Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη τύπου της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ, στο Εντευκτήριο της Βουλής, με θέμα «Ενημέρωση για τη λειτουργία της Βουλής κατά τη νέα Βουλευτική Περίοδο».
Στη συνέντευξη τύπου παρέστη η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία, υπογράμμισε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής. Τόνισε ότι οι βουλευτές θα διευκολύνονται στην άσκηση του έργου τους, αλλά με έμφαση στην τήρηση των υποχρεώσεών τους, ενώ επισήμανε τη σημασία της απαρέγκλιτης εφαρμογής των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της νομιμότητας στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους από προσωπικότητες εγνωσμένου και διεθνούς κύρους, η οποία θα ανακοινωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και στην επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων και Αποζημιώσεων.
Εξέφρασε επίσης τη σταθερή βούλησή της για άμεση, αδιαμεσολάβητη και επίσημη ενημέρωση των πολιτών για το κοινοβουλευτικό έργο, καθώς και το άνοιγμα της Βουλής στους πολίτες, τη νέα γενιά, τους ερευνητές, τους κοινωνικούς φορείς, επισημαίνοντας ότι η Βουλή, μέσα από κοινωνικές παρεμβάσεις, πρέπει να αποδίδει μερίδιο των πόρων της στην κοινωνία.
 
Ακολουθούν αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής και η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αναμείνατε και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες και διαδικασίες που βρίσκονται εν εξελίξει για την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου και έτσι είναι αρκετά μεγάλο το στοίχημα να ανταποκρινόμαστε σε όλες τις απαιτήσεις.
Πριν μπω στην ουσία, θα ήθελα να πω ότι η αποψινή συνέντευξη τύπου μεταδίδεται απευθείας από το Κανάλι της Βουλής και από την ΕRΤ OPEN. Ο λόγος που μεταδίδεται από το Κανάλι της Βουλής είναι γιατί το Κανάλι της Βουλής έχει διαδραματίσει σ’ όλη αυτή την περίοδο και καλείται να διαδραματίσει πολύ περισσότερο έναν ρόλο αδιαμεσολάβητης δημόσιας ενημέρωσης. Ο λόγος που μεταδίδεται και από την ΕRΤ OPEN είναι διότι ο αγώνας των ανθρώπων που έζησαν το «μαύρο» και επέζησαν του «μαύρου» συγκροτεί υπόδειγμα αχειραγώγητης, αυτοδιαχειριζόμενης ενημέρωσης. Μ’ αυτόν το συμβολικό τρόπο θα ήθελα να τιμήσω αυτόν τον αγώνα.
Ο λόγος αυτής της επισήμανσης είναι γιατί η χώρα μας κατατάσσεται δυστυχώς σε πολύ χαμηλή θέση στο πεδίο της ελευθεροτυπίας, 91η από τους «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», ενώ ακόμη και στην πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαφθορά επισημαίνεται ακριβώς το πρόβλημα που εντοπίζεται στην ενημέρωση στη χώρα μας, πρόβλημα που συνδέεται και από το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η Βουλή αυτής της περιόδου θα μπει στη διαδικασία της ενημέρωσης θαρρετά και δεν θα μπει στον παραμορφωτικό φακό μιντιακών συμφερόντων που ενοχλούνται όταν το Κοινοβούλιο λειτουργεί.
Η Βουλή θα μεριμνά για την άμεση και επίσημη ενημέρωση των πολιτών για το κοινοβουλευτικό έργο που είναι πολυδιάστατο και έχει να κάνει όχι μόνο με τη νομοθεσία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και με την παιδεία, με τον πολιτισμό, με την κοινοβουλευτική διπλωματία, με την πρόσβαση των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Πρώτο βήμα γι’ αυτή την πρόσβαση, ή μάλλον αναγκαίο βήμα, είναι η πρόσβαση των πολιτών άμεσα στην ενημέρωση. Ήδη ελήφθησαν κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου στρεβλώσεις που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες περιόδους να αποκατασταθούν.
Σ’ αυτή την περίοδο θα μεταδίδονται απευθείας από το Κανάλι της Βουλής, αλλά και στο διαδίκτυο, όλες οι συνεδριάσεις των Επιτροπών. Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, αυτή η εγκατάλειψη των πολιτών στην παραπληροφόρηση και στην παραποίηση του περιεχομένου των κοινοβουλευτικών τεκταινομένων που εντοπίστηκε σε προηγούμενες περιόδους.
Θα υπάρξει άνοιγμα της Βουλής στις κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες που θέλουν να παρέμβουν στο Κοινοβούλιο. Δείγματα αυτού του ανοίγματος δώσαμε στο πρώτο διάστημα. Από τους πρώτους που υποδέχθηκα ως Πρόεδρος της Βουλής ήταν οι εκπρόσωποι του αντιρατσιστικού, αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και οι οποίοι κατέθεσαν ψήφισμα, αλλά και συζήτησαν μαζί μου όλα τα ζητήματα που έβγαιναν μέσα από το συλλαλητήριο και μέσα από τη διαδήλωση. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας προσήκων τρόπος για να ξαναποκτήσει το Κοινοβούλιο την υπόστασή του ως γνήσιου αντιπροσώπου της κοινωνίας και των πολιτών και όχι ως απόξενου εκπροσώπου αλλότριων συμφερόντων.
Το Κοινοβούλιο υποδέχεται και ανοίγει τις πόρτες του στη νέα γενιά, στους μαθητές. Χθες είχα συνάντηση με 35 μαθητές από Λύκειο της Ζακύνθου. Ανοίγει και τις πύλες του στους ανθρώπους που πραγματοποιούν έρευνα και οι οποίοι αναζητούν πρόσβαση στο πλούσιο αρχειακό υλικό της Βουλής και του Ιδρύματος της Βουλής και της Βιβλιοθήκης της Βουλής που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών που να αναληφθούν στην επόμενη περίοδο εντάσσεται και η ενίσχυση και η υποστήριξη των Βουλευτών με τη διευκόλυνσή τους στην άσκηση του έργου τους, αλλά και με έμφαση στην τήρηση των υποχρεώσεών τους.
Εδώ θέλω να είμαι σαφής. Είναι παραμορφωτική της πραγματικότητας η δαιμονοποίηση των Βουλευτών και η εμφάνισή τους ως προνομιούχων εκπροσώπων. Υπάρχουν πράγματι ή υπήρχαν κατά την προηγούμενη περίοδο –ελπίζω ότι σ’ αυτήν την περίοδο δεν θα υπάρχουν- αντικοινοβουλευτικά παραδείγματα Βουλευτών, των οποίων η Ολομέλεια ή οι Επιτροπές δεν άκουσαν τη φωνή, Βουλευτών οι οποίοι μπορεί μόνο να εισέπρατταν την αποζημίωση. Δεν είναι, όμως, αυτός ο κανόνας και αυτό πρέπει να ειπωθεί. Υπάρχουν και υπήρχαν και ελπίζω ότι θα υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι Βουλευτές που καταθέτουν και καταβάλλουν το σύνολο της αποζημίωσής τους για να υπηρετήσουν τον κοινοβουλευτικό τους ρόλο που πολλές φορές καταβάλλουν και εξ ιδίων, εάν έχουν, για να υπηρετήσουν τον κοινοβουλευτικό τους ρόλο και αυτό το παράδειγμα και υπόδειγμα πρέπει να ενισχυθεί.
Από την άλλη, πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης των διευκολύνσεων προκειμένου να υπηρετηθούν άλλες λειτουργίες που δεν έχουν σχέση με το ρόλο του Βουλευτή, που βρίσκεται και εντός της Βουλής φυσικά, αλλά και στο πεδίο της κοινωνίας και στην περιφέρειά του και στα κινήματα και στο δρόμο και στους εργασιακούς χώρους.
Έτσι, λοιπόν, στην παρούσα περίοδο θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής που προβλέπει ότι αν υπάρχουν αδικαιολόγητες μη προσελεύσεις σε πάνω από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών, θα υπάρχει περικοπή της αποζημίωσης κατά το 1/5. Θα εφαρμοστεί αυτό διότι αποτελεί και την εγγύηση ότι η Βουλή θα διαβουλεύεται ως ζωντανό συλλογικό σώμα και όχι ως «φάντασμα» εκπροσώπησης με υποτυπώδη έως συμβολική εκπροσώπηση.
Στο ίδιο πνεύμα θα σας αναφέρω μία πρώιμη ιδέα που δεν έχει μεταφρασθεί σε πρόταση και θα μου επιτρέψετε επίσης να πω ότι δεν είναι η δική μου πρόθεση ως Προέδρου της Βουλής να προκαταλάβω καταστάσεις χωρίς διαβούλευση. Όμως, στο ίδιο πλαίσιο νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε την κατάργηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους Βουλευτές για την παρουσία τους στις Επιτροπές, γιατί το πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής είναι ότι αυτή η παρουσία αποτελεί κομμάτι του κοινοβουλευτικού τους ρόλου.
