Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2015
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Βουλής
Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, στους δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του. Τον Πρόεδρο της Βουλής πλαισίωσαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Αθανασίου και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Κώστας Βασιλάκης.
Ακολουθούν τα πρακτικά της Συνέντευξης Τύπου (αδιόρθωτα για δημοσιογραφική χρήση) και ο σύνδεσμος (https://www.youtube.com/watch?v=7v7m3Kb2Izk) με την τηλεοπτική μετάδοσή της:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Να σας καλησπερίσω.
Εάν υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει τον κ. Κώστα Αθανασίου, είναι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής και έχει εξαιρετική συμβολή στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, διότι ήταν χρόνια εδώ και σε πολιτική και σε διοικητική θέση στο πλαίσιο του κόμματος τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ξέρει πρόσωπα και πράγματα, έχει και το επίπεδο και έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε ό,τι κάνουμε από κοινού μέχρι τώρα.
Επίσης, ο κ. Κώστας Βασιλάκης είναι ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής διά του Προέδρου και είναι πολλά χρόνια εδώ και γνωρίζει τις καταστάσεις. Από κοινού κάνουμε ό,τι κάνουμε και όλοι οι άλλοι οι συνεργάτες, άντρες και γυναίκες εδώ.
Σήμερα θα είναι ένας πρώτος απολογισμός –κατά κάποιον τρόπο- για να βοηθηθείτε και εσείς στην ατζέντα, δεν είναι για πράγματα και τίποτα φοβερές ειδήσεις, αλλά θα καταλάβετε ότι έχει να κάνει με το να κινούμαστε όλοι συγχρονισμένοι στο τι γίνεται, έτσι ώστε και εσείς να ψάχνετε πράγματα που ήδη βρίσκονται σε κίνηση για να γίνουν μέσα στη Βουλή και να μην σας έρχονται ξαφνικά.
Η συνάδελφός σας, η κ. Αδαμαντία Καρυοφύλλη, είναι η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της Βουλής.
Ο κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος είναι συνάδελφός σας επίσης και είναι στο Γραφείο μου. Ήμασταν μαζί και στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία.
Ελπίζουμε να βοηθάει η Βουλή, ώστε να κάνετε το έργο σας όσο το δυνατόν καλύτερα και όσο θέλετε να έχετε και προσβάσεις και υλικά και επαφή και ενημέρωση και ανοικτές πόρτες και με το Γραφείο Τύπου της Βουλής και αντιστρόφως και οτιδήποτε εν πάση περιπτώσει μπορεί να σας βοηθήσει στη δουλειά σας. Δύσκολα, όμως, θα ψάξετε –παρότι είναι και αυτό στο πλαίσιο της δουλειάς σας- για διαρροές.
Θέλω να πω ευθέως ότι προτιμούμε –και ήδη το έχετε καταλάβει και αυτούς τους μήνες- να λειτουργούμε με έναν ανοικτό τρόπο και σε άμεση επαφή, παρά να γίνεται δουλειά μέσω non paper διαρροών, πόσο μάλλον επιλεκτικών. Πολύ δύσκολα θα βρείτε τέτοια μεθοδολογία από τη δικιά μας πλευρά, δηλαδή επιλογή ανθρώπων και μέσων για να βγάζουμε κάποια πράγματα. Δεν το συνηθίζουμε, διότι αυτό δηλητηριάζει και τις σχέσεις.
Θα σας πω μερικές επικεφαλίδες θεμάτων που αν τα συσχετίσετε με την εναρκτήρια ομιλία που έγινε όταν είχα αναλάβει ως Πρόεδρος, πριν δυόμισι μήνες περίπου, θα δούμε ότι κινούμασταν από τότε σε μια κατεύθυνση και απλώς προσθέτουμε στην ατζέντα ή υλοποιούμε πράγματα.
Πρώτον, ήθελα να σας πω ότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής με σεβασμό και στους Βουλευτές και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν είναι εύκολο, γιατί η Βουλή λειτουργεί μέσα σε συνθήκες μερικές φορές έκτακτες και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Εννοώ ότι δεν είναι στη θέλησή μας ούτε στη διακριτική μας ευχέρεια να μην γίνονται, παραδείγματος χάριν, επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες, έτσι δεν είναι; Παρ’ όλα αυτά, γίνονται. Ή δεν είναι στη θέλησή μας να υπάρχουν τροπολογίες από άσχετα αντικείμενα και πεδία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν. Ούτε είναι στη θέληση μας να μην απαντάται ενδεχομένως το 40% των ερωτήσεων στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Παρ’ όλα αυτά, δεν απαντώνται.
Θέλω να πω ότι είναι μία δυναμική διαδικασία. Είμαστε σε μία μετάβαση και ως χώρα και ως Βουλή. Είναι μία δυναμική διαδικασία, στην οποία προσπαθούμε σε όλους αυτούς τους τομείς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και όχι σαν αντίπαλο δέος ούτε ως ένας άλλος πόλος κυβερνών. Η ελληνική Βουλή δεν είναι κυβερνώσα Βουλή και κατά το Σύνταγμα, αλλά –επαναλαμβάνω- σε συνεργασία με την Κυβέρνηση προσπαθούμε και με τη Διάσκεψη των Προέδρων πάνω σ’ όλα αυτά που από μόνος μου σας ανέφερα ως παραμένουσες αδυναμίες να τα επισημαίνουμε κατ’ αρχήν και ύστερα να τα διορθώνουμε.
Το ίδιο έχει σχέση και με τα δικαιώματα των εργαζομένων στη Βουλή, τα εργασιακά δικαιώματα, τις συνθήκες που λειτουργούν, τα ωράριά τους, την εφαρμογή του δικαίου πάνω στις συνθήκες κ.λπ.. Κάνουμε μία συστηματική προσπάθεια, έτσι ώστε σε συνεργασία με τα θεσμικά τους όργανα, με το σύλλογό τους, αλλά και με κάθε διεύθυνση ξεχωριστά, με κάθε προϊστάμενο, προϊσταμένη να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα.
Ξέρετε ότι έχει γίνει και η αρχή η οποία βγάζει τους προϊστάμενους, το υπηρεσιακό δηλαδή συμβούλιο. Έχουν λειτουργήσει αυτά, όπως και το πειθαρχικό κ.λπ.. Εν πάση περιπτώσει, σε πλήρη συνεργασία με τους εργαζομένους εδώ μέσα προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν γίνεται σε μία τάξη.
Δεύτερον, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας παίρνουμε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν σε ρύθμιση εκκρεμοτήτων, όπως παραδείγματος χάριν από σοβαρά ζητήματα που αφορούν στους ορκωτές λογιστές και την επανάληψη της εξουσιοδότησής τους, μέχρι και την τοποθέτηση γιατρού εργασίας που οφείλει να έχει η Βουλή των Ελλήνων. Βεβαίως, έγινε και η ρύθμιση των εργασιακών εκκρεμοτήτων με τους ΙΔΟΧ και θα γίνει και μία προσπάθεια για μονιμότερες λύσεις.
Τρίτον, ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε το Σάββατο. Μέρος του Προϋπολογισμού -και αυτό το διάβασε ο Προεδρεύων, που νομίζω ήταν ο κ. Κουράκης- άρα ψηφισμένος είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής, ο οποίος πέρασε μέσα από ειδική διαδικασία. Γίνεται στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού μια μεγάλη προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων χάρη σε έναν ορθολογικότερο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Εδώ θέλω να σας πω ένα-δύο πράγματα, για να έχουμε την αντίληψη με την οποία κινείται ο Προϋπολογισμός, διότι όλα τα άλλα στοιχεία τα έχετε.
Δεν είναι ένας Προϋπολογισμός μείωσης δαπανών γενικώς και άρα η Βουλή «σφίγγεται» ακόμα περισσότερο -που από τα 220 που ήταν, είχε πάει στα 135 χοντρικά- για να δούμε πόσο περισσότερο θα «σφιχτούν» οι δαπάνες. Είναι ένας Προϋπολογισμός που έχει μειώσεις σε συγκεκριμένα κονδύλια τα οποία σάς είναι γνωστά και αφορούν τα περισσότερα σε αμοιβές και σε διευκολύνσεις ή στα αυτοκίνητα των Βουλευτών κλπ., ταυτόχρονα όμως έχει μέσα του μία αναπτυξιακή –επιτρέψτε μου την έκφραση- λογική, δηλαδή προβλέπουμε κονδύλια για επανασχεδιασμό στα κτηριακά θέματα, στα θέματα των μισθωμάτων. Θα διεκδικήσουμε διάφορους χώρους που τώρα βρίσκονται στη «γκρίζα ζώνη» της ιδιοκτησίας. Δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά.
Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να μπορέσει μεσομακροπρόθεσμα η Βουλή να μειώσει τις δαπάνες της μ’ έναν τρόπο ουσιαστικό, αλλά και ταυτόχρονα να ανοιχτεί προς την κοινωνία, να γίνονται εκδηλώσεις, να γίνονται χορηγίες, να γίνονται στηρίξεις πάνω σε πρωτοβουλίες ή σε πρόσωπα.
Είναι ένας Προϋπολογισμός που έχει μέσα του μια «χημεία» για να μπορεί η Βουλή να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και κυρίως να ελαφρυνθεί από επιβαρύνσεις που σε δύο, τρία, πέντε χρόνια θα της δώσουν ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στον Προϋπολογισμό της, σε σχέση δηλαδή με δαπάνες για τα κτηριακά και τα άλλα που σας είπα.
Ταυτόχρονα, γίνεται μια προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε, για τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Βουλής σε δύο κατευθύνσεις: Το ένα είναι τα οργανογράμματα. Όπως είχαμε δεσμευθεί, σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη η πρόταση για τα νέα οργανογράμματα σε όλες τις διευθύνσεις της Βουλής. Το δεύτερο είναι για τον Κανονισμό. Ήδη έχει υπάρξει η πρώτη αλλαγή στο Β΄ Μέρος του Κανονισμού μετά από συζήτηση η οποία έγινε μέσα στη Βουλή. Ακόμα και σ’ αυτό προσπαθήσαμε να καινοτομήσουμε, δηλαδή μίλησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως και στον Προϋπολογισμό, ενώ συνήθως ξέρετε ότι αυτά περνάνε ως κώδικες-«πακέτο» και αναγγέλλονται αφού έχουν περάσει από τις αρμόδιες Διακομματικές Επιτροπές. Κάναμε, λοιπόν, ουσιαστική συζήτηση για το Β΄ τμήμα του Κανονισμού. Έγιναν αλλαγές. Τώρα ετοιμάζονται αλλαγές και στο Α΄ τμήμα και θα γίνουν αλλαγές και στο σύνολο των ειδικών κανονισμών, για τους οποίους είχα αναφερθεί και στην εναρκτήρια ομιλία, αν θυμάστε.
Επιτρέψτε μου να πω ότι όπως λειτουργούν τώρα, όχι όπως ξεκίνησαν ως ανάγκη για να υπάρξουν αυτές οι ειδικές υπηρεσίες, από τα πράγματα όμως αυτήν τη στιγμή λειτουργούν ως αδιαφανείς, ως «γκρίζες ζώνες», ως μια προβληματική κατάσταση για την οποία δεν έχουν ούτε οι Βουλευτές γνώση, παρότι δεν θα είχα να εντοπίσω ότι εμπεριέχουν σκάνδαλα. Πλην, όμως, οποιαδήποτε αδιαφάνεια –το γνωρίζουμε πολύ καλά- δημιουργεί προβλήματα, είναι κακό «θερμοκήπιο».
Είχαμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί, δηλαδή όλοι οι ειδικοί κανονισμοί όλων των υπηρεσιών της Βουλής θα δούμε με ποιον τρόπο θα συμπεριληφθούν στον γενικό Κανονισμό, θα συντεθούν, να ανασυντεθούν και θα μπουν σε ψηφοφορία στη Βουλή. Δεν θα υπάρχει τίποτα που να κανονίζει οτιδήποτε μέσα στη Βουλή χωρίς να έχει περάσει από τη Βουλή και χωρίς να είναι σε γνώση των κομμάτων.
Επίσης, έχει σημασία να δούμε τα ζητήματα της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας. Θα κάνουμε μια επεξεργασία -είχε γίνει μια πρόταση στο παρελθόν, η οποία όμως θέλει αρκετή δουλειά- για θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών, έτσι ώστε να υπάρξει και αντιστοίχιση με συγκεκριμένες οδηγίες που δίδονται από την «GRECO», την ομάδα των χωρών για την κοινοβουλευτική διαφάνεια. Είναι και ευρωπαϊκές επιταγές.
Θα δούμε, με τη μεγάλη εμπειρία που κυρίως τα τελευταία χρόνια έχει αποκτηθεί μέσα στη Βουλή για τη λειτουργία του Βουλευτή, πώς θα διαμορφώσουμε έναν τέτοιο κώδικα δεοντολογίας.
Μπορώ να σας πω ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για μετάβαση από τον Ιανουάριο σε μεγάλα τμήματα εργασιών της Βουλής στη ψηφιακή μορφή, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην ηλεκτρονική υπογραφή, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Είναι θέματα λειτουργικότητας και οικονομίας. Έχουμε καταλήξει με την αρμόδια διεύθυνση και έχουμε καταλήξει και αναλυτικά στο ποια θα είναι τα έργα αυτά. Ξεκινάμε από τώρα και βεβαίως όλο το 2016 και το 2017 ενδεχομένως θα είναι χρόνοι μέσα στους οποίους αυτή όλη η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί. Αλλά τα βασικά θα γίνουν μέσα στο 2016.
Είναι πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα αυτά που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και επιφέρουν μεγάλες οικονομίες αλλά και μεγάλη βοήθεια και αποτελεσματικότητα και προς τους Βουλευτές και προς όλους: η σχέση με το υπόλοιπο κράτος, η σχέση με τους διεθνείς οργανισμούς, η σχέση με τα άλλα κοινοβούλια. Δηλαδή δεν είναι μόνο η εσωτερική λειτουργία ή το πόσο θα γλιτώσω από χαρτί. Το καταλαβαίνετε. Είναι μια άλλη αντίληψη σιγά-σιγά διοικητικής –και όχι μόνο- λειτουργίας.
Έχει γίνει, επίσης, ένας σχεδιασμός για ΑΜΕΑ. Δηλαδή σε όλη τη Βουλή υπήρχε ένας κατ’ αρχήν σχεδιασμός. Τώρα θα ολοκληρωθεί και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες σε όλους τους χώρους -διότι είχαν γίνει σημειακές παρεμβάσεις- για τη διευκόλυνση και την ισότιμη απολύτως λειτουργία συμπολιτών μας, είτε είναι διοικητικοί είτε Βουλευτές είτε επισκέπτες, που είναι σε αυτήν την κατηγορία.
Η μεγάλη προσπάθεια συνολικά για τη Βουλή είναι, όπως σας είπα και στην αρχή, να είναι ανοιχτή στην κοινωνία η ίδια η Βουλή των Ελλήνων, το ίδρυμα της Βουλής, η Βιβλιοθήκη. Είναι υπέροχος ο χώρος της Λένορμαν στο Καπνεργοστάσιο που έχει μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη μέχρι να την πάμε στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη που την έχουμε βάλει στον Προϋπολογισμό να τη φτιάξουμε άμεσα. Είναι ένα αριστούργημα για το κέντρο της Αθήνας και θα αναδιαμορφώσει όλη τη λειτουργία, τον ιστό και τη λειτουργικότητα αυτού του ιστού και στο κέντρο της πόλης, όταν ολοκληρωθεί.
Όλα αυτά, σας επαναλαμβάνω, μαζί με μια προσπάθεια που γίνεται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία, πιστεύουμε πως σιγά-σιγά θα διαμορφώσουν και μια άλλη λογική της σχέσης των πολιτών με την ίδια τη Βουλή.
Δεν εξωραΐζουμε τίποτα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως η Βουλή λειτουργεί κυρίως μέσα από τις πολιτικές αποφάσεις που παίρνουν οι Βουλευτές εδώ μέσα. Και το αν οι πολίτες έχουν καλή ή κακή γνώμη για τη Βουλή έχει κυρίως σχέση με αυτό. Δεν είναι η Βουλή ένας πολυχώρος δραστηριοτήτων ούτε ένα ευαγές ίδρυμα. Έχουμε πλήρη επίγνωση των ορίων του τι σημαίνει άνοιγμα στην κοινωνία. Αλλά είναι πολύ σημαντικό και για την ίδια τη λειτουργία της Βουλής και των Βουλευτών αυτό.
Παραδείγματος χάριν, το ότι επεκτείναμε και δίνουμε βραβεύσεις στα τρία μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ που γίνονται στη χώρα μας –πέραν και της Θεσσαλονίκης- είναι σ’ αυτήν την αντίληψη ή ότι προχθές συνδιοργανώσαμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας εν όψει των εκατό πενήντα χρόνων την πρώτη μεγάλη συναυλία μετά από εβδομήντα ένα χρόνια της ΚΟΑ μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο με μία πολύ μεγάλη έκθεση που είναι από ντοκουμέντα της Βουλής μαζί με μνημεία και άλλα αρχαία που έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Υπάρχει ένα πλήθος άλλων πρωτοβουλιών που και το Ίδρυμα και η Βουλή έχει βάλει μπροστά. Θα έχουμε μια μεγάλη εκδήλωση, να ξέρετε, στις 21 του μήνα, από το πρωί μέχρι το βράδυ εδώ, με τα ασυνόδευτα παιδιά -αντιλαμβάνεστε πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το ζήτημα- με δεκάδες παιδιά που δεν συνοδεύονται -και προφανώς όχι τυχαία- από τους γονείς τους, προσφυγόπουλα. Θα είναι μια μεγάλη εκδήλωση –σας λέω- από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπου θα τα βοηθήσουμε πάρα πολύ με τις αντίστοιχες δομές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, με ανθρώπους που ασχολούνται εθελοντικά και με άλλους.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα σύνολο -δεν είναι ανάγκη τώρα να αναφέρω περισσότερα ζητήματα- πρωτοβουλιών πάνω στα φλέγοντα θέματα της κοινωνίας τώρα, αλλά και πάνω στην ιστορική μνήμη -ημερίδες, συνέδρια που ετοιμάζονται, εκδόσεις- πάνω στην επιστημονική συγκρότηση του σημερινού δυναμικού της χώρας, ανταλλαγές με κοινοβούλια κ.λπ. Θα έχουμε μια σειρά, λοιπόν, τέτοιων θεματικών που προοιωνίζονται μια διαφορετική σχέση της Βουλής με την κοινωνία.
Θέλω να σας πω από πλευράς προγράμματος της Βουλής –αυτό σας ενδιαφέρει και για την δική σας τακτοποίηση του προγράμματος τις επόμενες μέρες- εκτός απροόπτου, το πιθανότερο είναι στο τέλος της άλλης βδομάδας να ψηφιστούν τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Ενδιάμεσα έχει αναρτηθεί και θα μπει για συζήτηση στις επιτροπές από Δευτέρα το νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Έχουν αναρτηθεί και μια σειρά από άλλα νομοσχέδια, δεν ξέρω αν κάποιο από αυτά θα μπει για συζήτηση σε Επιτροπή πριν το τέλος της άλλης βδομάδας. Και στις 22 του μήνα θα υποδεχθούμε τον Πρόεδρο Αμπάς της Παλαιστίνης, όπου θα του διαβιβαστεί κιόλας σε ειδική συνεδρία που θα γίνει, σε ειδική διαδικασία, και ψήφισμα της ελληνικής Βουλής -που θα έχει εγκρίνει δηλαδή ήδη η ελληνική Βουλή- για την αναγνώριση από την ελληνική Βουλή της Παλαιστίνης. Μετά είναι πιθανότατο να διακόψουμε μέχρι τις αρχές του Γενάρη, διότι γνωρίζετε και από πλευράς Κυβέρνησης ότι το ασφαλιστικό και κάποια άλλα θέματα θα έρθουν τον Γενάρη.
