσέλθει και σε μια άλλη Επιτροπή, που εκ του Κανονισμού της Βουλής προεδρεύω, την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, σε σχέση με την παρέμβασή του διαρκούσης της διαπραγμάτευσης, παρέμβαση η οποία ήταν και πρωτοφανής στα πολιτικά και τραπεζικά χρονικά.
Οφείλω να αναγγείλω ότι η μη προσέλευση προσώπου ή η έλλειψη συνεργασίας θεσμικού παράγοντα με Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά ούτε και έγινε αποδεκτή. Γι’ αυτό στο επόμενο διάστημα που θα ξεκινήσει μετά αυτήν τη σύντομη διακοπή των εργασιών της Βουλής, χάριν ουσιαστικά ξεκούρασης των μελών της Βουλής και της Κυβέρνησης, θα υπάρξουν και οι δέουσες διαδικασίες προκειμένου και ο νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να προσέλθει ως οφείλει στις αρμόδιες Επιτροπές για τα ανωτέρω θέματα, αλλά και να χορηγήσει τα στοιχεία που οφείλει. Διότι δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικό έλεγχο του χρέους, να εξετάζει τις δανειακές συμβάσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των δανειακών συμβάσεων, δηλαδή τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών όπου κανονικά πρέπει να εμφαίνεται ότι κάποια χρήματα εμβάστηκαν προς τη χώρα και να αποτυπώνεται η πλήρης διαδρομή.
Λογικά και κανονικά κανείς δεν θα έπρεπε να έχει τίποτα να φοβηθεί από μια τέτοια ανακοίνωση στοιχείων και βέβαια είναι πρωτοφανές να γίνεται επίκληση τραπεζικού απορρήτου έναντι της Βουλής για συμβάσεις που αφορούν το κράτος και όχι προσωπικά δεδομένα κανενός.
Αφού αναφέρθηκα στις Επιτροπές της Βουλής που λειτούργησαν για πρώτη φορά με τέτοια αντικείμενα, έρχομαι στο κομμάτι της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, στην οποία όπως είχα πει αποδίδω ιδιαίτερη σημασία. Πράγματι, θέλω να σας πω ότι υλοποιώντας την υποχρέωσή μου, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής που ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκπροσωπεί τη Βουλή έναντι των ξένων Κοινοβουλίων και των Διεθνών Οργανισμών, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη Βουλή σε αρκετές διεθνείς διασκέψεις.
Αναφέρω και υπογραμμίζω τη Διάσκεψη της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε 20 και 21 Απριλίου του 2015. Εκεί μου ζητήθηκε να είμαι κεντρική ομιλήτρια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επέλεξα να αναδείξω ως βασικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Ευρώπη την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πολιτική των μνημονίων. Επέλεξα να αναφερθώ στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, αλλά και στην Κύπρο. Είναι πολύ ειρωνικό ότι ολοκλήρωσα την ομιλία μου αναφερόμενη στις παραβιάσεις της Δημοκρατίας και λέγοντας ότι κανένα Κοινοβούλιο ποτέ ξανά –αναφερόμενη τότε στην Κύπρο- δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να αποφασίζει «με το μαχαίρι στο λαιμό» και με τις τράπεζες κλειστές. Αυτό ήταν 20 και 21 Απριλίου.
Και βέβαια καταγράφω μεταξύ των άκρως αρνητικών ότι οι λεγόμενοι «θεσμοί», η τρόικα -η σημερινή τετραμερής- επέλεξε να υποχρεώσει, να εκβιάσει ένα Κοινοβούλιο ακόμη μετά το Κυπριακό, το Ελληνικό να αποφασίζει με τράπεζες κλειστές και «με το μαχαίρι στο λαιμό».
Σημειώνω, όμως, μεταξύ των θετικών ότι υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις σε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές των μνημονίων από ομολόγους μου αρκετών χωρών. Επισημαίνω μεταξύ αυτών τις παρεμβάσεις της κ. Λάουρα Μπολντρίνι που είναι η Πρόεδρος της Ιταλικής Εθνοσυνέλευσης, του κ., Κλοντ Μπαρτολόν, που είναι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, οι δυο τους μάλιστα αρθρογράφησαν και υπέρ της διενέργειας του δημοψηφίσματος και του σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Επίσης, δημόσια παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γιαννάκης Ομήρου, που επισκέφτηκε τη χώρα μας και πρόσφατα.
Άρα, η κοινοβουλευτική διπλωματία βεβαίως και μπορεί να αποδώσει καρπούς και είναι σημαντικό να καταγράφουμε ότι έχουμε ήδη σημαντικούς συμμάχους σε αυτό το πεδίο.
Αντίστοιχο αντικείμενο κοινοβουλευτικής διπλωματίας αποτέλεσε και η συμμετοχή μου στη Διάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο που ενώνει τις ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες της Μεσογείου. Και στα δύο αυτά φόρα και τον Απρίλιο στη Ρώμη και τον Μάιο στη Λισαβόνα, αλλά και τον Ιούνιο προσκεκλημένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών είχα την ευκαιρία να συμπράξω και σε σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα άλλο μείζον ζήτημα που είναι το μεταναστευτικό.
Εκδόθηκαν πολύ σοβαρές διακηρύξεις και των δύο συνελεύσεων και έγιναν πολύ σημαντικές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχα προσκληθεί ως κεντρική ομιλήτρια ενώπιον της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Έχει σημασία, επίσης, να ξέρουμε ότι έτσι διαμορφώνεται ένα κεκτημένο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να κάνει χρήση του η χώρα μας, μια από τις χώρες που κατεξοχήν γίνεται δέκτης όχι απλώς μεταναστευτικών ροών, αλλά και πολύ έντονων προσφυγικών ρευμάτων.
(XS)
(PS)
Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας θέλω επίσης να αναφέρω ότι εκτός από τις επίσημες επισκέψεις, στις οποίες αναφέρθηκα, δηλαδή στη Μόσχα στο Μάουτχαουζεν και το Γιερεβάν της Αρμενίας, πραγματοποίησα επίσημη επίσκεψη και στην Κύπρο το Μάρτιο. Υποδέχθηκα τον Κύπριο ομόλογό μου τον Ιούνιο. Μαζί επισκεφθήκαμε τα Αρχεία της Βουλής, όπου φυλάσσεται ο Φάκελος της Κύπρου και προβήκαμε σε κοινές δηλώσεις σε σχέση με την ανάγκη υπηρέτησης του δικαιώματος των λαών για δικαιοσύνη και αλήθεια.
Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι προς την κατεύθυνση αυτή και ως Πρόεδρος της Βουλής, σε συνεννόηση με τον ομόλογό μου, θα αναλάβω πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα, διότι έχει τεράστια σημασία -ιδίως σε μία περίοδο, όπου ευτυχώς και επιτέλους πραγματοποιούνται τα αναγκαία βήματα επαναπροσέγγισης και ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων στην Κύπρο- η εμπιστοσύνη των πολιτών, των λαών, των κοινοτήτων να οικοδομηθεί επάνω στην αλήθεια.
Όπως γνωρίζετε, στην Ελληνική Βουλή εδώ και σαράντα ένα χρόνια υπάρχει ένας σφραγισμένος φάκελος που αποτελεί σοβαρής σημασίας ιστορική εκκρεμότητα και μεγάλου μεγέθους ιστορική ευθύνη να μην αραχνιάσει και να μην αφεθεί στα αζήτητα της Ιστορίας.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου στα θέματα κοινοβουλευτικής διπλωματίας, θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι υπό την αιγίδα της Βουλής πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, πριν από δέκα μέρες και η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, της ΠΑΔΕΕ, που συγκεντρώνει κοινοβουλευτικά πρόσωπα ελληνικής καταγωγής απ’ όλο τον κόσμο. Ήταν ιδιαίτερα επιτυχής αυτή η διαδικασία.
Νομίζω ότι έχει τεράστια σημασία οι ομογενείς, οι Έλληνες της Διασποράς που έχουν διακριθεί σε όλον τον κόσμο και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των συμπολιτών τους στις χώρες όπου ζουν, εργάζονται και προκόβουν, να αξιοποιούνται για την προώθηση των δικαίων της χώρας μας και του λαού μας και στο πλαίσιο αυτό έγινε και μία ειδική συνεδρίαση ενημέρωσης της ΠΑΔΕΕ και των μελών της και για τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και για τις εργασίες της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.
Έρχομαι τώρα σε ένα κομμάτι της δράσης της Βουλής του προηγούμενου εξαμήνου που ήταν το κομμάτι του ανοίγματος στην κοινωνία. Σας ανέφερα ότι είχαμε για πρώτη φορά ανοιχτές επιτροπές σε πολίτες και ήταν πάρα πολύ θετικό το πείραμα. Είχαμε, όμως και τη Βουλή ανοιχτή στα κινήματα και την κοινωνία. Με πολύ μεγάλη επιτυχία έγιναν εκδηλώσεις της Βουλής με διάφορες αφορμές.
Μεταξύ των θετικών εμπειριών, θέλω να αναφέρω την εκδήλωση που κάναμε στις 9 Μαρτίου για την Ημέρα της Γυναίκας, στη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν επιφανείς προσωπικότητες και γυναίκες που έχουν διακριθεί για τους αγώνες τους για δικαιοσύνη, ελευθερία και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν μία εκδήλωση που έγινε στην Αίθουσα της Ολομέλειας, με την Ολομέλεια για πρώτη φορά ανοιχτή στο κοινό και ήταν πολύ ωραία εικόνα πρέπει να σας πω.
Βραβεύσαμε, μεταξύ άλλων, γυναίκες που έχουν διακριθεί για την αντιστασιακή, αντιδικτατορική τους δράση και από την πορεία τους και τη διαδρομή τους στη δικαιοσύνη, ακόμη τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, τις γυναίκες εργαζόμενες εκπαιδευτικούς στις φυλακές. Ήταν, νομίζω, μία εκδήλωση που έδωσε έναν άλλο τόνο στη θέση και τη λειτουργία της Βουλής.
Κάναμε δύο ειδικές εκδηλώσεις που μεταδόθηκαν από το Κανάλι της Βουλής. Η μία ήταν μία συζήτηση με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών για τον αγώνα που έδωσαν και η άλλη ήταν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Ήταν μία εκδήλωση στην οποία οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών κοινοτήτων και των αντιρατσιστικών κινημάτων ήρθαν και συζητήσαμε μέσα στην Αίθουσα της Γερουσίας και μίλησαν στην κοινωνία για την εμπειρία τους και τα προβλήματα τους. Και αυτό μεταδόθηκε από το Κανάλι της Βουλής και είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους ενοχλεί η λειτουργία του Καναλιού της Βουλής σε αυτήν την Περίοδο.
Άλλη εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε ήταν η υποδοχή του «Πλοίου της Ειρήνης» και των Χιμπακούσα που είναι οι επιζώντες από την πυρηνική καταστροφή, από τα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Τους υποδεχθήκαμε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 13 Μαΐου του 2015 και ήταν μία ακόμα εκδήλωση αυτή σύνδεσης της Βουλής με την κοινωνία.
Αντίστοιχα, κάναμε μίαν εκδήλωση στις 19 Μαΐου του 2015 επ’ αφορμή της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θέλω να σας πω ότι θεωρώ πολύ σημαντικό η Βουλή να αναγνωρίσει στο σύνολό της την τριπλή γενοκτονία. Έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων. Δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων. Έχει μεγάλη σημασία σ’ αυτόν τον αγώνα κατά της γενοκτονίας, στον οποίο έχουμε συμπαραταχθεί με άλλα Κοινοβούλια, να υπάρξουν και οι συμβολικές αυτές κινήσεις ιστορικής αποκατάστασης της αλήθειας και δικαιοσύνης.
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Αρμενικής Βουλής, κ. Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ που είναι και ελληνικής καταγωγής και σας ενημερώνω ότι το φθινόπωρο που μας έρχεται η Βουλή θα φιλοξενήσει την έκθεση για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Θεωρώ σημαντικό ότι στη διάρκεια της συμμετοχής μου στο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, εντάξαμε την αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις συνολικές αναφορές κατά των γενοκτονιών.
Τώρα, ερχόμενη στην κοινοβουλευτική λειτουργία, θέλω να σας πω ότι αυτό το Κοινοβούλιο σ’ αυτούς τους έξι μήνες είχε μία πάρα πολύ πλούσια δραστηριότητα και έγιναν διαδικασίες που δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ.
Το πρώτο, το οποίο θέλω να αναφέρω, είναι ότι αλλάξαμε το σύστημα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Θα θυμάστε ότι στην προηγούμενη βουλευτική Περίοδο είχαμε ένα οικτρό ποσοστό απαντήσεων των μελών της Κυβέρνησης στους Βουλευτές. Υπήρχαν πάρα πολλές ημέρες που ακυρώνονταν όλες οι ερωτήσεις, οι οποίες και δεν μπορούσαν να επαναπρογραμματιστούν.
(SM)
(XS)
Σε αυτήν την Περίοδο -και όπως είχα ανακοινώσει στις 6 Φλεβάρη- ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος απέκτησε σάρκα και οστά. Κάναμε μία διαφορετική κατανομή των ερωτήσεων, ανά ημέρα και Υπουργείο, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Όταν ματαιώνονταν οι ερωτήσεις με πρωτοβουλία του Υπουργού, δεν χρειαζόταν να ξανακατατεθούν, αλλά επαναπρογραμματίζονταν αυτόματα, χωρίς να περιορίζεται η υποβολή νέων ερωτήσεων από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Και οφείλω να πω ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από 60%, απαντημένων ήδη ερωτήσεων, ενώ δεν έχουμε πραγματικές ακυρώσεις, παρά μόνο όταν αποσύρονται από τους Βουλευτές. Γιατί και αυτές οι ερωτήσεις οι οποίες δεν απαντιούνται, επαναπροσδιορίζονται και δεν ματαιώνονται, όπως γινόταν σε προηγούμενες Περιόδους.
Είχαμε μετά από πολλά χρόνια την επαναφορά της ώρας του Πρωθυπουργού και ήδη ο Πρωθυπουργός έχει έρθει δύο φορές στη Βουλή να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απευθύνουν όχι μόνο Αρχηγοί κομμάτων αλλά και Βουλευτές.
Είχαμε μίαν διαδικασία πολύ πιο ζωντανού κοινοβουλευτικού συλλογικού ελέγχου στις επίκαιρες ερωτήσεις. Θα θυμάστε ότι στην προηγούμενη Περίοδο πάρα πολλές επίκαιρες ερωτήσεις δεν προσδιορίζονταν καν και όταν προσδιορίζονταν συζητιούνταν περίπου διεκπεραιωτικά. Σε αυτή την Περίοδο, με εισήγησή μου -την οποία έκανε δεκτή η Διάσκεψη των Προέδρων και εφαρμόσαμε στην Ολομέλεια- όλες πια οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητιούνται με τη διαδικασία της γενικευμένης επερώτησης και έτσι δίνουμε τη δυνατότητα και στους Βουλευτές που δεν ανήκουν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που κάνουν την ερώτηση, να συμμετέχουν στη συζήτηση.
Σε αυτή την Περίοδο, επίσης, είχαμε δύο φορές την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον Πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας και έτσι θα έλεγα ότι υπήρξε μία πολύ ορατή αλλαγή στη διαφάνεια και στην υλοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η Βουλή πραγματοποίησε και διαδικασίες που πραγματοποιούνται πολύ σπάνια, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που έγινε με επιτυχία, αλλά και διαδικασίες που δεν είχαν γίνει ποτέ ξανά στη Μεταπολίτευση, όπως ήταν η διαδικασία για την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Και θέλω να αναφέρω ότι πραγματικά αποτέλεσε μία πράξη δημοκρατίας η απόφαση της Βουλής να δεχθεί την πρόταση της Κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος.
Υπήρξε κορυφαία εκδήλωση δημοκρατίας η μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 5 Ιουλίου. Και υπήρξε βέβαια κορυφαία εκδήλωση της αγωνιστικότητας, της αποφασιστικότητας και των δημοκρατικών αντανακλαστικών του λαού μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτό το μεγαλειώδες 61,3% ΟΧΙ στους εκβιασμούς, στα τελεσίγραφα και στα μνημόνια.