Από την άλλη πλευρά, οι Βουλευτές, για να μπορούν να ανταποκριθούν στο κοινοβουλευτικό τους καθήκον, θα πρέπει να απολαμβάνουν όλες εκείνες τις εγγυήσεις που προϋποτίθενται προκειμένου να μπορούν ακώλυτα να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Δεν μπορεί να υπάρχουν διαδικασίες που αποξενώνουν το Βουλευτή από τη γνώση και την παρέμβαση. Δεν μπορεί να επαναληφθούν τα φαινόμενα των κατεπειγόντων νομοσχεδίων που κανείς δεν προλάβαινε να διαβάσει και που ψηφίζονταν από αδιάβαστους στην πραγματικότητα εκπροσώπους του λαού οι οποίοι εν συνεχεία από την εφαρμογή των διατάξεων συνειδητοποιούσαν τις στρεβλώσεις. Τα κατεπείγοντα, λοιπόν, δεν μπορεί να επαναληφθούν. Επιτρέπονται, εξάλλου, μόνο όταν συντρέχει ακριβώς κατεπείγουσα περίπτωση.
Επίσης, δεν μπορεί να επαναληφθούν οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια. Οι Βουλευτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν τα νομοσχέδια, να τα μελετούν, να παρεμβαίνουν με προτάσεις. Και σ’ αυτή τη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν μόνο εάν ακολουθούνται κατά κανόνα οι τακτικές διαδικασίες που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Νομίζω ότι θα έχετε τη δυνατότητα να τα δείτε αυτά επ’ ευκαιρία της κατάθεσης και συζήτησης του πρώτου νομοσχεδίου που χθες κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και το οποίο ήδη παρέπεμψα στις τρεις συναρμόδιες Επιτροπές, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα άλλο υπόδειγμα συζήτησης και πραγματικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου.
Επί τη ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις συναρμόδιες Επιτροπές την Παρασκευή. Η παραπομπή σε συναρμόδιες Επιτροπές θα εφαρμόζεται, δηλαδή δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να εισάγονται νομοσχέδια που περιέχουν διατάξεις αρμοδιότητας άλλης Επιτροπής, χωρίς η Επιτροπή αυτή να εμπλέκεται στη διαδικασία της συζήτησης και της νομοπαρασκευής.
Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για την πρώτη πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και επίσης θα παραπεμφθεί αρμοδίως, διότι δεν επιτρέπεται οι προτάσεις νόμου που κατατίθενται από την Αντιπολίτευση ή τη Βουλή να «αραχνιάζουν» για μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια. Το έχουμε δει και αυτό το φαινόμενο.
Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου, έχει ξεκινήσει και σταδιακά υλοποιείται η συγκρότηση όλων των Επιτροπών. Σε πρώτη προτεραιότητα συγκροτήθηκαν οι Διαρκείς Επιτροπές και εξέλεξαν τα Προεδρεία τους την προηγούμενη Τετάρτη. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κανονική διαδικασία εκλογής με τρεις κάλπες και με κανονική εκφώνηση και αναμεταδόθηκε ζωντανά, όπως πρέπει να γίνεται στις διαδικασίες εκλογής.
Επίσης, έχουν αρχίσει να συγκροτούνται μία σειρά άλλων Επιτροπών. Οι εξ υμών κοινοβουλευτικοί συντάκτες γνωρίζετε ότι είναι πάρα πολλές οι Επιτροπές της Βουλής και προϋποθέτει η συγκρότησή τους κάθε φορά την εξεύρεση του αναγκαίου μέτρου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων, αλλά και για τη διασφάλιση εκπροσώπησης όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σας πω ότι το παζλ που πρέπει κάθε φορά να συνθέτει κανείς έχει συντεθεί σε όλες τις διαδικασίες συγκρότησης πάντοτε επ’ ωφελεία των μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως πρέπει να γίνεται σε μία Δημοκρατία. Αν θέλετε, εν συνεχεία, μπορούμε να εξειδικεύσουμε για να μην τα λέω όλα εξ αρχής.
Την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η λεγόμενη Επιτροπή «Δημοσίων Επιχειρήσεων», η Επιτροπή του άρθρου 49α του Κανονισμού της Βουλής για να ακούσει την προτεινόμενη ως νέα Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, την κ. Καραμεσίνη. Σιγά-σιγά, συγκροτούνται, συνεδριάζουν και εκλέγουν τα Προεδρεία τους όλες οι Επιτροπές.
Θέλω να πω στο σημείο αυτό ότι η αρχή που εφαρμόζεται είναι ότι δίνεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες αρκετός χρόνος –ειδικά στις πολυμελείς κοινοβουλευτικές ομάδες- προκειμένου να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για ορισμό μελών. Παρόλα αυτά, σε πολλές περιστάσεις έχουμε διορθώσεις και επαναλήψεις και αιτήματα νέας συγκρότησης Επιτροπών, ακόμα και μετά τη συγκρότηση τους.
Θέλω, επίσης να σας πω ότι στη διάρκεια της μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικής περιόδου έχει πραγματοποιηθεί πέραν των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης μία συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μία συνεδρίαση της Ολομέλειας για το αίτημα άρσης ασυλίας του κ. Γεωργιάδη.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη συνεδρίαση αυτή που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 2015 μίλησαν είκοσι τέσσερις ομιλητές για  περισσότερες από μία φορές. Οι συντριπτικά περισσότεροι ήταν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και την Αντιπολίτευση. Η συνεδρίαση διήρκησε περισσότερο από κάθε άλλη τέτοια συνεδρίαση. Κι αυτή η αρχή -δηλαδή η αρχή της προστασίας της ελευθερίας έκφρασης των Βουλευτών- είναι μία αρχή, η οποία θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι αυτή η ελευθερία έκφρασης ουσιαστικά χρησιμοποιείται κατά της Προέδρου που επιλέγει να την εγγυάται.
Έρχομαι τώρα στα θέματα προγραμματισμού και ενημέρωσης. Το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη παραπέμφθηκε στις αρμόδιες Επιτροπές θα συζητηθεί κατά τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός.
Εκείνο για το οποίο θέλω να ενημερώσω είναι ότι θα αποτελέσει αρχή μου η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς να ενισχύεται και να ενθαρρύνεται. Αυτό σημαίνει ότι, στις περιπτώσεις που θα γίνονται αιτήματα ακρόασης περισσότερων φορέων από αυτούς που προβλέπει καταρχήν ο Κανονισμός, θα γίνονται δεκτά. Έχει σημασία η Βουλή να ακούει την κοινωνία.
Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας. Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν οι συνεδριάσεις των Επιτροπών. Αυτό βέβαια θα το ρυθμίσουν οι Πρόεδροι των συναρμοδίων Επιτροπών για το νομοσχέδιο.
Την Τρίτη το απόγευμα, θα υπάρξει επίσης συνεδρίαση ειδική για την επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων και Αποζημιώσεων. Είναι μία ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει εις πέρας την αποστολή που ανέλαβε ήδη από την προηγούμενη περίοδο και να διεκδικήσει ακόμη πιο μαχητικά και ουσιαστικά με παρεμβάσεις απευθείας και στα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών και στο Ευρωκοινοβούλιο την αποπληρωμή αυτού του χρέους.
Επίσης, την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα τη Δευτέρα, η Βουλή θα τιμήσει γυναίκες, οι οποίες αγωνίστηκαν για δικαιώματα, για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, δείχνοντας έτσι ότι η μέρα της γυναίκας δεν είναι μέρα επετειακών εκδηλώσεων, αλλά ημέρα υπόμνησης του αγώνα που έχουν δώσει γυναίκες διαχρονικά στην ιστορία και Ελληνίδες, οι οποίες έχουν αφήσει ανεξίτηλο το χνάρι τους στην ιστορία μας. Η Βουλή ως ελάχιστο χρέος θα τις τιμήσει.
Την επόμενη εβδομάδα, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, του συλλογικού αυτού οργάνου που προβλέπεται ότι αποτελείται από συγκεκριμένη σύνθεση, η οποία θα συμπληρωθεί στις επόμενες ημέρες με την εκλογή και του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αφού συγκροτηθεί η Επιτροπή αυτή.
Εν σχέσει με τον προγραμματισμό των αμέσως επόμενων βημάτων, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Ήδη είναι σε προπαρασκευή και προετοιμασία η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής. Μέχρι την επίσημη ανακοίνωσή της θα υπάρξει και ενδελεχέστερη ενημέρωση, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για το μείζον αυτό ζήτημα της ανάγκης αποκωδικοποίησης και καταγραφής εκείνων των στοιχείων, εκείνων των δανειακών συμβάσεων, όλων εκείνων των παραμέτρων που συντέλεσαν στη συγκρότηση, αλλά και στη διόγκωση του χρέους.
Θα ήθελα να σας πω ότι θα υπάρξει ειδική αντιστοίχιση των συμβάσεων εκείνων που αποδεδειγμένα είναι συμβάσεις διαφθοράς και συμβάσεις μιζών, των συμβάσεων εκείνων με τις οποίες έχει ασχοληθεί ήδη η Βουλή, αλλά και εκείνων για τις οποίες έχουν διαβιβαστεί δικογραφίες στη Βουλή χωρίς να έχει ασχοληθεί η Βουλή με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν για να αντιμετωπιστούν οι αναγκαίες εκταμιεύσεις. Η υπόθεση της SIEMENS, οι υποθέσεις των εξοπλιστικών είναι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη Βουλή, έχουν υπάρξει πορίσματα της Βουλής σε σχέση με τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι αναγκαίο να ξέρουν οι πολίτες σε ποιο βαθμό συντέλεσαν αυτές οι συμβάσεις διαφθοράς στη διόγκωση του χρέους.