Θέλω να επαναλάβω εδώ αυτό που σας είχα πει –τελειώνω σε πολύ λίγο, μην έχετε άγχος γιατί μακρηγόρησα, απλώς μια ατζέντα φτιάχνουμε για να σας είναι γνωστές κάποιες πλευρές της λειτουργίας μας- την προηγούμενη εβδομάδα για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Θα τηρηθούν επακριβώς αυτά τα οποία έχουμε πει δημοσίως και τα οποία και η Κυβέρνηση με τον πιο σαφή λόγο και τρόπο, διά του Πρωθυπουργού, έχει ανακοινώσει. Δηλαδή οπωσδήποτε μέχρι και την εκλογή του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις 20 του μήνα αυτές οι συζητήσεις θα έχουν έναν άτυπο χαρακτήρα για την προετοιμασία μιας συναινετικής -ει δυνατόν- πρότασης -και δεν μπορεί πάρα να είναι δυνατόν, σας επαναλαμβάνω- για το θέμα του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ. Αμέσως ύστερα, αυτές οι διαδικασίες θα πάρουν έναν πιο επίσημο χαρακτήρα, θα έρθει δηλαδή κάποια πρόταση σε ειδική Διάσκεψη των Προέδρων. Ελπίζουμε η ίδια η εκλογή να βοηθάει, έτσι ώστε να υπάρχει ανταπόκριση και να μπορεί να υπάρξει αυτή η συναινετική λύση. Ούτε η Κυβέρνηση ούτε εμείς ως Βουλή επιλέγουμε ή έχουμε ως προτεραιότητα να μην πάμε ακριβώς με το γράμμα του νόμου, του νόμου εννοώ που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες. Πλην όμως, αν αυτό δεν γίνει δυνατό -και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να γίνει δυνατό- αντιλαμβάνεστε ότι τουλάχιστον γι’ αυτές τις δύο Αρχές, θα υπάρξουν από εκεί και πέρα νομοθετικές πρωτοβουλίες στην αρχή του επόμενου χρόνου, αλλά νομίζω πως δεν θα χρειαστεί.
Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Πλην, όμως, επειδή υπάρχει στη μέση και μία διαδικασία εκλογική, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι αποτέλεσμα θα υπάρχει. Η διάθεση είναι από όλες τις πλευρές –εγώ αυτό ξανακαταθέτω- να πάμε σε συναινετικές λύσεις.
Σήμερα ξεκινάει η Επιτροπή Γερμανικών Επανορθώσεων και θα εκλέξει το Προεδρείο της.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το εξέλεξε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ο κ. Μυταφίδης είναι Πρόεδρος και ο κ. Τζαβάρας Αντιπρόεδρος.
Έχει γίνει δουλειά σε αυτόν τον τομέα στις δύο προηγούμενες Περιόδους, η οποία θα αξιοποιηθεί οπωσδήποτε και σε αυτή τη φάση, έτσι ώστε σε ένα τρίμηνο ή τετράμηνο και να υπάρχει μία σαφής εικόνα, αλλά και να έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και δράσεις, να επαναξιολογηθούν και όλες οι προσπάθειες που έγιναν, οι οποίες ήταν στην θετική κατεύθυνση, από την προηγούμενη Περίοδο, σε επαφή και με Ευρωβουλευτές, σε επαφή και με ανθρώπους που τώρα ενδεχομένως δεν είναι μέσα στη Βουλή, κλπ., έτσι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.
Μπορώ να σας πω, επίσης, ότι είναι πιθανόν να συγκροτηθεί μια επιτροπή –κατά το άρθρο που επιτρέπει στον Πρόεδρο της Βουλής να συγκροτεί επιτροπές- εμπειρογνωμόνων σε αυτή τη φάση, με αφορμή την επιστολή του κ. Δραγασάκη, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τις άλλες τράπεζες, για να αποσταλούν τα σημειώματα της αποτίμησης σε σχέση με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει στον τραπεζικό τομέα σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ξέρετε ότι έχουν σταλεί αυτές οι επιστολές, αναμένονται απαντήσεις και γίνεται μία δημόσια συζήτηση. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να υπάρξει μία τέτοια Επιτροπή που θα κάνει μία αποτίμηση.
Επίσης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχίσει τη δουλειά της σε σχέση με τη σύμβαση της Siemens, όπου όλοι όσοι ήταν επιπλέον να κληθούν ή πρέπει να κληθούν, θα το επαναξιολογήσει αυτό η Επιτροπή, είναι και θα είναι παρόντες -δεν έχουμε καμία άλλη ένδειξη- έτσι ώστε και σε αυτό το ζήτημα που αποτελεί ένα αγκάθι, αν θέλετε, στην πρόσφατη ιστορία του τόπου, να υπάρχει μια αποτίμηση σε επίπεδο Βουλής.
Ακόμα και για άλλες Επιτροπές που υπήρξαν θα υπάρξει επανεκτίμηση, με βάση και την κυβερνητική άποψη που υπάρχει σε σχέση με αυτά. Παραδείγματος χάρη, για την Επιτροπή που αφορά στο πώς έφτασε η χώρα και μπήκε στα προγράμματα, στα μνημόνια, δηλαδή στην κρίση, είχε ξεκινήσει μία δουλειά σε προηγούμενη Περίοδο. Σας επαναλαμβάνω, όμως, οι Επιτροπές που είναι με απόφαση της Βουλής θα γίνουν με την κανονική διαδικασία και βεβαίως και με άποψη της πλειοψηφίας σε αυτά τα θέματα. Πάντως, είναι ανοικτό το ζήτημα ως προς αυτό.
Τελευταία να σας πω -πριν ενδεχομένως υπάρξει ερώτηση, αν και τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή εδώ και πολύ καιρό και γι’ αυτό τουλάχιστον από την πλευρά μας δεν συμμετέχουμε σε μία συζήτηση που αναπτύσσεται, κατά κάποιο τρόπο, δημοσίως- ότι η Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος είχε, κατά τη γνώμη μας, ολοκληρώσει την προσπάθεια που είχε γίνει. Αρκετά κεφάλαια έχουν τεκμηριωμένες απόψεις και επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν, ενδεχομένως, την ελληνική Κυβέρνηση στη συζήτηση που θα γίνει για το χρέος στις αρχές του νέου έτους.
Έχουν δοθεί τα σχετικά ντοκουμέντα, όπως και άλλα ντοκουμέντα που πρόλαβε να βγάλει αυτή η Επιτροπή για την παρούσα συμφωνία και άλλα, στην ελληνική Κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποτελέσουν, εφόσον αυτό είναι δυνατόν ή χρειαστεί, ντοκουμέντα που θα βοηθήσουν παραπέρα για το μεγάλο στόχο που έχουμε, δηλαδή για την απομείωση, σε μεγάλο ποσοστό, της ονομαστικής αξίας, της ονομαστικής τιμής, του χρέους.
Περί αυτού πρόκειται. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε Βουλή σε κάθε καινούρια Περίοδο, σύμφωνα με τον Κανονισμό και με όλα τα νενομισμένα δεκαετιών, μετά από εκλογές αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκροτήσει τις επιτροπές της ή να συγκροτήσει καινούριες ή να συνεχίσει κάποιες άλλες πρωτοβουλίες κ.λπ. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνέχειας ή ασυνέχειας ανάμεσα σε βουλευτικές Περιόδους. Αυτά κρίνονται πολύ αυστηρά και έτσι κρίθηκαν και τώρα και έτσι θα κρίνονται και από εδώ και πέρα.
Τελευταίο ζήτημα –πολιτικό εννοώ- που επίσης έχει απασχολήσει δημόσια το τελευταίο διάστημα, αφορά στα πόθεν έσχες. Δεν αναφέρομαι προφανώς στη συνεχιζόμενη προσπάθεια που γίνεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που επικουρείται, κατά τον Κανονισμό, από ομάδα ορκωτών λογιστών σε σχέση με διευκρινίσεις και παραπέρα διερεύνηση, που γίνεται για συγκεκριμένες υποθέσεις Βουλευτών, παραλείψεις κ.λπ. Δεν έχω κανένα λόγο να αναφερθώ σε αυτά.
Θέλω, όμως, να αναφερθώ στο άλλο θέμα που έχει ανακύψει. Από την πλευρά μας δεν υπάρχει –και μιλάω εκ μέρους, πιστεύω, όλων των κομμάτων- κανενός είδους εμπάθεια για να μπουν και άλλες κατηγορίες πέραν του πολιτικού συστήματος στην υποχρέωση ανάρτησης των πόθεν έσχες. Πλην, όμως, δημιουργείται μία πολύ στρεβλή εικόνα στην κοινή γνώμη απ’ αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από την υποχρεωτική ανάρτηση των πόθεν έσχες μόνο των μελών του Κοινοβουλίου, τη στιγμή που αυτό δεν γίνεται –αλλά γίνεται δειγματοληπτικός και άλλος έλεγχος- για μια σειρά από κατηγορίες δημοσίων λειτουργών, κρατικών λειτουργών, δικαστικών λειτουργών, αστυνομικών λειτουργών, οικονομικών λειτουργών, δημοσιογραφικών λειτουργών κ.λπ., οι οποίοι επίσης με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο συμμετέχουν και στη δημόσια ζωή σε θέσεις ανώτατης ευθύνης, αλλά είναι και οι ίδιοι απολύτως πρόθυμοι –και αυτό έχει αποδειχθεί- να καταθέτουν κάθε χρόνο το δικό τους πόθεν έσχες.
Άρα, λοιπόν, εάν η κοινωνία πρέπει να έχει πρόσβαση σε κάποια δημοσιότητα, προφανώς με μέτρα που πρέπει να ληφθούν -και μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί ούτε για τους Βουλευτές- σε σχέση με τα προσωπικά τους δεδομένα, για να μην είναι εύκολη η στοχοποίηση, θα πρέπει και γι’ αυτές τις κατηγορίες ή για ορισμένες απ’ αυτές τις κατηγορίες να υπάρξει μία συναίνεση, αφού συζητήσουμε μαζί τους.
Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα μονομερώς. Σας το λέω ευθέως. Η Βουλή δεν μάχεται με κανέναν, θέτει ζητήματα. Ούτε είναι συνδικαλιστικό όργανο, ούτε είναι συνδικαλιστές οι Βουλευτές, ούτε τα βάζουν με αστυνόμους, δικαστικούς, δημόσιους υπάλληλους, δημοσιογράφους κ.λπ. Αλίμονο εάν εκληφθεί κάτι τέτοιο. Έχει τεθεί το ζήτημα –να ξέρετε- άλλες δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν έχει γίνει δυνατόν να υπάρξει μία συμφωνία, μία συνεννόηση. Θα δούμε και τώρα -θα συζητήσουμε με όλους τους αρμόδιους- εάν μπορεί να γίνει πραγματικά μία διεύρυνση του αριθμού των υποχρεωτικών αναρτήσεων των πόθεν έσχες.
Εάν δεν μπορεί να γίνει και δεν υπάρχει συναίνεση, θα συνεχίσουμε έτσι όπως είναι και καθένας από εκεί και πέρα παίρνει τις ευθύνες του γι’ αυτά που λέει, γι’ αυτά που γράφει και κυρίως γι’ αυτά που σκέφτεται.
Σας ευχαριστώ πολύ. Είμαστε στη διάθεσή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ («Πρώτο Θέμα»): Είμαι ο Χρήστος Μπόκας από το «Πρώτο Θέμα».
Μιλήσατε για κάποιες αλλαγές στο πρώτο μέρος του Κανονισμού. Θα ήθελα να μας πείτε κάποια παραπάνω πράγματα γι’ αυτά που ετοιμάζετε, γι’ αυτά που έχετε σχεδιάσει.
Επίσης, υπάρχει όλη η κουβέντα σχετικά με το πρόβλημα με τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη στελέχωσή τους και επειδή υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα που μιλούν και για πρωτοβουλίες -που αφορούν το πρώτο μέρος του Κανονισμού- για να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία, θα ήθελα να μας πείτε εάν είναι αυτό μέσα στις σκέψεις σας;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Πρώτον, στην πρώτη ερώτηση δεν απαντάω. Δηλαδή, δεν θέλω να σας πω τι συζητά τώρα η Επιτροπή Κανονισμού για το πρώτο μέρος διότι είμαστε ακριβώς στη φάση όπου μαζεύονται σε ένα καλάθι προτάσεων, από τα κόμματα και από ανθρώπους, η εμπειρία πάνω σε ένα-ένα τα λειτουργικά θέματα, δηλαδή, το πώς θα λειτουργεί καλύτερα η Ολομέλεια, οι επιτροπές, οι ομιλητές, δηλαδή πάνω σε τέτοια καθαυτά ζητήματα. Αυτό είναι το πρώτο μέρος του Κανονισμού. Πάνω εκεί μαζεύεται μια ύλη και γίνεται ήδη μια πρώτη συζήτηση. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, διότι συνεχίζεται και έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση. Είναι ένας εκσυγχρονισμός της ίδιας της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Δεύτερον, σε σχέση με τις Ανεξάρτητες Αρχές, τι ακριβώς μου είπατε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ («Πρώτο Θέμα»): Υπάρχουν το τελευταίο διάστημα κάποια δημοσιεύματα που λένε για να ξεμπλοκάρει, ας πούμε, η όλη διαδικασία της στελέχωσης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ναι, που τις σχετίζουν με το πρώτο μέρος του Κανονισμού.
Μα, εγώ, όμως, αναφέρθηκα. Αφού προσέξατε τι είπα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ («Πρώτο Θέμα»): Μιλήσατε και για νομοθετικές πρωτοβουλίες, δηλαδή, η Κυβέρνηση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Για «νομοθετική πρωτοβουλία». Άρα, δεν μίλησα γι’ αυτό που είπατε. Μίλησα για άλλο πράγμα. Αν είναι δηλαδή να γίνει κάτι, θα γίνει μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ξέρετε πολύ καλά ποιος είναι ο ισχύων νόμος. Έγινε πριν από δύο μήνες. Να σας το κάνω πιο αναλυτικό, δεν είναι κάτι να κρύψουμε, είδατε και ο Πρωθυπουργός προχθές μίλησε.
Το Σύνταγμα δεν επιβάλλει στο ΕΣΡ να κάνει τη διαγωνιστική διαδικασία. Δεν έχει σχέση. Διά του τελευταίου νόμου της σημερινής Κυβέρνησης μπήκε αυτή η ρήτρα. Το ΕΣΡ κάνει όλα τα υπόλοιπα, τα οποία τα λέει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Δεν θα αλλάξουμε τίποτα πόσο μάλλον για τα 4/5 και λοιπά. Δεν υπάρχει καμία σκέψη γι’ αυτά. Τα 4/5 να ξέρετε –και καλό είναι που κάνουμε αυτές τις συζητήσεις για να είστε και εσείς ενήμεροι, όλοι μαθαίνουμε, έτσι δεν είναι;- είναι μέσα στο Σύνταγμα δεν είναι στον Κανονισμό. Άρα, πόσω μάλλον. Ούτε στον Κανονισμό. Δεν θα κάνουμε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ («Πρώτο Θέμα»): Η σύνθεση της Διάσκεψης, όμως, είναι στον Κανονισμό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Τα πάντα.
Η Διάσκεψη κάνει την πρόταση στη Βουλή, ενδεχομένως, αλλά μπορεί και η Κυβέρνηση –περί αυτού πρόκειται τώρα- να φέρει την πρόταση για νομοθετική ρύθμιση. Σύνθεση Διάσκεψης δεν θα αλλάξει παρότι δεν είναι δίκαιη.
Εμείς, όταν ήμασταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξέρετε -μπορεί να μην τα θυμάστε ή να μην τα μάθατε ποτέ γιατί τότε ήταν και αλλιώς η σχέση των Μέσων με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και την Κυβέρνηση- είχαμε βάλει τέσσερις φορές θέμα ότι ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είχαμε δύο στους είκοσι τέσσερις και δεν μπορούσαμε να συμβάλουμε σε τίποτα ούτε για τις Αρχές. Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε παραδείγματα του πώς έγιναν τοποθετήσεις χωρίς αυτούς τους δύο με διάφορες καταστάσεις. Δεν θα το κάνω.
Δεν θα παρέμβουμε παρότι, σας επαναλαμβάνω, δεν είναι η καλύτερη δυνατή η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων, αλλά τέτοια παρέμβαση δεν θα κάνουμε. Σας το λέω ευθύτατα.
Παρακαλώ.
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ («Η Αυγή»): Είπατε για μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα έχει κάποια σχέση με την αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Ήθελα να σας ρωτήσω σας το ζήτησε ο κύριος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης, αυτό; Και θα αναλάβει η Βουλή να κάνει την αποτίμηση των συμπερασμάτων που θα στείλουν οι τέσσερις Επιτροπές, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι υπόλοιποι που έχει ζητήσει ο κ. Δραγασάκης;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Οι τράπεζες θα στείλουν τις εκθέσεις.
Όχι, η Βουλή γνωρίζετε ότι έχει άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα και στον προϋπολογισμό του κράτους και σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των λειτουργιών των κρατικών και των δημοσίων υπηρεσιών.
Παραδείγματος χάριν, από εδώ περνάνε και γίνεται έγκριση όλων των διοικητών των οργανισμών, έρχονται οι εκθέσεις όλων των διοικήσεων των οργανισμών και των Ανεξαρτήτων Αρχών, υπάρχει Επιτροπή υπό τον κ. Λιαργκόβα που κάθε χρόνο κάνει τις εκθέσεις και λοιπά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν προχθές εδώ και ήταν και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο που έκανε τον έλεγχο. Δηλαδή, υπάρχει μια πολύ σοβαρή σχέση, η οποία συμπυκνώνεται ότι δύο φορές τον χρόνο έρχεται ο τραπεζίτης της Τράπεζας της Ελλάδας, εν προκειμένω ήταν ο κ. Στουρνάρας, που παραδίδει την ενδιάμεση και την έκθεση επί της νομισματικής πορείας της Τραπέζης της Ελλάδος στη Βουλή, η οποία ανακοινώνεται και λοιπά.
Με αυτή την έννοια, είναι προφανές ότι αυτό το κορυφαίο ζήτημα, διότι μιλάμε, αν δεν κάνω λάθος, για τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει από την αρχή της κρίσης -νομίζω ότι είχε γίνει επί κ. Αλογοσκούφη η πρώτη- είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για το οποίο όλοι αποδέχονται -και οι θεσμοί και εμείς και οι τραπεζίτες και η Κυβέρνηση- ότι γύρω απ’ αυτό πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και αποτίμηση σε σχέση με το ζήτημα της πορείας αυτών των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Δεν είναι εξεταστική επιτροπή, ούτε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό μιλάμε για επιστήμονες, για εμπειρογνώμονες. Είναι η πιο διαφανής και σοβαρή διαδικασία, διότι οπωσδήποτε θα είναι και υπό το βλέμμα διακομματικής συγκρότησης και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ.λπ., οπότε είναι πολύ καλύτερο από το να το αποτιμήσει μόνη της η Κυβέρνηση. Άρα, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση –δεν ξεχνώ τι ρωτήσατε ακριβώς- θα γίνει αυτή η Επιτροπή με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ («Ναυτεμπορική», «News247»): Για το ίδιο θέμα θέλω να επιμείνω. Λέτε ότι δεν θα είναι εξεταστική. Δηλαδή, θα είναι μία αποτίμηση μόνο; Εάν προκύψει κάτι, δεν μπορεί να πάει παραπέρα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Προφανώς και μπορεί να πάει παραπέρα, με ευθύνη όμως πλέον της Κυβέρνησης ή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Όμως, δεν είναι αυτός ο στόχος. Εάν έχετε δει την επιστολή που έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είναι ακριβώς για να μαζευτεί, να κωδικοποιηθεί, να τεκμηριωθεί αυτή η εμπειρία, έτσι ώστε και η κατεύθυνση από εδώ και πέρα του τραπεζικού συστήματος με τη νέα σύνθεση, και τη μετοχική που έχει και τις νέες διοικήσεις που θα μπουν κ.λπ., να είναι στη βάση μίας πείρας των τελευταίων ετών. Δεν είναι καθόλου στο στόχο της Κυβέρνησης, εξ όσων έχω αντιληφθεί, να υπάρξει μία τομή και μία απόδοση ευθυνών ή επισήμανση λαθών ή ερμηνεία προθέσεων, ενεργειών, κ.λπ., πλην όμως είναι σαφές -και αυτό είναι κάθε στιγμή μπροστά μας, γι’ αυτό είμαστε μέσα στη Βουλή- ότι είναι ανοιχτό για όλους και για όλα πάντοτε το ζήτημα του να υπάρξει και μία αποτίμηση. Είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό θέμα αυτό. Δεν γίνεται πάντως γι’ αυτό. Δεν θα γίνει γι’ αυτό η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, σε καμία περίπτωση. Εάν ήταν, θα ερχόταν πρόταση για εξεταστική επιτροπή, για τη διερεύνηση σε πρώτο στάδιο κ.λπ.. Υπάρχουν άλλου τύπου επιτροπές, δηλαδή, που θα έκαναν αυτό το οποίο λέτε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ («Δημοκρατία»): Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι η Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχίσει να εξετάζει την υπόθεση της SIEMENS και θα επανεξετάσει μάλιστα τους μάρτυρες. Πιο συγκεκριμένα, εσείς, ως Πρόεδρος, θα προτείνετε την κλήση του κ. Στουρνάρα; Γιατί αυτός υπέγραψε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ο κ. Στουρνάρας είχε κληθεί από την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής, την προηγούμενη Περίοδο. Είχε ανταποκριθεί, λέγοντας όμως πως είναι θέμα συνεννόησης για το χρόνο που θα ερχόταν. Στη συνάντηση που είχαμε τώρα επαναβεβαίωσε ο ίδιος αυτή τη διάθεσή του. Εφόσον η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλέσει τον κ. Στουρνάρα ή και οποιονδήποτε άλλο, πιστεύω πως δεν θα υπάρχει καμία αντίρρηση ή κώλυμα ή πρόσκομμα, για να έρθει και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ («Star Channel»): Κύριε Πρόεδρε, χθες αναφερθήκατε σε ένα λάθος το οποίο εντοπίσατε στον Προϋπολογισμό για τα κόμματα. Μπορείτε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες και τι πρόκειται να γίνει πάνω σ’ αυτό; Δηλαδή, πώς θα διορθωθεί αυτό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Είναι θέμα συνεννόησης με την Κυβέρνηση το πώς θα διορθωθεί. Το λάθος θα μπορούσε κανείς να το βάλει και μέσα σε εισαγωγικά. Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα με τον Υπουργό, τον κ. Χουλιαράκη, διότι ξέρετε ότι ήταν ασθενής και γι’ αυτό δεν ήταν και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.