Η διαδικασία, βεβαίως, αυτή της Βουλής δεν έγινε σεβαστή από πολλούς θεσμικούς παράγοντες και ευρωπαϊκούς και διεθνείς. Υπήρξαν οργιώδεις παρεμβάσεις στη δημοκρατική αυτή εκδήλωση. Για το λόγο αυτό απέστειλα και επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον κ. Σουλτς, την οποία και κοινοποίησα σε όλους τους Ευρωβουλευτές, ζητώντας ακριβώς να γίνουν σεβαστές οι αρχές της Δημοκρατίας.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ και σε μία άλλη πρωτοβουλία που είχε κατά τη γνώμη μου ουσιαστική αλλά και συμβολική αξία και ήταν ο εορτασμός στο προαύλιο της Βουλής, με συμμετοχή πολιτών και όχι μόνο επισήμων, της συμπλήρωσης σαράντα ενός ετών από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η επέτειος αυτή δεν είναι επέτειος δημοσίων σχέσεων, είναι επέτειος ιστορικής αναφοράς στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία. Και η Βουλή σε αυτή την περίοδο δεν θα μπορούσε παρά να σηματοδοτήσει αυτή την ημέρα με μία εκδήλωση στο χώρο ακριβώς του Κοινοβουλίου. Και αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου του 2015 με πολύ μεγάλη επιτυχία. Γιατί επιτυχία μιας τέτοιας εκδήλωσης είναι κυρίως η εμπέδωση της αδιαπραγμάτευτης επιμονής και του λαού μας και του Κοινοβουλίου στη Δημοκρατία.
Ήταν ιδιαιτέρως σημαντική η συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου, της Πέπης Ρηγοπούλου, του Σπύρου Χαλβατζή, του Κώστα Μαντέου, όλοι προσωπικότητες που έχουν σηματοδοτήσει τους αντιδικτατορικούς αγώνες και την αντίσταση, καθώς επίσης του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστα Δουζίνα, ο οποίος διακρίνεται και για τη δράση και για τα γραπτά του για τα δικαιώματα και ο οποίος συντόνισε αυτή την εκδήλωση.
Έχοντας πει αυτά θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν την οργάνωση της Βουλής, γιατί -όπως θα ξέρετε ή δεν θα ξέρετε- η Βουλή αποτελεί έναν τεράστιο οργανισμό, με πάνω από χίλιους τριακοσίους εργαζομένους, με πάρα πολλά αντικείμενα και με πάρα πολλές εκφάνσεις δραστηριοποίησης και λειτουργίας.
Οφείλω να πω ότι στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου υπήρξε πραγματική αποκάλυψη για μένα ως Βουλευτή πρώτα και ως Πρόεδρο της Βουλής η ανακάλυψη πτυχών, δραστηριοτήτων αλλά και πεδίων όπου υπάρχει διοικητική συγκρότηση της Βουλής χωρίς αυτή να είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Και έχει μεγάλη σημασία όταν υπάρχουν δραστηριότητες της Βουλής ή όταν απασχολούνται πρόσωπα για τη Βουλή, αυτή η δραστηριότητα να γίνεται γνωστή και να γίνεται επ’ ωφελεία του πολίτη και επ’ ωφελεία του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.
Θέλω να σας πω ότι δεν ανήκω σε αυτούς και αυτές που βιάζονται και κυρίως δεν ανήκω σε αυτούς και αυτές που άρον άρον, θα ήθελαν να φέρουν τα πάνω κάτω χωρίς να συνεκτιμήσουν τις πραγματικές καταστάσεις. Και έτσι θα σας έλεγα ότι σε αυτούς τους έξι μήνες ακόμη θεωρώ ότι έχω αποσπασματική εικόνα της λειτουργίας της Βουλής και όλων της των δραστηριοτήτων. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και κάτι. Είναι πολύτιμος αρωγός ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ο κ. Θαλάσσης, τον οποίο θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω για την άοκνη προσπάθειά του και την αμέριστη πραγματικά συμπαράστασή του σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και τα έργα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποκτήσει νόημα η λειτουργία της Βουλής σε όλα της τα πεδία.
Και ταυτόχρονα θα ήθελα να πω ότι αυτή η προσπάθεια σε πάρα πολλές στιγμές αποδεικνύεται ναρκοθετημένη, γιατί δυστυχώς δεν συμμερίζονται όλοι και όλες ούτε την ανάγκη και την αναγκαιότητα η Βουλή να λειτουργεί για τον πολίτη και για τον Βουλευτή, ούτε όλοι και όλες την ανάγκη για διαφάνεια, ιδίως μάλιστα στη διαχείριση των οικονομικών της Βουλής.
Από τις αλγεινότερες εμπειρίες μου υπήρξε η ανακάλυψη -ήδη τη δεύτερη μέρα που ανέλαβα- του τρόπου με τον οποίο αποφάσεις προωθούνταν φερόμενες στο όνομα της Προέδρου της Βουλής χωρίς καμία έγκριση για τεράστια ποσά.
(AR)
(SM)
Από τις αλγεινότερες εμπειρίες το προκλητικό φύτεμα μιας απόφασης στον Γενικό Γραμματέα της Βουλής. Την επομένη ακριβώς που ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρθηκα στο σκάνδαλο της Siemens και στο γεγονός ότι και η Βουλή έχει προμηθευτεί πάρα πολλά τηλεφωνικά κέντρα Siemens όλως τυχαίως φυτεύτηκε μια απόφαση παραγγελίας κάποιων συσκευών να την υπογράψει ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, προκειμένου να γίνει εν συνεχεία μια πολύ φτηνή επικοινωνιακή διαχείριση ότι η Πρόεδρος της Βουλής, που καταγγέλλει τη Siemens, παραγγέλνει τηλέφωνα της Siemens. Βεβαίως ακυρώθηκε αυτή η παραγγελία, αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύει πώς δρουν και ενεργούν πάρα πολλά κυκλώματα ακόμα και εκεί όπου θα έπρεπε να επικρατεί η νομιμότητα.
Και εδώ θέλω να πω σε σχέση και με τη διοικητική διάρθρωση της Βουλής ότι δυστυχώς αποτελεί ένα από τα επώδυνα συμπεράσματα το γεγονός ότι στη Βουλή, η οποία νομοθετεί και όπου θα έπρεπε να βασιλεύει η νομιμότητα, η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση, έχουν προϊόντος του χρόνου και διαρκουσών των προηγούμενων περιόδων επικρατήσει πρακτικές οι οποίες δεν συνάδουν και δεν προσάδουν με τη χρηστή διοίκηση. Εμβαλωματικού τύπου λύσεις εκεί όπου έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες δομές, χαριστικές διευθετήσεις για πρόσωπα φαντάσματα που δεν εμφανίζονται, καθεστώς ανασφάλειας για εργαζομένους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εκμετάλλευση εργαζομένων, εκμετάλλευση ειδικών σχέσεων, λειτουργία βαρονιών εντός της Βουλής για συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά πρόσωπα που απολαμβάνουν προνόμια που άλλοι Βουλευτές δεν έχουν, διαχείριση οικονομικών θεμάτων η οποία προκαλεί, μία εικόνα η οποία ασφαλώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, ασφαλώς χρήζει αντιμετώπισης και λύσης και ασφαλώς θα αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα ενασχόλησης και δικής μου και των αρμοδίων στο επόμενο διάστημα.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω, γιατί το θεωρώ ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ότι δυστυχώς ακόμη και πριν από λίγες ημέρες από ένα ταμείο το οποίο βρίσκεται σε εκκαθάριση, ταμείο εργαζομένων, το οποίο η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της προηγούμενης περιόδου τον Δεκέμβρη του 2014 σε μία συνεδρίαση που δεν είχε προγραμματιστεί αυτή η συζήτηση ήρθε προς απόφαση στη Βουλή που συζητούσε άλλο νομοσχέδιο και με τον τότε Προεδρεύοντα, τον κ. Μαρκογιαννάκη, περίπου να ψέλνει τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, ψηφίστηκε η διάλυση του ταμείου των εργαζομένων της Βουλής και η εκκαθάριση του ενεργητικού του. Αυτή η εκκαθάριση, αν δεν κάνω λάθος, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και εν πάση περιπτώσει βρίσκεται εν εξελίξει. Γνωρίζω ότι δεν απόλαυσαν της ίδιας μεταχείρισης οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους μόνιμους υπαλλήλους.
Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την εκκαθάριση αυτήν, χωρίς καμία συνεννόηση ούτε με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής ούτε και με εμένα, ως Πρόεδρο της Βουλής, προέβησαν σε εμπορικές πράξεις και ειδικότερα στη σύναψη μισθωτηρίου για το κυλικείο της Βουλής το οποίο εκμεταλλευόταν το ταμείο αυτό πριν τεθεί σε λύση και εκκαθάριση.
Αντιλαμβάνεστε, το λέω γιατί πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και γιατί έχει αρκετά κρατήσει η ιστορία αυτή της διαρκούς υπονόμευσης μιας προσπάθειας εξυγίανσης και αποκατάστασης της διαφάνειας και της ισότητας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές είναι ενέργειες οι οποίες υποσκάπτουν την λειτουργία της Βουλής και υποσκάπτουν και την χρηστή διοίκηση της Βουλής και δημιουργούν τεράστια -μα τεράστια- ερωτηματικά.
Θέλω να σας πω ότι στους έξι αυτούς μήνες εν αντιθέσει με προκατόχους μου δεν τοποθέτησα στη Βουλή νέα πρόσωπα παρά μόνο δύο, τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, τον κ. Θαλάσση, και τον Φρούραρχο της Βουλής. Δεν προέβην, επίσης, σε καρατομήσεις κανενός, αντίθετα θέλησα να αξιοποιήσω το υπάρχον προσωπικό σε όλες τις Διευθύνσεις και να αξιολογήσω και την συνεισφορά του.
Θέλω να πω ότι ήταν πολλές οι ευχάριστες εκπλήξεις ανθρώπων οι οποίοι από το υστέρημα και του χρόνου και των δυνάμεων, αλλά και από το περίσσευμα ψυχής και προθυμίας και γνώσεων συνέβαλλαν στο έργο της Βουλής. Μεταξύ αυτών θέλω να αναφέρων τον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής, τον κ. Παπασπύρου, που υπηρετεί εδώ αρκετά χρόνια και που είναι πραγματικά πολύτιμος παραστάτης στα θέματα αρμοδιότητάς του.
Δεν θέλησα ούτε να δημιουργήσω μια κομματική Βουλή ούτε να δημιουργήσω φράξιες και κάστες ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κανάλι της Βουλής, για το οποίο συχνά γίνονται αναφορές ότι δήθεν το εκμεταλλεύομαι ως Πρόεδρος της Βουλής, δεν έκανα μέχρι σήμερα καμία τοποθέτηση, δεν έδωσα καμία οδηγία παρά μόνον την οδηγία η οποία εφαρμόστηκε να μεταδίδονται ζωντανά όλες οι Επιτροπές της Βουλής και αυτό είχε τεράστια σημασία για τους πολίτες που ενημερώνονταν γνήσια για το τι συνέβαινε και όχι από την παραπληροφόρηση, καθώς επίσης και την οδηγία να καλύπτεται πλήρως το έργο της Βουλής.
Δεν είχα οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του προγράμματος. Τη διαμόρφωση του προγράμματος είχε μέχρι τα τέλη Μαΐου ο τοποθετηθείς από προηγούμενες διοικήσεις κ. Κωνσταντίνος Αλαβάνος, του οποίου έληξε η θητεία τότε. Μία και μόνη φορά επικοινώνησε μαζί μου υπεύθυνος της Βουλής, ο κ. Κοάνης, και με ρώτησε αν θα μεταδώσει τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου και του εξέφρασα την κατάπληξή μου για την ερώτηση αυτή με δεδομένο ότι θεωρώ αυτονόητη τη μετάδοση όλων των εργασιών της Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι το πρόγραμμα του καναλιού της Βουλής δεν το διαμορφώνει ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Βουλής.
Επειδή, όμως, έχει εκτραχυνθεί και πλήρως εκχυδαϊστεί ο δημόσιος λόγος σε σχέση με το κανάλι της Βουλής, θέλω να σας ανακοινώσω ότι αποφάσισα, μετά από πολλή σκέψη και συνεκτίμηση της εμπειρίας αυτών των έξι μηνών, για την θέση της Συντονίστριας του καναλιού της Βουλής, που από τα τέλη Μαΐου είναι κενή, να αξιοποιήσω έναν άνθρωπο που υπηρετεί στο κανάλι αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να μην τοποθετήσω δηλαδή κάποιον εξωτερικό άνθρωπο, αλλά, σύμφωνα και με τις αρχές στις οποίες κινείται ο χώρος από τον οποίο προέρχομαι, η Αριστερά, την αξιοποίηση δηλαδή του υπάρχοντος προσωπικού, να τοποθετήσω έναν άνθρωπο από το κανάλι της Βουλής, την κυρία Κατερίνα Κατωτάκη, που έχει υπηρετήσει και στην ΕΡΤ προηγουμένως. Θεωρώ ότι θα αποτελέσει ένα πολύ θετικό στοιχείο στην αξιοποίηση και την συνεκτίμηση όλων των αναγκών, προκειμένου το κανάλι της Βουλής να μπορέσει να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο.
(CB)
(1AR)
Θέλω να σας πω ότι θα ζητήσω από την κ. Κατωτάκη να κάνει μία πλήρη εκτίμηση των αναγκών του Καναλιού και των αναγκών ενημέρωσης των πολιτών.
Θέλω να σας πω, εκ προοιμίου, ότι θεωρώ πως πρέπει να αναβαθμιστεί η ποιότητα του Καναλιού της Βουλής. Δεν μπορεί, ας πούμε, να μην υπάρχει ενημέρωση των πολιτών για το κοινοβουλευτικό έργο ούτε η ενημέρωση να είναι «κονσέρβα», να μαγνητοσκοπείται την προηγούμενη μέρα ή πριν από ώρες και να προβάλλεται «κονσέρβα». Δεν μπορεί η ενημέρωση να είναι ανακριβής, να λέμε, ας πούμε, ότι ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε στα σαράντα πέντε του χρόνια ή να αναφέρονται τα ονόματα των Βουλευτών και των Υπουργών λάθος, μετά από τόσους μήνες. Δεν μπορεί η ενημέρωση να είναι Δευτέρα με Παρασκευή, η Βουλή λειτουργεί και Σάββατο και Κυριακή. Δεν μπορεί γενικώς η λειτουργία του Καναλιού της Βουλής να δίνει την εντύπωση ότι απλώς δικαιολογεί την ύπαρξή του. Πρέπει το Κανάλι της Βουλής να αποδώσει στην κοινωνία αυτά που η κοινωνία αποδίδει πληρώνοντας φόρους για τις αμοιβές των εργαζομένων και για τα έξοδα που γίνονται. Δεν μπορεί, τέλος, να διασπαθίζονται απίθανα ποσά για αδικαιολόγητους σκοπούς, όπως ας πούμε ποσά 5 ή 3 ή 2 ευρώ τον μήνα για φερόμενα ως «μικροέξοδα», που είναι οι καφέδες των προσκεκλημένων του Καναλιού της Βουλής. Αυτά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Επίσης, θέλω να πω ότι, σεβόμενη την προσωπικότητα όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στη Βουλή και όλων των εργαζομένων, θεωρώ άνευ προηγουμένου τις αήθεις επιθέσεις οι οποίες έχουν εκτοξευθεί. Δεν θα αναφερθώ στις επιθέσεις στο πρόσωπό μου, που δεν έχουν προηγούμενο και νομίζω αποκαλύπτουν και τα κίνητρα. Θα αναφερθώ όμως στις αήθεις επιθέσεις προς την κ. Κατωτάκη, και δημόσιες και υπόγειες, προς το ανείπωτο bullying που καταγράφεται και στους χώρους της Βουλής, με αφίσες και με τοποθετήσεις. Θα πω ότι αυτού του τύπου η ανώνυμη δράση και το ανώνυμο bullying δεν είναι αποδεκτό για κανέναν, ότι υπονοούμενα για το φύλο της, την ηλικία της και ων ουκ έστιν, πραγματικά, αριθμός σχολίων που δεν συνάδουν με ανθρώπους που υπηρετούν στη Βουλή δεν είναι αποδεκτά.
Αντίστοιχα, θέλω να πω ότι, μολονότι μπορώ να αντιλαμβάνομαι την πικρία προσώπων που για τους εαυτούς τους ονειρεύθηκαν θέσεις και αξιώματα και επιχείρησαν να τα κατακτήσουν μέσα από κολακεία, προσωπικά δεν εκτίμησα ποτέ τους κόλακες, πολύ λιγότερο τους κόλακες οι οποίοι μετατρέπονται σε υβριστές, όταν ματαιώνεται η φιλοδοξία τους. Αυτό είναι μια ευθεία απάντησή μου σε μια πρωτοφανή δημόσια παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, και εκείνοι οι οποίοι εγγράφως κολάκευαν και εν συνεχεία εγγράφως καθύβριζαν νομίζω ότι θα πρέπει να απολογηθούν στον εαυτό τους και στον καθρέφτη τους.
Λέγοντας αυτά, θα σας μιλήσω τώρα για τα επόμενα βήματα που θα πραγματοποιήσει η Βουλή και πιστεύω ότι το μήνυμα είναι σαφές, αυτά είναι βήματα που αποτελούν υλοποίηση της υποχρέωσης που έχω και ως Πρόεδρος της Βουλής να φέρω σε πέρας αναληφθείσες υποχρεώσεις μου θεσμικές.