Μιας και μίλησα για δικογραφίες, θα ήθελα να σας πω ότι στην καινούρια περίοδο –έχουμε εδώ και τη νέα Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας που είναι η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής η κ. Χαραλαμπίδου- θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα που ρητά προβλέπουν ότι η Βουλή έχει δικαίωμα να αρνηθεί την άρση ασυλίας Βουλευτή μόνον όταν υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα στην αίτηση για άρση της ασυλίας. Μόνο τότε μπορεί να παρεμβαίνει η Βουλή μη αίροντας την ασυλία. Είναι μία διάταξη που όχι απλώς έχει παραβιαστεί κατάφωρα, αλλά είναι μία διάταξη η οποία κατ’ επανάληψη έχει περιφρονηθεί. Είναι μία διάταξη όμως που θα εφαρμοστεί πια απαρέγκλιτα.
Στο ίδιο μήκος κύματος θα ήθελα να πω ότι θα υπάρξει πρόταση στο πλαίσιο της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής για να συγκροτηθεί αντίστοιχο όργανο και να προβλεφθεί αντίστοιχη διαδικασία προκειμένου οι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάζονται από την Εισαγγελία στη Βουλή προκειμένου να ασκήσει η Βουλή την αρμοδιότητά της να μην πέφτουν στο πηγάδι, αλλά να καθίστανται αντικείμενο μελέτης και ενεργού και ενσυνείδητης τοποθέτησης στη Βουλή.
Δεν χρειάζεται να πω ότι από προηγούμενες περιόδους υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες δικογραφίες τις οποίες κανείς δεν άνοιξε καν. Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα ανισότητας ενώπιον του νόμου, αυθαιρεσίας, ασυδοσίας, προνομιακής μεταχείρισης κυβερνητικών προσώπων. Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτή η Βουλή δεν θα συμβάλει στο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά αντίθετα θα συμβάλει στο να υπάρξει διαφάνεια, λογοδοσία και λειτουργία της Βουλής προς την κατεύθυνση της απόδοσης Δικαιοσύνης.
Διότι δεν πρέπει να παραλείπουμε να υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή έχει και ένα διττό ρόλο. Η Βουλή έχει και μία λειτουργία που άπτεται της απονομής της Δικαιοσύνης, όπως της αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής.
Σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, θα ήθελα να διευκρινίσω –ή να εξηγήσω ή να ενημερώσω- κάποια ζητήματα, γιατί και πάλι δυστυχώς, παρατηρείται μία οργιώδης παραπληροφόρηση και παραποίηση της πραγματικότητας
Το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι ότι η Βουλή πρέπει και θα διεκδικεί να λειτουργεί με όλους τους Βουλευτές της. Αυτό σημαίνει ότι θα αξιώνει εκείνοι οι οποίοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Κοινοβούλιο να παρίστανται και να μην απουσιάζουν. Ταυτόχρονα, θα αξιώνει εκείνοι οι οποίοι εμποδίζονται λόγω άλλων καταστάσεων, όπως είναι η προσωρινή κράτηση, να μην εμποδίζονται παρά μόνο στο πλαίσιο που επιτρέπει ο νόμος και το Σύνταγμα.
Υπενθυμίζω –γιατί έχει μια σημασία να ακουστούν αυτά τα ζητήματα- ότι ρητά ο νόμος προβλέπει ότι άρνηση χορήγησης άδειας μπορεί να υπάρχει μόνο με ειδική αιτιολογία του οργάνου το οποίο αρνείται τη χορήγηση της άδειας. Εκείνο το οποίο έχει συμβεί στην τρέχουσα περίοδο είναι ότι για όλες τις συνεδριάσεις, είτε πανηγυρικές είτε εκλογικές είτε ουσιαστικές, δηλαδή και για τη συνεδρίαση της Ορκωμοσίας και για τη συνεδρίαση της Εκλογής Προέδρου και για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιπροέδρων της Βουλής και για τις τέσσερις συνεδριάσεις προγραμματικών δηλώσεων και για τη συνεδρίαση Εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δόθηκαν κανονικά άδειες στα μέλη του Κοινοβουλίου που είναι προφυλακισμένα, στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.
Αυτό για πρώτη φορά δεν έγινε στη συνεδρίαση άρσης ασυλίας του κ. Γεωργιάδη, σε μία συνεδρίαση, δηλαδή, η οποία αφορούσε τη δικαστική λειτουργία της Βουλής, διότι η άρση ασυλίας εμπίπτει σε ένα πεδίο όπου συναντιέται η κοινοβουλευτική λειτουργία με τη δικαστική και σε μία συνεδρίαση, επίσης, όπου η απόφαση λαμβάνεται με την πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των παρόντων επηρεάζει και την πλειοψηφία με την οποία αποφασίζει η Βουλή. Αυτό το αποτέλεσμα δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, παρά μόνον όταν οι παράγοντες αυτοί ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος.
Ως Πρόεδρος της Βουλής έκρινα ότι αυτή η για πρώτη φορά μεταβολή της πρακτικής που είχε σημειωθεί σε όλη τη διαδικασία, δηλαδή η για πρώτη φορά άρνηση χορήγησης άδειας και πολύ ειδικότερα η αναιτιολόγητη άρνηση, διότι ως αιτιολογία αναφερόταν μόνο ότι δεν χρειάζεται να χορηγηθεί άδεια για να υπάρξει παρουσία στη Βουλή, δεν ήταν στο πλαίσιο της πρόβλεψης του νόμου και του Συντάγματος.
Πρέπει να πω και οφείλω να το πω ότι κάλεσα όλους τους Αντιπροέδρους της Βουλής, δηλαδή και τους τρεις Αντιπροέδρους που έχουν εκλεγεί από το ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μητρόπουλο, τον κ. Μπαλάφα, την κ. Χαραλαμπίδου, αλλά και τους Αντιπροέδρους που προέρχονται από την Αντιπολίτευση, τον κ. Κακλαμάνη, τον κ. Λυκούδη, τον κ. Λαμπρούλη, τους έθεσα το ζήτημα, συζητήσαμε και αποφασίσαμε αυτό ακριβώς που είπα και στη συνεδρίαση, να εισηγηθούμε, δηλαδή, στην Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, την αναβολή της συνεδρίασης για να είναι πλήρης η σύνθεση της Βουλής.
Όσα εντεύθεν έγιναν είναι απολύτως κακόπιστα, είναι δε και απολύτως αποπροσανατολιστικά. Είναι αντιληπτό ότι κάποιοι ανησυχούν με την προοπτική να ακυρωθούν ρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν στην προηγούμενη περίοδο, ρυθμίσεις μνημονιακές οι οποίες ψηφίστηκαν από λιγότερους από 151 Βουλευτές. Είναι πρόδηλο ότι αυτή η ανησυχία ήταν που πυροδότησε και αυτή την αντίδραση. Όμως, η αντίδραση αυτή ήταν απολύτως κακόπιστη με δεδομένο ότι είχε υπάρξει διαβούλευση στο πλαίσιο του Προεδρείου και απόφαση για συλλογική εισήγηση.
Έρχομαι τώρα σε δύο θέματα που επίσης έχουν απασχολήσει σε σχέση με τους Βουλευτές, με πολύ δυσανάλογο τρόπο σε σύγκριση με τα προβλήματα και τα αντικείμενα του Κοινοβουλίου, αλλά έχει σημασία η Βουλή και ως Πρόεδρός της και εγώ να απαντούμε σε αυτά και να παρέχουμε πρωτογενή ενημέρωση.
Πρώτον, σε σχέση με τους χώρους της Βουλής, χθες έγινε αυστηρά με κλήρωση η διάθεση χώρων στους Βουλευτές των Περιφερειών. Και λέω αυστηρά με κλήρωση, γιατί σε άλλες περιόδους αυτή η αρχή παραβιαζόταν. Επίσης, για να γίνει αυτή η διαδικασία, ζητήθηκε από μη κοινοβουλευτικούς παράγοντες, μη δικαιούμενους να χρησιμοποιούν κοινοβουλευτικούς χώρους, να απελευθερώσουν τους χώρους αυτούς. Η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και για το κυρίως κτήριο του Κοινοβουλίου, διότι είναι παραλογισμός να καταλαμβάνονται πολύ μεγάλοι χώροι από μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, την ίδια ώρα που οι Βουλευτές δεν έχουν χώρο να μελετήσουν, δεν έχουν στην κυριολεξία ένα γραφείο και μία καρέκλα για να κάτσουν.
Επομένως, σας ανακοινώνω ότι αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω από τους τρεις πρώην Πρωθυπουργούς που έχουν γραφεία στο κεντρικό κτήριο του Κοινοβουλίου και δεν είναι μέλη του Κοινοβουλίου να αποδώσουν τους χώρους αυτούς στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αξιοποιηθούν ακριβώς για το κοινοβουλευτικό έργο.
Επίσης, θα υπάρξει μια διαδικασία ανακατανομής των χώρων εντός του Κοινοβουλίου με τρόπο που να επιτρέπει και στους Βουλευτές και στους εργαζομένους του Κοινοβουλίου να μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν ακώλυτα στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Γιατί οφείλω και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν στο Κοινοβούλιο άνθρωποι που εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, ατελείωτες ώρες, δίνοντας πραγματικά την ψυχή τους, άνθρωποι που συκοφαντούνται ως αργόσχολοι, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι καταβάλλουν μόχθο για να μπορεί να λειτουργεί το Κοινοβούλιο και δεν μπορεί να συνεχιστεί να γίνεται αυτό σε συνθήκες που ουσιαστικά δημιουργούν μία κατάσταση ασφυξίας.