Είναι αδιανόητο, δηλαδή, να μπαίνουν 5 εκατομμύρια στον κωδικό για την κρατική επιχορήγηση, ενώ πέρυσι ήταν 15 εκατομμύρια, πρόπερσι 22 εκατομμύρια και στην αρχή της κρίσης 49 εκατομμύρια, όταν μάλιστα ήταν τέσσερα τα κόμματα, τώρα είναι οκτώ. Είναι προφανές πως πρόκειται περί λάθους, αλλά το πώς αυτό θα θεραπευτεί, θα γίνει με τον πιο σωστό θεσμικά τρόπο.
Δεν το επιχειρήσαμε καν μέσα στην Ολομέλεια. Το καταλάβατε, ίσως. Δηλαδή, το γνωρίζαμε και είχα ενημερώσει και τη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά δεν είναι σωστό, αφού είχε περάσει από την Επιτροπή Οικονομικών, χωρίς να υπάρξει ένσταση και χωρίς να διορθωθεί. Όταν έρχεται ο Προϋπολογισμός στην Ολομέλεια, περνάει πια σαν κώδικας. Το γνωρίζετε αυτό, ως σύνολο. Δεν μπορεί να διορθωθεί και μάλιστα ένα τέτοιο ζήτημα που θα προκαλούσε οπωσδήποτε και κοινωνική αρά, ότι εντάξει, το βρήκαν και το διόρθωσαν, διότι αφορούσε αυτούς. Τα καταλαβαίνετε αυτά.
Ήταν, λοιπόν, σε γνώση μας όσο γινόταν η συζήτηση του Προϋπολογισμού και θα βρούμε τους τρόπους –υπάρχουν κάποιοι τρόποι, μπορεί διά μερικής αναθεώρησης- ώστε να επιδιορθωθεί αυτό το πράγμα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι με τόσο μικρή κρατική επιχορήγηση, δεν μπορούν να υπάρξουν κόμματα στη δημοκρατία. Σε άλλα καθεστώτα μπορεί να υπάρχουν και όποιος θέλει ας κάνει και τέτοια κόμματα. Δεν αφορά την Ελλάδα, την ιστορία της, την πολιτική ζωή του τόπου, τα υπάρχοντα κόμματα είτε αυτά που μέλλει να γίνουν. Αυτό το καλαμπούρι πρέπει να τελειώσει.
Το χτύπημα στο πολιτικό σύστημα, ο απίστευτος λαϊκισμός που οδηγεί σε «κόμματα ΑΕ», σε κόμματα των αγορών και σε πολιτικούς, οι οποίοι έρχονται ως εκπρόσωποι είτε Μέσων Ενημέρωσης είτε μεγάλων πολιτικών οικογενειών, αυτά από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, έχουν στηλιτευθεί και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και στην κοινή γνώμη, στο πολύ μεγάλο μέρος της, όπως και σε εσάς δηλαδή τους δημοσιογράφους κλπ., σε όλους τους ανθρώπους που ξέρουν ότι η δημοκρατία έχει ένα κόστος, το οποίο βεβαίως πρέπει να συρρικνώνεται αντίστοιχα με όλα τα κόστη σε συνθήκες κρίσης, πλην όμως έχει κόστος.
Όποιος δεν θέλει, ας έρθει στο γραφείο μου, κάτω στη γωνία του Προέδρου της Βουλής, όπου εκεί είχε η χούντα το τυπογραφείο της. Ίσως δεν το ξέρετε, εκεί έβγαιναν οι αναγκαστικοί νόμοι, σ’ ένα δωματιάκι. Δεν χρειαζόταν να λειτουργεί η υπόλοιπη Βουλή ούτε κανένας πολιτικός έκλεβε τότε. Εννοώ καθαυτός πολιτικός, όχι από τους «Μπαλόπουλους». Τέτοια πράγματα μακριά από εμάς.
Άρα, λοιπόν, τα θίγουμε, τα θέτουμε ευθέως αυτά τα θέματα. Κι όταν είναι να κάνουμε μειώσεις, κάνουμε. Γνωρίζετε πολύ καλά πως ο μισθός του Βουλευτή επί της ουσίας είναι 38% λιγότερο από όσο θα έπρεπε να είναι, διότι δεν παρακολούθησε -δεν είναι μόνο το 10% που είναι τώρα η καθαυτή μείωση- δύο φορές την αναγωγή του μισθού των δικαστικών ξανά στο επίπεδο του μισθού του Αρείου Πάγου. Αυτό έχει γίνει με δύο αποφάσεις της Βουλής, ομόφωνες, που πρέπει να τις θυμόμαστε. Εάν είχε παρακολουθήσει θα ήταν 38% παραπάνω, βεβαίως πέραν των επιδομάτων των άλλων που εν συνόλω είναι κοντά στο 60% λιγότερο από ό,τι προ κρίσεως.
Δεν πένονται οι Βουλευτές, προς Θεού! Όμως, επαναλαμβάνω, «ο Βουλευτής να μην παίρνει τίποτα κ.λπ. και αυτοί οι τύποι –ξέρω κι εγώ- να τριγυρνάνε με τα λεωφορεία ή και αν θέλουν να γίνουν Βουλευτές, θέλουμε κι εμείς», όλο αυτό το λαϊκίστικο πανηγύρι, θα πρέπει με συνέργεια και με βοήθεια όλων μας να τελειώσει.
Κι εμείς που εκπροσωπούμε, αν θέλετε, και ένα κόμμα που –το λέω ευθύτατα- μέσα από την κρίση ήρθε σε αυτά τα ποσοστά και στην Κυβέρνηση, σε κόντρα με το παλαιό πολιτικό σύστημα και που έχουμε να πούμε χίλια δύο και για τις χρηματοδοτήσεις και για τα δάνειά τους και για όλη αυτή την πλευρά του πολιτικού συστήματος και για τη διαπλοκή, είμαστε οι ίδιοι που σηκώνουμε αυτή τη σημαία και δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε απολίτικους λαϊκισμούς και συμψηφισμούς.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗ («Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων»): Είμαι η Αντιγόνη Πανέλλη από το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων».
Κύριε Πρόεδρε, τι έχετε στο μυαλό σας, ώστε να υλοποιηθεί αυτή σας η βούληση για διάλογο με τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, ώστε να καταφέρετε να γίνει δυνατό να δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες των άλλων επαγγελματικών κατηγοριών; Γιατί έχουμε δει ειδικώς το τελευταίο διάστημα το θέμα που έχει ανοίξει με τους δικαστές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Εφόσον το έχουμε δει αυτό –συνεχίζω, λοιπόν, τις σκέψεις σας και όπως θέσατε το ζήτημα- γίνονται και θα γίνουν και άτυπες συναντήσεις και συζητήσεις επί της ουσίας και με τους ανώτατους δικαστικούς. Το έχω ζητήσει ήδη. Το θέλει και το Προεδρείο της Βουλής. Θα γίνουν τέτοιες ενέργειες, συζητήσεις –επαναλαμβάνω- μακριά από οποιαδήποτε φαντασμαγορία ή επίρριψη ευθυνών από εδώ ή και από εκεί για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις και να υπάρχει συναίνεση και σε αυτό το ζήτημα.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΣΤΑΚΗ (VouliWatch.gr): Ειρήνη Κωστάκη από το Vouliwatch.
Σε συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου για το πόθεν έσχες, προτίθεσθε να αλλάξετε και τον τρόπο που θα είναι δημόσια αυτά; Δηλαδή, θα έχουμε πάλι ανάρτηση για ένα μήνα σκαναρισμένων χαρτιών στα οποία δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα να υπάρξει κάποια περαιτέρω επεξεργασία, κάποια κατηγοριοποίηση;
Δεύτερον, για την Εξεταστική για τα μνημόνια της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου θέλετε να μας πείτε αν υπάρχουν παραπάνω σκέψεις να έρθει ως έχει η επανασύσταση της Επιτροπής ή όχι;
Ευχαριστώ πολύ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Είμαι ευθύς. Και τα δύο είναι υπό σκέψη: Και το πώς θα είναι καλύτερα διατυπωμένο το πόθεν έσχες κ.λπ. υπέρ της διαφάνειας αλλά και υπέρ της ισηγορίας, δηλαδή να μπορεί να υπάρχει ένας κοινός τόπος που να μπορεί κανείς και να διαβάσει και να αποκομίσει οποιαδήποτε εντύπωση, αλλά και η Επιτροπή είναι υπό σκέψη. Απλώς είναι λάθος η λέξη που χρησιμοποιήσατε, «η επανασύσταση».
Σας διευκρίνισα σε όλους τους τόνους ότι σε κάθε Περίοδο συστήνεται Επιτροπή, διότι πολλοί Βουλευτές δεν έχουν επανεκλεγεί ή κάποιοι που έχουν επανεκλεγεί είναι σε άλλα πόστα, είναι Υπουργοί. Ποτέ μία Επιτροπή δεν συνεχίζει από την προηγούμενη Περίοδο. Όλα τα άλλα είναι φιλολογία, που θέλει να ξεχάσει -εννοώ ένα δημόσιο διάλογο, ο οποίος εξελίσσεται μέρα παρά μέρα, ας πούμε, για την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος- ότι έγιναν εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Τι να κάνουμε; Υπήρξε αυτή η τομή. Είναι μία καινούργια Βουλή που βλέπει προς τα μπροστά –αλίμονο!- και που θα αξιοποιήσει όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα με θετικό τρόπο.
Είναι αδιανόητο, δηλαδή, να εγκαλούμαστε γιατί δεν συνεχίζουν, ας πούμε, τα προηγούμενα. Θα τα είχε συνεχίσει και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Άλλωστε τους το πρότειναν κιόλας, αν θυμάστε, αλλά δεν ήθελαν. Και καλά έκαναν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΑΚΗΣ (Mega Channel): Δημήτριος Τάκης.
Κύριε Πρόεδρε, μια και είπατε για την νυν και την προηγούμενη Βουλή, θα ήθελα να θέσω ένα θέμα ηθικής τάξεως γιατί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο υπήρξε μία –αν το θέλετε- «γκρίζα» σχέση μεταξύ της ηγεσίας της Βουλής και των κοινοβουλευτικών συντακτών ή της πλειοψηφίας τους, διότι η προηγούμενη ηγεσία της Βουλής είχε χρησιμοποιήσει πολύ απαξιωτικές φράσεις για την πλειονότητα των συναδέλφων. Μας είχε αποκαλέσει «ερπύστριες της ενημέρωσης», «χαλκεία παραπληροφόρησης», «μίσθαρνα όργανα» και διάφορα τέτοια.
Και το ερώτημά μου είναι αν θεωρείτε ότι ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας πρέπει να έχει μία τέτοια ρητορική στοχοποίησης και μίσους –αν το θέλετε- προς τους εκπροσώπους του Τύπου και αν αποδοκιμάζετε όλη αυτή τη ρητορεία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Από την πρώτη στιγμή ή λίγες μέρες πριν μου γίνει η τιμή να προταθώ για Πρόεδρος της Βουλής από τη σημερινή πλειοψηφία -και κυβερνητική πλειοψηφία τελικά, που εκφράζεται και στην Κυβέρνηση- της Βουλής είχα με πολύ μεγάλη σαφήνεια πει ότι, κατά τη γνώμη μου, αυτό που κρίνει όλους μας και στην κοινωνία και στο σήμερα και στην ιστορία –αν θέλετε, για όσους έχουν αυτή τη φιλοδοξία- είναι το θετικό αποτύπωμα κάθε δημόσιου προσώπου, δηλαδή ο τρόπος που -θετικά και όχι αντιπαραθετικά ούτε κοιτώντας προς το παρελθόν ούτε κάνοντας αντίστιξη σε σχέση με τη λειτουργία κάποιου άλλου- πολιτεύεται.
Και με αυτή την έννοια και συλλογικά οι παρόντες και οι παρούσες εδώ και τα μέλη του Προεδρείου της Βουλής και άλλοι, που με ένα τρόπο λειτουργούμε και προσπαθούμε να πάμε τη Βουλή όσο γίνεται καλύτερα, με βάση την ατζέντα που σας είπα στην αρχή, κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση: Δεν συμμετέχουμε σε κανενός είδους διάλογο που συνιστά αποτίμηση, απόσταση, αποδοκιμασία με προηγούμενες καταστάσεις και με πρόσωπα.
Αυτό το έχετε προσέξει. Έχουμε μείνει σε αυτή τη γραμμή, διότι αυτό είναι το σωστό.
Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνεται από αυτό το αποτύπωμα, αλλά κρινόμαστε και συλλογικά, καθώς υπάρχουμε εδώ μέσα από τις συλλογικότητές μας. Όσοι θεωρούν -διότι έχουν περάσει και τέτοια πολιτικά πρόσωπα από τη Βουλή- ότι είναι περσόνες αυτόφωτες, που έρχονται με τον λαό από πίσω τους να τους αποθεώνει ή τους σπρώχνει να μπουν οπωσδήποτε στη Βουλή για να αποφασίσουν εκ μέρους του, είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμαστεί μετά από χρόνια εμπειρίας. Δεν κινούμαστε σε μια τέτοια αντίληψη. Είναι σαφές.
Πρέπει η πολιτική ζωή, πρώτα από όλα, να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή υγεία, διαύγεια και διαφάνεια, αλλά πρέπει να ανακτήσει και το ανθρώπινό της πρόσωπο. Δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες κρίσης το πρόσωπο της πολιτικής να έχει τα χαρακτηριστικά που διεθνώς -και στην Ευρώπη και στην Αμερική και εδώ σε ένα μεγάλο βαθμό- είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή με λειψή, με ανάπηρη την ανθρώπινή του διάσταση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ): Κύριε Πρόεδρε, Γιώργος Λυκουρέντζος από τα «Παραπολιτικά».
Θέλω να επιστρέψω λίγο στο ζήτημα των Ανεξαρτήτων Αρχών. Επειδή έχετε ξεκινήσει τις άτυπες διαβουλεύσεις, όπως είπατε, με τους εκπροσώπους των κομμάτων από την περασμένη Δευτέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων περιλαμβάνεται και η Νέα Δημοκρατία, λόγω της εσωκομματικής διαδικασίας που έχει, κι αν το μέχρι στιγμής συμπέρασμά σας σάς κάνει να αισιοδοξείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων, κυρίως για το ΕΣΡ και για το ΑΣΕΠ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Θα είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Περιλαμβάνει μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Μόνο με τη Νέα Δημοκρατία συζητούμε και συγκεκριμένα με τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι είναι στη Διάσκεψη των Προέδρων, δηλαδή με τους ανθρώπους που θα ψηφίσουν. Σε προγενέστερη φάση είχαμε μιλήσει και με τον κ. Μεϊμαράκη και με τον κ. Πλακιωτάκη. Σας τα είχα πει. Τώρα συζητάμε με τους συνάδελφους που είναι στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Ευελπιστώ ότι, εφόσον το αποτέλεσμα της 20ης Δεκέμβρη θα αποτελεί και για τους ίδιους -για το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- ένα πρόκριμα - ανεξαρτήτως ακόμα και της τελικής έκβασης- που θα τους επιτρέψει με μια μεγαλύτερη άνεση να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις, θα προχωρήσουμε και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αμέσως μετά.
Δεν έχει κλείσει, δηλαδή, ο δρόμος της συζήτησης. Δεν ισχύει αυτό το οποίο είχε κατανοηθεί από μια διαρροή που είχε γίνει, ότι δηλαδή το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν συζητάει γι’ αυτό το ζήτημα μέχρις ότου υπάρξει ο νέος Αρχηγός που θα το συζητήσει. Δεν θα μπορούσε να ισχύει, διότι έτσι κι αλλιώς είχαμε κάνει συζήτηση στην Διάσκεψη των Προέδρων, πριν έρθω και μιλήσω σε εσάς.
Βεβαίως, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε, ενδεχομένως επειδή θεώρησε ότι είναι πιο αισιόδοξη η δική μου εκδοχή -αυτή που σας έδωσα- και γι’ αυτό ίσως έβγαλε εκείνη τη διαρροή, ότι εν πάση περιπτώσει για αυτούς έχει μεγάλη σημασία να τελειώσει αυτή η υπόθεση για να δεσμευθούν.
Επαναλαμβάνω ότι ο καθένας κρίνεται κάθε στιγμή. Είστε πάρα πολύ έμπειροι για να το ξέρετε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στην αρχή εκτενώς σε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Βουλής, την αποκατάσταση της επικοινωνίας με την κοινωνία και τη δημιουργία μιας καλής σχέσης, επίσης, με την κοινωνία.
Επιτρέψτε μου να πω ότι απουσίασε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες να ολοκληρωθούν. Γιατί γνωρίζετε πάρα πού καλά ότι πολλοί προκάτοχοί σας -σχεδόν όλοι- κάθε φορά που αναλάμβαναν καθήκοντα Προέδρου μετά την εκλογή τους, υπόσχονταν περίπου τα ίδια πράγματα, αλλά τελικά όλα αυτά που χαρακτηρίσατε κι εσείς ως «παραμένουσες αδυναμίες» είναι μια σκυτάλη που πάει από χέρι σε χέρι και ποτέ δεν καταλήγει σε γραμμή τερματισμού.
Το λέω αυτό πολύ περισσότερο διότι είδα από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις σας ότι δεν απουσιάζουν κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί, για παράδειγμα αυτό που είπαν και οι συνάδελφοι για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Είπατε ότι υπάρχει ένα όριο, που είναι περίπου στα τέλη του έτους, για να κλείσει το θέμα ή να δρομολογηθεί το κλείσιμό του. Στα άλλα δεν είδαμε κάτι.
Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα μπορούσατε να μας πείτε, ώστε να μπορέσουμε και εμείς και οι συνάδελφοί σας Βουλευτές να κρίνουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών σας;
Ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Τα περισσότερα από αυτά, από ό,τι αντιληφθήκατε, δεν είναι διακηρύξεις αλλά γεγονότα. Διότι «διακηρύξεις» έγιναν στην εναρκτήρια ομιλία.
Τώρα έχουν περάσει δυόμισι μήνες. Τα περισσότερα απ’ αυτά είτε ήδη έχουν μπει μπροστά και γίνονται, είτε θα γίνουν και έχει γίνει συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε -αρκετά εξ αυτών- έχουν μπει στον Προϋπολογισμό και έχουν ψηφιστεί.
Για παράδειγμα, έχουν δοθεί εντολές στις τεχνικές υπηρεσίες να πάνε «φουλ» δύο-τρία συγκεκριμένα project, κτηριακά και άλλα. Δηλαδή, δεν είναι πράγματα τα οποία είναι αέρα πατέρα. Είναι πράγματα που έχουν ξεκινήσει -κάποια από αυτά από τον Γενάρη, κάποια στο τρίμηνο, κάποια άλλα στο εξάμηνο- και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν υλοποιηθεί.
Θα ήθελα, όμως, να τοποθετηθεί και ο κ. Αθανασίου σε αυτό το ζήτημα - έχει τον πρώτο ρόλο, εάν θέλετε, και στη διοικητική και όχι μόνο πλευρά- και να μας κάνει μια αποτίμηση, διότι έχει γίνει πράγματι μια πολύ συστηματική δουλειά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Γενικός Γραμματέας της Βουλής): Επειδή ακριβώς δεν θέλουμε να βαλτώνουν τα πράγματα ως αποφάσεις και διακηρύξεις που μένουν στον αέρα, κινούμαστε με χρονοδιαγράμματα.
Δηλαδή, στην πρώτη συνάντηση με τους ΙΔΟΧ είπαμε ότι βάζουμε ένα δίμηνο για να δοθεί μια λύση. Πριν λήξει το δίμηνο, δόθηκε αυτή η προσωρινή λύση. Τότε βάλαμε ένα επόμενο εξάμηνο, για να προχωρήσει γενικά η συζήτηση για τα εργασιακά.
Αντίστοιχα όσον αφορά τον Κανονισμό, θέσαμε στη ρύθμιση του Κανονισμού όρο ότι μέχρι τον Μάρτιο –διότι υπάρχει και μια δέσμευση για όλους μας- θα έρθουν νέες προτάσεις. Ήδη έγινε προεργασία και ελπίζουμε ότι μετά τις γιορτές θα μπούμε σε έναν διάλογο με τα κόμματα, τις υπηρεσίες και τον Σύλλογο για τις προτάσεις που έχουμε φέρει. Πιστεύω ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε τις προτάσεις για τον Κανονισμό και το οργανόγραμμα.
Αντίστοιχα, σε όλα τα θέματα κινούμαστε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο πρέπει να ακολουθούμε εβδομάδα-εβδομάδα. Για παράδειγμα, τις προάλλες συμφωνήσαμε με την Πληροφορική ότι τον Ιανουάριο ένα συγκεκριμένο κομμάτι θα περάσει στην ψηφιακή διαδικασία, όπως το Πρωτόκολλο και κάποια άλλα. Μετά υπάρχει το δεύτερο στάδιο.
Όταν, λοιπόν, έχεις ένα χρονοδιάγραμμα και το ελέγχεις βήμα-βήμα, εβδομάδα-εβδομάδα και δεκαπενθήμερο-δεκαπενθήμερο, είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην βαλτώνουν τα πράγματα και μένουν στον αέρα ως κενές διακηρύξεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία αλλάζουν έτσι και αλλιώς, όπως αντιλαμβάνεστε. Θα μιλήσω για ένα κοινοβουλευτικό θέμα, που είναι και είδηση για εσάς. Για παράδειγμα, η ώρα του Πρωθυπουργού: Είδατε ότι έχει απαντήσει μια-δύο φορές ο Πρωθυπουργός και θα απαντήσει και αύριο σε ειδική διαδικασία στην κυρία Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στον κ. Λεβέντη για τα hot spots και το μεταναστευτικό. Έχει απαντήσει και σε απλούς Βουλευτές, στον κ. Κουμουτσάκο, εάν θυμάμαι καλά κ.λπ.
Επαναλαμβάνω πως είναι αυτό που εγώ ονομάζω «θετικό αποτύπωμα», το οποίο υπάρχει και είναι ενέργειες πια δεν είναι «θα». Υπάρχουν, βεβαίως, και πάρα πολλοί άλλοι μεγάλοι τομείς, όπως το θέμα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ή το ποιοι έρχονται εδώ. Έχει γίνει όλη η προσπάθεια ήδη με τις ομάδες φιλίας, οι οποίες συγκροτήθηκαν και έβγαλαν τα Προεδρεία τους σε χρόνο ρεκόρ.
Υπεύθυνος είναι ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Κουράκης, για όλα τα διεθνή θέματα. Κάποτε ήθελαν μήνες για να γίνουν αυτά τα πράγματα. Τώρα τα έχει ανάγκη η χώρα. Δεν είναι θέμα ευταξίας. Δεν έχουμε εδώ τη γραφειοκρατική αντίληψη. Είναι οι ανάγκες που φέρνουν πιο κοντά τα πράγματα.
Έγιναν γρήγορα οι Επιτροπές, έρχονται οι πρέσβεις ο ένας μετά τον άλλον, οι Αρχηγοί Κρατών ο ένας μετά τον άλλον. Θέλουν αυτές τις ανταλλαγές. Είναι ανάγκη. Το κάναμε, κύριε Μπουρδάρα.
Έχουμε κάνει πραγματικές προσπάθειες, ακόμα και για το Γραφείο Τύπου. Θα επεκταθεί η λειτουργία του και η δραστηριότητά του. Θα το ζήσετε, με την καλή έννοια όχι την απειλητική! Δηλαδή, δεν θα είναι Γραφείο του Προέδρου πια ούτε η κυρία Καρυοφύλλη θα ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα βγαίνουν οι αποδελτιώσεις για τον Πρόεδρο ή θα καλύπτεται η λειτουργία του Προέδρου. Θα είναι για όλα τα κόμματα και για όλη τη λειτουργία της Βουλής και αυτό θα γίνει με την προσπάθεια όλων των συναδέλφων σας, που είναι έμπειροι, ενδεχομένως και με κάποιους νέους συναδέλφους εκεί, έναν δύο, οι οποίοι θα προσπαθήσουν πάρα πολύ να λειτουργήσει πολύ καλύτερα ο τομέας της ενημέρωσης για όλη τη Βουλή.
Βλέπετε που απαντάω και σε πράγματα για τα οποία δεν με ρωτάτε, όπως υπάρχουν και πολλά άλλα, τα οποία τα αφήνω για την άλλη φορά.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ): Λάμπρος Σταυρόπουλος από ΤΟ ΒΗΜΑ.
Θα ήθελα να κάνω δύο σύντομες ερωτήσεις.
Η πρώτη είναι, με αφορμή όσα ειπώθηκαν τώρα αλλά και με αφορμή κυρίως την πρόσφατη απόφασή σας, για την περίπτωση του υπαλλήλου με το πλαστό πτυχίο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλες δεκαπέντε τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες ελέγχονται. Η ερώτησή μου είναι αν θα προχωρήσει και εις βάθος η αξιολόγηση του έργου των υπαλλήλων της Βουλής.
Δεύτερον, διαβλέπω μία διάθεση συμψηφισμού, όσον αφορά τα «πόθεν έσχες», στα οποία εντάσσετε και τον κλάδο μου, των δημοσιογράφων, ανθρώπων οι οποίοι στο συντριπτικό τους μέρος δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρέος και από την άλλη καταθέτουν, υποβάλλουν στην Επιτροπή της Βουλής τις δηλώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης. Προς τι, λοιπόν, αυτή η διάθεση συμψηφισμού με κρατικούς, πολιτικούς και δημόσιους εν γένει αξιωματούχους, οι οποίοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ωραία, στην πρώτη ερώτηση θα απαντήσει ο Γενικός Γραμματέας, σε σχέση δηλαδή με την αξιολόγηση και το πλάνο που υπάρχει και μέσα από τα υπηρεσιακά συμβούλια και από τα άλλα, δηλαδή με τη διαδικασία τελικής αξιολόγησης και το εξάμηνο των ΙΔΟΧ, τι δόθηκαν και τα λοιπά.
Επ’ αυτού του θέματος, έχετε τον λόγο, κύριε Γενικέ, για να πείτε τι αποφάσεις έχουμε πάρει ως προς αυτό. Εγώ θα σας πω για τον συμψηφισμό συγκεκριμένα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Γενικός Γραμματέας της Βουλής): Ναι, όσον αφορά τα πλαστά, ακολουθήθηκε κανονικά η νόμιμη διαδικασία. Ελέγχθηκαν περίπου δύο χιλιάδες εκατό τίτλοι –αν θυμάμαι καλά- εντοπίστηκε όντως ένας μικρός αριθμός και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία.
Βεβαίως, γίνεται αξιολόγηση της κάθε υπηρεσίας, του πώς λειτουργεί και αυτή η αξιολόγηση εντάσσεται στη διαδικασία αλλαγών που ετοιμάζουμε στο οργανόγραμμα. Άρα, νομίζω ότι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και είναι μέσα στον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για το επόμενο διάστημα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Τώρα ερχόμαστε, λοιπόν, στο περί συμψηφισμών κεφάλαιο, κύριε Σταυρόπουλε.
Ξέρετε ότι ένα από τα καλά «κακά» που έχω είναι ότι μιλάω πολλές φορές με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, κανονική ειλικρίνεια, όχι ωμότητα. Ο νομοθέτης έχει βάλει το ποιες κατηγορίες κάνουν «πόθεν έσχες». Θα μπορούσαν να αφαιρεθούν, λοιπόν, από αυτές τις κατηγορίες κάποιες κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν άμεση σχέση ενδεχομένως με το δημόσιο χρήμα, διότι σε αυτές τις κατηγορίες είναι μέσα και όσοι, παραδείγματος χάριν, είναι απλά σε επιτροπές προμηθειών του Δημοσίου. Φθάνουν, αν δεν κάνω λάθος, τις είκοσι πέντε χιλιάδες οι υπόχρεοι και γι’ αυτό γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος. Είναι γνωστά αυτά σε όλους μας.
Άρα, αν υπάρχει ένα αίτημα –όχι από εσάς, αντιλαμβάνεστε, από την Ένωση, όμως, ενδεχομένως- σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, για να εξαιρεθούν ως κατηγορία, θα μπορούσε να διατυπωθεί.
Όπως, επίσης, αν υπάρχει ένα αίτημα από άλλες κατηγορίες για το ότι δεν βοηθάει –και κρατήστε αυτό που σας λέω- η ανάρτηση καμιάς κατηγορίας -άρα ούτε το πολιτικό σύστημα να αναρτά- θα μπορούσε να συζητηθεί.
Εμείς δεν έχουμε καμία από τις δύο απόψεις. Όμως, εφόσον –από εδώ και πέρα είναι η απάντησή μου- συμμετέχουμε όλοι μας σε αυτήν τη διαδικασία, το να υπάρχει η δυνατότητα σε τελευταία ανάλυση, αφού κατατίθενται τα «πόθεν έσχες» από όλες τις κατηγορίες, να υπάρχει πρόσβαση και στο «πόθεν έσχες» των ανώτερων, των εκδοτών εν προκειμένω ή κάποιων –επιτρέψτε μου την έκφραση- μεγαλοδημοσιογράφων, ή αντίστοιχα βαθμών δικαστικών, ή αντίστοιχα βαθμών αστυνομικών, ή αντίστοιχα προέδρων επιτροπών προμηθειών, προέδρων που διαχειρίζονται πάρα πολλά χρήματα, είναι θέμα ισηγορίας και ισονομίας, κατά την αντίληψή μου και κατά την άποψή μου, εφόσον –επαναλαμβάνω- γίνονται οι καταθέσεις των «πόθεν έσχες». Αν δεν γίνονταν, δεν υπήρχε περίπτωση από την πλευρά μας –ή τη δική μου εν προκειμένω- να ανακαλύπτω κατηγορίες που πρέπει να κάνουν «πόθεν έσχες». Θα ήταν απολύτως ανεύθυνο.
Δηλαδή θα φαινόταν το πολιτικό σύστημα σαν να προσπαθεί να πάει να καλυφθεί πίσω από πράγματα.
Αυτό που τίθεται είναι ότι δεν είναι σωστό –δεν λέω ότι δεν είναι δυνατόν, διότι γίνεται τόσα χρόνια και, απ’ ό,τι κατάλαβα, θα συνεχίσει να γίνεται- να γίνεται η ανάρτηση των πάντων για έναν, δύο μήνες, Βουλευτών μόνον που έχουν περάσει μερικοί εξ αυτών και δύο, δυόμισι μήνες από τη Βουλή σε κάποια φάση της ζωής τους και όλοι οι άλλοι οι οποίοι εγκύρως και ευλόγως δημοσιολογούν για το πολιτικό σύστημα -και καλά κάνουν, διότι έτσι συνίσταται η Δημοκρατία από τις διακριτές εξουσίες κ.λπ.- να είναι στο απυρόβλητο. Υπάρχει, λοιπόν, ένα τέτοιο θέμα.
Σας λέω ότι είχε τεθεί και από δύο τουλάχιστον προηγούμενους Προέδρους της Βουλής και από Διασκέψεις Προέδρων. Έχω παραστεί σε τέτοιες συζητήσεις. Υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα, λοιπόν.
Αν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, αν θεωρούμε πως στοχοποιείται ενδεχομένως μόνον η μερίδα των διοικητών οργανισμών ή των ανώτερων αστυνομικών και κάτι μπορεί να τους συμβεί, όπως μπορεί να συμβεί και σε όλους μας –χτύπα ξύλο!-, δεν είναι ανάγκη να γίνει. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να σιωπούμε κιόλας, να προσποιούμαστε πως δεν συμβαίνει τίποτα.
Αυτό δηλαδή που γίνεται τώρα δεν είναι σωστό. Βάζει στο στόχαστρο μόνο το πολιτικό σύστημα, ποιοι είναι οι πλούσιοι Βουλευτές, ποιοι είναι έτσι, ποιοι είναι αλλιώς, ποιοι έχουν από τη γυναίκα τους, ποιοι έχουν καταθέσεις και γίνεται μια δημόσια συζήτηση.
Γιατί μόνον γι’ αυτούς; Επειδή μόνον για τους πολιτικούς ρυθμίζονται τα θέματα που τους αφορούν, με τροπολογίες ή με νομοθετήματα, έχουν ας πούμε αυτήν τη δυνατότητα παρέμβασης στα δημόσια οικονομικά; Αυτό είναι σε ό,τι αφορά τη νομοθετική εξουσία. Οι άλλες εξουσίες πού υπάρχουν; Ή οι άτυπες εξουσίες οι οποίες υπάρχουν –και καλά κάνουν και υπάρχουν- μέσα στη Δημοκρατία, τέταρτη, πέμπτη, έκτη εξουσία; Γιατί να είναι δηλαδή στο απυρόβλητο, να μην μπορεί κανείς να προσεγγίσει, να ξέρεις. Αυτές είναι οι σκέψεις που υπάρχουν.
Σας επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα μη συναινετικά. Θα τα συζητήσουμε, όμως αυτά. Δεν θέλουμε να μένουν, κύριε Σταυρόπουλε, θέματα κάτω από το τραπέζι και κάτω από το χαλί. Εκτός εάν θεωρούμε πως δεν υπάρχει θέμα. Όποιος έχει αυτήν την άποψη θα την καταθέσει.
Πάντως συμψηφισμός δεν υπάρχει ούτε κατά κεραία, κατά καμία έννοια. Συμψηφισμός με τι; Δηλαδή η προσπάθεια να μην είναι μόνο το πολιτικό σύστημα κατ’ εξακολούθηση μάλιστα και με τον νόμο Κακλαμάνη που είχε ψηφιστεί –εσείς το ξέρετε- και αναδρομικά μέχρι τη Μεταπολίτευση, ως κάτι το ξεχωριστό του οποίου ψάχνουμε τα άντερα. Αυτή η προσπάθεια θεωρείται ότι ανισότιμη; Ότι είναι διαδικασία συμψηφισμού; Γιατί δηλαδή; Όλοι οι άλλοι δεν έχουν τον δικό τους ρόλο στο πλαίσιο του Συντάγματος, τον οποίο με σωστό τρόπο υπηρετούν, όπως κατά τεκμήριο και οι Βουλευτές και τα μέλη της Κυβέρνησης κ.λπ.; Αυτό είναι το τεκμήριο. Έτσι λέει η Δημοκρατία.
Το τεκμήριο δεν είναι ότι είναι ύποπτοι. Ουδείς είναι ύποπτος. Εάν πρόκειται, λοιπόν, να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η διαδικασία –και πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε, αυτή είναι η άποψή μας, δεν συνηγορούμε με ιδέες να σταματήσουν να υπάρχουν αναρτήσεις καμίας κατηγορίας- θα πρέπει να συζητείται κάθε φορά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται και οι κατηγορίες τις οποίες θα αγγίζει.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ (Κανάλι της Βουλής): Γεια σας, κύριε Πρόεδρε. Κέλλυ Κοντογεώργη από το Κανάλι της Βουλής.
Επειδή βλέπω ότι ολοκληρώνεται η συνέντευξη, θα ήθελα να κλείσουμε με το παράθυρο της Βουλής προς την κοινωνία που είναι το Κανάλι της Βουλής, από το οποίο παρακολουθεί ο κόσμος όλα όσα συμβαίνουν εδώ.
Ξέρετε πως το προηγούμενο διάστημα είχε αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του Καναλιού της Βουλής. Είχε πληγεί πάρα πολύ με το κλείσιμο των προγραμμάτων και των συγκεκριμένων εκπομπών του Καναλιού.
Τι προτίθεστε να κάνετε από εδώ και πέρα για να ανασυνθέσετε, όπως είπατε σε άλλα θέματα, το Κανάλι και να δημιουργηθούν πλέον και νέα προϊόντα που ενδιαφέρουν τον κόσμο να τα παρακολουθήσει και αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο της Βουλής και όχι μόνο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Το πρώτο που είχαμε να κάνουμε σε σχέση με το κανάλι ήταν να αποκατασταθεί η εργασιακή τάξη -δεν λέω, η ηρεμία- με την έννοια των ανθρώπων που είχαν τις συμβάσεις κ.λπ.. Αυτό το βήμα έγινε. Άρα, σ’ αυτό το πλαίσιο πια και χωρίς να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα που είχε ανακύψει, θα συζητηθούν τα πάντα.
Υπάρχει μία πλούσια εμπειρία από το πώς λειτούργησε μέχρι τώρα το κανάλι σε όλες τις περιόδους, όπου μπορούμε να δούμε το τρίπτυχο –κυρίως για τις μεσαίες ημέρες της εβδομάδας- Κοινοβούλιο, κοινωνία και πολιτισμός, όπως και με ποιο τρόπο -μετά από εισηγήσεις όποιου διευθυντικού σχήματος επιλεγεί- θα γίνει μία συζήτηση κατ’ αρχήν των αρμοδίων και των ανθρώπων που ξέρουν από αυτά. Είπαμε ότι δεν θα γίνουμε καναλάρχες.
Θα έρθουν εισηγήσεις, θα γίνουν συζητήσεις πάνω σ’ αυτό το τρίπτυχο, ώστε και με την εμπειρία που υπάρχει, να βελτιωθεί πάρα πολύ η απόδοση και η σχέση του καναλιού που έχει ένα κύρος μέσα στην ελληνική κοινωνία. Από ό,τι είδατε και από τον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να υπάρξουν αγορές ταινιών, ντοκιμαντέρ και κυρίως να γίνουν και συμβάσεις με δημόσιους και άλλους φορείς για συνέργειες. Αυτά θα συζητηθούν εκεί που πρέπει, από αυτούς και πρέπει, στο χρόνο που πρέπει. Εμείς προσπαθήσαμε κατ’ αρχήν να φτιάξουμε το κλίμα.
Ο κ. Τάκης θέλει πάντοτε να έχει τον τελευταίο λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ («Mega Channel»): Όχι, δεν θέλω να έχω τον τελευταίο λόγο. Ας ρωτήσει και άλλος συνάδελφος μετά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ορίστε, κύριε Τάκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ («Mega Channel»): Είπατε για το πόθεν έσχες. Από ό,τι θυμάμαι, κύριε Πρόεδρε, με πρωτοβουλία του Απόστολου Κακλαμάνη είχε ψηφιστεί από όλα τα κόμματα μία τροπολογία, που έγινε και άρθρο σε σχέδιο νόμου, που έλεγε για τη δημοσιοποίηση στοιχείων και άλλων κοινωνικών ομάδων ή εξουσιών.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι εφόσον μιλάμε για εξουσίες –γιατί και η δημοσιογραφία είναι εξουσία και οι δικαστές και οι πολιτικοί είναι εξουσίες- δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρχει δημοσιοποίηση, ούτως ώστε και οι κρίνοντες να κρίνονται και να υπάρχει και μία απόλυτη διαφάνεια για το τι γίνεται.
Δεν είναι κακό να κρινόμαστε και εμείς. Δεν είναι κακό να έχει και κάποιος άλλος άποψη για τους δικαστικούς, για τους δημοσιογράφους και όχι μόνο εμείς να κρεμάμε στα μανταλάκια τους τριακόσιους.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Αυτή ήταν η ερώτηση στην ιστορία!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ («Mega Channel»): Η ερώτηση είναι γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του Απόστολου Κακλαμάνη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Θα το θέσουμε στις συζητήσεις που θα κάνουμε με τις ενώσεις των νομοεπαγγελματιών, που ειπώθηκε προηγουμένως.
Ο κ. Πουλακίδας έχει το λόγο.
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ («Η Αυγή»): Διευκρινιστικά να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, το εξής: Είπατε ότι αύριο στην ώρα του Πρωθυπουργού θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Λεβέντη και στην κ. Μπακογιάννη. Στο Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια και είναι αναρτημένο στο site της Βουλής δεν υπάρχουν αυτές οι ερωτήσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Πώς θα υπήρχαν; Αφού ο Πρωθυπουργός τώρα μας ενημέρωσε. Ξέρετε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και πόσο συμπιεσμένο είναι. Θα γίνει ανατύπωση. Θα περάσει κατ’ αρχήν από τη Διάσκεψη των Προέδρων στις 15.00’. Απλώς εσείς το πληροφορηθήκατε πιο νωρίς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή