Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015
Ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Βουλή τίμησε χθες το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, γυναίκες που έχουν διακριθεί στον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Αξιοπρέπεια.
Η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε:
«Ξεκινάμε μια εκδήλωση και όχι συνεδρίαση, με σκοπό η Βουλή να τιμήσει γυναίκες που έχουν διακριθεί στον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Αξιοπρέπεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται και μνημονεύεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, θυμίζοντας τη μεγάλη διαδήλωση των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας το 1857 στη Νέα Υόρκη, μια διαδήλωση που καταπνίγηκε από την καταστολή και από τις δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά σηματοδότησε την έναρξη των εργασιακών αγώνων των γυναικών. Αποφασίσθηκε να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πολλά χρόνια αργότερα, το 1911, και μας θυμίζει ότι οι αγώνες για ισότητα αλλά και οι αγώνες ενάντια στην καταπίεση, καθώς και η διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων είναι πάντοτε επίκαιροι.
Προσκεκλημένοι και προσκεκλημένες στην αποψινή εκδήλωση είναι τόσο οι Βουλευτές όσο και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στη Βουλή, αλλά και απλοί πολίτες. Έχουμε, έτσι, για πρώτη φορά μια σύνθεση πολυσυλλεκτική στην Αίθουσα της Ολομέλειας, που φιλοξενεί απόψε και τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Νομίζω ότι αυτό είναι μήνυμα που έχει σημασία να περνάει στην κοινωνία».
Η Βουλή τίμησε, για τους αγώνες τους:
- Την κα Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, Πρόεδρο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων και Πρόεδρο του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενη στην πολυποίκιλη και πλούσια επιστημονική και κοινωνική δράση της σημείωσε: « Η προσφορά ζωής της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου στον αγώνα για δημοκρατία, για δικαιοσύνη, για δικαιώματα είναι πραγματικά ανεκτίμητη και η Βουλή σήμερα την τιμά για αυτήν της τη διαδρομή, όπως και εκείνη μας τιμά με αυτή της τη διαδρομή.»
Το βραβείο, λόγω ασθένειας της ίδιας, παρέλαβε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου κ. Ηρακλής Ακτύπης, ο οποίος ανέγνωσε και επιστολή της.
Στην επιστολή της η κυρία Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου αναφέρθηκε στους αγώνες των γυναικών με τις εξής μεταξύ άλλων επισημάνσεις: «Με την ευκαιρία αυτής της Ημέρας θα ήθελα να θέσω υπ’ όψιν σας ότι, δυστυχώς, η απόπειρα ανισότητας και οπισθοδρόμησης στη θέση της γυναίκας είναι ακόμη και σήμερα μια πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται με διάφορα προσωπεία και έχει εισδύσει παντού, ακόμη και στον ΟΗΕ.
Υπόσχομαι επισήμως ότι θα κρατώ τη Βουλή ενήμερη για όλες τις σχετικές εξελίξεις αναφορικά με τα δικαιώματα της γυναίκας. Ευτυχώς, έχει τόσο άξια μέλη –και μάλιστα γυναικεία- ώστε να μπορούν να συλλάβουν τις διάφορες μεθόδους που μετέρχονται διάφοροι εις βάρος των γυναικών σήμερα, αλλά και να αντιδράσουν όπως πρέπει. Πλην της ικανότατης και μαχητικότατης Προέδρου της Βουλής, δεν μπορώ να μην αναφέρω την αναπληρωτή Υπουργό κυρία Βαλαβάνη. Αναμένω και άλλες γυναίκες σε ανώτατα αξιώματα της χώρας μας, πράγμα που πολύ θα με χαροποιήσει.
Δεν έχω αμφιβολία ότι θα αρχίσει μια περίοδος οργανωμένης αντίδρασης σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, το οποίο σημαίνει και υπονόμευση της ουσιαστικής Δημοκρατίας.
Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω και την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό μου προς τα σημερινά γυναικεία μέλη της Βουλής και μάλιστα τα ιθύνοντα, ώστε να έχω την πεποίθηση ότι βαδίζουμε σήμερα, με πρωτοπόρο την Βουλή των Ελλήνων, προς πράγματι ουσιαστικότερη ισότητα όλων των ανθρώπων, το οποίο σημαίνει ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς διάκριση καμία».