Δεύτερο θέμα: βουλευτικά αυτοκίνητα. Καταρχάς, μολονότι ως αρχή μου έχω να μην κοινολογώ πράγματα που λέγονται σε κλειστές συνεδριάσεις, θα ήθελα να εκφράσω την κατάπληξή μου για την οργιώδη παραπληροφόρηση που εμφάνισε Βουλευτές μιας συγκεκριμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να σηκώνουν περίπου αντάρτικο σε σχέση με τα βουλευτικά αυτοκίνητα.
Οι κύριοι που γράψατε αυτά που γράψατε, να ελέγξετε τις πηγές σας και να είστε πιο φειδωλοί σε αυτού του τύπου την καταγραφή, η οποία απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, λοιπόν, υπάρχει μία σύμβαση leasing η οποία λήγει στα τέλη του Δεκέμβρη του 2015. Η απόφαση που έλαβα, αφού συνεκτίμησα τα πράγματα, είναι η εξής: Το πρώτο είναι ότι πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία στη λογική που μας προσκάλεσε και η Κυβέρνηση διά του Πρωθυπουργού, να αναθεωρήσουμε και να αναλογιστούμε τις δαπάνες που πραγματοποιεί η Βουλή και τους λόγους για τους οποίους τις πραγματοποιεί. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να μπούμε και σε μία διαδικασία εκλογίκευσης και εγγύησης ότι οι Βουλευτές που θέλουν να ασκήσουν το έργο τους, θα μπορούν να το ασκήσουν ακώλυτα, διότι δεν έχει νόημα να αποφασιστούν ρυθμίσεις οι οποίες τελικά θα απενεργοποιήσουν τους καλούς Βουλευτές, θα τους κάνουν να μην μπορούν να μεταβούν στην Περιφέρειά τους ή να μην μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε πολλές υποχρεώσεις μέσα σε μία μέρα.
Για τη λύση νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό πεδίο. Η Βουλή, βεβαίως, ως αντισυμβαλλόμενος μιας ιδιωτικής εταιρείας δεν μπορεί να καταγγείλει από τη μία μέρα στην άλλη τη σύμβαση αυτή. Οφείλει να δώσει ένα περιθώριο στον αντισυμβαλλόμενό της, προκειμένου να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί. Έτσι, λοιπόν, θα καταγγείλουμε τη σύμβαση αυτή αρχής γενομένης από 1η Σεπτέμβρη. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία να προετοιμαστεί και στη Βουλή να θωρακιστεί από νομικές ενέργειες ακύρωσης της καταγγελίας, αλλά και στο Κοινοβούλιο να επανεκτιμήσει και αυτό δεν είναι μία απόφαση που θα την πάρει μονομερώς η Πρόεδρος, ούτε θα την πάρει μονομερώς οποιαδήποτε Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο γιατί άπτεται της συλλογικής λειτουργίας της Βουλής.
Πρέπει να συζητήσουμε, λοιπόν, και να επανεκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο υποβοηθούνται οι Βουλευτές στο να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μετάβασής τους, να μην τους αποστερήσουμε εργαλεία και μέσα γι’ αυτόν το σκοπό, αλλά και να φροντίσουμε να υπάρξει εκλογίκευση στις δαπάνες και με πρόβλεψη πολύ πιο συμφερουσών συμβάσεων και με προβλέψεις άλλες, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε σημεία μεγάλης δημιουργικότητας.
Πρέπει να σας πω ότι η εξοικονόμηση είναι κάτι που φαίνεται ότι πρέπει να παρίσταται αρκετά ευχερές με βάση τα πρώτα δείγματα τουλάχιστον που έχω από την ενημέρωση σε σχέση με το πώς υλοποιείται η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Νομίζω ότι από πάρα πολλά πεδία μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι και νομίζω ακόμη ότι η Βουλή πρέπει να μπει και σε μια διαδικασία απόδοσης ενός μεριδίου των πόρων της στην κοινωνία μέσα από κοινωνικές παρεμβάσεις και στήριξη κοινωνικών αγώνων.
Θέλω να σας πω ότι με λύπη μου διαπίστωσα όλο αυτό το διάστημα ότι τα προνόμια δεν είναι των Βουλευτών, αλλά ότι εντός Βουλής έχουν με έναν τρόπο επικρατήσει και παγιωθεί προνόμια που είναι περίεργα και προσβάλουν την ισοτιμία των Βουλευτών. Υπηρεσίες τις οποίες πληρώνει η Βουλή δεν είναι προσβάσιμες σε όλους, αλλά μόνο σε κάποιους. Διαδικασίες για τις οποίες καταβάλλει αδρό αντίτιμο η Βουλή, δεν είναι προσβάσιμες σε όλους, αλλά μόνο σε κάποιους και χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις. Όλα αυτά θα εξομαλυνθούν.
Θα ήθελα να σας πω, χωρίς να επεκταθώ, ότι θα είναι απαρέγκλιτη η τήρηση της διαφάνειας και της νομιμότητας στη διαδικασία της λειτουργίας της Βουλής και φαινόμενα που εντοπίστηκαν ήδη από την πρώτη μέρα και προσβάλλουν τη νόμιμη και διαφανή λειτουργία της Βουλής, δεν πρόκειται ούτε να αφεθούν, ούτε να διαιωνιστούν, ούτε να επαναληφθούν.
Λέγοντας αυτά νομίζω ότι κάλυψα ένα ευρύ φάσμα. Νομίζω ότι σίγουρα έχετε και πάρα πολλές ερωτήσεις, οπότε λέω να διακόψω εδώ, αφού πρώτα σας απαντήσω και σε ένα άλλο θέμα πριν το θέσετε και είναι η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γιατί είδα κάποια δημοσιεύματα που πάλι υιοθετούν εκδοχές και καταγράφουν διαμαρτυρίες χωρίς, βέβαια, αντικείμενο.
Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει ξεκινήσει από την επομένη της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την 19η του Φεβρουαρίου 2015 και αν δεν κάνω λάθος, είναι ίσως από τις πρωιμότερες ενάρξεις του εγγράφου κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σε σχέση με τον προφορικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, τον εν Ολομελεία, δηλαδή, κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπάρχει η εξής πρότασή μου και απόφαση εκλογίκευσης αυτής της διαδικασίας:
Στην προηγούμενη περίοδο ήταν όχι απλώς απογοητευτική, ήταν εξοργιστική η άρνηση Υπουργών αλλά και του Πρωθυπουργού να προσέλθουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Νομίζω ήταν η πρώτη Κοινοβουλευτική Περίοδος όπου δεν υπήρξε απάντηση ούτε σε μία επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα ήταν η πρώτη Κοινοβουλευτική Περίοδος –θα σας δώσω και τα στοιχεία εν συνεχεία πιο αναλυτικά– στην οποία υπήρξε τόσο μεγάλο ποσοστό μη προσέλευσης Υπουργών και μη απάντησης σε ερωτήσεις, ακύρωσης ερωτήσεων και διαγραφής τους. Αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να επαναληφθεί και δεν μπορεί να επιτραπεί. Ο τρόπος για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είναι να υπάρξει μια οργάνωση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατά τρόπον τέτοιον, ώστε να κατανεμηθούν οι ημέρες Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ανά Υπουργείο, ώστε και οι Βουλευτές να γνωρίζουν ποιες ημέρες θα βρίσκεται εδώ και θα απαντάει ο κάθε Υπουργός και οι Υπουργοί να αναλάβουν την υποχρέωση να παρίστανται και να απαντούν σε όλες τις επίκαιρες ερωτήσεις που τους τίθενται σε συγκεκριμένη μέρα.
Για το σκοπό αυτό πρέπει να αποσταλεί έγγραφο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να προσδιορίσουν οι Υπουργοί σε ποιες ημέρες την εβδομάδα, ποια ημέρα ο κάθε Υπουργός, θα δεσμευθεί ότι θα προσέρχεται και αντίστοιχα να υπάρχει ενημέρωση των Βουλευτών ότι εκείνη την ημέρα προσδιορίζονται οι ερωτήσεις αρμοδιότητας του κάθε Υπουργείου.
Εκείνοι, λοιπόν, οι οποίοι επαναστατούν και κόπτονται που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο προφορικός Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, ας μην αγωνιούν. Θα ξεκινήσει πάρα πολύ άμεσα και θα ξεκινήσει με τέτοιο τρόπο που θα εγγυάται όχι μόνο τη διαδικασία αλλά και την ουσία. Ότι δηλαδή οι ερωτήσεις όχι απλώς θα κατατίθενται, αλλά και θα απαντιούνται.