Σας μίλησα για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που έχει ανακοινωθεί για τα τέλη Μαΐου του 2016, και σας μίλησα για τη δεύτερη φάση εργασιών, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Στην Επιτροπή Αλήθειας θα αναφερθώ και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μου στη Διάσκεψη της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου. Εκεί θα επιδιώξω να έχω και μία επαφή και με την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για θέματα χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, στην επόμενη περίοδο έκανα ήδη πρόταση προς την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να συσταθεί μια Ειδική Επιτροπή της Βουλής για να επεξεργάζεται τις ποινικές δικογραφίες που έρχονται στη Βουλή. Αυτό αποτελεί υποχρέωση της Βουλής, δεν μπορεί οι ποινικές δικογραφίες κατά πρώην και νυν κυβερνητικών προσώπων να «πέφτουν στο πηγάδι». Πρέπει να εξετάζονται από αρμόδιο όργανο και να υπάρχει μια στοιχειώδης, υπεύθυνη απόφαση και όχι να συμπληρώνεται η αποσβεστική προθεσμία, η πολύ σύντομη, του άρθρου 86 του Συντάγματος χωρίς να έχει μπορέσει η Βουλή να ασκήσει την αρμοδιότητά της.
Πρέπει να πω ότι είναι εντολή μου προς την αρμόδια υπηρεσία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους, οι ποινικές δικογραφίες να είναι όχι απλώς προσβάσιμες στους Βουλευτές, αλλά και να δίνονται αντίγραφά τους. Αυτό αφορά και τις ποινικές δικογραφίες που αφορούν Υπουργούς και τις ποινικές δικογραφίες που αφορούν Βουλευτές. Με έκπληξή μου σήμερα πληροφορήθηκα ότι αυτό δεν έγινε σεβαστό για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σήμερα. Είχα μια τέτοια αναφορά. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σεβαστό, γιατί οι Βουλευτές που καλούνται να ασκήσουν δικαστικά-εισαγγελικά καθήκοντα πρέπει να γνωρίζουν απολύτως τα στοιχεία επί των οποίων καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντα αυτά.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια δομή της Βουλής, σε συνεργασία και με άλλους θεσμικούς φορείς, αρχές και παράγοντες, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην έκκληση-πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη δημιουργία μιας Επιτροπής παρακολούθησης των παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα από τα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια τέτοια δομή, είναι πολύ σημαντικό ότι το προτείνει η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είναι κάτι το οποίο θα πράξουμε. Πρέπει να πω ότι είναι κάτι το οποίο θα γίνει επ’ ωφελεία της κοινωνίας και σε υλοποίηση των επιταγών της δημοκρατίας, γιατί ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του πολιτεύματος, όπως ορίζεται ακόμη και στον Ποινικό Κώδικα.
Επομένως, δεν μπορεί η Βουλή να μένει αδιάφορη προς παραβιάσεις οι οποίες υλοποιούνται ακριβώς από τα υπέρμετρα μέτρα λιτότητας. Πρέπει να πούμε ότι για αυτές τις παραβιάσεις δεν έχει μιλήσει μόνον η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ούτε μόνο η Βουλή, έχει μιλήσει ο ΟΗΕ, έχει μιλήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει μιλήσει η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, έχει μιλήσει το Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν πλείστες λοιπόν αναφορές και συμπεράσματα και δεν μπορεί να τα αφήσουμε έτσι. Θα πρέπει, επίσης, να πω ότι η Επιτροπή αυτή θα λειτουργήσει πραγματικά ως κοινοβουλευτικό όργανο και όργανο της πολιτείας και όχι όπως καταγράφεται, δυστυχώς, η λειτουργία κάποιων άλλων δομών της Βουλής.
Διότι ήταν για εμένα δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο το λεγόμενο «Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή», αντί να υλοποιήσει τη θεσμική του αποστολή, όπως καταγράφεται στον Κανονισμό της Βουλής και σύμφωνα με την οποία υλοποιείται και ο προϋπολογισμός της Βουλής -γιατί αμείβεται η σύνθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής- αντί να υλοποιήσει λοιπόν το κοινοβουλευτικό καθήκον διαφάνειας και συνδρομής στο έργο της Βουλής, της Προέδρου της Βουλής και των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής, προς τις οποίες υποβάλλει τις εκθέσεις της, έκανε παρεμβάσεις, οι οποίες είναι εξόχως πολιτικές.
(RG)
(CB)
Συνοψίστηκαν ακόμη και σε μια ευθεία επίθεση προς τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, με στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην επιστημονικότητα που πρέπει να διακρίνει τα έγγραφα τα οποία εκδίδονται στο όνομα της Βουλής.
Θεωρώ πολύ δυσάρεστο ως Πρόεδρος της Βουλής να ενημερώνομαι από τα Μέσα Ενημέρωσης για την έκδοση της έκθεσης αυτού του γραφείου, ακόμη πιο δυσάρεστο, όταν έχω ζητήσει από το προηγούμενο τρίμηνο να υπάρχει στοιχειώδης ενημέρωση και ακόμη περισσότερο δυσάρεστο, όταν διαπιστώνω από το εισαγωγικό σημείωμα αυτής της έκθεσης ότι το σημείωμα αυτό δεν είναι σημείωμα επιστημονικό, αλλά είναι σημείωμα πολιτικό, μικροπολιτικό, με έλλειψη τήρησης, ακόμη και των στοιχειωδών κανόνων συγγραφής ενός επιστημονικού εγγράφου. Διότι φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η τεκμηρίωση τέτοιων εγγράφων δεν μπορεί να είναι οι αποσπασματικές αναφορές σε συγκεκριμένες εφημερίδες που έχουν διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο, ούτε βέβαια οι ανακριβείς αναφορές σε δημοσιεύματα που αποτελούν απλή αναδημοσίευση και όχι πρωτότυπα.
Κάποιοι, δυστυχώς, βιάζονται να αναλάβουν ρόλους που δεν τους έχουν ανατεθεί, κάποιοι επίσης εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι έχουν μία θέση και μία οικονομική απολαβή από τη Βουλή, για να ενεργούν με τρόπους οι οποίοι δεν συνάδουν και δεν προσάδουν προς την ευθύνη που συνεπάγεται αυτή η θέση και αυτή η αποστολή. Θέλω να σας πω ότι ως Πρόεδρος της Βουλής θα επιμείνω να ζητώ από τον καθένα και από την καθεμιά να υλοποιεί τη θεσμική αποστολή που τους έχει εμπιστευθεί η Βουλή και που θα έπρεπε να αποτελεί τιμή και όχι ευκαιρία.
Στις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος θα είναι και μία ειδική πρωτοβουλία της Βουλής, στο πλαίσιο ακριβώς της προστασίας και της εκπροσώπησης της κοινωνίας, για την πιο εξειδικευμένη και πιο συνολική αντιμετώπιση του θέματος των αυτοκτονιών. Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα παρασιωπούμενο πολύ συχνά, για το οποίο οι πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει κοινωνικές και όχι πολιτειακές. Είναι ένα θέμα στο οποίο σκοπεύω να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Επίσης, σκοπεύω να απευθύνω στη Βουλή προτάσεις, προκειμένου να αναγνωριστούν δικαιώματα τα οποία εντάσσονται στη νέα γενιά δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στο νερό. Είναι σημαντικής αξίας το γεγονός ότι στη χώρα μας αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο κίνημα, με αφορμή την προωθούμενη τότε ιδιωτικοποίηση των εταιρειών νερού, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, κίνημα μάλιστα το οποίο μετήλθε και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και πρωτοβουλίες, όπως ήταν το δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη και νομίζω ότι είναι ώρα η Βουλή να τιμήσει και να προχωρήσει αυτήν την πρωτοβουλία και αυτήν την κινηματική ενεργοποίηση και να αναγνωρίσει το δικαίωμα στο νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στη χώρα μας.
Αντίστοιχα, θα ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να υλοποιηθεί η απόφαση που έχει πάρει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Θανάση Πετράκου, να αναγνωρίσει η Βουλή επιτέλους το παλαιστινιακό κράτος. Έχει ληφθεί απόφαση της Διάσκεψης και εκκρεμεί να προσδιοριστεί αυτή η συζήτηση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση.
Συστοίχως σας είπα ότι εκκρεμεί και μία συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της προκαταρκτικής έκθεσης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στις πρωτοβουλίες τις οποίες κρίνω ότι πρέπει να αναλάβουμε σε επίπεδο θεσμικό και θέλω να σας πω επίσης ότι για μια σειρά από τέτοια θέματα έχει υπάρξει -ως ουκ είθισται- συλλογική διαβούλευση. Πάρα πολλά από τα θέματα που θα μπορούσα να λύνω μονομερώς και μονοπροσώπως ως Πρόεδρος της Βουλής τα συζητάμε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Είναι και αυτό ένα στοιχείο –νομίζω- διαφοράς με προηγούμενες περιόδους και ας φθάνουμε να έχουμε αντιστροφή της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά την ενημέρωση.
Ένα, λοιπόν, από τα ζητήματα που πρέπει να λυθεί είναι οι απόπειρες των πολιτών να έχουν μια πιο ουσιαστική επικοινωνία με τη Βουλή, με τους Βουλευτές, με εμένα ως Πρόεδρο της Βουλής, με θεσμικούς φορείς και παράγοντες της Βουλής. Είναι χιλιάδες τα έγγραφα και οι κρούσεις που έρχονται και στην Ειδική Γραμματεία. Ψευδεπίγραφος, βέβαια, είναι ο τίτλος «Ειδική Γραμματεία Προέδρου Βουλής». Στην πραγματικότητα είναι ένα πρωτόκολλο εισερχομένων εγγράφων, που είναι χιλιάδες και που θα πρέπει να υπάρξει υποδομή, ώστε να τα επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Βουλής και να υπάρχει πραγματική επικοινωνία με την κοινωνία. Υπάρχει, πρέπει να σας πω, δομή τέτοια στη Βουλή και στελέχωση, η οποία όμως περιέργως από τις προηγούμενες περιόδους αφέθηκε να μην επιτελεί αυτό το έργο. Όμως, επειδή θεσμοθετημένα και συνταγματικά υπάρχει το δικαίωμα του πολίτη στην αναφορά, αυτό θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, προκειμένου να αποκτήσει πραγματικό νόημα και πραγματική ουσία.
Σε ένα βαθμό το έχουμε υλοποιήσει στις δύο Επιτροπές τις οποίες σας ανέφερα, την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και την Επιτροπή Γερμανικών Οφειλών, αλλά είμαστε πολύ-πολύ μακριά από αυτό που θα έπρεπε να γίνεται για τη Βουλή.
Επίσης, θέλω να σας πω ότι η Βουλή των πάνω από χιλίων τριακοσίων εργαζομένων δεν έχει δυστυχώς τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να έχει για να επιτελεί ουσιωδώς το έργο της. Και θα αποτελέσει πρότασή μου στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, να συγκροτηθούν αυτές οι υπηρεσίες. Μια υπηρεσία μετάφρασης και διερμηνείας, μια υπηρεσία διερμηνείας στη νοηματική –ξέχασα να σας πω ότι μια άλλη εντολή μου προς το Κανάλι της Βουλής είναι να υπάρχει αναμετάδοση στη νοηματική όλων των συνεδριάσεων της Βουλής, ωστόσο δεν υπάρχει η επαρκής υποδομή και αυτό δεν υλοποιείται- μια νομική υπηρεσία για να επιλύονται πλείστα ζητήματα που ανακύπτουν νομικά, να ενισχυθεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, που έχει μόνο είκοσι τέσσερις εργαζομένους, ενώ καλείται να αναλαμβάνει ένα τιτάνιο έργο, την ίδια ώρα που άλλες υπηρεσίες, όπως η Γενική Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας έχει εκατό τριάντα υπαλλήλους.
Λέγοντας αυτά, θα ήθελα να σας πω, τέλος, ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμα τεράστιο πεδίο για έργα και πρωτοβουλίες της Βουλής. Πέραν αυτών, τα οποία είναι ορατά, υπάρχουν και ένα σωρό πράγματα που δεν είναι ορατά. Σας ανέφερα μερικά και είμαι σίγουρη ότι σας εξέπληξα, είναι και πάρα πολλά άλλα που γίνονται παράλληλα και δεν είναι γνωστά.
Θέλω να εξάρω την ευαισθησία την οποία έχει επιδείξει σε όλο αυτό το διάστημα ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ο κ. Θαλάσσης, ιδίως σε θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικής προσφοράς και συνεισφοράς της Βουλής που πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονη.
(ΑΒ)
(1RG)
Είναι σημαντικό ότι με πρότασή του αποδέχθηκε και ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Βουλής ένα κομμάτι από τα χρήματα που κάθε χρόνο η Βουλή δίνει για τις κατασκηνώσεις των παιδιών των εργαζομένων να δοθεί σε παιδιά που έχουν ανάγκη, στο «Καραβάνι της Αλληλεγγύης» και να υπάρξει έτσι και μία ουσιαστική συμμετοχή και της Βουλής και των εργαζομένων της Βουλής σε μία κοινωνική προσφορά, δηλαδή όχι μόνο εσωτερικής κατανάλωσης κοινωνικές πρωτοβουλίες αλλά και μία διάχυση και αντισυνεισφορά στην κοινωνία.
Αντίστοιχα, πολύ σημαντικό θεωρώ το ότι έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία να δίνονται υλικά, στοιχεία της υλικοτεχνικής υποδομής της Βουλής που δεν χρησιμοποιούνται σε σχολεία όπου υπάρχει ανάγκη. Ήδη έχουν αρκετές τέτοιες πρωτοβουλίες αναληφθεί, όπως και χορήγηση υπολογιστών που δεν χρησιμοποιούνταν σε σχολεία που κατέγραψαν μία τέτοια ανάγκη.
Είναι πάρα πάρα πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν. Οφείλω να πω ότι μία μεγάλη εκκρεμότητα και κάτι με το οποίο δεν έχουμε μπορέσει –και δεν έχω μπορέσει να ασχοληθώ επαρκώς- είναι το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας της Βουλής που είναι το εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό, θεσμικό. Το Ίδρυμα πρέπει να στελεχωθεί. Έχουν λήξει οι θητείες εκείνων που υπηρετούσαν και πρέπει επίσης να αποκτήσει νόημα και ουσία η δραστηριότητά του.
Θέλω να πω ότι είναι τεράστιο το πεδίο και τεράστιες οι δυνατότητες. Η Βουλή έχει προϋπολογισμό και αποθεματικά. Έχει υποχρέωση αυτά να τα αξιοποιεί για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της Δημοκρατίας και όχι για άλλους σκοπούς. Έχει υποχρέωση να αποδίδει λόγο και γι’ αυτό αποφάσισα σε σχέση με την οικονομική διαχείριση των αποθεματικών της Βουλής να μην κάνω αυτό που μπορούσα, αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί μου, δηλαδή να επιλέξω μόνη μου τρεις ή δύο ορκωτούς ελεγκτές και να τους πω «ελέγξτε», αλλά να κάνουμε μία διαφανή, δημόσια διαδικασία και να υπάρχει μία διαδικασία λογοδοσίας.
Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ και σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ το τελευταίο διάστημα, όχι με τον τρόπο που θα έπρεπε και κυρίως με εμφανή τη διάθεση και παραπληροφόρησης και βλάβης και προς τη Βουλή και προς εμένα ως Πρόεδρο και προς ανθρώπους, οι οποίοι μόνο καλό θέλησαν να κάνουν.
Η Βουλή μέσα στις πολλές παθογένειες και μέσα στις πολλές έκνομες καταστάσεις έχει φτάσει να έχει και ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι δεν εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας αλλά εργάστηκαν ή εργάζονται με το καθεστώς των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα, οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκάστοτε υπηρεσίας, αλλά πρόσκαιρες ανάγκες και γι’ αυτό προβλέπεται μία πολύ περιορισμένη δυνατότητα ανανέωσής τους.
Στη Βουλή αυτό που έχει συμβεί -και που φαίνεται να αποκαλύπτεται- είναι ότι με αυτό το καθεστώς προσελήφθησαν και εργάστηκαν ή εργάζονται και άνθρωποι, οι οποίοι εκλήθησαν να καλύψουν και έφτασαν να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Βουλής και όχι πρόσκαιρες. Αυτό σημαίνει ότι ψευδεπίγραφα βαπτίστηκαν ως ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κάποιες συμβάσεις και υπάρχει ευθύνη για αυτό το γεγονός, όπως υπάρχει ευθύνη σε αυτούς που διατήρησαν τους ανθρώπους αυτούς σε μία εργασιακή ομηρία, να πρέπει να αγωνιούν κάθε φορά για την ανανέωση μίας σύμβασης.