- Την κα Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, Πρόεδρο της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία στην παρέμβαση της εστίασε στους αγώνες των γυναικών να κατακτήσουν τη θέση τους στο ελληνικό Δικαστικό Σύστημα και σημείωσε ότι και οι Έλληνες Δικαστές συμμετέχουν στον αγώνα για αξιοπρέπεια και διατήρηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και στηλίτευσε την παραβίαση δικαιωμάτων από μνημονιακές ρυθμίσεις. Η κυρία Θάνου – Χριστοφίλου σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Στον τομέα της Δικαιοσύνης, τον οποίο εκπροσωπώ, οι γυναίκες εισήλθαν καθυστερημένα στο Δικαστικό Σώμα, αρχικά σε πολύ μικρό αριθμό κατά τα έτη 1972 έως 1975. Βίωσαν και βιώσαμε -θα μπορούσα να βάλω και τον εαυτό μου μέσα, γιατί και εγώ εισήλθα το 1975, τότε που οι γυναίκες ήταν ελάχιστες ακόμα στο Δικαστικό Σώμα- στο πρώτο στάδιο μεγάλα υπηρεσιακά προβλήματα, τα οποία οφείλονταν τόσο στην ενσυνείδητη αρνητική θέση και στάση των ανδρών δικαστών όσο και στην άρνηση της αποδοχής τους από την κοινωνία, κυρίως των μικρών επαρχιακών πόλεων».
«Καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονιακών μέτρων τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία και με τις άλλες δικαστικές ενώσεις, με τις οποίες έχουμε πολύ στενή και αρμονική συνεργασία, δώσαμε αγώνες για την προστασία και τη διασφάλιση των συνταγματικών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία και από τη θέση αυτή, δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να αποδεχτούμε ότι παραβιάστηκαν καθ’ όλο αυτό το διάστημα».
«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τελειώνοντας θα ήθελα να χαιρετήσω όλες τις γυναίκες και να τις καλέσω να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα, αγώνα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα και να συμμετέχουμε στον κρίσιμο εθνικό αγώνα που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση αυτή την περίοδο, ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την ποιότητα ζωής που δικαιούται, ανάλογα και με την προσφορά του στην ιστορία και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
- Την κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πρόεδρο της Ενωσης Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναφέρθηκε στο νόημα του εορτασμού της Ημέρας της γυναίκας στις μέρες μας, αλλά και τους αγώνες των γυναικών εντός του Ελληνικού Δικαστικού Σώματος.
Μεταξύ άλλων η κυρία Θεοτοκάτου είπε:
«Κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πρόσκλησή της στη σημερινή εκδήλωση και μάλιστα με την ιδιότητα της τιμώμενης, η οποία περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπό μου, αλλά και συνεπάγεται ξεχωριστή ευθύνη ως εκπροσώπου δικαστικής ένωσης στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, κρίσης αξιών και πλήρους αμφισβήτησης των θεσμών.
Ο λόγος που αποδέχθηκα την πρόσκληση αυτή σχετίζεται άμεσα με την προσωπικότητα της ίδιας, η οποία διαπνέεται από απαράμιλλο δυναμισμό, ισχυρή θέληση, αγωνιστική διάθεση, μαχητικότητα και ισόβαθμα δημοκρατικά ιδεώδη, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την επιτυχημένη πορεία της στον χώρο της επιστήμης και της πολιτικής.
Τα τελευταία χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και ύφεσης που βιώνουμε στη χώρα μας, η υπόθεση των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών έχει λάβει νέες διαστάσεις, οι οποίες αντανακλώνται στη μείωση της γυναικείας απασχόλησης, καθώς και της αμοιβής για ίση εργασία και μάλιστα σε βαθμό που εύλογα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι το σύνθημα των εργατριών που διαδήλωναν στη Νέα Υόρκη πριν από έναν και πλέον αιώνα –«ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής- όχι μόνο δεν έχει απωλέσει τη συμβολική του σημασία, αλλά είναι και πάλι επίκαιρο με την ίδια σημασιολογία. Γιατί, είναι φανερό ότι εάν το ψωμί περισσεύει στο τραπέζι, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και για τα δύο, αφού τριαντάφυλλα χωρίς ψωμί είναι χίμαιρα και ψωμί χωρίς τριαντάφυλλα μιζέρια και μαρασμός.
Από την πλευρά μου, δεσμεύομαι να συνεχίσω τον πολύπλευρο αγώνα για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης και των εκφραστών της, την απονομή σεβαστής δικαιοσύνης, την ανεξαρτησία των λειτουργών της, την αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Επίσης, για το δικαίωμα όλων των πολιτών στην πρόσβαση στο Δικαστήριο και σε μια δίκαιη δίκη, που είναι ο θεμελιώδης στόχος όλων μας».