Εδώ θα κλείσω και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΡΑΣ (ΕΡΤ open): Κυρία Πρόεδρε, εκλεγήκατε με ένα ρεκόρ ψήφων. Σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όμως, είχατε κι ένα άλλο ρεκόρ: Ρεκόρ αντιδράσεων σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώμη σας αν αυτό αφορά τελικά μόνο τη διατυπωμένη πρόθεσή σας να «ξεσκονίσετε» –όπως είπατε– φακέλους, συμβάσεις, μιλήσατε σήμερα για διαφάνεια, λογοδοσία, απόδοση δικαιοσύνης –άρα, λοιπόν τους «ενοχλήσατε»- ή τελικά, κατά το κοινώς λεγόμενο, έχετε μπει με «πολλή φόρα» και ίσως έχετε υπερβεί κατά κάποιο τρόπο και το θεσμικό σας ρόλο, τουλάχιστον έτσι όπως τον είχαμε συνηθίσει να ασκείται μέχρι τώρα από προηγούμενους Προέδρους της Βουλής.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση και να σας πω ότι δεν έκανα κάποια καμπάνια εκλογής, ούτε και ζήτησα από καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα την ψήφο της. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπήρξαν τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, οι οποίες άμα τη ανακοινώσει του ότι θα προτεινόμουν για τη θέση αυτή, εξέδωσαν ανακοινώσεις οργής. Οι ίδιες τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες μετά από λίγες μέρες, από μόνες τους, χωρίς να τους προσκαλέσει κανείς και σίγουρα χωρίς να τους προσκαλέσω εγώ, προέβησαν σε δηλώσεις ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Βουλής. Οι ίδιες τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, σχεδόν εξ αρχής, άμα τη ενάρξει της Κοινοβουλευτικής λειτουργίας, επαναστάτησαν ξανά διαμαρτυρόμενες για τη λειτουργία μου ως Προέδρου της Βουλής.
Θα ήθελα να πω ότι προδήλως, όση κι αν είναι η κριτική, ως Πρόεδρος της Βουλής, θα δίνω πάντοτε το βήμα και τη δυνατότητα σε εκείνους που τη διατυπώνουν, να τη διατυπώνουν. Είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο -όπως σας είπα- στη συνεδρίαση άρσης ασυλίας, μίλησαν είκοσι τέσσερις Βουλευτές, κυρίως από την Αντιπολίτευση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση και κυρίως για να διατυπώσουν κριτική στην Πρόεδρο της Βουλής. Θα συνεχίσω να τους δίνω το λόγο. Θα συνεχίσω να προστατεύω το δικαίωμά τους να ασκούν αυτήν την κριτική.
Από την άλλη, ποτέ δεν είπα και σε καμία περίπτωση δεν υποσχέθηκα –ούτε και θα το κάνω- ότι θα καταργήσω την πολιτική μου λειτουργία. Στη Βουλή με έστειλαν οι συμπολίτες μου, τιμώ την εμπιστοσύνη τους και δεν έπαθα λοβοτομή επειδή εξελέγην Πρόεδρος της Βουλής. Είναι σαφής ο διαχωρισμός, προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και από το Σύνταγμα: Ο Πρόεδρος όταν προεδρεύει διερμηνεύει τα αισθήματα του Σώματος και εγγυάται την ελευθερία έκφρασης όλων των Βουλευτών. Ο Πρόεδρος, όταν κατεβαίνει από την Προεδρική Έδρα, είναι Βουλευτής. Επομένως, νομίζω ότι δεν ξεγέλασα κανέναν, διότι όλα όσα λέω και κάνω είναι σύστοιχα με όλα όσα διαχρονικά, σε αυτή τη σύντομη κοινοβουλευτική μου παρουσία, έχω πει και κάνει.
Οι πρωτοβουλίες, τώρα, που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα ποινικών δικογραφιών και με τη μελέτη τους και με την απόδοση Δικαιοσύνης και Αλήθειας, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν υπερβαίνουν τα όρια του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Βουλής, αλλά αντίθετα βρίσκονται στον πυρήνα αυτού του θεσμικού ρόλου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής που παραλαμβάνει αυτές τις δικογραφίες από την Εισαγγελία, η οποία ζητά η Βουλή να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί, οφείλει να εγγυάται ότι η Βουλή θα ενημερωθεί και θα τοποθετηθεί. Ενημέρωση της Βουλής δεν είναι ούτε στα κρυφά και ψέλνοντας ένας Αντιπρόεδρος να ανακοινώνει ότι διαβιβάστηκε δικογραφία στις 03.00΄ τα ξημερώματα, μήπως και δεν το ακούσει κανείς γιατί η Βουλή είναι άδεια, ούτε βέβαια -πολύ λιγότερο- οι δικογραφίες αυτές να μπαίνουν στα συρτάρια και να μην είναι προσβάσιμες ούτε καν στους Βουλευτές που τις ζητούν.
Ως Βουλευτής την προηγούμενη περίοδο είχα υποβάλει κι έχουν πρωτοκολληθεί αιτήσεις για λήψη γνώσης δικογραφιών, που απερρίφθησαν. Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί ότι υπηρετεί την υποχρέωση της Βουλής να ανταποκριθεί στο αίτημα της Δικαιοσύνης. Και αυτό, επίσης, θα έλεγα ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπηρετεί την αξίωση ισονομίας, ισότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας. Είναι, νομίζω, κάτι από το οποίο έχει υποφέρει η κοινωνία και κάτι στο οποίο η Βουλή οφείλει να ανταποκριθεί, εγγυώμενη τη θεσμική της λειτουργία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ (Mega): Κυρία Πρόεδρε, είπατε, με αφορμή τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την άρση ασυλίας του κ. Γεωργιάδη, ότι κάποιοι φοβούνται πως μπορεί να ακυρωθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με λιγότερους από εκατόν πενήντα έναν Βουλευτές. Υπονοείτε ότι υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις που είναι άκυρες επειδή έλειπαν οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής; Κι αν ναι, εσείς θα κινήσετε διαδικασίες προκειμένου αυτές οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή να ακυρωθούν;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας λέω ευθέως, δεν υπονοώ, ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, έλαβαν λιγότερες από εκατόν πενήντα μία ψήφους και στις συνεδριάσεις αυτές δεν υπήρχε συμμετοχή μελών του Κοινοβουλίου επειδή δεν τους δόθηκε άδεια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ (Mega): Θα κινήσετε κάποιες διαδικασίες για να ακυρωθούν αυτές;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα μου επιτρέψετε, αφού σας είπα ευθέως την άποψή μου, να σας πω επίσης ότι για όλα αυτά θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε στον προσήκοντα χρόνο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ (Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΝ-ΟΝ): Θέλω να ρωτήσω, κατ’ αρχήν, ποια είναι αυτά τα τρία πρόσωπα, πρώην Πρωθυπουργοί, οι οποίοι δεν θα έχουν γραφεία στη Βουλή.
Το δεύτερο ερώτημα είναι για τα νομοσχέδια: Ποιος χρονικός ορίζοντας καθορίζεται για τα τρία, τέσσερα βασικά νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή; Ξέρουμε ότι ήρθε αυτό της «ανθρωπιστικής κρίσης» και θα ξεκινήσει την Παρασκευή. Μέσα στο Μάρτιο θα έχουμε τα τρία βασικά νομοσχέδια;
Ευχαριστώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτον, νομίζω ότι είναι γνωστό ποιοι είναι οι τρεις πρώην Πρωθυπουργοί που διατηρούν γραφεία στη Βουλή χωρίς να είναι κοινοβουλευτικά πρόσωπα. Είναι μια δημόσια πληροφορία, αλλά μπορώ και να την επαναλάβω. Είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου. Θα τους προσκαλέσω ευγενικά να αποδώσουν αυτούς τους χώρους στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τους Βουλευτές.
Τώρα, σε σχέση με τα νομοσχέδια, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στη διάκριση των εξουσιών. Η νομοθετική πρωτοβουλία, όπως εκδηλώνεται από πλευράς Κυβέρνησης, ανήκει στην Κυβέρνηση. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω πότε θα κατατεθούν τα νομοσχέδια, αλλά νομίζω ότι έχει ανακοινωθεί ένας προγραμματισμός. Εν σχέσει με το πρώτο νομοσχέδιο, που σύμφωνα με αυτόν τον προγραμματισμό κατατέθηκε, όπως είπα και στην αρχή, έχει ήδη δρομολογηθεί και την Παρασκευή συνεδριάζουν τρεις επιτροπές μαζί: Κοινωνικών Υποθέσεων, που έχει το κυρίαρχο αντικείμενο της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής κρίσης, η Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, που είναι αρμόδια και για την ανασυγκρότηση Υπουργείων αλλά και για τις ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργού Επικρατείας για τη Διαφθορά και η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων που είναι αρμόδια, επίσης, για τις ρυθμίσεις του Υπουργού Επικρατείας για τη Διαφθορά αλλά και για ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο κ.λπ.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ (Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΝ-ΟΝ): Πότε θα ψηφιστούν;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση της Παρασκευής που θα ορίσει τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον των επιτροπών, θα έρθουν αμέσως στην Ολομέλεια. Θα ακολουθήσουν κανονικά την πορεία τους και για πρώτη φορά θα μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν δια ζώσης τη διαδικασία, προκειμένου να έχουν ζωντανή ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Κι επειδή είναι τρεις επιτροπές και πολλοί οι Βουλευτές, θα συνεδριάσουν στην Αίθουσα της Ολομελείας της Βουλής προκειμένου να είναι και ακώλυτη η διαδικασία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Παραπολιτικά): Αναφερθήκατε σε εντοπισμό φαινομένων που προσβάλλουν τη νόμιμη και διαφανή λειτουργία της Βουλής, αυτόν τον ένα μήνα που έχετε αναλάβει την Προεδρία. Θα ήθελα να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι σε αυτό και κυρίως να μας πείτε αν αφορούν σε φαινόμενα οικονομικής κακοδιαχείρισης.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρξε, την πρώτη μέρα της εκ μέρους μου ανάληψης της Προεδρίας, μια αθρόα έκδοση αποφάσεων που φέρονταν ότι έγιναν με εντολή Προέδρου, αφορούσαν δέσμευση ποσών πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ και αποφάσεων δυσμενών υπηρεσιακών μετακινήσεων -λύσης δηλαδή της σχέσης εργασίας- που επίσης φαίνονταν ότι είχαν γίνει με εντολή Προέδρου, χωρίς να έχω καμία ενημέρωση και χωρίς φυσικά να έχω δώσει καμία εντολή.
Αυτό αποτέλεσε την αιτία και την αφορμή να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος -που δεν έχει όμως ολοκληρωθεί- στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτού του τύπου η οικονομική διαχείριση. Οφείλω να πω ότι τα συμπεράσματα δεν είναι θετικά. Οφείλω να πω ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια και η κανονικότητα στη λειτουργία αυτής της διαχείρισης.
Νομίζω ότι πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για τον τρόπο με τον οποίο διατίθενται οι πόροι τους οποίους έχει στη διάθεσή της η Βουλή.
Πρέπει να σας πω ότι, προσωπικά, από την ημέρα που ανέλαβα, δεν έχω δεσμεύσει ούτε μισό ευρώ από τον προϋπολογισμό. Και θεωρώ ότι εκεί πρέπει να υπάρξει μια πολύ σοβαρή συμφωνία όλων ότι λειτουργούμε με κανόνες και διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης.
 Η Βουλή πρέπει να λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες που διέπουν τη δημόσια διοίκηση και τις Ανεξάρτητες Αρχές, με κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων): Κυρία Πρόεδρε, είμαι η Κατερίνα Βλαχοδήμου από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά, γιατί στα τόσα χρόνια είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται μια τέτοια ενημέρωση. Προσωπικά το εκλαμβάνω ως μια προστασία ισονομίας στην ενημέρωση και, πλέον, δεν με περιορίζει και κανένα off the record.
Η χώρα μας έχει μπροστά της μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται να τοποθετείται γύρω στον Ιούνιο. Θα περιμέναμε να μας πείτε αν έχετε στο μυαλό σας ένα χρονοδιάγραμμα για την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Αναμένεται ότι αυτή η Επιτροπή θα είναι ένα πολύ σημαντικό διαπραγματευτικό εργαλείο για τη χώρα μας στις διαπραγματεύσεις που έχει να κάνει. Αυτό είναι το ένα που θέλω να σας ρωτήσω.
Και το δεύτερο είναι ότι είπατε πως η Βουλή θα συνεχίσει να αξιώνει την πλήρη αιτιολόγηση τυχόν άρνησης της εισαγγελικής αρχής χορήγησης άδειας για τους έγκλειστους. Πώς θα γίνει αυτό; Πώς δηλαδή θα το αξιώσει;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, να απαντήσω γρήγορα στο δεύτερο σκέλος για να μπω στο πρώτο.
Νομίζω ότι και μόνο η καταγραφή ότι πρέπει να τηρείται η προϋπόθεση του νόμου και του Συντάγματος επαρκεί για να είναι αντιληπτό ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις σε αυτές τις αρχές.
Και λέγοντας αυτό, θα ήθελα απλώς να πω, γιατί είναι πράγματι προκλητικές κάποιες προσεγγίσεις και κάποιες τοποθετήσεις -και θα σας απαντήσω σε προσωπικό τόνο- ότι την ίδια ακριβώς θέση και προσέγγιση είχα διατυπώσει ως Βουλευτής και εισηγήτρια τότε του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της μη χορήγησης της εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν νόημα όταν είναι οικουμενικά κι όχι όταν είναι επιλεκτικά. Η δημοκρατία υπάρχει όταν σέβεται ακόμη και εκείνους που την αντιστρατεύονται. Η δημοκρατία όταν κάνει εκπτώσεις στις θεμελιώδεις αρχές της για να πολεμήσει εκείνους που την αντιστρατεύονται, στην πραγματικότητα ηττάται, στην πραγματικότητα χάνει την ψυχή της.
Η αιτιολόγηση των αποφάσεων για μη χορήγηση άδειας, είτε εκπαιδευτικής είτε τακτικής είτε έκτακτης, ήταν μια αξίωση που διατυπώσαμε μετ’ εμφάσεως τότε, τον Δεκέμβρη του 2014, για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, και είναι μια αξία στην οποία συμφώνησε τελικά μετά από τις θυελλώδεις εκείνες συνεδριάσεις σύσσωμη η Βουλή, απ’ όλες τις πτέρυγες.
Καλό είναι, λοιπόν, να μην ξεχνάμε τις αρχές και να μένουμε σε αυτές απροσωπόληπτα και χωρίς να μετράμε και να ζυγίζουμε ποιον αφορούν.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας που έχει να κάνει με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, ο προγραμματισμός είναι η συγκρότηση της επιτροπής αυτής να ανακοινωθεί στην εβδομάδα που ξεκινάει από τις 16 του μήνα και οι εργασίες της να ξεκινήσουν αμέσως, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί.
Θα συμφωνήσω με την παρατήρηση ότι είναι μια επιτροπή που θα αποτελέσει πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο της κοινωνίας, του λαού και συνολικά, θα έλεγα, των ευρωπαϊκών λαών και κοινωνιών.
Θέλω να θυμίσω ότι η χώρα μας είναι μέλος σε πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς - και περιφερειακούς ευρωπαϊκούς, αλλά και παγκόσμιους. Είναι μέλος του ΟΗΕ, που ήδη τον Σεπτέμβριο του 2014 η Γενική του Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο κατακεραυνώνει την υποδούλωση κρατών με εργαλείο το χρέος. Επίσης, η χώρα μας είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεσμεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και, επομένως, έχει δεσμεύσεις εγγύησης των κοινωνικών δικαιωμάτων που δεν μπορεί να καταστρατηγούνται με τη δικαιολογία της εξυπηρέτησης του χρέους. Και υπάρχουν, επίσης, πορίσματα των οργάνων και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα αυτά.
Να θυμίσω και τις αποφάσεις της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, οι οποίες είναι δικαστικές αποφάσεις και κρίνουν ότι παραβιάζονται οι εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και τα πορίσματα και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τη λειτουργία των μνημονίων.
Αυτά όλα και πολλά άλλα συγκροτούν παραμέτρους που θα ενεργοποιηθούν στην πολυδιάστατη διεκδίκηση για λογαριασμό του λαού και της κοινωνίας μας, για τη χειραφέτηση και την πραγματική απελευθέρωση από αυτή την μέγγενη που έχει καταδυναστεύσει τον τόπο.
ΜΑΚΗΣ ΔΟΥΜΑΣΗΣ («Χρυσή Αυγή» και «Εμπρός»): Κυρία Πρόεδρε, λέγομαι Μάκης Δουμάσης από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» και από την εφημερίδα «Εμπρός».
Κυρία Πρόεδρε, επειδή η καλή απόδοση των υπηρεσιών της Βουλής σχετίζεται με την οικονομική τους αποζημίωση, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας ενημερώσετε αν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ως επιστημονικοί συνεργάτες στη Βουλή, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι με καθυστέρηση σχεδόν ενός μηνός σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, πρέπει να το αποδώσουμε στον έλεγχο νομιμότητας κάποιων εξοδολογίων ή σε κάποια άλλης αιτίας κωλυσιεργία.
Ευχαριστώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Το θέμα που θίγετε πρέπει να το αποκωδικοποιήσουμε και να το παρουσιάσουμε, γιατί ίσως δεν είναι γνωστό σε πολλούς.
Ενημερώθηκα από τις υπηρεσίες της Βουλής ότι για τους επιστημονικούς συνεργάτες Βουλευτών, των οποίων έληξε η θητεία στις 29 Δεκέμβρη, υπάρχει ειδική απόφαση από το 1982 η οποία προβλέπει ότι η υποχρέωση της Βουλής παρεκτείνεται για έναν μήνα μετά την απώλεια της ιδιότητας του Βουλευτή, ότι δηλαδή οι επιστημονικοί συνεργάτες πληρώνονται έναν μήνα μετά την απώλεια της ιδιότητας του Βουλευτή.
Ζήτησα διευκρινίσεις σε σχέση με το πώς έχει εφαρμοστεί αυτή η διάταξη στις προηγούμενες περιόδους και ενημερώθηκα ότι πάντοτε και απαρεγκλίτως εφαρμοζόταν με την ερμηνεία ότι πληρώνονται έναν μήνα επιπλέον, με μια παραδοχή ότι αυτό ήταν και μια οιονεί αποκατάσταση από την απώλεια της εργασιακής σχέσης.
Κατόπιν αυτού, έδωσα την εντολή να προχωρήσει κανονικά η πληρωμή, έχοντας προηγουμένως ζητήσει και λάβει και σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου του Κράτους, η οποία είναι αποσπασμένη στη Βουλή.
Αν η ερώτησή σας έχει το νόημα ότι αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν το γνωρίζω και δεν έχω αυτή την ενημέρωση. Η δική μου εντολή, εδώ και πάρα πολλές ημέρες, είναι να καταβληθεί η αποζημίωση μαζί με μια βεβαίωση του Βουλευτή ότι εργάστηκε στο ενδιάμεσο διάστημα ο επιστημονικός συνεργάτης, γιατί υπάρχουν και πάρα πολλοί Βουλευτές που δεν το γνώριζαν αυτό και που οι επιστημονικοί τους συνεργάτες δεν εργάστηκαν σε αυτό το διάστημα.
Υπήρξαν, όμως -μιας και κάνετε την ερώτηση, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, γιατί έχει μια σημασία- και σε αυτό το πεδίο και κάποια φαινόμενα τα οποία είναι οχληρά. Υπήρξε, δηλαδή, περίπτωση επιστημονικού συνεργάτη που εμφανιζόταν να έχει προσληφθεί στις 29 Δεκεμβρίου, την ημέρα διάλυσης της Βουλής, με αναγγελία πρόσληψης και με πρόσληψη να ανατρέχει στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή τέσσερις μη εργάσιμες ημέρες, 25, 26 και 27 και 28 που ήταν Σαββατοκύριακο.
Νομίζω ότι τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να εξεταστούν. Υπάρχουν κάποιες λίγες τέτοιες περιπτώσεις. Και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί όπου δημιουργούνται πεδία κατάχρησης. Επ’ ουδενί ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι διαδεδομένο αλλά από την άλλη, όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι και τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών και η υπηρεσία της Βουλής να είναι αυτή που πρέπει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων): Κυρία Πρόεδρε, είμαι ο Ανδρέας Μακρίδης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ήθελα να σας ρωτήσω για μια ανακοίνωση που κάνατε σε σχέση με τις λιμνάζουσες δικογραφίες που λέτε ότι είναι εκατοντάδες και είπατε ότι θα υπάρξει ένα όργανο, το οποίο θα επιλαμβάνεται των δικογραφιών αυτών. Δεν έχω ακριβώς καταλάβει. Υπάρχουν ανάμεσα σε αυτές τις δικογραφίες ακόμη και μηνύσεις εναντίον πρώην πρωθυπουργών για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και κάποια άλλα τέτοια θέματα.
Πώς σκοπεύετε να τις χειριστείτε; Το όργανο θα απαρτίζεται από Βουλευτές, από νομικούς; Θα ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος, ας πούμε, όπως κάποιοι θα έλεγαν εντός εισαγωγικών «ποινικοποίησης» της δημόσιας ζωής;
Ένα είναι αυτό το ερώτημα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δηλαδή, ανησυχεί μήπως εξετάσουμε δικογραφίες για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων): Κυρία Πρόεδρε, το Αθηναϊκό Πρακτορείο ήταν ίσως το μόνο όργανο που έγραψε γι’ αυτές τις μηνύσεις. Γι’ αυτό σας παρακαλώ πάρα πολύ μην μου κάνετε τέτοια σχόλια.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, λέω η ανησυχία είναι αυτή;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων): Να προχωρήσω και λίγο σε ένα δεύτερο ζήτημα.
Δεν  ανησυχεί καθόλου το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σας διαβεβαιώνω.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων): Κατά την προηγούμενη περίοδο, σας υπενθυμίζω ότι οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες αποκλείστηκαν από την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις επιτροπές και στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις γι’ αυτούς οι οποίες υπάρχουν στην Ολομέλεια και δεν υπήρξε ούτε αντίδραση εκ μέρους της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Θα ήθελα και γι’ αυτό το θέμα να κάνετε αυτή τη στιγμή μια διαβεβαίωση ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς στο οποίο υπήρχαμε και λειτουργούσαμε επί δεκαετίες.
Ευχαριστώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, κατ’ αρχάς κακώς αρπαχτήκατε. Εγώ σας έκανα λίγο χιούμορ, αλλά φαίνεται ότι δεν βρήκα ευήκοα ώτα.
Σχετικά με τις δικογραφίες, είναι αντικείμενο της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτή η διαδικασία. Όμως, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς: φυσικά σε αυτή τη διαδικασία εμπίπτει και η αξιολόγηση της βαρύτητας και της σοβαρότητας της κάθε υπόθεσης. Άρα, μην ανησυχείτε ότι θα αρχίσει να ασχολείται με τα ανούσια και να αφήσει τα ουσιαστικά, γιατί έτσι εξέλαβα την ερώτηση.
Η ουσία, όμως, για να μιλήσουμε ειδησεογραφικά, είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις ανούσιες υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές και ουσιαστικές. Και άρα, το να κρύβονται οι ουσιαστικές στην αχλή των ανουσίων είναι και αυτό μια τεχνική συγκάλυψης. Έχει μια σημασία, λοιπόν, και η έρευνα και η διαφάνεια και αυτό θα το εγγυηθούμε γιατί είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής.
Τώρα, σε σχέση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η επιτέλεση του ρόλου και της λειτουργίας των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης είναι κορυφαία λειτουργία σε μια Δημοκρατία.
Εγώ πρέπει σας πω ότι ξεκίνησα να έχω συναντήσεις με όλους τους εργαζομένους στη Βουλή και δεν έχω φθάσει ακόμη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αλλά με πολλή χαρά θα συζητήσω μαζί τους ή μαζί σας –τη συνάδελφό σας γνωρίζω που ρώτησε προηγουμένως- και τις προτάσεις και τις ιδέες και τα αιτήματα για την καλύτερη ενημέρωση και την καλύτερη επιτέλεση του καθήκοντός σας.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να πω ότι έχει μία σημασία φυσικά να μην παρακωλύεσθε στο να παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις -τώρα πια θα είναι και ζωντανές, οπότε δεν θα είναι καν ζήτημα της παρακολούθησης από το μόνιτορ- αλλά έχει και μία σημασία αυτό το οποίο γίνεται μέσα στη Βουλή να το μαθαίνουν και οι πολίτες. Γιατί αυτή είναι η αποστολή της ενημέρωσης.
Οπότε, νομίζω ότι, συζητώντας και στο πλαίσιο μίας διαβούλευσης που θα κάνουμε, θα μπορέσουν να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι για να μην παρακωλύεσθε από τεχνικές δυσκολίες στην άσκηση του καθήκοντός σας και να είναι ακώλυτη η επιτέλεση αυτών των υποχρεώσεων που αφορούν όλους μας.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ (ΕΡΤ και Ραδιοφωνικός Σταθμός «Στο Κόκκινο»): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να επανέλθω λίγο στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τα εξής; Θα είναι μία κοινοβουλευτική επιτροπή, διακομματική; Θα συμμετέχουν εκεί και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ή εξωκοινοβουλευτικοί θεσμοί; Υπάρχει χρονικό πλαίσιο διερεύνησης ή θα πάει όσο πίσω χρειάζεται να πάει;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω, κύριε Τσιμπίδα, ότι θα είναι μία Επιτροπή που θα αποτελείται από εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος που έχουν ειδίκευση και εμπειρία στο πεδίο και του λογιστικού ελέγχου του χρέους και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Σε σχέση με το χρονικό πλαίσιο, νομίζω ότι η αρχή την οποία θα εφαρμόσουμε είναι ότι θα πάει όσο πίσω χρειάζεται. Αυτό, όμως, είναι και αντικείμενο του προγραμματισμού της και της ιεράρχησης των στόχων και της θέσης στόχων και προτεραιοτήτων, διότι αντιλαμβάνεσθε ότι πρέπει να αποδίδονται έστω και τμηματικά αποτελέσματα αυτού του ελέγχου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΑ (Alpha): Κυρία Πρόεδρε, είπατε ότι θα υπάρξει έρευνα συμβάσεων και αντιστοίχιση με τις πρώτες συμβάσεις. Αναφέρατε: «και αντιστοίχιση με τις συμβάσεις όπως είχαν υπογραφεί». Αν κατάλαβα καλά, μιλήσατε για την υπόθεση της SIEMENS, για τα εξοπλιστικά. Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι υποθέσεις, εκτός των δύο που αναφέρατε, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της έρευνας;
Ευχαριστώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω επί της αρχής, αφού πρώτα σας πω ότι και η υπόθεση της SIEMENS και οι υποθέσεις των εξοπλιστικών περιλαμβάνουν πάρα πολλές συμβάσεις, όχι μόνο μία. Είναι συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ του Δημοσίου και εταιριών οι οποίες αποδείχτηκαν εταιρίες διαφθορείς. Για τις συμβάσεις αυτές υπάρχουν ανοιχτές δικογραφίες αλλά ακόμα πολλές φορές και ολοκληρωμένες υποθέσεις.
Για να εξυπηρετηθούν οι συμβάσεις αυτές, δηλαδή για να καταβληθεί κάθε φορά το αντίτιμο στην αντισυμβαλλόμενη εταιρία, το Δημόσιο προέβη σε δανεισμό. Η αντιστοίχιση, λοιπόν, αυτή αποτελεί κομμάτι του λογιστικού ελέγχου και κομμάτι εκείνων των στοιχείων και γεγονότων που έχει δικαίωμα ο πολίτης, ο λαός, να γνωρίζει.
Τώρα σε περεταίρω εξειδίκευση υποθέσεων, θα μου επιτρέψετε να επιφυλαχθώ, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε τίποτα να σας πούμε σε δύο εβδομάδες αλλά και εν συνεχεία.
Είναι, όμως, βασισμένη αυτή η τοποθέτηση στην αρχή ότι οι δαπάνες που έγιναν για εξυπηρέτηση συμβάσεων διαφθοράς αποτελούν γενεσιουργό λόγο δημιουργίας παράνομου χρέους. Εξάλλου αυτό είναι και το πλαίσιο της αντιδιαφθοράς συνολικά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς περιλαμβάνει αναζήτηση και αυτών των κονδυλίων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ (Εφημερίδα «Δημοκρατία»): Κυρία Πρόεδρε,  είπατε στην εισήγησή σας ότι είναι αρκετά ευχερής η εξοικονόμηση χρημάτων για τη Βουλή. Μπορείτε να το εξειδικεύσετε αυτό λίγο περισσότερο πέραν των βουλευτικών αυτοκινήτων;
Είπατε, επίσης, ότι οι Επιτροπές θα είναι ανοιχτές. Αυτό σημαίνει ότι η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία έχει προαναγγελθεί, θα είναι ανοιχτή και αυτή; Θα μπορούμε δηλαδή να την παρακολουθήσουμε;
Και ένα τρίτο ερώτημα: Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την επιλογή της Κυβέρνησης, η οποία είναι να έρθει η τετράμηνη δανειακή σύμβαση -παράταση εν πάση περιπτώσει-  με το άρθρο 142Α;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, τρεις ερωτήσεις κάνατε. Η πρώτη είναι σε σχέση με την εξοικονόμηση. Θα σας απαντήσω.
Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Ερευνώντας λιγάκι πώς γίνεται η ενημέρωση της Βουλής, συνειδητοποίησα ότι καταβάλλει η Βουλή κάποια χρήματα για να υπάρχουν μηχανές αναζήτησης αποδελτίωσης κ.λπ., χρήματα που προορίζονται για την καλύτερη λειτουργία της ενημέρωσης. Αυτή η δαπάνη δεν αξιοποιείται από το σύνολο των βουλευτών. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη εξοικονόμηση ας πούμε για τους Βουλευτές, που μόνοι τους πληρώνουν την ενημέρωση και άρα τους απελευθερώνουμε χρήματα για να μπορούν να προσφέρουν με άλλον τρόπο στην κοινωνία.
Την ίδια ώρα που υπάρχει αυτός ο τρόπος ενημέρωσης, υπάρχει και μία διαδικασία χορήγησης αντιγράφων εφημερίδων σε διάφορους δικαιούμενους -και μη δικαιούμενους όπως προέκυψε.
Την ίδια ώρα που υπάρχει αυτή η διαδικασία, υπάρχει και μία άλλη διαδικασία, που μία φορά την εβδομάδα ένα αυτοκίνητο της Βουλής πηγαίνει σε ένα πρακτορείο ενημέρωσης και παίρνει συνολικά όλες τις εφημερίδες που έχει πάρει προηγουμένως κάθε μέρα η Βουλή από άλλη πηγή.
Αυτά όλα είναι μια τριπλή δαπάνη που μπορεί να εκλογικευθεί. Είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα για να δείξουμε πως κάποια πράγματα θέλουν έναν εξορθολογισμό.
Ένα άλλο ζήτημα είναι με πόσο επείγοντα τρόπο γίνονται οι δαπάνες. Όταν γίνονται με κατεπείγοντα τρόπο και φτάνουν να γίνονται ζωτικές, τότε δεν είναι και συμφέρουσες πολλές φορές.
Πάντως, αρχή θα είναι ότι θα ενθαρρύνονται πολύ περισσότερο διαδικασίες διαγωνισμών και όχι εντελώς «τυπικές» διαδικασίες απευθείας αναθέσεων και συλλογής προσφορών χωρίς εγγυήσεις. Αυτό δεν ενέχει κάποιον υπαινιγμό, απλώς νομίζω ότι θα αποτελέσει και αυτό μία εγγύηση πολύ καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών της Βουλής.
Τώρα, η δεύτερη ερώτηση είχε να κάνει με το αν θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή και αν αυτή θα είναι ανοιχτή. Έχει εξαγγελθεί από πλευράς Κυβέρνησης -θα μου επιτρέπετε πάντα να διακρίνω τους ρόλους όταν απαντώ ως Πρόεδρος της Βουλής- μία τέτοια πρωτοβουλία.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν Βουλευτές επαρκείς, δηλαδή εξήντα, που θα υποβάλουν αυτή την πρόταση. Η πρόταση θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής και εφόσον εγκριθεί με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα, όπως λέει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, θα συσταθεί η Επιτροπή.
Οι Εξεταστικές Επιτροπές κατά τον Κανονισμό και κατά το Σύνταγμα είναι ανοιχτές, όπως είναι και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που έχει μία οιονεί εξεταστική λειτουργία. Άλλωστε, ο σκοπός της δρομολόγησης μία τέτοιας διαδικασίας είναι η ενημέρωση των πολιτών. Αν γίνεται εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή χωρίς να είναι προσβάσιμη η εξέταση και τα πορίσματά της στους πολίτες, τότε ακυρώνεται η αποστολή της.
Και η τρίτη σας ερώτηση είναι εάν συμφωνώ με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να ενημερώσει τη Βουλή σε σχέση με τις διαδικασίες. Δεν ξέρω αν θα υποβληθεί με το άρθρο 142Α. Αυτό έχει γραφτεί, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ανακοινωθεί επισήμως. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι κάθε ενημέρωση προς τη Βουλή πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη από τη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σας επισημάνω, επειδή μιλήσατε για «τετράμηνη σύμβαση», ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τετράμηνη σύμβαση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ανταλλαγή εγγράφων και συμφωνιών και μία παράταση-επέκταση της προηγούμενης δανειακής σύμβασης.
Εκείνο το οποίο πήγε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο προς ψηφοφορία ήταν η ανταλλαγή επιστολών. Η Ελληνική Βουλή δεν ψηφίζει επί ανταλλαγής επιστολών και νομίζω ότι είναι πολύ σωστή η άποψη που λέει ότι δεν είναι προσήκουσα η ψηφοφορία επί ανταλλαγής επιστολών.
Αυτά σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι ανεξαρτήτως της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για ενημέρωση, δεν εμποδίζεται και κανένας και καμία κοινοβουλευτική ομάδα να θέσει και να θέτει όποια ζητήματα κρίνει. Και νομίζω ότι έχει ήδη αποδειχτεί ότι αυτή η Βουλή είναι πεδίο ανοιχτού διαλόγου.
ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (Εφημερίδα των Συντακτών): Κυρία Πρόεδρε, να επανέλθω λίγο στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και να ρωτήσω αν θεωρείτε ότι στο 90% του ελληνικού δημόσιου χρέους, που το κατέχουν πλέον οι επονομαζόμενοι θεσμοί, υπάρχει ένα μέρος που είναι επαχθές και επονείδιστο και το οποίο πρέπει να διαγραφεί. Και να θέσω και ένα δεύτερο ερώτημα, εάν η σύσταση αυτής της Επιτροπής είναι σε συνεννόηση και συμφωνία με την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Οικονομικών.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτον, ναι, θεωρώ ότι μεγάλο μέρος του χρέους είναι απεχθές και επονείδιστο. Το ότι το θεωρώ φυσικά δεν επαρκεί. Εκείνο που μένει να διερευνηθεί και να αποτυπωθεί και να αποκρυσταλλωθεί είναι σε ποιο βαθμό, ποιο κομμάτι και για ποιους λόγους.
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κριθεί απεχθές, επονείδιστο ή παράνομο ένα κομμάτι του χρέους είναι αυτοί που εξήγησα, καθώς επίσης και οι λεόντειες συμβάσεις, οι δανειακές, που έχουν συναφθεί, αλλά και το μεγάλο κομμάτι του χρέους που έχει ήδη αποπληρωθεί. Μένει να αποτυπωθεί πλήρως ποια είναι η πραγματικότητα και για ποιους λόγους είναι αυτή η πραγματικότητα.
Θα μου επιτρέψετε να αντιπαρέλθω το σχόλιο περί «επονομαζόμενων θεσμών» και να σας πω ότι το γεγονός πως το αποτυπωμένο χρέος ή το εμφανιζόμενο ως χρέος ανελήφθη από άλλον -αυτό δηλαδή το επιχείρημα που προωθείται ότι τώρα πια ο αντισυμβαλλόμενός σου είναι άλλος, είναι τα κράτη, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.λπ.- δεν αίρει τις αξιώσεις του λαού και της κοινωνίας και της χώρας και του κράτους, στο βαθμό που το χρέος αυτό δεν ήταν νόμιμο, να διαγραφεί η αντιστοιχία του.
Το επιχείρημα που θέλει όλα να εξαλείφονται, επειδή υπήρξε αναδοχή, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι ένα επιχείρημα που δοκιμάζεται και σε επίπεδο νομικής και σε επίπεδο ηθικής και σε επίπεδο πολιτικής αλλά και σε επίπεδο οικονομικών.
Τώρα, σε σχέση με την ερώτησή σας για το εάν η πρωτοβουλία αυτή γίνεται σε συνεννόηση -ποια ήταν η ερώτηση ακριβώς;- θα σας πω ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι κοινοβουλευτική, αλλά -προδήλως και εν αντιθέσει με όλα όσα γράφονται και καταγράφονται- δεν υπάρχει καμία αντίφαση και σύγκρουση με τις άλλες πρωτοβουλίες που από πλευράς Κυβέρνησης υπάρχουν για τη διεκδίκηση αυτών που είναι δίκαια του λαού μας.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι επιδίωξή μου θα είναι, με αυτόν τον αδιαμεσολάβητο και ευθύ τρόπο, να ενημερώνεστε, μήπως και νικήσουμε στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης και μήπως και αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και των πολιτών αλλά και των κοινοβουλευτικών παραγόντων, που τόσο πολύ λείπει.
Να είστε καλά.
   
 
 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Σχετικά Video



Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