Αντίστροφα, υπάρχει και ένα φαινόμενο επίσης εκτεταμένο, μέσα από τέτοιες συμβάσεις να έχουν καλυφθεί ρουσφετολογικές σχέσεις, να έχουν γίνει διευθετήσεις προσωπικές, χαριστικές σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν πάτησαν ποτέ στην εργασία τους και δεν προσέφεραν την εργασία την οποία φέρονταν να προσφέρουν. Παρ’ όλα αυτά παρέμειναν αμειβόμενοι από τη Βουλή για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το καθεστώς δεν μπορεί ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη να συνεχιστεί. Έχω την τιμή και την ατυχία να έχω υπάρξει εκείνη η οποία το επεσήμανε εξ αρχής και ζήτησα να υπάρξει σύμπραξη όλων των αρμοδίων για να λυθεί το καθεστώς, δηλαδή να υπάρξει αποκατάσταση εκείνων που πρέπει να αποκατασταθούν και μη ανανέωση εκείνων που ούτως ή άλλως δεν βρίσκονται στη Βουλή και δεν προσφέρουν υπηρεσίες στη Βουλή.
Πρέπει να σας πω ότι ενδιαφέρθηκα για το θέμα αυτό αμέσως μόλις το πληροφορήθηκα, γύρω στον Απρίλιο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Θαλάσση. Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είχαν γίνει δεκτοί ως μέλη από το Σύλλογο Εργαζομένων της Βουλής και δεν εκπροσωπούνταν. Το ανέφερα στο Σύλλογο Εργαζομένων στην πρώτη συνάντηση που είχαμε. Όπως μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν είχαν την ίδια μεταχείριση κατά τη διάλυση του Ταμείου, τη λύση και εκκαθάριση. Επίσης, το ανέφερα.
Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι κανείς δεν μπορούσε να πει ποιοι και πόσοι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό κυμαινόταν η ενημέρωση με πρόσωπα που έμπαιναν και έβγαιναν. Ακόμη και οι εκπρόσωποι των ανθρώπων αυτών, τους οποίους είδα στα τέλη Μαΐου από τους οποίους ζήτησα να φέρουν μία κατάσταση με όλους τους συναδέλφους τους και μία ενημέρωση για τoν καθένα ξεχωριστά σε σχέση με το τι εργασία προσφέρει, επί δύο μήνες δεν μπόρεσαν να το πράξουν αυτό και στη δεύτερη συνάντησή μας στα τέλη Ιουλίου μού δήλωσαν την αδυναμία τους να εγγυηθούν για τους υπολοίπους και την αδυναμία τους επίσης, να εντοπίσουν όλους τους συναδέλφους τους ή φερομένους ως συναδέλφους τους με τέτοια σχέση εργασίας.
Παρ’ όλα αυτά, ανέλαβαν να το κάνουν και τελικώς μετά από πολύ κόπο στις 28 Ιουλίου, πριν από πέντε ημέρες, πήραμε προσωπικά σημειώματα από εκείνους που ισχυρίζονται ή πράγματι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Πρέπει να σας πω ότι μου προκάλεσε κατάπληξη ο ανέντιμος τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε αυτή η πρωτοβουλία αποκατάστασης μίας αδικίας, αλλά και αποκατάστασης και της πραγματικότητας σε σχέση με μία διακριτική σκανδαλώδη μεταχείριση για κάποιους. Έτυχε επικοινωνιακής επίθεσης και εργαλειοποίησης αυτού του ζητήματος.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ ως όφειλα, αυτό το θέμα το έχω θέσει στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει η δέουσα διαδικασία και με νομιμότητα, όχι με επινοήσεις οι οποίες εκθέτουν και τη Βουλή και δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά, να λυθεί το θέμα.
Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ εύκολο κανείς να κάνει τον καλό και να παίζει με εργασιακές σχέσεις και εργασιακές συμβάσεις στην πλάτη και εργαζομένων αλλά και του δημοσίου χρήματος. Όμως, δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν ο μόνος άνθρωπος που αποφάσισε αυτό το θέμα να το επιλύσει και νόμιμα και δίκαια να υφίσταται τόσο ανοίκεια επίθεση, τέτοιες συκοφαντικές δημόσιες παρεμβάσεις και βέβαια τέτοια πολιτική εκμετάλλευση αυτής της πρωτοβουλίας. Θα δημοσιοποιηθούν τα Πρακτικά της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να είναι πλήρης η ενημέρωση όλων. (FT)
(AB)
Το ίδιο θα γίνει και σε σχέση με τα Πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων που έλαβε χώρα χτες σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, γιατί είναι πράγματι εντυπωσιακή η αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται όταν κάποιοι αναλαμβάνουν, από τη θέση της θεσμικής και πολιτικής ευθύνης, αντί να σέβονται την ευθύνη τους αυτή και να ανταποκρίνονται, τελικά να κάνουν τον ανταποκριτή του MEGA ή τον ανταποκριτή διαφόρων μέσων ενημέρωσης προς διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Νομίζω ότι είπα όλα όσα είχα να σας πω, αλλά μπορεί και όχι. Είμαι ανοιχτή σε ερωτήσεις. Σας έδωσα μια εικόνα του έργου που έχει γίνει επί έξι μήνες. Θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορέσει να υποστηριχθεί ότι υπήρξε ποτέ περίοδος τόσο πυκνή, τόσο έντονη και τόσο ουσιαστική σε δράση. Σας ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο επόμενο διάστημα.
Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι προχθές στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κρίση και τοποθέτηση σε Γενική Διεύθυνση, η οποία ήταν κενή ήδη πριν αναλάβω καθήκοντα. Στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου τοποθετήθηκε με απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού η κ. Ελένη Τζίνη ως Γενική Διευθύντρια Κοινοβουλευτικού Έργου, ένα εξαίρετο στέλεχος της Βουλής, επί δεκαετίες εργαζόμενη άοκνα κι ένας άνθρωπος που έχει αναλάβει και πολύ ουσιαστικές πρωτοβουλίες σε σχέση και με τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο αλλά και σε σχέση με τη Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, σε σχέση με άλλες διαδικασίες αρχειοθέτησης της Βουλής, όπως είναι η φύλαξη του αρχειακού υλικού που υπάρχει στη Βουλή για τον Φάκελο της Κύπρου και για πολλά άλλα ζητήματα.
Αντίθετα με τους προκατόχους μου, δεν έσπευσα με το που ανέλαβα να τοποθετήσω ανθρώπους όπου υπήρχαν κενά και υπήρχαν πάρα πολλά κενά. Θέλησα, πραγματικά, να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και διεργασίες και να επιλεγούν οι καλύτεροι, γιατί αυτό πρέπει να είναι το πρότυπο κι αυτό πρέπει να είναι οδηγός, εάν θέλουμε πράγματι να έχουμε μια Βουλή που λειτουργεί προς όφελος και του Βουλευτή και του πολίτη κι όχι μια Βουλή ευνοημένων προσώπων από πολιτικά πρόσωπα.
Σας ευχαριστώ για την ακρόαση και την παραμονή. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Κυρία Γκαλονάκη, ορίστε.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Η μόνη ερώτηση που θέλω να κάνω σαν πρακτορείο ειδήσεων είναι μία. Έχει να κάνει με την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο. Η χώρα μας μπαίνει πλέον στο τρίτο μνημόνιο. Η Επιτροπή θα εξετάσει τις νέες συνθήκες και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν;
Ευχαριστώ πολύ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Επίσης, θα σας παρακαλέσω -κάποιους μπορεί να μην σας ξέρω- να πείτε το όνομά σας και το Μέσο που εκπροσωπείτε.
Κυρία Γκαλονάκη, σε σχέση με την Εξεταστική Επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και για κάθε συναφές καθεστώς, πρώτον ως Πρόεδρος της Βουλής συνέπραξα στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπή και επίσης, της διαβίβασα στοιχεία τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να έχει η Επιτροπή αυτή. Βρίσκονται στη Βουλή. Παρέμεναν κλειδαμπαρωμένα στα συρτάρια για πάρα πολύ χρόνο και είναι οι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί για τις ποινικές ευθύνες Υπουργών για τα μνημόνια, δικογραφίες που εξέτασε και η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Της διαβίβασα, επίσης, τις δικογραφίες που αφορούν την ΕΛΣΤΑΤ και τις ποινικές ευθύνες για την παραποίηση των στοιχείων, με βάση τα οποία ακριβώς έγινε αυτή η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.
Με χαρά έλαβα την επιστολή του κ. Γεωργίου ότι δεν επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν από τρεις εβδομάδες και θα του έδιναν τη δυνατότητα να παραμείνει στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Νομίζω ότι οι επικεφαλής τέτοιων Αρχών πρέπει να είναι πρόσωπα αδιαμφισβήτητης υπόληψης και ακεραιότητας και ένα πρόσωπο που ελέγχεται ποινικά από τη Δικαιοσύνη ακριβώς γι’ αυτήν του τη δράση, δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση από την εποχή που είχε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Βεβαίως δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι υπέρ αυτού του προσώπου υπήρξαν παρεμβάσεις της τρόικας. Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι κι αυτό το νομοσχέδιο, που επιβεβλημένα ήρθε, είχε διατάξεις υπέρ αυτού του προσώπου. Χαίρομαι ιδιαιτέρως -δεν μπορώ να το κρύψω- που δεν θα υποστεί η ελληνική κοινωνία κι η ελληνική πολιτεία την παραμονή του προσώπου αυτού σε μια τέτοια θέση.
Όσον αφορά το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως σας είπα, πρέπει η Επιτροπή να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικαστικές ενέργειες, που είναι η παραίτηση του κ. Βίτσα και η αντικατάστασή του από άλλο μέλος της ίδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ήδη έχει έρθει έγγραφο αντικατάστασης. Μας λείπει, νομίζω, το έγγραφο παραίτησης. Αυτό είναι, όμως, ένα διαδικαστικό θέμα που θα λυθεί άμεσα και επομένως, θα γίνει και εκλογή νέου Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής.
Η Επιτροπή έχει συγκεκριμένο αντικείμενο και ευρύτατο αντικείμενο, όπως ορίζεται στη σύστασή της. Έχει μια πρώτη προθεσμία, την 6
η –αν θυμάμαι καλά- Οκτωβρίου, ακριβώς έξι μήνες από την απόφαση σύστασής της για να δώσει το πρώτο της πόρισμα. Είναι αυτονόητο ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει παράταση αυτής της προθεσμίας, όπως γίνεται πάντα. Γιατί σημασία έχει η ουσία και όχι η ταχεία διεκπεραίωση, όπως ανέδειξε άλλωστε και μια ταχύτατη δίκη που έγινε πρόσφατα, η δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Να ξέρουμε ότι η ταχύτητα δεν είναι πάντα προς όφελος ούτε του δικαίου ούτε της πλήρους αποκάλυψης και ανάδειξης της αλήθειας.
Η Επιτροπή θα λειτουργήσει. Εφόσον η κοινοβουλευτική συνθήκη παραμένει αδιατάρακτη, θα πρέπει να εκδώσει και τα πορίσματά της κι εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής εννοείται ότι θα συνδράμω με κάθε τρόπο, προκειμένου η Επιτροπή αυτή να έχει όλα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται.
Θέλω να σας πω ότι καλό είναι να μην επιχειρούμε άστοχους συμψηφισμούς και εξομοιώσεις, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το 2010 κάποιοι συνέπραξαν σε μια κακουργηματικού τύπου υπαγωγή της χώρας σε ένα καθεστώς, το οποίο παραβιάζει τη δημοκρατική νομιμότητα και παραβιάζει και τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας, παραβιάζει δε και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, είμαστε σε μια συνθήκη εκτράχυνσης των εκβιασμών και των παρεμβάσεων στη Δημοκρατία, οργιώδους απόπειρας ιδιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αμφισβήτησης ευθείας, από πλευράς εξωτερικών παραγόντων, της δημοκρατικής λειτουργίας εν Ελλάδι. Αυτά είναι πράγματα τα οποία έχω επισήμως καταγγείλει και αρμοδίως αναφέρει. Έχω ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση και πρωτοβουλία και του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους ομολόγους τους, διότι αυτό το έγκλημα σε βάρος της χώρας και σε βάρος του λαού δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.
Σε ό,τι με αφορά, για αυτά τα θέματα μιλώ εκεί όπου εκπροσωπώ τη Βουλή δημοσίως, ενυπογράφως και υπευθύνως.
Η κυρία Βλαχοκώστα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ: Είμαι η Κατερίνα Βλαχοδήμου από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Βλαχοδήμου. Συγγνώμη, κυρία Βλαχοδήμου.
(AT)
(FT)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ: Δεν πειράζει.
Θα μου επιτρέψετε ερώτηση πέραν της μίας. Δεν έχετε δισταγμό να απαντήσετε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Όχι, εννοείται ότι θα σας επιτρέψω. Είμαι υπέρ των ερωτήσεων, όπως ξέρετε, και υπέρ και των απαντήσεων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ: Επίσης έχετε και μια πολιτική ταυτότητα. Δεν μπορεί να απομονωθεί. Έχουμε κάποια γεγονότα για τα οποία θα πρέπει να σας ρωτήσουμε, γιατί έχουν ειδησεογραφικό ενδιαφέρον.
Σταχυολογώντας και εγώ κάποια πράγματα που έγιναν στη Βουλή το εξάμηνο, η πρώτη μου ερώτηση αφορά την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος. Με μεγάλο ενδιαφέρον ακούω ότι μπαίνει στο επίκεντρο το κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άκουσα και μία αναφορά σας για τις αυτοκτονίες. Είναι πολύ σημαντικό.
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, όμως, εάν πιστεύετε ότι η Επιτροπή αυτή έτυχε της αποδοχής που έπρεπε και αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε από την Κυβέρνηση. Στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου που δώσατε, μας είχατε πει ότι θα προσπαθήσετε αυτή η Επιτροπή να έχει τα πρώτα συμπεράσματα τον Ιούνιο για να μπορέσει να τα αξιοποιήσει η Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, όπερ και εγένετο. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω εάν είστε ικανοποιημένη από το βαθμό που αξιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα αυτά. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.
Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω και να επιμείνω είναι για την Εξεταστική Επιτροπή. Όπως και να γίνει, ένα σκέλος της Επιτροπής αυτής είναι ότι ελέγχονται αντισυμβαλλόμενοι, γιατί υπέγραψαν μνημόνιο που ήξεραν ότι μπορεί να είναι ανεφάρμοστο. Επίκειται η υπογραφή μιας συμφωνίας, για την οποία η Κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι μια δύσκολη συμφωνία, την οποία δεν πιστεύει. Άρα, επειδή έχετε και μία πολιτική ταυτότητα, θέλω να μου πείτε πολιτικά εάν αλλάζουν τα δεδομένα της Εξεταστικής Επιτροπής από εδώ και πέρα με την υπογραφή -εάν έχουμε- μιας τέτοιας συμφωνίας.
Και το τρίτο και τελευταίο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Έχουμε την εκλογή της πρώτης αριστερής Προέδρου με διακόσιες τριάντα πέντε ψήφους –εάν δεν κάνω λάθος- με ευρεία πλειοψηφία. Θέλω να μου πείτε γιατί πιστεύτε ότι λίγους μήνες μετά φτάσαμε στο σημείο δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να θέτουν θέμα για την παραμονή σας, στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παραπονούνται για τον τρόπο που ασκείτε τα καθήκοντά σας και μία δήλωση από το Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο που ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα, όπου κάνει λόγο για μια θεσμική δυσαρμονία. Θέλω, λοιπόν, το σχόλιό σας και γι’ αυτό.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Ελπίζω να μην ξεχάσω κάτι. Εάν ξεχάσω κρατήστε το μικρόφωνο για να επανέλθετε.
Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Αν έτυχε της προσδοκώμενης αποδοχής, υποδοχής από την Κυβέρνηση. Θα σας απαντήσω προσπαθώντας να σας δώσω μία πλήρη εικόνα, να είμαι δίκαιη και ακριβής.
Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι για τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής, εξ αρχής ήμουν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και είχε, κατά την άποψή μου, απολύτως συμμεριστεί την αναγκαιότητα να γίνει αυτή η Επιτροπή Αλήθειας και παρέστη και στις δύο από τις τρεις δημόσιες συνεδριάσεις αυτής της Επιτροπής, στην εναρκτήρια συνεδρίαση και στη συνεδρίαση ανακοίνωσης των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.
Θεωρώ ότι με γνήσιο και ειλικρινή τρόπο ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης στη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής και δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι αναγνώρισε και την αναγκαιότητα και τη σημασία της.
Το ίδιο συνέβη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βέβαια, επεκτείνομαι λίγο, δεν είναι Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι, όμως, ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας και θέλω να αναφέρω ότι πράγματι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος και παρέστη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία χαιρέτησε μάλιστα με μία πολύ σημαντική ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις της συνταγματικής νομιμότητας από πλευράς ευρωπαϊκών πρακτικών. Επίσης, απηύθυνε μία πολύ θερμή επιστολή κατά την ανακοίνωση τον Ιούνιο των προκαταρκτικών πορισμάτων της Επιτροπής.
Πάρα πολλά μέλη της Κυβέρνησης παρέστησαν και εμπράκτως συνεισέφεραν στις εργασίες της Επιτροπής, γιατί ειδικά σε σχέση με τα μέλη της Επιτροπής που ήταν από ξένες χώρες, είχε πολύ μεγάλη σημασία η αποτύπωση της πραγματικότητας και η αναφορά σε γεγονότα, αλλά και η εκδήλωση αυτής της ένδειξης αναγκαιότητας της λειτουργίας της Επιτροπής από τα μέλη της Κυβέρνησης.
Μπορώ να σας δώσω και λίγα παραπάνω στοιχεία, τα οποία νομίζω έχουν σημασία. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής παρέστησαν και χαιρέτησαν την ίδρυση της Επιτροπής οι εξής: Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο κ. Πάνος Καμμένος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Νίκος Χουντής, τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, τότε Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, τότε Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος είναι και το πρόσωπο σύνδεσης της Επιτροπής με την Κυβέρνηση και παραμένει σ’ αυτό το ρόλο και ας έχει αλλάξει Υπουργείο.
Επίσης, ο κ. Κώστας Ήσυχος, τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Δημήτρης Μάρδας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών…
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ: Ναι, αλλά δεν είναι στο ίδιο κλίμα τώρα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): …που άλλαξε γνώμη τώρα.
Πρέπει να αναφέρω βέβαια και τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον κ. Γιάννη Μουρμούρα. Δεν ανήκει στα κυβερνητικά πρόσωπα, αλλά επειδή έκανα αυτήν την αναφορά της απροθυμίας συνεργασίας από πλευράς του κ. Στουρνάρα, είχαμε την αντίθετη στάση από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον κ. Γιάννη Μουρμούρα, που είχε πραγματικά και εξακολουθεί να έχει μία πολύ καλή συνεργασία με την Επιτροπή.
Ακόμα, η κ. Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, ο κ. Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Επικρατείας, η κ. Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Νίκος Τόσκας, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Γιάννης Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δεν θέλω να αδικήσω και να ξεχάσω κανέναν, γι’ αυτό κοιτάω όλες τις συνεδριάσεις.
Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, τότε Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος υποδέχθηκε και την Επιτροπή και ενημερώθηκε και την ενημέρωσε. Το ίδιο έκανε και ο κ. Καμμένος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που μας υποδέχθηκε και μας ενημέρωσε για τις συμβάσεις διαφθοράς. Η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος. Επίσης, είχαμε την παρουσία του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, Υπουργού Επικρατείας, στην τελευταία συνεδρίαση. Ελπίζω να μην ξεχνάω κανέναν.
(BS)
AT
Είχαμε πάρα πολλούς Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων: τον κ. Γκανούλη, Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, τον κ. Δέδε, Γενικό Γραμματέα Υποδομών, τον κ. Κλούρα, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, τον κ. Κοκκινάκη, Γενικό Γραμματέα Υγείας, τον κ. Κοσμάτο, Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης, την κ. Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, τον κ. Λαμπρινίδη, Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, την κ. Χαλκιά, Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, τον κ. Χριστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Λιμένων.
Ήταν νομίζω ξεκάθαρη η πλήρης συμμετοχή, αν θέλετε, και στήριξη της επιτροπής από πλευράς της Κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσα να την αμφισβητήσω.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει να ειπωθεί ότι δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας της δέουσας αξιοποίησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε μια νεκροψία. Θεωρώ ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτό το πόρισμα. Υποχρέωση δική μου, αν θέλετε, είναι να επιμείνω για να το αξιοποιήσει η Κυβέρνηση. Υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής και φορέα είναι να λάβει υπ’ όψιν της αυτό το πόρισμα.
Επισημαίνω ότι εκκρεμεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα αυτό. Έχει λάβει απόφαση η Διάσκεψη των Προέδρων. Ήταν ένα αίτημα που υποβλήθηκε από πενήντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι έχουμε πεδίο τεράστιο ενεργοποίησης και αξιοποίησης, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια επίσημη Επιτροπή της Βουλής με εξέχουσες προσωπικότητες να έχουν συμμετάσχει. Δυστυχώς, αδίκησα τους Έλληνες που συμμετέχουν, τον Γιώργο Κασιμάτη, τον Λεωνίδα Βατικιώτη, την Αλίκη Μαραγκοπούλου, τον Ηρακλή Ακτύπη. Είναι πάρα πολύ σημαντικοί οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής.
Καταλήγουν ότι το δημόσιο χρέος είναι απεχθές, επονείδιστο, παράνομο, αθέμιτο, μη βιώσιμο. Καταλήγουν ότι δεν πρέπει να πληρωθεί. Εντοπίζουν ευθύνες σε εκείνους που μας επιβάλλουν την αποπληρωμή. Εντοπίζουν ευθύνη καταστρατήγησης των διεθνών συμβάσεων και υποχρεώσεων.
Είναι, λοιπόν, υποχρέωση και της Κυβέρνησης και κάθε θεσμικού φορέα να αξιοποιήσει αυτό το πόρισμα. Δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει και κανείς να κάνει ότι δεν υπάρχει.
Θεωρώ ατυχείς τις δηλώσεις που έγιναν από μέλος της Κυβέρνησης. Το έχω αναφέρει και στον Πρωθυπουργό. Θεωρώ ατυχείς, αντιφατικές και μη προσήκουσες τις τοποθετήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα. Σε κάθε όμως περίπτωση τέτοιου είδους δηλώσεις αυτονοήτως δεν δεσμεύουν την Κυβέρνηση, η οποία έχει εκδηλώσει τη θέση, τη συμπαράστασή της και τη στήριξή της στην Επιτροπή αυτή και χαρακτηρίζουν και συνοδεύουν εκείνον ο οποίος τις έκανε.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι ισχύουν αυτά που διακινήθηκαν μιντιακά, ότι αυτό είναι η τιμωρία προς την Επιτροπή Αλήθειας ή προς την Πρόεδρο της Βουλής επειδή αυτονοήτως δεν αποδέχθηκα μια μη σύννομη μεταχείριση των αποθεματικών της Βουλής που έχουν να κάνουν με την αυτονομία της Βουλής. Δεν θέλω επίσης να πιστέψω ότι σε τέτοιους είδους και τόσο σοβαρά ζητήματα μπορεί να γίνεται ιδιωτική διαχείριση, η οποία πλήττει την αξιοπιστία των θεσμών και των προσώπων που ενσαρκώνουν τους θεσμούς.
Δεύτερη ερώτησή σας ήταν αν αλλάζουν τα πράγματα σε σχέση με την Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο, με δεδομένο αυτό που στον ορίζοντα διαφαίνεται, δηλαδή τη σύναψη ενός τρίτου μνημονίου.
Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο εκβιασμού, ο οποίος είναι αντιδημοκρατικός, αντιευρωπαϊκός, αντιθεσμικός, αντικοινωνικός, αντισυνταγματικός, δεν συνιστά συμφωνία. Συμφωνία είναι μια λύση, στην οποία καταλήγουν οι πλευρές, όταν ενεργούν με αυτό που ονομάζουμε «ελευθερία της βουλήσεως». Όταν εκλείπει η ελευθερία της βουλήσεως, αυτό δεν λέγεται συμφωνία και άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο τσουβάλι και στο ίδιο καλάθι με εκείνους που ασμένως συνομολόγησαν σε βάρος της χώρας και του λαού συγκεκριμένα μέτρα απεχθέστατα, παράνομα, αντισυνταγματικά.
Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζονται τα πάντα. Προφανώς, εξετάζονται τα πάντα και κυρίως και πρωταρχικά θα σας έλεγα ότι εξετάζονται και πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες εκείνων που εκβιάζουν με έναν τρόπο απροσχημάτιστο, απροκάλυπτο και ανερυθρίαστο και την ίδια ώρα εμφανίζονται να εκπροσωπούν θεσμούς και κυβερνήσεις.
Ωστόσο, θα σας έλεγα ότι δεν μπορώ να μην επισημάνω το γεγονός ότι εξ αρχής από τη δημιουργία αυτής της Επιτροπής επιχειρήθηκε ο εκτροχιασμός και ο αποπροσανατολισμός του έργου και του αντικείμενου της από πρόσωπα τα οποία έλκουν συμφέροντα από την έκβαση των εργασιών της Επιτροπής. Όταν στη σύνθεση της Επιτροπής συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν υπάρξει κυβερνητικά πρόσωπα μνημονιακών κυβερνήσεων, είναι πρόδηλο ότι δημιουργείται μείζον ερωτηματικό ως προς το γιατί επιχειρείται συστηματικά να μην εξεταστούν οι ευθύνες των προηγούμενων περιόδων, αλλά αντίθετα να εξομοιωθούν και να ισοσκελιστούν με την τρέχουσα περίοδο, η οποία βέβαια δεν δημιουργήθηκε αυτοφυώς ούτε προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο.
Ως προς την τρίτη σας ερώτηση, κυρία Βλαχοδήμου, θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω. Κατ’ αρχάς νομίζω ότι δεν είναι δυο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που ζητούν την απομάκρυνσή μου. Νομίζω ότι είναι τρία. Η γνωστή τρόικα Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, θα σας διορθώσω λέγοντάς σας και θυμίζοντάς σας ότι δεν ξύπνησαν αίφνης και ζητούν την απομάκρυνσή μου. Άμα τη ανακοινώσει της πρόθεσης του Πρωθυπουργού να με προτείνει ως Πρόεδρο της Βουλής υπήρξαν λάβρες ανακοινώσεις και των τριών αυτών Κοινοβουλευτικών Ομάδων και της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Και ήταν λογικό διότι ήταν αναμενόμενο ότι ως Πρόεδρος της Βουλής θα αναλάμβανα τις πρωτοβουλίες που ανέλαβα και, αντίστροφα, δεν ήταν λογικό να αναμένουν κάτι που στην πορεία φαίνεται ότι προς στιγμήν ήλπισαν, ότι δηλαδή θα κολακευθώ από την πρόσκαιρη μεταστροφή τους και τη δήλωσή τους ότι θα με ψηφίσουν και θα ξεχάσω την ποινική αξίωση της πολιτείας για κακουργήματα σε βάρος του Δημοσίου, την οργιώδη δράση διαφθοράς και διαπλοκής επί μνημονίου και προ μνημονίου, την πλήρη καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από τα πρόσωπα και τα συμφέροντα, με τα οποία συνδέεται αυτό το νέο κόμμα του Ποταμιού.
Απ’ ό,τι είδα το Ποτάμι ανέλαβε και την υπεράσπιση δυο Υπουργών της Κυβέρνησης που καταφέρονται διαρκώς εναντίον μου και εναντίον της θεσμικής μου λειτουργίας ως Προέδρου της Βουλής, του κ. Μάρδα και του κ. Πανούση. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ως αυτόκλητος υπερασπιστής των δυο αυτών Υπουργών εμφανίστηκε αυτό το κόμμα.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι απορίας άξιον που και τα τρία αυτά κόμματα ζητούν την απομάκρυνσή μου. Το κάνουν για τον ίδιο ακριβώς λόγο, για τον οποίον αντέδρασαν στην πρόταση να αναλάβω Πρόεδρος της Βουλής. Σας παραπέμπω στις ανακοινώσεις τους. Όπως είχα πει στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσα στις 4 Μαρτίου, δεν επεδίωξα ούτε ζήτησα τη στήριξή τους για την εκλογή μου ως Προέδρου της Βουλής, δεν έκανα την παραμικρή καμπάνια εκλογής μου ως Προέδρου της Βουλής.
(PS)
(BS)
Θεωρώ τιμή μου το ότι με πρότεινε το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ και τιμή μου ότι με στήριξαν τα δύο κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Δεν θέλω να πιστέψω -πιστεύω ότι είναι ψευδές και για λόγους προσχηματικούς το αναφέρει ξανά ο κ. Θεοδωράκης- ότι του ζήτησε ο Πρωθυπουργός να στηρίξει την πρότασή του. Σε καμμία δε περίπτωση δεν θα ήταν αυτό δική μου επιθυμία.
Εν πάση περιπτώσει και τα τρία αυτά κόμματα γνωρίζουν ποιες είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και γνωρίζουν ότι εάν θέλουν -και τολμούν- μπορούν να υποβάλουν πρόταση μομφής, μπορούν να κάνουν αυτό που κοινοβουλευτικά επιτρέπεται και επιβάλλεται, εάν θεωρούν ότι το πρόσωπο που ενσαρκώνει το θεσμό της Προέδρου της Βουλής παραβιάζει τα καθήκοντά του ή τα καθήκοντά της.
Θεωρώ ότι όχι απλώς δεν έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου, αλλά προσπαθώ να τα υπηρετώ με τη μεγαλύτερη δυνατή ευσυνειδησία. Δεν επέλεξα, όπως έγινε από προκατόχους μου, να είμαι διακοσμητική ή να ξεκουραστώ. Επέλεξα να είμαι στη Βουλή είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο. Επέλεξα να αναλάβω δράση και εργασία πραγματική, κοπιώδη, αλλά κατά την άποψή μου πολύ ουσιαστική, σαφώς πολύ δημιουργική και ενδιαφέρουσα και επωφελή για την κοινωνία. Δεν επέλεξα να στρίψω διά του αρραβώνος. Δεν επέλεξα να βαφτίσω το κρέας ψάρι. Δεν επέλεξα να λέω άλλα έξι μήνες μετά. Λέω τα ίδια σήμερα, ακριβώς τα ίδια που είπα και στις 6 Φλεβάρη του 2015, ακριβώς τα ίδια που έλεγα και ως απλή Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνη για θέματα δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε σχέση με αυτό, επειδή μου κάνατε και μίαν ερώτηση ως προς τη διαρροή που έγινε από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου περί θεσμικής δυσαρμονίας, θα σας μιλήσω πολύ ειλικρινά. Όπως έχω κατ’ επανάληψη πει, με τον Πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας, εκτίμησης και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά, την οποία έκανε και στον δημόσιο βίο και στη δημόσια ζωή.
Η δήλωσή μου, μετά την έξοδό μου από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι οι θεσμικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των θεσμών οφείλουν να συνεννοούνται, να συνομιλούν και να βρίσκουν λύσεις ακόμη και όταν διαφωνούν, με αντιπροσωπεύει πάντα.
Επίσης, η δήλωσή μου ότι και ο Πρωθυπουργός και εγώ είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του κόμματος στο οποίο ανήκουμε, του ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεύει και θέλω να πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει και τον Πρωθυπουργό.
Δεν συνηθίζω -και δεν θα το αλλάξω- να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν θεωρώ, επίσης, ότι υπάρχει δυσαρμονία ότι ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Βουλής επιμένει η κοινοβουλευτική διαδικασία να υλοποιείται με βάση τις αρχές του Συντάγματος και της Δημοκρατίας.
Εν προκειμένω, η τοποθέτηση της Κυβέρνησης ήταν ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες τέθηκαν από την τρόικα, από τους δανειστές και η Κυβέρνηση, σε κατάσταση εκβιασμού, αναγκάστηκε να τις φέρει στην Βουλή.
Εγώ πείθομαι από αυτό. Το πιστεύω απόλυτα, κυρίως πιστεύοντας ακριβώς στις ειλικρινείς προθέσεις του Πρωθυπουργού, του Αλέξη του Τσίπρα. Όταν λοιπόν ο εκβιασμός περνάει προς τη Βουλή, υποχρέωση της Βουλής και του Προέδρου της Βουλής είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό και αυτό έπραξα.
Σε σχέση δε με την κοινοβουλευτική διαδικασία -και σας ευχαριστώ γιατί μου δίνετε την ευκαιρία, ανέφερα πολλά θετικά, πρέπει να αναφέρω και τα αρνητικά- θεωρώ «μαύρες» σελίδες για την κοινοβουλευτική ιστορία τις τρεις διαδικασίες κατεπείγοντος, ιδίως τις δύο τελευταίες, αλλά συνολικά αυτές τις τρεις διαδικασίες των πιο συντετμημένων κατεπειγόντων νομοσχεδίων το ένα μάλιστα χιλίων σελίδων.
Σας παραπέμπω στην ομιλία μου της 6
ης Φεβρουαρίου, όπου είχα δηλώσει ότι δεν θα γίνουν δεκτές τέτοιες διαδικασίες. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι αιφνιδίασα κανέναν, όταν υλοποίησα αυτό το οποία ανήγγειλα και αυτό για το οποίο είχα αγωνιστεί σε όλη την προηγούμενη Περίοδο ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει μια αξία ιστορική να δει κανείς την πρόταση μομφής που έγινε στις 30 Μαρτίου του 2014 από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά του Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης Σαμαρά, του κ. Στουρνάρα, και εν συνεχεία κατά του Προέδρου της Βουλής, του κ. Μεϊμαράκη, επειδή δεν εφάρμοσε την κοινοβουλευτική διαδικασία για την εξέταση της πρότασης μομφής και επέτρεψε ένα κατεπείγον τότε, με το οποίο ήρθαν και ανηλεή μέτρα για την κοινωνία, αλλά και χαριστικές διατάξεις για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όπως οι διατάξεις που αφορούσαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις μετοχές της EUROBANK, αλλά και οι διατάξεις οι φωτογραφικές, με βάση τις οποίες πλημμεληματοποιήθηκαν και παραγράφηκαν μείζονα οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου, διατάξεις που είχε φέρει ο τότε Υπουργός, ο κ. Αθανασίου.
Σε εκείνη την πρόταση μομφής, στην οποία είχε μιλήσει και ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης ο Τσίπρας και ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης και πολλά εκλεκτά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαινόταν ακριβώς ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως Υφυπουργείο της Κυβέρνησης.
Θεωρώ ότι αυτά αποτυπώνουν μια σταθερή θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της Αριστεράς και μια επιμονή ακριβώς στο να τηρείται η δημοκρατική διαδικασία και την όποια δυσαρμονία μπορεί να προκύπτει εκ του αποτελέσματος ομολογουμένως δεν θα την απέδιδα στη Βουλή.
Και για να είμαι ακόμη πιο ξεκάθαρη την όποια δυσαρμονία προκύπτει θα την απέδιδα σε εκείνους, οι οποίοι υλοποιούν εκβιασμούς σε βάρος της χώρας, σε βάρος της Κυβέρνησης, σε βάρος της Βουλής, σε βάρος του λαού. Αν φτάσουμε να αποδίδουμε προθέσεις σε εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να διαφυλάξουν τους θεσμούς, τότε αρχίζει λίγο και υλοποιείται και το δεύτερο επίπεδο του εκβιασμού που είναι ο εκβιαζόμενος να φτάσει να πιστεύει ότι υλοποιεί τη βούλησή του.
Νομίζω σας απάντησα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (STAR CHANNEL): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Το λόγο έχει ο κ. Αντωνόπουλος.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (STAR CHANNEL): Καλησπέρα σας, Αντώνης Αντωνόπουλος από το STAR.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Γεια σας, κύριε Αντωνόπουλε.
(XS)
(PS)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (STAR CHANNEL): Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Η δική σας διαφοροποίηση, αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων σας Βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως, σε συμφωνία, αν και εφόσον έρθει στη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου ή εκεί, μπορεί να …
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Επιμένετε να λέτε «συμφωνία» πάντως.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (STAR CHANNEL): Έτσι τη λέει η Κυβέρνηση. Έτσι δεν τη λέει;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Εσείς είστε δημοσιογράφος νομίζω, δεν είστε μέλος της Κυβέρνησης.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (STAR CHANNEL): Εντάξει, μπορώ να την αλλάξω.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Και η Κυβέρνηση έχει μιλήσει πάρα πολύ ξεκάθαρα, να μην παίζουμε με τις λέξεις. Ο Πρωθυπουργός έχει υπάρξει πάρα πολύ σαφής σε σχέση με τον εκβιασμό. Επίσης, είναι πάρα πολύ σαφές ότι δεν υλοποιεί κυβερνητική βούληση – σαφέστατο- και με τις σημερινές του ακόμα δηλώσεις. Άρα, μην επιχειρούμε να παραποιούμε το περιεχόμενο, ανεξαρτήτως του αν θέλετε να κάνετε κάποια κριτική. Αλίμονο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (STAR CHANNEL): Όχι, δεν κάνω κριτική. Ένα ερώτημα θέλω να θέσω.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Θεμιτή είναι η κριτική, είναι στο πλαίσιο της δουλειάς σας. Ελάτε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (STAR CHANNEL): Το ξέρω. Κι εσείς είστε ανοιχτή στην κριτική.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Εννοείται.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (STAR CHANNEL): Εννοείται, γι’ αυτό το λέω. Τέλος πάντων.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω: Στην περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη κι έχουμε πτώση της Κυβέρνησης και οδηγηθούμε σε εκλογές, εσείς θα χρεωθείτε μαζί με τους συναδέλφους σας την πτώση της Κυβέρνησης; Και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη χώρα, είτε αυτό λέγεται μη ψήφιση μιας συμφωνίας ή ενός μνημονίου ή προϊόν εκβιασμού -όπως θέλουμε να το πάρουμε- αυτό που θα έρθει για ψήφιση;
Και σας ικανοποιεί εσάς προσωπικά ότι τρεις προηγούμενες συμφωνίες, που τις είπατε «μαύρες σελίδες», ψηφίστηκαν με τη στήριξη πολιτικών σας αντιπάλων;
Σας ευχαριστώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Να σας απαντήσω.
Πρώτον, κύριε Αντωνόπουλε, βεβαίως και είμαι ανοιχτή στην κριτική και βεβαίως μπορώ και να κρίνω την κριτική και βεβαίως μπορώ να κρίνω και τα κίνητρα εκείνων που ασκούν την κριτική και βεβαίως μπορώ να διακρίνω κιόλας τα κίνητρα κι έτσι δεν μπορώ να μην σας το πω, αλλά στενοχωρήθηκα που είδα ότι αντί να ασχοληθείτε με το έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, γράψατε ένα άρθρο για μία «τριτοκοσμική επιτροπή με σανδάλια». Εν πάση περιπτώσει όμως, θα απαντήσω στην ερώτησή σας, γιατί βλέπετε ότι από την κριτική δεν ξεφεύγει κανείς.
Η δεδηλωμένη είναι πολύ συγκεκριμένο πράγμα και η δεδηλωμένη δεν απόλλυται από την ψήφιση νομοσχεδίων. Η δεδηλωμένη χάνεται με δύο διαδικασίες, είτε με πρόταση μομφής προς την Κυβέρνηση είτε με πρόταση εμπιστοσύνης που η Κυβέρνηση απευθύνει προς τη Βουλή. Και νομίζω ότι επ’ αυτού ήταν και πολύ κατατοπιστικός ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τελική του ομιλία στις 15 Ιουλίου, στην οποία και σας παραπέμπω. Αυτά είναι η αλφαβήτα του Συντάγματος και του Κοινοβουλευτισμού. Οποιεσδήποτε ερμηνείες, λοιπόν, περί απώλειας της δεδηλωμένης που κείνται σε άλλη σφαίρα -για την ψήφιση νομοσχεδίων κ.λπ.- είναι εκτός πραγματικότητας.
Άλλωστε, θα σας πω ότι υπάρχουν πάρα πολλά νομοσχέδια της Κυβέρνησης αυτής της Περιόδου που ψηφίστηκαν με πολύ λιγότερους από εκατόν εξήντα δύο Βουλευτές, αλλά επικράτησε η αρχή της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων που γίνεται επί απλών νομοσχεδίων.
Επί νομοσχεδίων, τώρα, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, υπάρχει κατ’ αρχάς η ανάγκη της αυξημένης πλειοψηφίας των εκατόν ογδόντα ψήφων και όχι των εκατόν πενήντα μίας που είναι η δεδηλωμένη.
Και σ’ αυτό πρέπει να σας διορθώσω, γιατί η δεδηλωμένη είναι εκατόν πενήντα μία ψήφοι κι όχι εκατόν είκοσι. Αυτές οι θεωρίες και οι αυτοσχεδιασμοί διαφόρων αυτόκλητων αναλυτών που εν συνεχεία διαδραμάτισαν συγκεκριμένο πολιτικό ρόλο, έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Αυτές οι θεωρίες περί δεδηλωμένης των εκατόν είκοσι αναπτύχθηκαν στο μεσοδιάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2012 με προεξάρχοντα υποστηρικτή τους τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος εν συνεχεία ανέλαβε το ρόλο να υλοποιήσει την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική σε επίπεδο μέτρων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και της δημόσιας υπηρεσίας.
Άρα, μην θεωρείτε ότι επειδή επαναλαμβάνονται διάφορες αυθαιρεσίες σε επίπεδο συνταγματικής ανάλυσης, αυτές γίνονται και αποδεκτές. Η δεδηλωμένη είναι των εκατόν πενήντα μίας ψήφων. Η Κυβέρνηση αυτή έχει λάβει με τη προηγούμενη μορφή της και μετά την ανάπτυξη των προγραμματικών της δηλώσεων εκατόν εξήντα δύο θετικές ψήφους και αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο με τους δύο τρόπους που σας είπα.
Τώρα, θα μου επιτρέψετε να κάνω κι ένα δεύτερο σχόλιο στην ερώτησή σας, αν θα μπορούσε να είναι θετική η προσφυγή στην κάλπη. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα ποτέ. Η κάλπη διαφόρων διαδικασιών είναι δημοκρατική διαδικασία, όπως κορυφαία δημοκρατική διαδικασία ήταν η κάλπη του δημοψηφίσματος. Κορυφαία αντιδημοκρατική διαδικασία είναι η παραβίαση της λαϊκής εντολής από το δημοψήφισμα που ήταν «ΟΧΙ» σε αυτό, το οποίο σήμερα προωθείται από πλευράς των εκβιαστών δανειστών.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή επί μνημονίου έχει αναπτυχθεί και εξυφανθεί το σενάριο ότι οι εκλογές είναι κακό πράγμα για την οικονομία και το ακούμε ξανά και ξανά το ακούγαμε εν όψει των εκλογών του Μαΐου του ’12, το ακούσαμε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του ’12, όταν προσπαθούσαν να πείσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση πάλι με το σενάριο ότι είναι κακό πράγμα οι εκλογές. Το ακούσαμε το Δεκέμβρη του ’14 και μάλιστα το ακούσαμε από τον κ. Στουρνάρα που ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βρήκε την ευκαιρία σε κάποια εγκαίνια, αν θυμάμαι καλά, σε κάποια εκδήλωση εν πάση περιπτώσει, να πει πόσο κακό πράγμα θα ήταν αυτοτελώς η διενέργεια εκλογών. Το ακούσαμε και εν όψει της διενέργειας δημοψηφίσματος και βλέπω ότι αναπτύσσεται πάλι και τώρα.
Εάν παραστεί συνταγματικός και νόμιμος λόγος να γίνουν εκλογές, θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να επιστρατευθεί ως επιχείρημα για να αποτρέψει τη δημοκρατική διαδικασία. Από την άλλη, έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη ότι εδώ υπάρχει μία περιφρόνηση για τη δημοκρατική διαδικασία, διότι σήμερα περιφρονείται πλήρως η εντολή που δόθηκε στις εκλογές της 25
ης Ιανουαρίου και η εντολή που δόθηκε στις 5 Ιουνίου. Κάποιοι μέσα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα επιχειρηματολογούν για να πείσουν ότι οι εκλογές είναι ανώφελες, δεν χρειάζεται να τις κάνουμε και είναι και βλαπτικές. Δεν πρόκειται να προσχωρήσω επ’ ουδενί σε μία τέτοια προσέγγιση.
Όσον αφορά τώρα τις ευθύνες περί πτώσης της Κυβέρνησης, ακούστε. Επειδή λέγονται πράγματα ανιστόρητα και χρησιμοποιούνται και εκφράσεις με ανιστόρητο τρόπο, από πρόσωπα που ιστορικά έχουν αποδεχθεί να διαδραματίσουν τον πιο κίτρινο ρόλο και στην ενημέρωση και τη δημοσιογραφία, τόσο κίτρινο που τους συνοδεύει ως χαρακτηριστικό. Την Κυβέρνηση δεν τη ρίχνει εκείνος ή εκείνη που επιμένει η Κυβέρνηση να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
(SM)
(XS)
Την Κυβέρνηση δεν την ρίχνει εκείνος ο οποίος μειώνει την δύναμή της να διεκδικεί την υλοποίηση του προγράμματός της. Την Κυβέρνηση δεν την ρίχνουν οι Βουλευτές που την στηρίζουν στην υλοποίηση του προγράμματος με το οποίο εξελέγησαν τα κόμματα που την υποστηρίζουν και εξελέγησαν και οι Βουλευτές που συγκροτούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν μια κυβέρνηση.
Είναι αδιανόητο να υποστηρίζεται και να υπονοείται ότι μπορεί μια κυβέρνηση να την ρίξουν όχι εκείνοι που την πιέζουν να υλοποιήσει το αντίθετο πρόγραμμα απ’ αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί και απ’ αυτό που επιθυμεί, αλλά εκείνοι που την πιέζουν και την στηρίζουν για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο έχει εκλεγεί.
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΡΓΕΙΤΗ (ΕΡΤ): Θα με συγχωρήσετε, γιατί δεν είχα την δυνατότητα να παρακολουθήσω αναλυτικά τις απαντήσεις σας λόγω των υποχρεώσεών μου στο κανάλι και υπάρχει ο κίνδυνος να έχει καλυφθεί αυτό που θα ρωτήσω.
Ωστόσο ήθελα να σας ρωτήσω συγκεκριμένα για το ΟΧΙ που είπατε στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, εάν αυτό σας εντάσσει ή σας ταυτίζει με την πλειονότητα των διαφωνούντων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Και έχω και μία δεύτερη αργότερα, πιο κοινοβουλευτική.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Είχα την δυνατότητα -που δεν έχουν δυστυχώς οι Βουλευτές όταν ακολουθείται η διαδικασία του κατεπείγοντος- ως Πρόεδρος της Βουλής να αναλύσω και να αναφερθώ πλήρως σε όλους τους λόγους που μου υπαγόρευσαν να ψηφίσω ΟΧΙ και στις δύο ψηφοφορίες των λεγομένων προαπαιτουμένων και να δηλώσω ΠΑΡΩΝ στην πρώτη ψηφοφορία που αφορούσε τη λεγόμενη εξουσιοδότηση και που μου υπαγορεύουν να ψηφίσω ΟΧΙ και σε οποιοδήποτε νομοθέτημα αποτελεί υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής και ανάσχεση της πολιτικής της απελευθέρωσης και του απεγκλωβισμού της χώρας από την μέγγενη των μνημονίων.
Θα ήθελα να σας πω -και νομίζω ότι πρέπει να ειπωθεί αυτό και θα πρέπει και ως δημοσιογράφοι, όσοι δίνετε τον αγώνα της πλήρους, σφαιρικής και αχειραγώγητης ενημέρωσης- ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ταμπελάκια ούτε ένα αυτοκόλλητο στο μέτωπό τους που λέει σε ποια τάση ανήκουν. Και ως Βουλευτής που δεν επεδίωξα να ενταχθώ σε κάποια από τις τάσεις -που έχουν μια δημοκρατική λειτουργία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ- δεν έμαθα ποτέ να ξεχωρίζω τους συναδέλφους μου και τους συντρόφους μου, τις συναδέλφισσες και τις συντρόφισσες με βάση την τάση στην οποία ανήκουν. Αντίθετα, έμαθα να εκτιμώ την συνεισφορά και την συνδρομή όλων από την θέση τους, με τις ιδέες τους.
Θεωρώ ανεκτίμητη περιουσία του ΣΥΡΙΖΑ την εσωτερική δημοκρατία, την πολυφωνία, την ύπαρξη και τάσεων και κινήσεων και διαφοροποιήσεων, τις ανοιχτές του συλλογικές διαδικασίες. Θεωρώ επίσης ανεκτίμητη την αξία της σύνθεσης, εκεί φυσικά όπου υπάρχει πεδίο σύνθεσης.
Είναι μια παραποιητική της πραγματικότητας εικόνα ότι οι διαφοροποιούμενοι ανήκουν σε μία μόνο τάση ή ότι αντικατοπτρίζουν μία συγκεκριμένη εσωτερική συλλογικότητα της συλλογικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και αναληθές αυτό. Υπάρχουν πάμπολλοι Βουλευτές που ψήφισαν ΟΧΙ που δεν ανήκουν σε καμία τάση ή που ανήκαν σε άλλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, είναι επίπλαστος αυτός ο διαχωρισμός, είναι και μανιχαϊστικός.
Λυπάμαι όταν βλέπω να καταγράφεται μία απόπειρα τέτοιας περιχαράκωσης. Λυπάμαι επίσης για χονδροειδείς παρεμβάσεις που γίνονται και λυπάμαι ακόμη για το γεγονός ότι έχει επιλεγεί να στοχοποιηθούν τα πρόσωπα που αντιστέκονται σε αυτόν τον ορυμαγδό εκβιασμών, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι έχουν έλλειμμα εαυτού. Κάνουν μια άλλη ερμηνεία, θεωρούν ότι έτσι στηρίζουν καλύτερα. Δεν το συμμερίζομαι, δεν τους ψέγω.
Είναι, όμως, και τρομακτικό να επιχειρείται η δαιμονοποίηση μιας ολόκληρης τάσης με ιστορική πορεία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστερής Πλατφόρμας, του Αριστερού Ρεύματος, και η σκιαγράφηση τους, των συντρόφων και των συντροφισσών, ως στοιχείων είτε εγκληματικών είτε με αξιόποινη συμπεριφορά, είτε γραφικών είτε λομπιστών του ενός ή του άλλου νομίσματος. Και θέλω να τους υπερασπιστώ.
Στην Αριστερή Πλατφόρμα ανήκουν σύντροφοι και συντρόφισσες, Βουλευτές και Βουλευτίνες με άσπιλη πορεία και με αδιάψευστη αφιέρωση στην συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπηρετούν την συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίσεις που θέλουν εκκαθαρίσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαι σίγουρη ότι αυτές οι προσεγγίσεις που ξεκάθαρα απηχούν τα συμφέροντα εκείνων που επιχαίρουν για την προώθηση ενός τρίτου μνημονίου, θα προσκρούσουν –το ελπίζω πραγματικά και το πιστεύω- στην συλλογικότητά μας.
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΡΓΕΙΤΗ (ΕΡΤ): Να προχωρήσω και στην δεύτερη ερώτηση.
Αφορά την προσπάθειά σας και την δέσμευσή σας από τον Φεβρουάριο, όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, να παρακινήσετε τους Βουλευτές να ασκούν τα καθήκοντά τους, να βρίσκονται μέσα στη Βουλή, να είναι πιο ενεργοί. Αναφέρατε κιόλας και τα παραδείγματα για την αλλαγή στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Βλέπετε, λοιπόν, έξι μήνες μετά ότι έχετε πετύχει αυτόν τον στόχο; Συναντήσατε αντιδράσεις;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Όχι, δεν έχω πετύχει αυτόν τον στόχο. Έχουν επιτευχθεί αρκετά πράγματα. Αλλά σίγουρα από τον στόχο είμαστε μακριά. Ως μίνιμα μέτρα, δεν υπάρχουν πια συνεδριάσεις με ελάχιστους Βουλευτές. Δεν ξεκινούμε τις συνεδριάσεις, εάν δεν υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός Βουλευτών.
Έχω ζητήσει και έχω ενημερωθεί για τους Βουλευτές που δεν έχουν εκπληρώσει ούτε το στοιχειώδες κοινοβουλευτικό καθήκον να παρίστανται στις περισσότερες συνεδριάσεις και πάντως να μην έχουν πάνω από πέντε αδικαιολόγητες μη εμφανίσεις στην Βουλή. Θα προτείνω και προς την Διάσκεψη των Προέδρων αυτά που πρέπει να προτείνω.
Ένα άλλο μέτρο το οποίο θα προτείνω στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής είναι να πάψει η αμοιβή των Βουλευτών, η καταβολή αποζημίωσης για την συμμετοχή τους σε Επιτροπές. Θεωρώ ότι δεν συνάδει με το κοινοβουλευτικό καθήκον η καταβολή αποζημίωσης και αντίστροφα πρέπει να υπάρχει παρουσία του Βουλευτή χωρίς αντάλλαγμα στην διαδικασία των Επιτροπών.
Προσωπικά έχω αρνηθεί να αποδέχομαι αποζημίωση για τις Επιτροπές στις οποίες συμμετέχω. Και για την Επιτροπή γερμανικών οφειλών που έχουμε πάρει συνολική απόφαση, αλλά και για την Διάσκεψη των Προέδρων, όπου επίσης θεωρώ ότι δεν μπορεί να καταβάλλεται αμοιβή για την συμμετοχή. Για εκείνες τις Επιτροπές για τις οποίες συνολικά καταβάλλονται αποζημιώσεις και υπάρχει αυτό το καθεστώς θα προτείνω αυτό να καταργηθεί.
(AR)
(SM)
Θα δούμε και άλλους δημιουργικούς τρόπους για να υπάρχει εξασφαλισμένη η συμμετοχή των Βουλευτών.
Νομίζω ότι εγγύηση γι’ αυτό είναι να είναι ουσιαστικό το αντικείμενο της νομοθετικής και της κοινοβουλευτικής εργασίας, να μην γίνεται δηλαδή κάθε τόσο αποσπασματική και εμβαλωματική νομοθέτηση, αλλά να γίνεται ουσιαστική επεξεργασία. Επίσης, να υπάρχει και ένας χρόνος για τους Βουλευτές για να μπορούν να βρίσκονται στην κοινωνία, να μην υπάρχει δηλαδή συνεχής λειτουργία της Βουλής που σε βάζει στο δίλημμα «να είμαι στη Βουλή ή στην κοινωνία;». Να μπορεί ο Βουλευτής και να δέχεται τα μηνύματα της κοινωνίας και να βρίσκεται με τους πολίτες, αλλά και να βρίσκεται στην θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του.
Έχουν γίνει, λοιπόν, σε απάντηση της ερώτησής σας, κάποια βήματα σημαντικά, οι υπηρεσίες της Βουλής και οι άνθρωποι που έχουν εμπειρία πολλών δεκαετιών τα καταγράφουν ως πολύ σημαντικά. Εγώ είμαι λίγο πιο αυστηρή και θεωρώ ότι πρέπει ακόμα να κάνουμε πολλά.
ΜΑΚΗΣ ΤΟΥΜΑΣΗΣ (Εφημερίδα «Λόγος»): Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να εκμεταλλευτώ την ανοχή που δείξατε και να υποβάλω και εγώ τρεις ερωτήσεις.
Θα ήθελα να ξεκινήσω, αν και εν μέρει έχω καλυφθεί, αλλά όχι πλήρως, από το γεγονός ότι αναφερθήκατε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, του οποίου την διενέργεια υποστηρίξατε και υπερθεματίσατε. Με δεδομένη την συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» και με την ανακόλουθη εφαρμογή από την Κυβέρνηση μιας πολιτικής που αντίθετα εφάρμοζε και εφαρμόζει το «ΝΑΙ», πιστεύετε ότι δεν υπάρχει διέξοδος και δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθεί στις επιταγές και στις επιλογές και υποδείξεις των δανειστών η χώρα και η Κυβέρνηση;
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε τις άλλες δύο ερωτήσεις να τις κάνω διαδοχικά.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Θα σας πω ευθέως ότι πιστεύω και πάντα θα πιστεύω ότι ποτέ δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πιστεύω ότι και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το αποτέλεσμα των εκλογών και η αποκάλυψη της απροκάλυπτης εκβιαστικής στάσης των δανειστών -που πια δεν μετέρχονται προσχήματα, είναι απροσχημάτιστοι οι εκβιασμοί τους- όλα αυτά αποτελούν εργαλεία προκειμένου να υπάρξει νέα διεκδίκηση και να υπάρξει και επιμονή στην διεκδίκηση.
Δεν θεωρώ, δηλαδή, ότι θα μπορούσε ποτέ να υποστηριχθεί ότι εξαντλήθηκαν όλα τα όπλα, εξαντλήθηκαν όλες οι δυνάμεις, εξαντλήθηκαν όλες οι εναλλακτικές. Δεν ασπάζομαι τις λογικές του αδιεξόδου, δεν ασπάζομαι την λογική του μονόδρομου και ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω, όσο είμαστε ζωντανοί, όσο έχουμε τις δυνάμεις μας, την υγεία μας και όσο υπάρχει τόσος κόσμος -και πραγματικά είναι πάρα πολύς ο κόσμος που είναι διατεθειμένος, έτοιμος και συνειδητά αποφασισμένος να παλέψει για την ζωή του, για το μέλλον του και για τα παιδιά του και για τις επόμενες γενιές- δεν θα μπορέσω ποτέ να υποστηρίξω ότι αποχώρησε και μας εγκατέλειψε η ελπίδα. Είμαι φανατική οπαδός της ελπίδας και αποτάσσομαι τον φόβο και τον πανικό.
ΜΑΚΗΣ ΤΟΥΜΑΣΗΣ (Εφημερίδα «Λόγος»): Ευχαριστώ πολύ. Έμεινε η ελπίδα, πλέον, σε αυτό.
Η δεύτερη ερώτηση: Ποια κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ανοίξει ο διαβόητος φάκελος της Κύπρου; Το δε άνοιγμα του φακέλου πιστεύετε ότι θα αναδείκνυε και θα απέδιδε ευθύνες σε πρόσωπα που, ενώ σήμερα υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα, επί δικτατορίας συνεργάστηκαν και επωφελήθηκαν από το τότε καθεστώς; Τι ξέρετε, τι αφουγκράζεστε;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου είναι ένα ζήτημα που αφορά την δημοκρατία, την ιστορία, την κοινωνία, ελληνική και κυπριακή, και κυπριακή με την ολότητα του κυπριακού λαού. Είναι πάρα πολλά τα χρόνια που έχουν περάσει και νομίζω ότι η αποκάλυψη της αλήθειας και το άνοιγμα των αρχείων δεν αποτελεί υπόθεση κομματική, κανενός κόμματος, αλλά αποτελεί υπόθεση δημοκρατίας, αποτελεί και υπόθεση απόδοσης στους λαούς της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Όπως είδατε, έβαλα την έμφαση στο γεγονός ότι σήμερα καταγράφεται μία ουσιαστική προσπάθεια επαναπροσέγγισης και έχει τεράστια σημασία ακριβώς αυτή η επαναπροσέγγιση των κοινοτήτων στην Κύπρο να γίνει με όρους εμπιστοσύνης και αλήθειας, η Ελλάδα να συμβάλει σε αυτό και ο ελληνικός λαός να μάθει την πλήρη αλήθεια και να υλοποιηθεί και η επιταγή της συμφιλίωσης που βασίζεται στην αλήθεια.
Ως δικηγόρος που έχω στο πεδίο της ειδίκευσής μου το διεθνές ποινικό δίκαιο, δηλαδή τα ειδεχθέστερα των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί διεθνώς, και ως άνθρωπος που η πρώτη μου ή μια από τις πρώτες μου ενέργειες ως νομικού ήταν η υποβολή της μήνυσης του Ηλία Δημητρακόπουλου, του αντιστασιακού δημοσιογράφου, κατά του Henry Kissinger για τα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και πλέον ως Πρόεδρος της Βουλής, που έχω στην ευθύνη μου αυτό το πολύτιμο αρχείο, θεωρώ ότι η συμφιλίωση και η αλήθεια, όπως καταγράφεται και σε πάρα πολλές τέτοιες επιτροπές που γίνονται σε χώρες όπου δεν ακολουθείται η δικαστική απόδοση δικαιοσύνης, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία.
Δεν θέλω να μπω ούτε σε σεναριολογία ούτε σε υπαινιγμούς. Νομίζω ότι αυτά στον χρόνο τους θα αποτελέσουν στοιχείο σημαντικής συμβολής και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη διαφάνεια, στην αλήθεια και την δικαιοσύνη για τους λαούς.
ΜΑΚΗΣ ΤΟΥΜΑΣΗΣ (Εφημερίδα «Λόγος»): Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό που είπατε, γιατί είπα «τρεις ερωτήσεις». Όμως, μου αφήσατε αναπάντητο το ένα σκέλος, δηλαδή ποια κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ανοίξει ο φάκελος ή να τον μελετήσουν.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Δεν είμαι πρόχειρη να σας απαντήσω. Έχω την αίσθηση ότι αρκετά κόμματα έχουν υποβάλει κατά καιρούς τέτοια αιτήματα, δεν είμαι όμως αυτήν τη στιγμή πρόχειρη να σας απαντήσω.
ΜΑΚΗΣ ΤΟΥΜΑΣΗΣ (Εφημερίδα «Λόγος»): Κατανοητό.
Την τελευταία ερώτηση να υποβάλω. Κάθε θεσμικό όργανο της χώρας μας, όπως είναι και η Βουλή και μάλιστα κορυφαίο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Μπορώ να σας πω όμως, γιατί δεν θέλω και να υπεκφεύγω, ότι ιστορικά η Αριστερά, στην οποία ανήκω, έχει υπερθεματίσει για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου. Αλλά, όπως ξαναείπα, δεν είναι κάτι που θεωρώ ότι περιορίζεται σε ένα κόμμα ή σε έναν πολιτικό χώρο.
Αντίστροφα θα σας πω ότι προδήλως η σύνδεση της δικτατορίας εν Ελλάδι, η σύνδεση της χούντας με το πραξικόπημα στην Κύπρο και με την τουρκική εισβολή και κατοχή, που διαρκεί μέχρι σήμερα, προδήλως επιτάσσει και επιβάλλει να υπάρχει πλήρης αποκάλυψη όλων των εμπλοκών και όλων των υπόγειων σχέσεων που αναπτύχθηκαν. Η δράση του ξένου παράγοντα έχει επίσης ομολογηθεί και αποδειχθεί και σε ένα επίπεδο έχει υπάρξει και ανάληψη ευθύνης, έχει υπάρξει και δήλωση ευθύνης.
Από εκεί και πέρα, ξαναλέω, αυτά είναι ζητήματα που αφορούν συνολικά τους λαούς και την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να τα περιχαρακώνουμε σε πολιτικούς χώρους.
(CB)
(2AR)
ΜΑΚΗΣ ΤΟΥΜΑΣΗΣ (Εφημερίδα «Λόγος»): Κάθε θεσμικό όργανο της χώρας μας, όπως είναι και η Βουλή, και μάλιστα κορυφαίο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, δεν εξαρτά και δεν εξαρτάται η λειτουργία του από το από ποιο κόμμα προέρχεται η Κυβέρνηση ή ποιο κόμμα κυβερνά. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν, όπως σχολιάσετε ως Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής ότι ενώ η ελληνική Βουλή ως Σώμα έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί κατά των κοινοβουλευτικών ακρωτηριασμών, τόσο του ελληνικού όσο και άλλων λαών, λειτουργεί όμως συνεχίζοντας να έχει άλλους Βουλευτές προφυλακισμένους, άλλους με απαγορεύσεις να εκφέρουν δημόσιο λόγο, άλλους Βουλευτές σε κατ’ οίκον περιορισμό και άλλους φυλακισμένους ως σήμερα. Κατά πόσον, σύμφωνα με την προσωπική σας γνώμη, αυτό συνάδει με τα χαρακτηριστικά ενός δημοκρατικού κράτους; Και επειδή είστε και κάτοχος γαλλικής προοδευτικής κουλτούρας και παιδείας, πόσο συνάδει με την αναγεννησιακή ρήση του Βολτέρου πως «μπορεί να διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα δώσω και τη ζωή μου για να το λες ελεύθερα»;
Ευχαριστώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Ναι, κοιτάξτε, η περιφρούρηση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας πρέπει να είναι απόλυτη και πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί ή διαφωνεί εκείνος που εγγυάται την κοινοβουλευτική λειτουργία και την θεσμική υπόσταση της Βουλής ως πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος σε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με τις απόψεις ή με τη δράση εκείνων οι οποίοι συμπράττουν στην κοινοβουλευτική λειτουργία. Για λόγους λοιπόν που δεν συνέχονται και δεν ενέχονται στην καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, δεν επιτρέπεται να παρακωλύεται η συμμετοχή κανενός Βουλευτή και καμιάς Βουλευτή στις λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει. Δεν θεωρώ ότι αποκτούμε εύσημα δημοκρατικής λειτουργίας ή αντιφασιστικής ή αντιναζιστικής δράσης, αν μετερχόμαστε μεθόδους αντιδημοκρατικές απέναντι σε εκείνους οι οποίοι πρεσβεύουν τον ναζισμό και τον φασισμό. Δεν θεωρώ ότι ο ναζισμός και ο φασισμός πληρώνονται με το ίδιο νόμισμα. Αντίθετα, θεωρώ ότι απογειώνονται και επικρατούν, αν αποδεχθούμε ως μόνο όπλο αντιπαράθεσης τα όπλα τους.
Άρα, νομίζω ότι είναι ατυχείς οι προσεγγίσεις και οι τοποθετήσεις εκείνων οι οποίοι διεκδικούν η Βουλή, με αντιδημοκρατικό τρόπο, να στερεί δημοκρατικά δικαιώματα από πρόσωπα ή κόμματα που μπορεί να αντιστρατεύονται θεωρητικά ή εμπράκτως την δημοκρατική λειτουργία, άλλα έχουν, στο πλαίσιο της δημοκρατίας και των εκλογών, αναδειχθεί ως Κοινοβουλευτικές Ομάδες που συμμετέχουν στην σημερινή σύνθεση της Βουλής. Είναι μεγίστη υποκρισία κάποιος να εκτονώνεται σε δήθεν αντιφασιστικό και αντιναζιστικό λόγο, αξιώνοντας να επιστρατευθούν λογικές και πρακτικές που δεν επιτρέπονται σε μια δημοκρατία.
Σε μια δημοκρατία δεν επιτρέπεται να στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα ένα πρόσωπο χωρίς αμετάκλητη δικαστική απόφαση, σε μια δημοκρατία δεν επιτρέπεται να παραβιάζονται οι βασικές αρχές και για την προσωρινή κράτηση και για το τεκμήριο αθωότητας. Σε μια δημοκρατία θα μου επιτρέψετε επίσης να πω ότι δεν αποφαίνεται η Βουλή επί ποινικών υποθέσεων και εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν η Βουλή να αποφανθεί επί ποινικών υποθέσεων στην πραγματικότητα αποδυναμώνουν την ποινική και δικαστική διαδικασία και δίνουν όπλα αυτοθυματοποίησης και αυτοηρωοποίησης σε πρόσωπα τα οποία πρέπει να ελεγχθούν από την δικαιοσύνη και για τα οποία θα αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Σε αυτά λοιπόν τα θέματα, όσο και αν κάποιοι έχουν αποκτήσει αίφνης πεδίο παρέμβασης και συκοφαντίας εναντίον μου, θα επιμείνω θεσμικά, συνταγματικά, δημοκρατικά και θα πω ότι καμία δημοκρατία και καμία Αριστερά δεν έχει τίποτα να κερδίσει, εάν αποδεχθεί ότι θα εγκαταλείψει την ψυχή της, θα εγκαταλείψει και αυτές τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος της διάκρισης των εξουσιών και της ελευθερίας του λόγου, προκειμένου αυτοκλήτως να τιμωρήσει, την ίδια ώρα που καταδήλως υπήρξαν θεσμικές πλημμέλειες και θεσμικές ελλείψεις τρομακτικές, επί πάρα πολλές δεκαετίες, που επέτρεψαν να εκτραφεί το φαινόμενο αυτό.
Ταυτόχρονα, τέλος, θα ήθελα να πω -και είναι πιο πολύ πολιτική η απάντησή μου- ότι κατά την άποψή μου τον ναζισμό, τον φασισμό, την αντιδημοκρατική προσέγγιση και την αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας εκτρέφουν οι πρακτικές των δανειστών, που θέλουν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα απόγνωσης στους πολίτες και μίαν αίσθηση ότι δεν μπορούν οι πολίτες να ελπίζουν σε τίποτα, ούτε καν στην Αριστερά. Αυτή είναι μια ειλικρινής, κατά τη γνώμη μου, τοποθέτηση και ανάλυση. Υπήρξα και σε θεσμικό επίπεδο ειλικρινής και σε πολιτικό επίπεδο ειλικρινής και ελπίζω το υπόδειγμα της ειλικρίνειας κάποια στιγμή να εκτιμηθεί και να ακολουθηθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ (“UNFOLLOW”): Γεια σας.
Κυρία Πρόεδρε, τις τελευταίες μέρες και ώρες υπάρχει μια σειρά από δημοσιεύματα που σας φέρουν να είστε σε αντιπαράθεση με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά σε σχέση με το θέμα της στελέχωσης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Κατ’ αρχάς, ακούσαμε τον αρμόδιο Υπουργό να λέει ότι η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει να ορίσει εξ αρχής τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς προβλέπει η διάταξη του νόμου για τις θητείες των μελών του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου; Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, θεωρείτε ότι η ερμηνεία του Υπουργού Επικρατείας, που στο παρελθόν την είχε εμμέσως πλην σαφώς στηρίξει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης, είναι λανθασμένη ή αυθαίρετη;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Τι είπατε προηγουμένως για το παρελθόν;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ (“UNFOLLOW”): Ότι την ερμηνεία του Υπουργού Επικρατείας την έχει στηρίξει στο παρελθόν, εμμέσως πλην σαφώς, και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης, και αν θεωρείτε ότι είναι λανθασμένη ή αυθαίρετη μια τέτοια ερμηνεία που δίνουν στον σχετικό νόμο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Σας ευχαριστώ, κύριε Θεοδωρόπουλε, για την ερώτηση.
Κατ’ αρχάς, θα μου επιτρέψετε να πω το εξής: Με κατάπληξη διαβάζω σήμερα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ότι κάποιοι θέτουν ηθικό ζήτημα για εμένα ως Πρόεδρο της Βουλής σε σχέση με το γεγονός ότι Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι η κ. Αλεξίου, που είναι μητέρα μου.
(RG)
(CB)
Και λέω «με κατάπληξη», γιατί αντικείμενο της χθεσινής Διάσκεψης ήταν, μεταξύ άλλων, ακριβώς να ενημερώσω και τα μέλη της Διάσκεψης για κάτι που είναι γνωστό στην Κυβέρνηση και στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, ότι δηλαδή από τον Απρίλιο του 2015 έχω δηλώσει προς το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που συνεδρίασε υπό την πλήρη σύνθεσή του και υπό τον Πρωθυπουργό, ότι στο θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για λόγους δεοντολογίας -επειδή δηλαδή έχω αυτή τη συγγενική σχέση με την Αντιπρόεδρό του, που ορίσθηκε σε αυτή τη θέση πολύ πριν εκλεγώ εγώ Βουλευτής από ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων το 2011 και χωρίς να έχει προταθεί από τον χώρο από τον οποίο προέρχομαι και στον οποίο ανήκω- όπως νομίζω ότι οφείλει ο καθένας μας να πράττει σε τέτοιες περιπτώσεις, αμέσως μόλις ετέθη ζήτημα συμπλήρωσης της σύνθεσης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ότι προσωπικά, ενώ έχω την αρμοδιότητα, δεν θα εμπλακώ καθόλου στη διαδικασία συμπλήρωσης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Διότι δεν θα ήθελα σε καμμία περίπτωση, ακόμη και αν ουδέποτε επέτρεψα στον εαυτό μου να λειτουργήσω εξωθεσμικά, πρέπει όμως, να περιφρουρούμε και τις εντυπώσεις, ούτε κατά διάνοια, να υποτεθεί ότι παρεμβαίνω στη διαδικασία συμπλήρωσης της σύνθεσης μιας Ανεξάρτητης Αρχής, στην οποία υπηρετεί πρόσωπο με το οποίο συνδέομαι συγγενικά.
Θέλω να πω, βεβαίως, γιατί είναι οργιαστικά συκοφαντική η δημοσιότητα που έχει δοθεί, ότι είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία ποια είναι η Λίνα Αλεξίου, δεν είναι ούτε η πρώτη της ιδιότητα ούτε η κυριότερή της ιδιότητα το ότι είναι μητέρα μου. Είναι ένας άνθρωπος που έχει συμβάλλει στην αχειραγώγητη δημοσιογραφία για πάρα πολλές δεκαετίες, που διακρίθηκε για την αντιδικτατορική της δράση, δουλεύοντας νύχτα, που συνελήφθη και βασανίστηκε από τη χούντα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, που έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης όπως το ΚΕΘΕΑ, το ΚΕΕΛ, ακόμη και στη συγκρότηση της πρώτης εκείνης Βουλής των Εφήβων υπό τον αείμνηστο Αντώνη Σαμαράκη, που έχει συμπράξει σε πρωτοβουλίες ιστορικές για το σωφρονιστικό σύστημα σε δύσκολες περιόδους επί Υπουργίας Κουβελάκη. Είναι ένας άνθρωπος του οποίου την ακεραιότητα και την ηθική, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει και βέβαια είναι τρομακτικό να γίνεται αυτού του τύπου η διαχείριση όλο αυτό τον καιρό.
Ήθελα, λοιπόν, να ξεκαθαριστεί θεσμικά στη Διάσκεψη των Προέδρων, επειδή την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν και κάποιες αήθεις αναφορές, ότι εγώ με το θέμα αυτό δεν έχω οποιαδήποτε εμπλοκή, ούτε θα έχω. Και θα τηρήσω αυτή τη στάση μολονότι στη Διάσκεψη των Προέδρων υπήρξαν πολλοί εκπρόσωποι και άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων που είπαν ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Ωστόσο, δεν ζήτησα διαβεβαιώσεις ή εγγυήσεις.
Θεωρώ υποχρέωση μου να μην είμαι σε αυτή τη διαδικασία και θεώρησα, επίσης, σημαντικό να καταγραφεί ότι από τον Απρίλιο αυτή η αρμοδιότητα από το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού είχε ανατεθεί για την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στον κ. Νίκο Φίλη, σε μία συνεδρίαση στην οποία είχε απολύτως ξεκαθαριστεί ότι αναζητούνται τρία πρόσωπα με συναίνεση με τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, γιατί όπως ξέρετε, τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών πρέπει να ορίζονται με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ή τουλάχιστον με πλειοψηφία 4/5.
Επειδή, λοιπόν, δεν είναι σκόπιμο να υπάρχει ούτε παραπληροφόρηση ούτε έλλειψη πληροφόρησης και επειδή η Διάσκεψη οφείλει να γνωρίζει και ποιος έχει αναλάβει την αρμοδιότητα και γιατί εγώ δεν αναλαμβάνω την αρμοδιότητά μου, έπρεπε να γίνει μία επίσημη τέτοια συνεδρίαση.
Έπρεπε, επίσης, να ξεκαθαριστεί αυτό που ακούστηκε σε άλλο φόρουμ, μη συνεχόμενο με τα κοινοβουλευτικά, από πλευράς του Υπουργού Επικρατείας κ. Παππά, ότι δηλαδή θεωρεί λήξασες όλες τις θητείες των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Αυτό, επειδή ειπώθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο, με ταυτόχρονη προσβλητική αναφορά άλλου προσώπου, επειδή επίσης, αυτό δεν είναι μία αδιάφορη τοποθέτηση, αλλά έχει έννομες συνέπειες, διότι εάν υιοθετηθεί, σημαίνει ότι από το 2012 όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, δηλαδή και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ο Συνήγορος του Πολίτη και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα -αυτές είναι οι τέσσερις συνταγματικές αρχές- αλλά και πλείστες άλλες αρχές, λειτουργούν παράνομα, μία τέτοια ερμηνεία, δεν σημαίνει απλώς ότι αντικαθίστανται όλα τα μέλη -αυτό είναι το λιγότερο, αν και θέτει ζητήματα ανεξαρτησίας των Αρχών- αλλά το κυριότερο που σημαίνει μία τέτοια προσέγγιση, που για πρώτη φορά ακούστηκε από θεσμικό παράγοντα, είναι ότι ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από αυτές τις Αρχές, διαρκούσης αυτής της περιόδου, από το 2012 μέχρι σήμερα. Είναι δηλαδή μία βόμβα για το δημόσιο ταμείο και για το δημόσιο συμφέρον μία τέτοια προσέγγιση.
Είναι ταυτόχρονα ένα γεγονός που, επιτρέψτε μου να πω, θα χαροποιήσει σίγουρα όλους εκείνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα επιβεβλημένα από τις Ανεξάρτητες Αρχές. Και δεν είναι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που έχει επιβάλλει πλείστα πρόστιμα σε βάρος ραδιοτηλεοπτικών μέσων, είναι και πάρα πολλές άλλες Αρχές. Χαρακτηριστική η ΑΔΑΕ που έχει επιβάλλει σε τηλεπικοινωνιακές εταιρίες με πολύ γνωστή την υπόθεση της VODAFONE και των παρακολουθήσεων, που την πρώτη φορά μάλιστα ακυρώθηκε το πρόστιμο και επανήλθε η αρχή με μικρότερο πρόστιμο.
Θεώρησα ότι δεν μπορεί μία τέτοια ερμηνεία που ακούστηκε κάπου, ούτε να επισείεται εις βάρος των Ανεξαρτήτων Αρχών ούτε να σέρνεται ως σπερμολογία ούτε να μη διευκρινίζεται, αλλά αντίθετα έπρεπε στο αρμόδιο φόρουμ, στη Διάσκεψη των Προέδρων, να αποσαφηνιστεί, αν είναι αυτή η θέση της Κυβέρνησης.
Ο Υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι αυτή είναι η δική του ερμηνεία, δήλωσε ότι δεν έχει νομική εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλω να πω ότι μία τέτοια προσέγγιση που δεν αφορά, ξαναλέω, ούτε μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ούτε τα πρόσωπα που στελεχώνουν σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και που κανένα από αυτά δεν έχει επιλεγεί στο κάτω-κάτω από την παρούσα Διάσκεψη των Προέδρων, αφορά συνολικά το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο ταμείο και το κύρος των αποφάσεων που έχουν εκδώσει αυτά τα όργανα. Δεν θεωρώ ότι μπορούσε αυτό να μείνει χωρίς διασάφηση.
Ο κύριος Υπουργός μάς είπε ρητά ότι δεν είχε κάποια εισήγηση γι’ αυτό. Εγώ, όπως ήταν υποχρέωσή μου, χωρίς να κάνω οποιαδήποτε δική μου ερμηνεία, επεσήμανα πρώτον, ότι αυτή η ερμηνεία δεν έχει ποτέ υποστηριχτεί από το 2012 μέχρι σήμερα από κανέναν θεσμικό φορέα, παρά μόνο έχει υποστηριχτεί από διάφορες εταιρίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που κάνουν αιτήσεις ακύρωσης κατά των αποφάσεων των Ανεξαρτήτων Αρχών και έχει απορριφθεί από τη Δικαιοσύνη, έχει απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επίσης, επισήμανα ότι σε αυτές τις διαδικασίες εκπροσωπούνται οι Ανεξάρτητες Αρχές από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δηλαδή από τον ίδιο φορέα που αν είχε άλλη άποψη θα είχε κάνει τέτοια εισήγηση προς τον κύριο Υπουργό.
(AB)
(2RG)
Και τέλος επισήμανα ότι ποτέ μέχρι σήμερα ούτε και η Κυβέρνηση είχε υποστηρίξει μία τέτοια ερμηνεία. Αντίθετα, στο επίσημο έγγραφο του πρώτου τη τάξει Υπουργείου, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της 8
ης Μαΐου 2015, δηλαδή επί Υπουργίας του κ. Βούτση και του κ. Κατρούγκαλου, για τα θέματα του νόμου Κατρούγκαλου, του νόμου για τον εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης, υποστηρίζεται η ακριβώς αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή οι θητείες που είναι ενεργές με βάση το ν. 4055/2012 δεν αμφισβητούνται. Εκεί υπάρχει προφανώς μία διχογνωμία σε επίπεδο κυβερνητικό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μία ρητή και υπεύθυνη στάση.
Εγώ το μόνο παραπάνω που έχω να πω είναι ότι στη συγκρότηση υποδείγματος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και εκεί όπου υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές να φροντίσουμε να παραμείνουν Ανεξάρτητες Αρχές, ανεξάρτητες από όλους μας. Και ταυτόχρονα να μην ανοίγουν οι ορέξεις εκείνων οι οποίοι πολύ θα ήθελαν –και τώρα δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα και σε κυβερνητικά πρόσωπα ή σε κοινοβουλευτικά πρόσωπα- να έχουν τον δικό τους άνθρωπο σε κάθε μία από αυτές τις Αρχές.
Δεν θα ήθελα να δω μία τέτοια εφιαλτική προοπτική να υλοποιείται, γιατί -ας μη γελιόμαστε- όλοι στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε ειδικά η μιντιακή διαπλοκή πώς ενεργοποιείται. Ταυτόχρονα, όλοι στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε συνολικά η διαπλοκή πώς ενεργοποιείται. Προσωπικά δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι ο προηγούμενος Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έκανε δύο συναντήσεις στου Μαξίμου με εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τη Vodafon και τη Wind, οι οποίες βγήκαν και έκαναν δηλώσεις μετά έξωθεν του Μεγάρου Μαξίμου, την ίδια ώρα που η μία εκ των δύο, η Vodafon, είναι υπαίτια του μεγαλύτερου σκανδάλου παρακολούθησης και υποκλοπών σε βαθμό κακουργήματος –κατασκοπείας σε βαθμό κακουργήματος-, τη γνωστή υπόθεση στην οποία εντάσσεται και η δολοφονία του Κώστα Τσαλικίδη.
Λέγοντας αυτά, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα διακυβεύματα και από εκεί και πέρα μένει να απαντηθεί ποιες είναι οι βουλήσεις και οι επιδιώξεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση αυτά που είπατε, θεωρείτε ότι η ερμηνεία που δίνει ο Υπουργός υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Όπως ξέρετε, κύριε Θεοδωρόπουλε, δεν ανήκω σε αυτούς που κάνουν δίκες προθέσεων, ούτε και θα ήθελα να αποδίδω προθέσεις κάνοντας ερμηνείες. Αυτό που οφείλω να επισημαίνω κάθε φορά, είναι ποιο είναι το διακύβευμα. Και εν προκειμένω το διακύβευμα μπορεί να είναι ότι από συγκεκριμένες προσεγγίσεις θα εξυπηρετηθούν συμφέροντα που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι διαφορετικό φυσικά από το να ταυτίζω πρόσωπα με συμφέροντα, αλλά δεν πρέπει και κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν αντιλαμβάνεται.
Ξεκάθαρα ειπώθηκαν αυτά και στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες. Ξεκάθαρα πρέπει να ειπωθούν, γιατί εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ και η πρόθεση του Υπουργού Επικρατείας του κ. Παππά, η διακηρυγμένη, να χτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και με ενδιαφέρει να ξέρει ότι συγκεκριμένες ερμηνείες τελικά αντί να χτυπήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, μπορεί να καταλήξουν να την υπηρετήσουν.
Αυτό εν τέλει σημαίνει ότι οφείλουμε ο καθένας από τη θέση του να επισημαίνουμε αυτά, τα οποία πρέπει οι θεσμικώς αρμόδιοι να γνωρίζουν. Και αυτό έκανα χθες.
Άλλος; Άλλη;
Ωραία, καλυφθήκατε βλέπω. Δεν έχετε παράπονο, απαντήθηκαν όλα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ώρα λήξης: 19.30’
Σχετικά Video
Επιστροφή