- Την κα Ειρήνη Γιανναδάκη, Διοικητική Εφέτη, Πρόεδρο της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών ( δεν παρέστη στην εκδήλωση λόγω αιφνίδιου κωλύματος).
- Την κα Μαρία Καλλέργη, για την αντιστασιακή της δράση στη διάρκεια της Επταετίας. Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «πρόκειται για μια εκπρόσωπο του αντιδικτατορικού αγώνα, μια γυναίκα που βασανίστηκε όσο λίγες και λίγοι νέοι από τη χούντα των συνταγματαρχών, που καταδικάστηκε σε δεκαέξι χρόνια φυλακή τον Γενάρη του 1969 έχοντας προηγουμένως βασανιστεί σκληρά. Στο πρόσωπο της τιμούμε όλες εκείνες τις γυναίκες που αντιστάθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας, που βασανίστηκαν άγρια και δεν υπέκυψαν».
« Θεωρώ ότι δεν είναι προσωπική η τιμή. Αφορά σε όλες τις γυναίκες που εκείνα τα μαύρα χρόνια της Χούντας θεωρήσαμε καθήκον μας να αγωνιστούμε» είπε καταχειροκροτούμενη η κυρία Καλλέργη.
- Την κα Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με ιστορική συμμετοχή στον αγώνα του Πολυτεχνείου.
«Η Πέπη Ρηγοπούλου είναι ένα από τα μυθικά πρόσωπα των γεγονότων του Πολυτεχνείου, η κοπέλα που βρισκόταν στην πύλη, όταν την ισοπέδωσε το τανκ. Η Πέπη Ρηγοπούλου ανήκει στις πιο εμπνευσμένες Ελληνίδες. Καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας βιβλίων σχετικών με την τέχνη, το μύθο, τον πολιτισμό και την ψυχανάλυση. Πνεύμα ανήσυχο και πρωτοπόρο, αγωνίζεται πάντα για την υπεράσπιση της ελευθερίας του ανθρώπινου υποκειμένου. Την τιμούμε με αυτήν τη μνεία» τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.
- Οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Στα έδρανα των τιμωμένων παρέστησαν οι κυρίες Δήμητρα Μανώλη, Δέσποινα Κωστοπούλου και Γεωργία Οικονόμου, ενώ στην αίθουσα της Ολομέλειας παραβρέθηκαν πολλές ακόμη αγωνιζόμενες καθαρίστριες.
Εκ μέρους τους η κα Δήμητρα Μανώλη, τόνισε μεταξύ άλλων:
« Είμασταν υπερήφανες για τη δουλειά της καθαρίστριας. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 κοιμηθήκαμε εργαζόμενες οι 592 καθαρίστριες και ξυπνήσαμε άνεργες. Δεν θα χαρίσω τη ζωή μου σε κανένα, είπα μέσα μου και ριχτήκαμε στον αγώνα. Ο αγώνας ήταν μονόδρομος και μας στήριξαν πολλοί σ΄ αυτόν, άνθρωποι της Ομοσπονδίας Η βία που αντιμετωπίσαμε θα μου μείνει αξέχαστη, μας αντιμετώπισαν σαν σακιά, σαν σκουπίδια. Αυτές οι καρδιές δεν βολεύτηκαν παρά μόνο στο δίκιο, η νίκη είναι πολύ κοντά. Πολύ σύντομα γυρίζουμε στη ζωή μας. Πολλοί μας είπαν ηρωίδες. Δεν είμαστε ηρωίδες. Είμαστε γυναίκες. Είμαστε γυναίκες και έχουμε την υποχρέωση του τι κοινωνία θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Είμαστε γυναίκες και πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να μη σκύβουν το κεφάλι, να μη λυγίζουν και να αγωνίζονται».
« Ήδη έχουν πάει στις Βρυξέλλες πολλές φορές και όλες αυτές τις φωνές πρέπει να τις ακούνε όσοι θέλουν να ασκούν εξουσία καταδυναστευτικά, επεσήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
-Την 19χρονη Doha Al Jammel, από τη Σύρια, που τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2014, για την ηρωική της στάση μετά το τραγικό ναυάγιο της 9ης Σεπτεμβρίου του 2014 που προκλήθηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Μάλτας όταν εμβολίστηκε πλοιάριο που μετέφερε τετρακόσιους ενενήντα μετανάστες και οι περισσότεροι ναυαγοί πνίγηκαν.
«Ανάμεσα τους» υπογράμμισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, «ήταν και οι γονείς ενός βρέφους, ενός μικρού κοριτσιού δεκαεπτά μηνών, του οποίου η μητέρα λίγο πριν πεθάνει, το παρέδωσε στη δεκαεννιάχρονη Doha Al Jammel που είχε πέσει στη θάλασσα με σωσίβιο και η μητέρα του βρέφους την παρακάλεσε να το σώσει. Πράγματι, η Doha ανέλαβε την τιτάνια, όπως αποδείχθηκε, προσπάθεια να διασώσει το βρέφος. Επίσης, δεν δίστασε να αναλάβει τη διάσωση και ενός ακόμα βρέφους ηλικίας περίπου ενός έτους. Με τα δύο βρέφη στην αγκαλιά, η Doha παρέμεινε στη θάλασσα από την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου του 2014 ως τα ξημερώματα του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου του 2014, δηλαδή επί σχεδόν τέσσερις μέρες, παλεύοντας με τα κύματα ανάμεσα σε πτώματα ναυαγών και χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια να σώσει και τα δύο βρέφη. Πάλευε και για τους τρεις και χάρη στην οποία το ένα βρέφος επέζησε και χαίρει άκρας υγείας».
- Τις γυναίκες εκπαιδευτικούς στα σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων Αυλώνα και Κορυδαλλού: Αναστασία Πέππα, Βασιλική Δουζένη, Κωνσταντίνα Γαλάνη, Έλενα Σαββίδη Κατερίνα Χατζηαντωνίου, Ιωάννα Χαραλαμποπούλου, Μαρία Παπίνα Βασιλική Τσικλέα, Βενετία Λέκκα, που παρέστησαν από κοινού με τον κ. Πέτρο Δαμιανό και τον κ. Γιώργο Ζουγανέλη, Διευθυντές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Αυλώνα και Κορυδαλλού αντίστοιχα.
Η κα Αναστασία Πέππα, εκπροσωπώντας τις τιμώμενες, αναφέρθηκε στο ρόλο της εκπαίδευσης των κρατουμένων, τα προβλήματα και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών: «Νοιώθουμε ότι η Βουλή αναγνωρίζει το δύσκολο έργο μας στα καταστήματα κράτησης» τόνισε.
« Η Βουλή έχει πάντα ευήκοα ώτα για τα δικαιώματα των κρατουμένων» σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής.
- Την κα Βάσω Βασιλείου, Ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης Αθήνας, που τιμήθηκε για αυτή την προσφορά των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης. Η κα Βασιλείου αναφέρθηκε στις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έφερε η κρίση στην πρόσβαση πολλών συνανθρώπων μας στις δομές υγείας της χώρας. « Η προσπάθειά μας, υπογράμμισε, δεν είναι γραμμή άμυνας ή υπέρβασης της δύσκολης περιόδου, αλλά ελπίδας ότι όσο δύσκολα, κι αν είναι τα πράγματα, θα τα καταφέρουμε.»
- Την κα Suham Hami Ottman, από το Kobani της Συρίας, στο πρόσωπο της τιμήθηκαν συνολικά οι γυναίκες από το Kobani.
- Την κα Σοφία Κουκούλη Σπηλιωτοπούλου, δικηγόρο, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία μίλησε για τους αγώνες των γυναικών στην εποχή της κρίσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής :
« Χαιρετίζουμε σήμερα τις φωτισμένες γυναίκες που μας άνοιξαν δρόμους, γυναίκες που μας επέτρεψαν σήμερα να είμαστε εδώ χάρη στους αγώνες και τις θυσίες τους. Χαιρετίζουμε, όχι μόνο γυναίκες άτομα, αλλά και τις συλλογικές προσπάθειες των γυναικών, που λαμπρό παράδειγμα έχουμε τις καθαρίστριες και τους αγώνες τους, τις γυναίκες αυτές που τόλμησαν σε μια τέτοια εποχή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πρέπει να πω ότι ευχαριστώ επίσης και εσάς προσωπικά και τη Βουλή που κρατάτε ψηλά το λάβαρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που περνάμε τώρα. Οι γυναίκες λένε συνήθως ότι έχουν διπλούς ρόλους και ότι επιβαρύνονται με διπλούς ρόλους, από τη μια μεριά τη δουλειά τους, από την άλλη τη φροντίδα των οικογενειών τους. Δυστυχώς, σήμερα για πολλές γυναίκες ο ρόλος είναι ένας μόνο, πώς να επιβιώσουν και πώς να βοηθήσουν και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν. Γιατί ξέρετε πολύ καλά η ανεργία των γυναικών είναι στα ύψη, ανώτερη από την ανεργία των ανδρών και πολλές φορές στην πλειοψηφία τους οι άνεργες γυναίκες είναι και μακροχρόνια άνεργες, δηλαδή πάνω από δώδεκα μήνες. Η κατάσταση, λοιπόν, των γυναικών σήμερα μέσα στο πλαίσιο της όλης δραματικής κατάστασης την οποία ζούμε είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και αγωνίζονται όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για αυτά που πολύ ωραία είπατε και βάλατε εδώ στην πρόσκληση, κυρία Πρόεδρε, για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, τα Δικαιώματα, την Αξιοπρέπεια.
Οι Διεθνείς Οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από την κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Οι Διεθνείς Οργανισμοί διαπιστώνουν ότι διάφορα μέτρα λιτότητας παραβιάζουν σοβαρά τα ανθρώπινα και, ιδίως, τα κοινωνικά δικαιώματα και επιμένουν ότι σε μια περίοδο κρίσης τότε είναι που πρέπει να σεβόμαστε και να δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Οι Διεθνείς Οργανισμοί ζητούν να γίνει επειγόντως αποτίμηση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης -ποτέ δεν έγινε αποτίμηση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης- και, μάλιστα, λένε ότι ευθύνη φέρουν όλα τα εμπλεκόμενα στο λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» μέρη, όχι μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση. Ζητούν, λοιπόν, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη –τα ξέρουμε ποια είναι τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν είναι ανάγκη να τα πούμε- να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συνεργαστούν με την Ελληνική Κυβέρνηση για να αρθούν οι αδικίες και να αποκατασταθούν οι σοβαρές βλάβες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 2010 η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επισήμανε όλα αυτά τα προβλήματα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει πράγματι διέξοδος από την κρίση εάν δεν σεβαστούμε και δεν δυναμώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι διεθνείς οργανισμοί που διαπιστώνουν παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας αναφέρουν επί λέξει αποσπάσματα από κείμενα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έχουμε, λοιπόν, ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη στήριξη της Βουλής, την οποία βλέπουμε με πολλή χαρά ότι θα την έχουμε και να προσπαθήσουμε να δούμε όλοι μαζί πώς θα μπορέσουμε -και γυναίκες και άνδρες- να βγούμε από αυτήν την κρίση την οποία περνάμε σήμερα».
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε με ιδιαίτερη μνεία στη Μπέτυ Βακαλοπούλου, «αγωνίστρια της Αντίστασης, θανατοποινίτισσα, αρχιτεκτόνισσα, επιστημόνισσα, ζωντανό πνεύμα, ενεργό, δρών», η οποία για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί, αλλά στην οποία η Βουλή απέδωσε ξεχωριστή τιμή για τους αγώνες και την προσφορά της.
Εκ μέρους των κομμάτων στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές: Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Βούλτεψη (Νέα Δημοκρατία), Δέσποινα Σβερώνη Χονδρονάσιου (Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή), Ελένη Γερασιμίδου (Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος), Νικόλαος Μαυραγάνης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ).
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι γυναίκες που έχουν δώσει τον αγώνα της ισότητας, της χειραφέτησης, τον αγώνα κατά των διακρίσεων, καλούνται να πρωτοστατήσουν συνολικά στον αγώνα που είναι επίκαιρος στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο κατά των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, ασθένειας - αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Πρόσθεσε ακόμη ότι, «συνεκτικά στοιχεία των αγώνων αποτελούν η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα, που αξίζει να αναδεικνύονται από τέτοιες εκδηλώσεις ως αυτοτελείς και πανανρθώπινες αξίες».
Τέλος, αναφέρθηκε στις εργαζόμενες της Βουλής, θέλοντας να αποτίσει ξεχωριστή τιμή στις γυναίκες αυτές, που είναι μανάδες, γιαγιάδες και εργάζονται πολύ σκληρά ατελείωτες ώρες, που έρχονται αξημέρωτα για να καθαρίσουν το κτήριο της Βουλής, τους πρακτικογράφους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι είναι άνθρωποι συκοφαντημένοι και συκοφαντημένες, και από τη θέση της Προέδρου της Βουλής, να αποκαταστήσει μια πραγματικότητα, την οποία κάποιοι την γνωρίζουν αλλά δεν είναι ευρύτερα γνωστή.
Τα συμβολικά δώρα που δόθηκαν στους τιμηθέντες ήταν αναμνηστικά αντίγραφα από τη συλλογή των έργων τέχνης της Βουλής: «Τοπίο της Αττικής» του Μανώλη Χάρου και «Τοπίο της Μυτιλήνης» του Θεόδωρου Μανωλίδη.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή